Dodaj do ulubionych

Dziwna sprawa

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.04, 16:06
Mam Windowsa ME. Dostałem do sformatowania dysk z zainstalowanym WindowsemXP.
Podłączyłem go jako slave, w BIOSIE mi go wykrywa, ale system go w ogóle nie
widzi, kiedy dałem go na Master-a wyskakuje ekranik pod dos-em: "Przepraszamy,
że system się nie uruchomił blablabla... i do wyboru w jakim trybie chcę go
uruchomić. Uruchamiałem we wszystkich i tylko kursor mi miga w lewym górnym
rogu. Kiedy uruchamiałem ze startowej(Millenium) - pokazało że jest na nim
nieodpowiedni system plików (ani FAT, ani FAT32). Mój sprzęt jest dość
wiekowy, więc czy jest możliwe że po prostu nie obsługuje systemu z WindowsXP?
Na sprzęcie kumpla ponoć działał... Poza tym znajdują się na nim ważne dane, a
jest na nim tylko jedna partycja więc boję się używać FDISK-a. Pomóżcie!
Obserwuj wątek
    • Gość: piecyk gazowy Re: Dziwna sprawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.04, 16:09
      Prawdopodbnie dysk jest w formacie NTFS (nie FAT). Windows Me go nie potrafi
      odczytać.
    • Gość: einekleineproble Re: Dziwna sprawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.04, 16:24
      A jeżeli próbowałbym na XP(master,NTFS) odczytać ME(slave,Fat) działało by?
      • Gość: piecyk gazowy Re: Dziwna sprawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.04, 16:27
        Tak, XP bez problemowo odczytuje zarówno NTFS jak i FAT. :-)
        • Gość: einekleineproblem Re: Dziwna sprawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.04, 16:30
          Wielki dzięki za szybką odpowiedź. Powinni Ci za to płacić i to 10 razy więcej
          niż byś chciał =]
    • Gość: AmonRa Re: Dziwna sprawa IP: *.pol / *.pol-net.com.pl 11.06.04, 20:49
      Jest coś takiego, jak "NTFS for Win9x", ale nie znam jego skuteczności i nic nie mogę o nim powiedzieć; ewentualnie mógłbyś skorzystać z programu Total Commander, aby skopiować pliki na dysk w FAT/FAT32.
      Aby sformatować dysk, możesz użyć darmowego programu BootIt Next Generation (boot dyskietka). Użycie FDISK-a raczej bym odradzał (niezgodność technologii), chociaż nie powinien mieć problemów z usuwaniem partycji NTFS.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka