Dodaj do ulubionych

no boot sector on internal hard drive

IP: *.adsl.inetia.pl 15.12.11, 21:37
Wymieniłem dysk w laptopie z ATA 40 GB na ATA 100 GB. Jednak po włączeniu kompa pojawia się komunikat:

no boot sector on internal hard drive, czyli nie ma sektorów startowych na dysku twardym

i wciśnij F1 i F2.

Dysk wykrywany jest w BIOSIE.

Poszperałem w necie i wychodzi na to, że:

1. Boot z CD systemu Windows XP.
2. Naciśnij przycisk "R" w ustawieniach, aby uruchomić konsolę przywracania.
3. Wybierz instalację systemu Windows XP z listy i wpisz hasło administratora.
4. Wpisz polecenie: "FIXMBR" (bez cudzysłowów) na wejściu polecenia, i potwierdź kolejne pytanie z "Y" (bez cudzysłowów).
5. Użyj wyjścia, aby przywrócić komputer.

W inne poradzie było:

Masz dysk IDE, które mogłyby wystarczy Master Boot Record lub plików naprawy systemu. Boot w XP cd i uruchomić Konsolę odzyskiwania. FIXBOOT polecenia może naprawy rzeczy lub można zbadać polecenia w konsoli odzyskiwania. Przed podjęciem próby ponownej instalacji systemu Windows, upewnij się, że dysk twardy nie jest uszkodzony. Należy uruchomić Chkdsk / r do sprawdzania dysku, następnie uruchomić FIXBOOT.

Co mam robić? W jaki sposób mam wpisywać te komendy?

Obserwuj wątek
    • Gość: mufi Re: no boot sector on internal hard drive IP: *.home.isko.net.pl 15.12.11, 21:46
      Wymieniłeś dysk, a system na nim zainstalowałeś? :)
      • Gość: sernik rodzynkowy Re: no boot sector on internal hard drive IP: *.adsl.inetia.pl 15.12.11, 21:57
        No własnie sytuacja jest taka:
        Wkładam płytę instalacyjną z XP do DVD i przy uruchamianiu systemu wciskam F12, czyli bootowanie i ustawiam bootowanie z płyty.

Tutaj jest problem taki, że XP na płycie instalacyjnej jest w folderze o nazwie "Windows XP". Więc plik setup.exe instalujący XP nie jest "na wierzchu", tylko w tym folderze.

Czy to jest powodem, że nie chce mi się zainstalować system i ciągle pojawia się ten komunikat no boot sector on internal hard drive?
        • Gość: mufi Re: no boot sector on internal hard drive IP: *.home.isko.net.pl 15.12.11, 22:19
          Jeśli płyta instalacyjna jest bootująca to nie powinno być żadnego problemu. Albo coś masz skopane z bootowaniem z CD/DVD albo płytka jest do bani.
    • wariant_b Re: no boot sector on internal hard drive 15.12.11, 23:11
      Jeśli dysponujesz jakimś stacjonarnym komputerem z obsługą PATA
      skopiuj stary dysk na nowy i będzie po problemie.

Instalka jest do kitu - to nie jest kopia CD, tylko CD z kartoteką,
      do której przegrano zawartość krążka. Można to ewentualnie
      wstawić do nLite i wypalić nowy krążek instalacyjny.
      • wariant_b Re: no boot sector on internal hard drive 16.12.11, 07:35
        Pierwsza rada nie była najlepsza, bo potrzebna jest przejściówka,
        która jest już egzotyczna podobnie jak dyski PATA i pewnie jej nie masz.
        www.silong.pl/adapter-25-ide-ata-na-35-ide-ata-id-39.html
        Lepiej będzie sklonować dysk przez sieć korzystając np. z ghosta i innego komputera
        z miejscem na dysku. Ale sprawny krążek instalacyjny i tak warto mieć.
        • Gość: sernik rodzynkowy Re: no boot sector on internal hard drive IP: *.adsl.inetia.pl 17.12.11, 16:41
          Wypaliłem XP na płytce (jeden plik z rozszerzeniem *.iso), następnie włożyłem do DVD.

W Biosie jest ustawione jako nr 1 bootowanie z płytki CD/DVD.

Uruchamiam laptopa, wciskam F12, ustawiam bootowanie z płytki, no i k...a dalej komunikat "no boot sector on internal hard drive".

Zaznaczam, że dysk jest wykrywany w Biosie. Dlaczego nie chce się instalować XP?
          • wariant_b Re: no boot sector on internal hard drive 17.12.11, 18:40
            Jeśli na płycie jest jeden plik z rozszerzeniem .ISO to nie jest to właściwa płyta.
            Trzeba (w NERO) wybrać "Nagraj obraz na dysku" i wskazać ten plik .ISO.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka