Dodaj do ulubionych

Wymiana HDD na SSD

22.07.13, 18:19
W komputerze MSI (All in One) chce wymienic HDD na SSD i przy okazji zaladowac system od pocztaku (W7) a przy tym nie starcic zawartosci. Komputer uzywany tylko do poczty i surfowania.
Pytanie: ile taka operacja moze potrwac i kosztowac (bez dysku SSD) w zalozeniu ze osoba przeprowadzajaca ta operacje bedzie znala sie na rzeczy.
Drugie takie samo pytanie dla laptopa Vaio - chodzi o wymiane HDD na HDD wiekszy i szybszy.
Pozdrawiam tych co beda chcieli odpowiedziec.
Z
Obserwuj wątek
    • tiges_wiz Re: Wymiana HDD na SSD 22.07.13, 18:21
      sama operacja przełożenia kilka minut.
      instalacja systemu 20-30 minut
      instalacja aktualizacji, sterowników, oprogramowania, danych z drugiego dysku od 2 do 6 godzin w zależności od tego czy aktualizujemy wszystko czy nie i zdajemy się na windows update przez kilka dni.
      • Gość: K 19 Re: Wymiana HDD na SSD IP: *.dynamic.chello.pl 24.07.13, 03:04
        Jeżeli do poczty i netu to po co ci wymiana dysku na ssd ?? Chcesz gdzies utopic trochę kasy rozumiem. W7 na zwykłym dysku uruchamia mi się w 15 sek. , polecenia wykonuje równie błyskawicznie, po co wiec wymieniac dysk ? Dziwne mysli po ludziach chodzą.
        • Gość: ? Re: Wymiana HDD na SSD IP: *.dynamic.chello.pl 24.07.13, 05:43
          K19, ty rozumiem teoretyk, nie używasz dysku SSD ?
          Ale o nim piszesz :-)
    • Gość: ronag.com.pl Re: Wymiana HDD na SSD IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 24.07.13, 09:42
      Jeżeli system jest OK to najlepiej go "sklonować" - szybko, łatwo i przyjemnie.
    • cheng2 Re: Wymiana HDD na SSD 24.07.13, 18:46
      Wow, wow, Panowie....
      Skoro post ma odpowiadajacych to uscisle:
      Ten MSI to komp mojej zony, i - nie wiem dlaczego - ma chyba jakis feler bo:
      Wlacza sie b dlugo (ok 10 minut). Czy to moze byc wina Kaspersky Pure??
      Czasami sie po prostu wylacza. Nagle pyk, i wylaczony. Zglaszalem to do serwisu (bylo to kilka mieisecy temu). Komputer byl wyslany na chyba 7 dni (z 3miasta do Wroclawia) Po powrocie bylo jakby lepiej i nie wylacal sie, ale ostatnio znowu zaczal.
      Jesli ktos z piszacych powyzej jest z 3miasta to za ok miesiaca chetnie nawiaze kontakt celem sprawdzenia porad w praktyce.
      Pozdro
      Z
      • Gość: K 19 Re: Wymiana HDD na SSD IP: *.dynamic.chello.pl 25.07.13, 19:03
        Błedy na dysku, uszkodzone zasilanie, przegrzana grafika, kłopoty w rejestrze i kilkanaście innych powodów. Ale po co zaraz SSD ? To nie jest lekarstwo tym bardziej dla laptopa używanego przez kobiety (bez obrazy). Serwis tego nie zrobi z prostego powodu...szkoda im czasu na dochodzenie, leja na to i tyle.
        • Gość: petroll Re: Wymiana HDD na SSD IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 26.07.13, 15:50
          Chcesz szybko ?, po pierwsze szybki komputer ( dobra mbo, szybki RAM, dobra karta graficzna albo dwie),dwa ( szybkie ) dyski SSD pracujace w RAID 0 a do tego dwa RAM dyski, jeden dla wszystkich temp i caches a drugi dla pagefile.* I nie usuwac hyberfil.*
          W kazdym innym przypadku zyski szybkosci niezauwazalne.
        • Gość: cheng2 Re: Wymiana HDD na SSD IP: 213.233.101.* 26.07.13, 18:46
          Uscisle: Laptop to moj, a AiO MSI to zony. Zdaje sobie sprawe ze kazda wymiana kosztuje, ale mam juz dosc utyskiwania na ogromna ociezalosc komputera. Musi byc jakis sposob aby temu zadzialac.
          • wariant_b Re: Wymiana HDD na SSD 26.07.13, 19:38
            A mógłbyś uściślić bardziej podając modele komputerów?
            Wtedy będzie wiadomo, co można do nich włożyć.
            • Gość: cheng2 Re: Wymiana HDD na SSD IP: 213.233.101.* 28.07.13, 00:49
              Jeden to All in One MSI Wind Top AE2260 (chyba taki ma numer choc dokladnie nie pamietam
              - prosze sie nie dziwic bo jestem ok 1500 km od domu)
              Drugi to laptop Sony Vaio VPCF13Z8E
              • wariant_b Re: Wymiana HDD na SSD 28.07.13, 09:20
                No to w obu są szykany z wyborem i dostępem do dysku.

W AiO MSI z opisu wynika, że używany jest dysk 3.5".
                Natomiast w Sony mam w opisie dysk 7200rpm, czyli pewnie trzeba
                będzie pomyśleć o dysku hybrydowym.
                • Gość: cheng2 Re: Wymiana HDD na SSD IP: 213.233.101.* 28.07.13, 16:15
                  Hybrydowym? to dla mnie nowosc. Pewnie talerz i SSD razem. Pytanie jednak czy takie cos jest w miare trwale? (pytam bo przez dlugie okresy jestem poza polska i awaria w tym czasie rujnuje zdrowie po prostu). Pozatym stwierdzilem ze Vaio jest narazony na intensywne grzanie podczas pracy. Dlatego tez woze se soba podstawke chlodzaca z wentylatorem. Czy taki dysk nie wprowadzi dodatkowego zrodla ciepla? i czy bedzie dla niego miejsce? A moze tylko SSD a reszta na USB3 co komputer ma juz zainstalowane.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka