Dodaj do ulubionych

Mocniejszy procesor, wolniejszy komputer!

05.02.13, 18:58
Wymieniłem sobie procesor w płycie GA-M61SME-S2 AMD Athlon X2 z 4400 na 7550, wgrałem nowy bios, wszystko pięknie, system widzi procesor, ale....stary komputer test robił w 22 sekundy, teraz potrzebuje 27 sekund. Jestem załamany, nie po to była wymiana.
Obserwuj wątek
    • Gość: a Re: Mocniejszy procesor, wolniejszy komputer! IP: *.warszawa.mm.pl 05.02.13, 19:32
      jaki test?
    • Gość: zorro Re: Mocniejszy procesor, wolniejszy komputer! IP: *.tarnowskiegory.vectranet.pl 05.02.13, 19:43
      Stare porzekadło mówi:
      Nie rusz g.ó.w.n.a dopóki nie śmierdzi.
    • wariant_b Re: Mocniejszy procesor, wolniejszy komputer! 05.02.13, 19:50
      > Jestem załamany, nie po to była wymiana.

A po co była wymiana?
      Pocieszę cię - znajdziesz i taki test w którym nowy procesor będzie szybszy.
      • Gość: hary333 Re: Mocniejszy procesor, wolniejszy komputer! IP: *.xdsl.centertel.pl 05.02.13, 23:15
        Test na portalu Komputer Świat, procesory używane nie są drogie, teoretycznie dwa razy mocniejszy, myślałem, że komp. będzie 2 razy szybszy.
        • Gość: . Re: Mocniejszy procesor, wolniejszy komputer! IP: *.dynamic.chello.pl 05.02.13, 23:49
          Gość portalu: hary333 napisał(a):
          > teoretycznie dwa razy mocniejszy, myślałem, że komp. będzie 2 razy szybszy.

:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
          • Gość: wacek Re: Mocniejszy procesor, wolniejszy komputer! IP: *.xdsl.centertel.pl 06.02.13, 11:08
            Może z tymi procesorami jest jak z pikselami w coraz nowszych aparatach fotograficznych. Pikseli dodają, matryce coraz mniejsze, ale o to już nikt nie pyta, a zdjęcia gorsze, niż w starszych modelach o niby słabszych parametrach.
        • qqbek Re: Mocniejszy procesor, wolniejszy komputer! 06.02.13, 12:27
          Gość portalu: hary333 napisał(a):

> Test na portalu Komputer Świat, procesory używane nie są drogie, teoretycznie d
          > wa razy mocniejszy, myślałem, że komp. będzie 2 razy szybszy.

A dobrze wszystko ustawiłeś w BIOS-ie?
          Bo jedna sprawa, że 2x szybszy nie będzie nigdy, druga sprawa, że powinien być jednak ciut szybszy.
          Trzecia sprawa - przy tak starym komputerze cuda zdziała jedynie wymiana komputera.

Przy okazji - moja "maszyna do pisania", z której piszę obecny post, ma już ponad trzy lata (i jest małym, przenośnym laptopem). Wynik testu "KŚ"- 8,57 s
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka