Dodaj do ulubionych

Vista - zaginione gigabajty

22.06.15, 19:12

Na systemowej partycji w laptopie (40 GB) wszystkie widoczne foldery i pliki (Windows, Program Files, Dane Aplikacji, plik wymiany itd.) razem zajmują łącznie jakieś kilkanaście GB (góra 20) - a explorer melduje tylko ok 10 GB wolnego miejsca.

Macie jakiś pomysł, gdzie się schowała reszta? (mam włączoną opcję "pokaż ukryte pliki" itp.)

Miejsce potrzebne mi jest choćby do upgrade'u systemu.
Obserwuj wątek
    • wariant_b Re: Vista - zaginione gigabajty 22.06.15, 20:09
      Jeśli wszystko działa poprawnie - wyłącz ochronę na dysku C:.
      Potem możesz włączyć ją ponownie i utworzyć punkt przywracania.
    • thanathos4 Re: Vista - zaginione gigabajty 22.06.15, 20:52
      Pamięć w komputerze morze gubić się w wielu miejscach. Usuń tymczasowe pliki przeglądarek, wszystko co znajduje się w katalogu c/Windows/Temp po czym wyczyść kosz. Sam katalog użytkownika poza samymi twoimi danymi zawiera sporo nadmiarowych danych (z tym jednak nic nie zrobisz).
      • pijatyka Re: Usuń tymczasowe pliki 22.06.15, 21:06

Wszystko o czym piszesz robiłem; dyski czyszczę permanentnie, kilkoma programami po kolei ;)

> Sam katalog użytkownika poza samymi twoimi danymi zawiera sporo nadmiarowych danych

Jasne - ale to wszystko chyba i tak jest uwzględnione w wykazywanej jego wielkości?

• wariant_b Re: Usuń tymczasowe pliki 22.06.15, 22:05
          > Jasne - ale to wszystko chyba i tak jest uwzględnione w wykazywanej
          > jego wielkości?

A jaką wielkość ma u ciebie System Volume Information?
          • pijatyka Re: System Volume Information 23.06.15, 21:10

Pokazuje mi, że folder pusty (ale zajrzeć do środka nie mogę, bo jakoś zabezpieczony)
            • wariant_b Re: System Volume Information 23.06.15, 21:31
              pijatyka napisała:
              > Pokazuje mi, że folder pusty

To tak jak u mnie, bo i mnie (Win7) pokazuje, że folder ma rozmiar zerowy.
              Z tym, że u mnie jest w nim ponad 8GB punktów przywracania i kopii
              poprzednich wersji plików. Bum - i już nic nie ma.
              • pijatyka Re: u mnie jest w nim ponad 8GB 23.06.15, 21:37

Hmm, jest to jakiś trop...

Z tym że u mnie nie powinno być - poza ostatnim - żadnych starszych punktów przywracania (zawsze przy czyszczeniu dysku zaznaczam stosowną opcję)

Tylko jak się dobrać do zabezpieczonego folderu?
                • wariant_b Re: u mnie jest w nim ponad 8GB 23.06.15, 23:17
                  Wyłączyć ochronę na partycji systemowej, a potem ją włączyć
                  i utworzyć nowy punkt przywracania.

Dobrać się można (w Win7) zmieniając uprawnienia do folderu albo z zewnątrz,
                  na przykład z pomocą linuxa (który nie respektuje zabezpieczeń plikowych ntfs).
    • thanathos4 Re: Vista - zaginione gigabajty 23.06.15, 19:44
      Jest więcej katalogów systemowych, które zawierają dane tymczasowe jak chodź by historia aktualizacji systemu. Nie polecam jednak ich samodzielnej zmiany gdyż może doprowadzić to do jego uszkodzenia. 10 GB to jednak dość sporo. Przeskanuj system programem antywirusowym. Być może masz jakiegoś wirusa, który się replikuje. W takim przypadku najlepiej włączyć skanowanie podczas rozruchu.
    • kot404 Re: Vista - zaginione gigabajty 24.06.15, 20:39
      Zainteresuj się katalogiem C:\Windows\winsxs
      • Gość: ? Re: Vista - zaginione gigabajty IP: *.dynamic.chello.pl 27.06.15, 06:02
        A może jednak te pliki aktualizacji usuń /są w "systemowych"/:

www.mamkomputer.info/czyszczenie-dysku-zwalnianie-miejsca-w-systemie-windows-vista-7/
      • pijatyka Re: C:\Windows\winsxs 22.07.15, 22:46

Bingo - zagadka wyjaśniona.

1,5 GB znalazło się na ukrytej partycji WinRE, a kolejne 16 GB właśnie w katalogu Winsxs.

Tak naprawdę gigabajty nie zaginęły tylko Vista specyficznie naliczała wielkość katalogu Windows - po dojechaniu do ok 7GB robila sobie przerwe na pare minut, a dopiero potem kontynuowała zliczanie; w sumie (łącznie z winxs) folder Windows zajął ok 23 GB.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka