Dodaj do ulubionych

Zapisywanie modeli w Bryce 5

08.07.04, 11:01
Ello:)Mam pytanie-czy ktos wie przypadkiem jak zapisywac modele budowane w
Bryce jako modele a nie cale sceny?Znaczy same obiekty bez gruntu i atmosfery
tak by je mozna bylo eksportowac lub uzywac jako osobne elementy w innych
programach?Wielkie dzieki za info:))
Obserwuj wątek
    • Gość: dusiolek Re: Zapisywanie modeli w Bryce 5 IP: *.zur.ch.prserv.net 09.07.04, 23:33
      up.
      • Gość: Robcio Re: Zapisywanie modeli w Bryce 5 IP: *.adslplus.ch 13.07.04, 14:36
        up.
    • Gość: geek Re: Zapisywanie modeli w Bryce 5 TAK! IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 14.07.04, 18:28
      Tak,jest to mozliwe i zniewiadomych powodow ta opcja jest ukryta.
      Zaznacz ten obiekt w scenie ktory chcesz wyeksportowac (tzn kliknij na
      niego,zeby byl czerwony). Nastepnie wybierz opcje edycji (albo kliknij na ikonke
      Terrain Editora, albo na literke E przy obiekcie). Otworzy Ci sie okno z opcjami
      wygladzania/kantowania polygonow. Teraz naciskasz ALT i D (albo OPTION i D, albo
      CONTROL i D, poprobuj, ja mam Macintosha; w kazdym razie ktorys z tych klawiszy
      przy spacji i D). Teraz pojawi sie okno eksportu. Mozesz wybrac rozne formaty na
      obiekt, np Lightwave, 3D Studio, Strata 3D, DXF itp.

UWAGA! Nie wyeksportujesz natywnych bryl Bryce'a: tzn kuli, torusa, szescianu
      itp. To akurat nie ma znaczenia, bo to sa najprostsze bryly, do zrobienia w
      kazdym inym programie. Ale mozesz wyeksportowac np bryly ktore znajdziesz w
      create/boolean i inne.

Osobiscie polecam Modeler z pakietu LightWave, program trudniejszy do nauki niz
      inne podobne, ale potem da ci wspaniale mozliwosci kontroli i kreacji nad obiektem.
      • tomvas7 Re: Zapisywanie modeli w Bryce 5 TAK! 15.07.04, 14:14
        Jejku:))Geek dziekuje pieknie za info:))Wielkie dzieki!!!Jeno skad wziac
        Modellera?
    • Gość: geek Re: Zapisywanie modeli w Bryce 5 IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 15.07.04, 18:20
      No ciesze sie,ze moglem pomoc. Sledze Bryce od wersji 1.0 (tak,tak,mam nawet ten
      dysk do dzisiaj), to swietny program. Ja go lubie za elastycznosc przy
      nakladaniu tekstur no i ten interface!! Bryce rozwija sie z wersji na wersje.

Modeler jest czescia programu LightWave firmy Newtek [www.newtek.com/]. W
      Lightwavie jest wlasie to, o co ci chodzi: sa dwa moduly, Modeler do rzezbienia
      w obiektach 3D oraz Layout do ustawiania scen, renderowania, animowania,
      nakladania efektow itd. Lightwave, podobnie jak Photoshop, ma wiele filtrow i
      nakladek, np fajna do robienia wlosow/trawy, nakladki do robienia mgly, ognia,
      animacji ciala ludzkiego itp. Ale to jest kombajn, program ktoremu trzeba
      poswiecic wiele czasu nauki i wiele pieniedzy. Oplaca sie o tyle, ze ludzie
      znajacy dobrze Lightwave pracuja czesto jako podwykonawcy dla roznych telewizji,
      studiow filmowych itd.
      • tomvas7 Re: Zapisywanie modeli w Bryce 5 16.07.04, 09:08
        Po raz kolejny wielkie dzieki Geek:))Ja zajmuje sie 3d od niedawna,takoz
        zazdroszcze Tobie otrzaskania z tym zajeciem:))Mam Bryce'a 5,Vue d'Esprit i
        Terragena.W Bryce od niedawna zaczalem budowac modele i korzystac z
        freestufow:))Jestem grafikiem "tradycyjnym" i komputer z przypadku stal sie
        narzedziem spelnienia artystycznego...Kurcze zazdroszcze wszystkim ktorz sie
        tym zajmuja wczesniej ode mnie:))W tej chwili postanowilem nieco czasu
        poswiecic na studiowanie zagadnienia 3d na powaznie mimo ze wiek (30 wiosen)mie
        nieco stresuje w momencie podejmowania nauk:))Znajduje mnostwo ofert pracy dla
        freeelancerow w 3d w sieci i chcialbym conieco z tego uszczknac:))Pozdrawiam i
        wielkie dzieki:))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka