Dodaj do ulubionych

Zamulony komp

18.03.15, 14:31
witam od pewnego czasu zamula mi kompa i to nie tylko przy starcie, poza tym wyświetla się komunikat o "wysokie użycie pamięci przez: proces hosta dla usług systemu Windows" i często pojawia mi się informacje by uaktualnić przeglądarkę Firefox, czyżby ona się tak często i szybko "starzała" by trzeba było ja aktualizować. Nie wiem czy nie zmienić przeglądarki, tylko na jaką?
Obserwuj wątek
    • bragland Re: Zamulony komp 18.03.15, 16:47
      mało informacji
    • wariant_b Re: Zamulony komp 18.03.15, 19:06
      AdwCleaner i sprawdź, czy coś niechcianego ci się nie złapało.
    • mflash Re: Zamulony komp 19.03.15, 14:46
      prosze log z adwcleaner wklej.org/hash/dfc701ddfde/
      • wariant_b Re: Zamulony komp 19.03.15, 23:03
        No to dalej nie wiemy. co muli komputer.
        AdwCleaner nie wykrył aktywnych procesów, a resztówki w schedulerze
        pewnie po usuniętych wcześniej Deal-ach (które faktycznie muliły)

Może od drugiej strony - menadżer zadań albo menadżer zasobów Win7,
        Process Explorer, Process Hacker lub inny zamiennik menadżera zadań
        i patrzymy, co zajmuje nam procesor i pamięć. Trzeba podejrzeć, co
        jest w tym svchost, o którym mówi komunikat. W ostateczności możesz
        dołożyć w menadżerze zadań kolumnę z PID-ami i z wiersza poleceń
        tasklist /svc zobaczyć, co w nim siedzi.

Przy okazji Victorią 4.47 (uruchamiamy po rozpakowaniu jako administrator)
        lub innym narzędziem diagnostycznym warto by sprawdzić dysk.

FF powinien być w wersji 36.0.1 jeśli nie ma zablokowanych aktualizacji.
        • mflash Re: Zamulony komp 20.03.15, 14:32
          wklej.org/id/1667070/

a jak wykonać skanowanie programem Victoria, który ściągnąłem w wersji angielskiej, niestety jestem z tego pokolenia które uczyło się z przymusu rosyjskiego
          • wariant_b Re: Zamulony komp 20.03.15, 16:10
            Prawym klawiszem na vcr447 i uruchom jako administrator.

W zakładce Standard wybrać właściwy dysk

W zakładce SMART nacisnąć Get SMART - obok w polu statusu ma się pojawić
            na zielonym tle wartość GOOD, w przeciwnym razie dysk dobry na pewno nie jest.
            Przepatrzeć wpisy SMART (krytyczne są na fioletowo i dobrze, żeby były tam zera)

W zakładce Tests nacisnąć przycisk START i czekać, aż skończy.
            Wynik w działających Windowsach nie jest w pełni miarodajny, ale błędy (Err)
            trzeba będzie potem usunąć, a duża ilość "kolorów" nie świadczy dobrze
            o stanie dysku, zwłaszcza gdy są zgrupowane. Dasz zrzuty ekranu lub log Victorii.

Po logu z OTL dalej na szybko nie widać przyczyny mulenia.
            Czyli szukamy taskmgr i spółką co nam zajmuje procesor i pamięć.
            • mflash Re: Zamulony komp 20.03.15, 21:26
              wstawiam zrzutki ekranu, ja nie widzę nic, proszę o ocenę i instrukcję,
              zapodaj.net/6eb23040dcd6c.png.html
              zapodaj.net/2e43a87fb3bc3.png.html
              • wariant_b Re: Zamulony komp 20.03.15, 23:04
                No to mamy ciekawostkę albo nie uruchomiłeś Victorii jako administrator.
                Prawy klawisz myszy ma vcr447 i uruchom jako administrator bez względu
                na to, na jakim kocie jesteś zalogowany. Swoją drogą nie zawadzi wyłączyć UAC.
                W zakładce Standard powinny się już pokazać dyski i trzeba będzie wybrać właściwy.
                Victorii zdarzały się problemy z egzotycznymi dyskami USB, ale raczej nie z SATA.
                Gdyby jednak nie zaskoczyła, to jakikolwiek inny program czytający SMART
                i coś co także pokaże szybkości dysku - choćby HDTune.

Na Thinkpadzie możesz również puścić diagnostyki dysku spod Windows
                albo z wbudowanych diagnostyk (teraz F10 przy starcie, na starszych F2).
                • mflash Re: Zamulony komp 22.03.15, 07:45
                  zrobiłem diagnostykę narzędziem które miałem zainstalowane na kompie - ThinkVintage i oto co wyniki:
                  file:///C:/Users/Mario/Desktop/Dzienniki%20wydarze%C5%84%20testowych%20-%20Pe%C5%82ny%20test%20systemu.html
                  file:///C:/Users/Mario/Desktop/Dzienniki%20wydarze%C5%84%20testowych%20-%20Szybki%20test.html
                  file:///C:/Users/Mario/Desktop/Dzienniki%20wydarze%C5%84%20testowych%20-%20Test%20obci%C4%85%C5%BCenia.html
                  Czy z w/w wstawionych dzienników testów jesteś w stanie cokolwiek powiedzieć. Dziś podczas wykonywania tych testów pojawiał mi się komunikat który jest przedmiotem dyskusji.

Jak znajdę trochę czasu to ponowie wykonam Victorią zgodnie z twoimi podpowiedziami.
                  • wariant_b Re: Zamulony komp 22.03.15, 09:16
                    > Czy z w/w wstawionych dzienników testów jesteś w stanie cokolwiek powiedzieć.

Niestety nie - linki file:// odnoszą się do plików na lokalnym komputerze.

Ale jeśli testy pokazały problem z dyskiem to Victoria nie jest konieczna
                    i dysk należy wymienić. Natomiast jeśli testy wypadły poprawnie,
                    to wskazane jest ich zweryfikowanie narzędziem innym niż dostarczane
                    przez producenta dysku lub komputera.
                    • mflash Re: Zamulony komp 22.03.15, 21:39
                      po wizycie kolegi który włożył swe cudowne rączki i oczyścił mi dysk, jest lepiej wiec na chwilę obecną temat jest już nie aktualny,
                      za pomoc i analizę dziękuję, pozdrawiam serdecznie
                      • Gość: 123 Re: Zamulony komp IP: *.dynamic.chello.pl 23.03.15, 17:22
                        To może napisz co zrobił, komuś pomoże.A tak to męczyłeś ludzi, zrobiłeś sam i nara...
                        • mflash Re: Zamulony komp 23.03.15, 21:40
                          kolega zainstalował cccleaner i wyczyścił, nie powiedział co zrobił dokładnie,
                          nie męczyłem ludzi tylko napisałem post, ponieważ sam nie radziłem sobie.
                          • Gość: qwe Re: Zamulony komp IP: *.dynamic.chello.pl 23.03.15, 23:50
                            Męczenie było z przymrużeniem oka, dziękujemy i dobrze że już działa...
    • mariner4 Miałem to samo. Pomógł reset 23.03.15, 18:59
      Firefoxa. Nie reinstalacja, tylko reset. Utworzony został na pulpicie folder Back upu firefoxa i komputer odżył.
      Zniknęły reklamy i inne badziewia. No io przyspieszył do normalności.
      Już nie pamiętam jak to się robi ale znalazłem to w Google pt reset przeglądarki. Dotyczy to wszystkich przeglądarek.
      To chyba jest tutaj:
      support.mozilla.org/pl/kb/przywracanie-domyslnych-ustawien-firefoksa-latwe-rM.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka