Dodaj do ulubionych

Netia czy Neostrada

IP: *.dynamic.chello.pl 21.07.13, 00:41
Stoje przed wyborem dostarczyciela internetu i pytam forumowiczów o doświadczenia z tymi poeratorami. Niestety!!! w centrum Warszawy nie mam innego wyboru, a mobilny juz testowałem i dziękuję bardzo !. Chodzi mi o niezawodność, zawodność, obsługę klienta, sprzęt i jego jakość itp. Jednym słowem : co wybrać, zeby nie za wiele bluźnić potem.
Obserwuj wątek
    • galtomone Re: Netia czy Neostrada 21.07.13, 10:28
      Od 2008 r jestem z Netia.
      Centrum Katowic, lacze ADSL2+ - 20 mbps i chodzi na 20mbps.
      Zero problemów. Awaria w czasie tych 5 lat była może ze 2 razy.
      Ja jestem bardzo zdowolony. Zawsze stabilnie, IP zmienia się tylko jak czasem zabraknie pradu/wybije mi korki w domu i resetuje się modem.
      Korzystam z lacza własnego Netii.
      • bulczanka Re: Netia czy Neostrada 21.07.13, 12:23
        A może Vectra? Mam ją od marca i jest OK.
        A z tych dwóch co wymieniłeś to chyba Netia lepsza jest.
        • Gość: baobab Re: Netia czy Neostrada IP: *.dynamic.chello.pl 21.07.13, 13:33
          Oczywiście chętnie bym skorzystał z Vectry, ale jak pisałem NIE MA innej możliwosci, tylko Netia lub Neostrada. O opinie użytkowników mi raczej chodzi
      • soulshuntr Re: Netia czy Neostrada 28.08.13, 12:54
        Tez mam Netie i zlego slowa nie powiem. W momenie kiedy podpisywalem umowe wybor byl jak jazda polna droga (TP) a droga szybkiego ruchu (Netia).
    • marcoad.1965 Re: Netia czy Neostrada 21.07.13, 20:47
      Z tego co piszesz, czy wybierzesz netie czy Neostradę łącze będzie to samo.pozostaje kwestia atrakcyjności oferty oraz jakości serwisu ew. awarii>Czy sprawniej będą naprawiali swoje czy wydzierżawione spece ze Tepsy trudno zgadnąć. Sądząc po tym, że wielu ich ostatnio zwalniają, przekierowują do firm podwykonawczych czy radzą się usamodzielnić zakładając własną działalność mogą być złośliwi, "towarzysze" z Sbckimi koneksjami:).
    • shaxu Re: Netia czy Neostrada 22.07.13, 00:36
      Netia ma lepsze podejscie do klineta nie wiem jak po fuzji z orange ale wczesniej w neo byla bardzo ciezko cos zalatwic w milej atmosferze.
      • Gość: baobab Re: Netia czy Neostrada IP: *.dynamic.chello.pl 22.07.13, 03:28
        Marcoad....ja to wszystko wiem, już to kiedyś przerabiałem i dlatego pytam jak jest obecnie. Które zło jest znośniejsze, bo nie moge wybrac normalnego dostawcy,.... bo po prostu nie ma takiej fizycznej możliwości (w centrum Warszawy !!!!)
        • wariant_b Re: Netia czy Neostrada 22.07.13, 07:32
          To dość dziwne, że w centrum Warszawy nie ma innych dostawców, na przykład
          telewizji kablowych czy osiedlówek. Zwykle są mniej awaryjni od telefonicznych.
          A co oferują (jaką szybkość łącza i w jakiej cenie) Orange i Netia?
          • Gość: baobab Re: Netia czy Neostrada IP: *.dynamic.chello.pl 22.07.13, 10:12
            Gdyby była kablówka lub siec osiedlowa, to oczywiście skorzystałbym bezwzględnie. W Netii za 20 Mb mam płacić 49 zl, w Neostradzie za to samo 69zl, ale tez 69 zl za szybkość 40 Mb. Polityka cenowa jest rzeczą zupełnie nie zrozumiałą, ale to inny temat.
            • bulczanka Re: Netia czy Neostrada 22.07.13, 13:54
              Miałem Netię i byłem zadowolony ale zrezygnowałem z niej bo nie mieli fajnych ofert dla obecnych klientów. Mają tylko takowe dla nowych klientów.
    • angielski_lublin Re: Netia czy Neostrada 25.08.13, 17:29
      Moim zdaniem wybór między Orange (TP) a Netią jest jak wybór między śmiercią przez ścięcie a śmiercią przez rozstrzelanie !!!

Miałem TP, było drogo i nieciekawie. W Netii jest taniej ale takie samo albo większe dziadostwo. Nie potrafię doradzić na prawdę.

Jeśli internet w Twojej miejscowości jest BARDZO AWARYJNY to CHYBA lepiej wziąć Orange. A już najlepiej jakąś kablówkę porządną..

Jedyna Rada !!! - czytajcie DOKŁADNIE SWOJE UMOWY I NIE PODPISUJCIE POCHOPNIE

Swoją niemiłą historię z Netią opisałem tu: netia.fsl.pl/netia-oszukuje-i-naciaga-klientow-uwaga-t240.html

W tym poście znajdziecie też kilka rad jak się bronić przed nieuczciwymi Operatorami , takim jak Netia i TP (Orange)!
      • angielski_lublin Re: Netia czy Neostrada 28.08.13, 12:47
        NIE CHCE ABY CZEŚĆ Z WAS POMYŚLAŁA, ŻE POLECAM WAM TP VEL Orange.
        NIC BARDZIEJ MYLNEGO !!!
        PRZEDSTAWIĘ WAM PRZYKŁADOWE NIEKORZYSTNE DLA NAS ZAPISY W AKTUALNYCH "UMOWACH"(W TYM REGULAMINACH, PROMOCJACH ITP.) ZARÓWNO Netii JAK I Orange.

--Oto przykładowe haczyki w umowie i aktualnych warunkach promocji/SIERPIEŃ 2013/ NETII SA (TP VEL ORANGE TEŻ ZAPEWNE 'ŚWIĘTA' NIE JEST!!):--

1. JEŚLI NAJPÓŹNIEJ 30 DNI PRZED KOŃCEM OBOWIĄZYWANIA UMOWY TERMINOWEJ NIE DOSTARCZYCIE NETII WYPOWIEDZENIA WASZA UMOWA ULEGA AUTOMATYCZNEMU PRZEDŁUŻENIU NA KOLEJNE 12 MIESIĘCY

2. PRZY URUCHOMIENIU INTERNETU I/LUB TELEFONU WŁĄCZAJĄ WAM DODATKOWE USŁUGI AUTOMATYCZNIE I NIE MOŻECIE Z NICH OD RAZU ZREZYGNOWAĆ(PREZENTACJA NUMERU, BEZPIECZNY INTERNET). SĄ ONE PŁATNE 1 GR PRZEZ 2 MIESIĄCE A POTEM WDG. CENNIKA. JEŚLI ZREZYGNUJECIE TO I TAK MUSICIE ZAPŁACIĆ NETII 1 GR A TO TEŻ PIENIĄDZ!

3. KORZYSTACIE Z PAKIETU HBO GO PRZEZ MIESIĄC ZA DARMO..ALE JEŚLI NAJPÓŹNIEJ 7 DNI PRZED KOŃCEM MIESIĄCA NIE DOSTARCZYCIE NETII REZYGNACJI MUSICIE ZA NIEGO PŁACIĆ OK. 40 ZŁ MIESIĘCZNIE DO KOŃCA TRWANIA UMOWY. SPÓŹNICIE SIĘ CHOĆBY 1 DZIEŃ Z REZYGNACJĄ Z HBO GO PŁACICIE 200ZŁ KARY!!
        4. DOSTAJECIE NETIA SPOT ZA DARMO A MUSICIE ZAPŁACIĆ OD 1 ZŁ DO 99ZŁ OPŁATY AKTYWACYJNEJ! POTEM PRZEZ 2 LATA NIC NIE POWINNIŚCIE PŁACIĆ ALE TEN ROUTER NIE JEST WASZ. POZOSTAJE WŁASNOŚCIĄ NETII I Z KOŃCEM UMOWY MUSICIE GO ODESŁAĆ NETII W CIĄGU 14 DNI NA SWÓJ KOSZT! JEGO ZAKUP JEST OBOWIĄZKOWY NA ŁĄCZACH WŁASNYCH NETII CU! CIEKAWE DLACZEGO? HEHE JEŚLI MACIE ŁĄCZA TP - LLU LUB BSA NIE MOGĄ WAM GO NA SIŁĘ WCISNĄĆ!

5. DODATKOWA OPŁATA ZA UTRZYMANIE ŁĄCZA W PRZYPADKU BSA 30 ZŁ CO MIESIĄC, JEŚLI POSIADACIE SAM INTERNET BEZ TELEFONU!

6. OPŁATY AKTYWACYJNE (JAK WSZĘDZIE). ZA NIEAKTYWNE ŁĄCZE LLU -210ZŁ ZA INTERNET OK. 30 ZŁ ITP....

NIE SĄ TO INFORMACJE Z ZNIKĄD. PONIŻEJ MACIE LINKI DO REGULAMINÓW Netii SA pobrane z ich strony internetowej:
        Regulaminy NEOSTRADA STAN NA 28.08 2013 ROK

--Oto przykładowe haczyki w umowie i aktualnych warunkach promocji/SIERPIEŃ 2013/ Orange vel TP SA:--

1. JEŚLI NIE ROZWIĄŻECIE UMOWY TERMINOWEJ PRZED UPŁYWEM OKRESU, NA JAKI UMOWA ZOSTAŁA ZAWARTA, WASZA UMOWA ZAWARTA NA CZAS OKREŚLONY ( NP.: 24 MIESIĄCE LUB 12 MIESIĘCY) PRZEDŁUŻA SIĘ AUTOMATYCZNIE NA OKRES KOLEJNYCH 6 MIESIĘCY.
        JEŚLI ZNÓW PRZED UPŁYWEM 6 MIESIĘCY NIE ROZWIĄŻECIE UMOWY TERMINOWEJ PRZED UPŁYWEM OKRESU, NA JAKI UMOWA ZOSTAŁA ZAWARTA, UMOWY PRZEDŁUŻA SIĘ ONA AUTOMATYCZNIE NA OKRES KOLEJNYCH 6 MIESIĘCY.

2. TP MOŻE ZMIENIĆ UMOWĘ W KAŻDYM CZASIE...
        "[b]TP może zmienić Umowę w każdym czasie, o ile konieczność zmian wynika z przepisów prawa, decyzji administracyjnych, orzeczeń
        sądowych, względów technologicznych,[u] zmiany rodzaju, sposobu lub warunków świadczenia Usługi.
        [/u][/b]"

3. TP MOŻE WAM ZMNIEJSZYĆ PRĘDKOŚĆ INTERNETU DO 23 Kb/s JEŚLI NIE ZAPŁACICIE FAKTURY W TERMINIE!
        "TP ma prawo do ograniczenia (zmniejszenia prędkości transmisji danych w kierunku do komputera Abonenta do 32 kbps) lub zawieszenia świadczenia
        Usługi, jeżeli Abonent narusza postanowienia § 5 pkt 2) – 6) i pkt 10) lub pozostaje w opóźnieniu z płatnością należności za Usługę, przez okres dłuższy niż jeden okres rozliczeniowy. Powyższe nie narusza prawa
        TP do rozwiązania Umowy, zgodnie z postanowieniami Umowy.
        "

4. TP ZMNIEJSZYŁA WAM WYSOKOŚĆ ODSZKODOWANIA, KTÓRE MOŻECIE ŻĄDAĆ KIEDY NIE DZIAŁA INTERNET Z 1/15 GWARANTOWANEJ PRZEZ PRAWO TELEKOMUNIKACYJNE DO 1/30 !!! ŁAMANIE USTAWY.
        "Za każdy dzień przerwy w świadczeniu Usługi, jeżeli przerw a w Świadczeniu Usługi nastąpiła z przyczyn leżących po stronie TP, Abonentowi przysługuje uprawnienie do żądania kary umownej w wysokości 1/30
        miesięcznych opłat abonamentowych, za Usługę oraz za utrzymanie Łącza.
        "

5. DODATKOWA OPŁATA ZA UTRZYMANIE ŁĄCZA ok. 30 ZŁ CO MIESIĄC, JEŚLI POSIADACIE SAM INTERNET BEZ TELEFONU!

6. TP MOŻE SKRÓCIĆ PROMOCJĘ „Wyjątkowa Moc Internetu" W KAŻDYM CZASIE BEZ PODANIA PRZYCZYNY!!!

NIE SĄ TO INFORMACJE Z ZNIKĄD. PONIŻEJ MACIE LINKI DO REGULAMINÓW TP VEL Orange pobrane z ich strony internetowej:
        Regulaminy Netia STAN NA 28.08 2013 ROK

Wiadomo, Zrobicie ostatecznie co zechcecie...
    • goluch Re: Netia czy Neostrada 25.08.13, 18:38
      Zawsze wybieram usługę u tego kogo są kable. Możliwe że Netia będzie trochę tańsza ale różnie to bywa przy awariach. Ważnym czynnikiem jest też obciążenie na węzłach czyli parametry lokalne.
      • angielski_lublin Re: Netia czy Neostrada 01.09.13, 15:21
        Tak wiadomo, że możliwości techniczne w swojej okolicy są bardzo ważne. Oby konsultanci Netii/ TP (Orange), którzy podają maksymalną przepustowość łącza się nie mylili. Netia uważana była za tańszą od Orange ale jak tak teraz patrze na aktualne promocje (rok 2013) to widać, że ceny są porównywalne.
        CZYTAJCIE DOKŁADNIE SWOJE UMOWY, REGULAMINY, PROMOCJE Z NETIĄ BO JEST TAM CAŁA MASA NIEKORZYSTNYCH DLA PRZECIĘTNEGO KONSUMENTA ZAPISÓW !!!

Zrobiłem małe zestawienie. Sprawdźcie sami!

>>> NETIA

Opłaty aktywacyjne za internet w promocji " na czasie II www":

Link bezpośredni: googledrive.com/host/0B5xE5n8BExeyQ3VvM2ZRWW1NOUk/oplataktnetia.jpg

Ceny internetu przy umowach są zależne od technologii w której macie internet i szybkości łącza!
        W Netii są 4 technologie: BSA, LLU, CU, WiMAX.
        Ceny internetu są zależne od tego w, której z tych technologi macie świadczoną usługę internetu. Wyglądają one następująco przy umowach na 24 MIESIĄCE w promocji " na czasie II www":
        Promocja " na czasie II www" obowiązuje od 01.06.2013 roku do 31.12.2013 roku (okres ten może ulec skróceniu).
        WARIANT 1 - OPŁATY Z FAKTURĄ PAPIEROWA:

Link bezpośredni: googledrive.com/host/0B5xE5n8BExeyQ3VvM2ZRWW1NOUk/netia1oplaty.jpg

WARIANT 2 - OPŁATY Z E-FAKTURĄ:

Link bezpośredni: googledrive.com/host/0B5xE5n8BExeyQ3VvM2ZRWW1NOUk/netia2oplaty.jpg

>>> TP VEL Orange

Opłaty aktywacyjne za internet w promocji "Wyjątkowa Moc Internetu":

Link bezpośredni: googledrive.com/host/0B5xE5n8BExeydnF1TkkzYTFZUkE/tppromoint.jpg

Ceny internetu
        przy umowach są zależne od szybkości łącza!
        Wyglądają one następująco przy umowach na 24 MIESIĄCE w promocji "Wyjątkowa Moc Internetu":
        Promocja "Wyjątkowa Moc Internetu" obowiązuje od 14.03.2013 roku do 31.12.2013 roku (okres ten może ulec skróceniu).
        WARIANT 1 - OPŁATY Z FAKTURĄ PAPIEROWA:
        Opłata aktywacyjna wzrośnie do 99,90 zł a opłata aktywacyjna i opłata instalacyjna do 199,90zł!
        Comiesięczne opłaty za internet będą wyglądały tak jak w wariancie 2.

WARIANT 2 - OPŁATY Z E-FAKTURĄ:

Link bezpośredni: googledrive.com/host/0B5xE5n8BExeydnF1TkkzYTFZUkE/tpoplaty.jpg
        • angielski_lublin Re: Netia czy Neostrada 01.09.13, 15:24
          JESZCZE WIĘCEJ TAKICH NIEKORZYSTNYCH DLA NAS ZAPISÓW W AKTUALNYCH (WRZESIEŃ 2013 ROKU) UMOWACH, REGULAMINACH I WARUNKACH PROMOCJI MA TP (ORANGE) !

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka