Dodaj do ulubionych

komputer nie uruchamia się do końca

IP: *.centertel.pl 07.07.13, 20:41
Witam, mam problem z uruchomieniem komputera. Przenioslam się ze starej Toshiby na nowego Della, pliki przerzuciłam na nowego laptopa, ze starego niestety je usunęłam i nie zabezpieczyłam na płytach. Normalnie zawsze to robię, ale się wtedy spieszyłam nad morze :)Po wakacjach komputer był dziwnie zamulony, kliknęłam "uruchom ponownie" i ... już się nie uruchomił. Wyglada wszystko normalnie, niby ładuja się pliki windowsa, potem jednak otwiera się tapeta windowsa (nie moja) i nie ma na ekranie nic poza nią czyli zadnych programów ani możliwości wejścia czy zamkniecia komputera. Żadnych komunikatów. Cisza i pustka. Chciałam go cofnąć w czasie, ale nie ma jak. Miałam nadzieje, że się zresetuje sam, jak postoi, ale dalej jest to samo.
Czy ktoś mógłby mi poradzić (tylko proszę prosto, jeśli to możliwe :)), co poradzić na to, jak go uruchomić normalnie, czy to w ogóle jest możliwe? Jeśli to bardzo skomplikowane, to będę musiała szukac pomocy, ale łudze się, że może się uda jakoś prosto? Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • Gość: agnieszka Re: komputer nie uruchamia się do końca IP: *.centertel.pl 07.07.13, 20:56
      Zapomniałam dodać, że mam windowsa 7.
    • wariant_b Re: komputer nie uruchamia się do końca 07.07.13, 21:49
      Na innym komputerze ściągnij i wypal płytę naprawczą np. hirena.
      Wystartuj laptop z płyty, uruchomi Windows PE i zabezpiecz dane.
      Skopiuj je na dysk zewnętrzny, pendrive'a lub zasób sieciowy na Toshibie.
      Szkoda, żeby przepadły w razie jakiejś pomyłki.

A potem uruchom Offline Password Changer. Ostrożnie, bo mało komunikatywny.
      Włączasz wyłączone konto administratora. Restartujesz, logujesz na administratora
      i patrzymy, co jest grane. Przypuszczalnie uszkodziłaś profil użytkownika, na który
      Windows loguje automatycznie i kończy się to brakiem komunikacji z systemem.
      Wystarczy założyć nowe konto i dezaktywować pozostałe.

Zamiast tego możesz ściągnąć MSDaRT 6.5 (odpowiednio wersja 32- lub 64-bit).
      Narzędzie do kont i haseł użytkowników jest bardziej "przyjazne".
      Lub jeśli masz zabezpieczone dane odtworzyć system do stanu fabrycznego.
      • Gość: RONAG Re: komputer nie uruchamia się do końca IP: *.ip.netia.com.pl 08.07.13, 08:00
        Na początku uruchamiania Windows wciskaj klawisz F8 i uruchom Windows w trybie awaryjnym, a potem ponownie juz normalnie.
        • wariant_b Re: komputer nie uruchamia się do końca 08.07.13, 09:16
          Warto spróbować trybu awaryjnego, niemniej uruchomi się on również z konta
          użytkownika, więc w razie uszkodzonego profilu nie zawsze będzie to skuteczne.
          W przeciwieństwie do Windows XP wyłączone konto administratora nie jest dostępne.

W Windows 7 trudniej niż w XP jest trafić klawiszem F8 w odpowiedni moment.
          Korzysta się wtedy np. z ustawień w msconfig, co w naszym przypadku jest niemożliwe.
          • Gość: RONAG Re: komputer nie uruchamia się do końca IP: *.ip.netia.com.pl 08.07.13, 09:20
            Nie sądze aby to był uszkodzony profil raczej stało się tak po poprawkach Windows to dosyć częsty przypadek jeżeli użytkownik nie ma praw administracyjnych.
            • wariant_b Re: komputer nie uruchamia się do końca 08.07.13, 11:38
              Automatyczne poprawki do systemu nie są instalowane z konta użytkownika.
              Konto tworzone przy instalacji na uprawnienia administratora, aczkolwiek nieco
              ograniczone. Nie da się go zdegradować przy pomocy panelu sterowania do konta
              standardowego bez stworzenia innego konta o uprawnieniach administratora.

Ponieważ błąd pojawił się po przekopiowaniu danych z Toshiby podejrzewam,
              że przyczyną jest właśnie błąd przy przenoszeniu danych do profilu użytkownika.
              Uszkodzenia całego systemu, w tym spowodowanego aktualizacją, też nie można
              wykluczyć, choć wydaje się mniej prawdopodobne.
              • Gość: agnieszka Re: komputer nie uruchamia się do końca IP: *.centertel.pl 09.07.13, 14:10
                Dzięki za odpowiedzi. Z klawiszem f8 próbowałam kilka razy, ale nic to nie dało, a konto było tylko jedno z prawami administratora, bo nie zdążyłam założyć drugiego (co robię zawsze dla zabezpieczenia się na wypadek taki jak ten). Jutro będę próbować go ponownie uruchomić, dam znać, czy się udało. Pozdrawiam :)
                • Gość: agnieszka Re: komputer nie uruchamia się do końca IP: *.centertel.pl 10.07.13, 13:05
                  Jeszcze raz dzieki wszystkim za pomoc. Komputer pójdzie jednak na serwis, bo wyglada, że to problem techniczny. Co prawda Lucid Puppy otworzył moje pliki, ale nie ma mozliwości wyciagnięcia ich z komputera. Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka