Dodaj do ulubionych

XP,LINUX------------DOS!!?

IP: *.gorzow.mm.pl 31.08.04, 20:17
Od razu przyznam, ze jestem laikiem w tej materii.
Zamierzam kupić notebooka i tu pojawia sie problem...natury systemu. Słyszłam, ze na Win XP nie działa DOS :( to prawda?
Mam dylemat co teraz zrobić. Potrzebuję dosa, bo mam 2 programy w nim pracujące.
Czy linux byłby wyjściem??, proszę o krótki opis jego działania...najlepiej porównójąc do WIN98, którego używam.
W działaniu komputera na linuxie jest jakaś trudność (obsługowa) jak z działaniem programów, internetu.

Proszę o pomoc w rozwianiu moich wątpliwości
Pozdrawiam
labola
Obserwuj wątek
    • user0001 Re: XP,LINUX------------DOS!!? 31.08.04, 21:07
      Nie wiem jak jest z dos'em pod XP, ale ponieważ XP nie jest już nakłądką na
      DOS'a więc pewnie DOS jest emulowany, czyli tak jak pod linux'em

Pod linuxem możesz odpalić dosemu, a w nim prawdziwego dos'a, na przykład tego
      którego legalnie zakupiłaś do poprzedniego komputera. taka emulacja DOS'a
      będzie działała dobrze dla programów w trybie tekstowym (pewnie księgowych) o
      ile nie wymagają one klucza sprzętowego. Problemem może być uzyskanie polskich
      zaków ale z tym informatyk powinien sobie poradzić.

Prawdziwym problemem jest linux na laptopie, wiele laptopów zawiera unikalne
      układy których producenci nie udostępniają dokumentacji, przez co niektóre
      funkcje mogą nie działać, problemy bywają z modemami, muzyką, niekiedy bywały
      z zarządzaniem energiom, jeżeli przejrzysz strony poświęcone linuxowi na
      laptopach to pewnie wybierzesz coś co sobie poradzi z pingwinem.

Kolejny problem to koszta, laptopy przychodzą z preinstalowanym systemem, i
      nikt nie będzie chciał Tobie zwrócić za Windowsa którego nie chcesz.

Jeśli idzie o prostotę obsługi, to trudna jest jedynie instalacjia, jak już
      linux zostanie poprawnie skonfigurowany (raczej przez speca), to chodzi bardzo
      dobrze. Bezpieczny internet jest mocną stroną linuxa. Program biurowy też
      jest. Linux w użytkowaniu nie jest ani trudniejszy ani łatwiejszy, jest po
      prostu inny.
      • Gość: xxx Re: XP,LINUX------------DOS!!? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.08.04, 22:46
        Jezeli nie zadziala to z dosemu, to zawsze mozna odpalic bochs'a i zainstalowac
        prawdziwego DOS'a :)

Natomiast, jezeli chodzi o "specjalizowane uklady" to przesada. Bardzo wiele
        podzespolow jest typowych (w koncu wiekszosc produkcji wychodzi z ACER
        Laboratories), wiele podzespolow jest programowo zgodna z tymi ze stacjonarnych
        komputerow (sterowniki w linuxie duzo mniej restrykcyjnie podchodza do
        identyfiakacji sprzetu - wazny jest dla nich chipset, a nie "brand" pod ktorym
        urzadzenie opuscilo fabryke), a wielu producentow wspiera linuxa (a w kazdym
        razie nie utajnia specyfikacji, co owocuje sterownikami "third party").

Trzeba miec wyjatkowego pecha, aby trafic na cos nieobslugiwanego (np. irda w
        starszych Toshibach - w nowszych jest ok.) - zasadniczo, czym starszy komputer,
        tym trudniej :) , ale wcale nie jest zle.

Natomiast przechodzenie na linuxa dlatego, ze ma sie dwa programy dos'owe, to juz
        hardcore :)
      • Gość: linux od 9 mies. Re: XP,LINUX------------DOS!!? IP: *.crowley.pl 01.09.04, 13:13
        nie wiemjak inne dystrybucje ale MÓJ(już mój,bo go polubiłam)Mandrake 9.2
        zainstalował się sam na kompie,desktopie a nie laptopie co prawda,ja tylko sobie
        ustawiłam partycje,bo mi się nie podobały te co automatycznie robił,potem
        wybrałam,jakie chce środowiska graficzne(prawie wszystkie bo nie wiedziałam
        który mi się spodoba-ale dzięki temu mam i biblioteki Qt i gcc i chodzą mi pod
        KDE niektóre programy spod Gnome-np.program do nagrywania dźwięku-jest lepszy
        niż te do KDE),wykrył mi drukarkę(miałam szczęście bo akurat tą obsługuje,kartę
        sieciową-nawet ustawienia sam zrobił bo chyba mamy auto ustawienia karty w
        naszej sieci,tylko modemu nie wykrył-bo to winmodem z rockwella-trzeba ściągnąć
        sterownik,zainstalować i wtedy dać mu wykryć modem)
        jeśli laptop jest konkretnej firmy a nie składak,a gościu jest chętny popróbować
        sił z linuksem to moze wejsc na stronę dystrybucji,którą by chciał
        wypróbować-tam są zwykle wymienione obsługiwane sprzęty,np.dla Mandarynki
        www.mandrakelinux.com/pl/hardware.php3
        mnie się bardzo linux podoba,choć mam zielone pojęcie o informatyce,kiedys
        mówiono że linux jest dla informatyków-i nadal tak jest jesli chcą mogą mieć
        tylko konsolę(tryb tekstowy),ale obecnie zwykły użytkownik spragniony pięknego
        wyglądu(myślę o sobie) jest bardziej zachwycony linuksem niż windowsem
        -niesamowite możliwości konfiguracyjne wyglądu pasków zadań-np.przezroczyste
        paski,można sobie zwijać menu start tak fajnie w bok,tła pupitu,tematów-i KDE i
        Gnome(ten tęczowy thems-nie pamiętam nazwy a jestem teraz na KDE,możliwość
        zmniejszania i zwiększania każdej ikonki na pulpicie)-bardzo mnie się
        podobają,od razu dostaje się na płytkach prawie wszystko co potrzebne-swietne
        wygaszacze ekranu-i takie informatyczne-z naśladujacych światła lasera figur
        matematycznych,i np.do własnej konfiguracji-wybiera się plik z obrazkami i ma
        się własny wygaszacz
        ale jak zawsze tam gdzie pięknie są też i problemy i wtedy linux wymaga trochę
        poświęcenia i zaangażowania
      • Gość: hehe Re: XP,LINUX------------DOS!!? IP: *.sun.com 06.09.04, 18:06
        > Kolejny problem to koszta, laptopy przychodzą z preinstalowanym systemem, i
        > nikt nie będzie chciał Tobie zwrócić za Windowsa którego nie chcesz.

no właśnie, jak to jest? przecież w licencji windowsa jest:
        "YOU AGREE TO BE BOUND BY THE TERMS OF THIS EULA BY INSTALLING, COPYING, OR
        OTHERWISE USING THE PRODUCT. IF YOU DO NOT AGREE, DO NOT INSTALL
        OR USE THE PRODUCT; YOU MAY RETURN IT TO YOUR PLACE OF PURCHASE FOR A FULL REFUND."
        a z polskiej (windows98 z laptopa):
        "Jeśli Licencjobiorca nie zgadza się przestrzegać postanowień Umowy Licencyjnej,
        firma Manufacturer and Microsoft Licensing, Inc. ("MS") nie udziela
        Licencjobiorcy licencji na OPROGRAMOWANIE. W takim wypadku Licencjobiorca nie ma
        prawa do używania lub kopiowania OPROGRAMOWANIA i winien niezwłocznie
        skontaktować się z Producentem, aby otrzymać instrukcje dotyczące zwrotu nie
        wykorzystanego OPROGRAMOWANIA w zamian za zwrot zapłaconej kwoty."

Więc jeśli kupię (tu: laptopa z windowsem), przeczytam licencje i się z nią nie
        zgodzę, muszą zwrócić pieniądze? Jak to u nas wygląda?
    • Gość: gallileo Re: XP,LINUX------------DOS!!? IP: *.biz.rr.com 31.08.04, 21:18
      labola napisał(a):

> Od razu przyznam, ze jestem laikiem w tej materii.
      > Zamierzam kupić notebooka i tu pojawia sie problem...natury systemu.
      > Słyszłam, ze na Win XP nie działa DOS :( to prawda?
      > Mam dylemat co teraz zrobić. Potrzebuję dosa, bo mam 2 programy w nim
      > pracujące.

Te dwa 10 letnie programy mozesz juz zastapic nowszymi i lepszymi ...

> Czy linux byłby wyjściem??, proszę o krótki opis jego działania...najlepiej
      > porównójąc do WIN98, którego używam.

A masz wybor?

> W działaniu komputera na linuxie jest jakaś trudność (obsługowa) jak z
      > działaniem programów, internetu.

> Proszę o pomoc w rozwianiu moich wątpliwości

Kup sobie NOTES z kalkulatorem, olowkiem i dobra myszka , tanszy lepszy
      i nie trzeba tyle myslec.

> Pozdrawiam
      > labola
      • Gość: po co Re: XP,LINUX------------DOS!!? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.04, 21:27
        Po co odpisujesz, skoro nie masz nic do powiedzenia?
    • Gość: kell Re: XP,LINUX------------DOS!!? IP: *.udn.pl 31.08.04, 22:27
      linuksa tutaj nie mieszaj. sa za to programy ktore potrafia "emulowac"
      prawdziwy, pelny dos takze pod windows.
      mozesz sprobowac darmowy freedos (w pelni zgodny z msdos6.2)
      www.freedos.org/ ale moga byc problemy z duzymi dyskami ntfs. jezeli
      bedzie to problemem mozesz uzyc np vmware - www.vmware.com/ (30 dniowa
      probna wersja) tam zalozyc wirtualna partycje, zainstalowac freedosa i uzywac:)
    • olga.55 Re: XP,LINUX------------DOS!!? 01.09.04, 00:00
      polecam Dosbox,
      • Gość: labola Re: XP,LINUX------------DOS!!? IP: *.gorzow.mm.pl 02.09.04, 12:44
        olga55 cóż to jest DOSBOX, mozecie mi coś wiećej powiedzieć?
        • Gość: labola Re: XP,LINUX------------DOS!!? IP: *.gorzow.mm.pl 05.09.04, 18:01
          Już mam win XP, ale nie zainstalowalam DOSa, bo mam obawy.Proszę o info, jak
          sobie poradzić z tym.
          Proszę o pomoc i nie odsylanie do stronek w j.ang.ne radze sobie z nimi ;)
          • Gość: L. Re: XP,LINUX------------DOS!!? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.04, 23:00
            Kochana, to był błąd z tym XP. Prawdopodbnie masz dysk wielkości od 20 GB do 40
            GB. Na takim dużym dysku pięknie wchodzą różne systemy. Możesz mieć
            _równocześnie_ Linuksa, XP i DOS/FreeDOS/Win98. To nic trudnego, trzeba tylko
            kazać dysk podzielić na kawałki logiczne. Pamiętaj, że partycja formatowana w
            FAT32 jest widoczna i zdatna do używania przez te systemy (może oprócz DOS-a), w
            odróżnieniu od innych formatów. To znaczy, że warto poza partycjami systemowymi
            wydzielić też partycję-magazyn.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka