Dodaj do ulubionych

Ciasno się zrobiło na dysku

IP: 193.29.207.* 01.10.04, 16:18
A dokładnie. MAm stary komputerek, który na dysku C ma miejsca 1.95 GB, a na
D 7.34. Na C zainstalowany system WIN 2000. Potem wiadomo z czasem przybywało
programów, ale to na dysku D. Obecnie na C mam około 10 MB wolnego miejsca. I
nie wiem co robić, bo już się nawet czasem duże mejle nie wysyłają. CZy da
się jakoś "przerzucić" troszkę miejsca z D na C. jakieś załóżmy z 700 mb ?
Troszkę poddenerwowany
Obserwuj wątek
    • user0001 Re: Ciasno się zrobiło na dysku 01.10.04, 16:36
      Jeśli to są dwa fizyczne dyski to zadanie jest awykonalne.
      Jeśli są to dwie partycje to zadanie jest bardzo trudne,
      Po pierwsze trzeba zmniejszyć partycję D, to będzie bardzo trudne, gdyż będziesz
      chciał przesunąć początek partycjy dalej (zmniejszenie partycji przez ucięcie
      końca jest znacznie prostsze). Może się okazać że będzie konieczne usunięcie
      partycji D i założenie jej od nowa (tylko trochę dalej).
      Następnie trzeba powiększyć partycję C, nie znam darmowych narzędzi które umieją
      to zrobić, z narzędzi komercyjnych może pomóc Partition Magic (wersja w miarę nowa).
    • Gość: Piotrek Re: Ciasno się zrobiło na dysku IP: 193.29.207.* 01.10.04, 16:52
      Aha, dziękuję. Krótko mówiąc, muszę poprosić kogoś dobrego, co mi to jakoś
      załątwi
    • netsec Re: Ciasno się zrobiło na dysku 01.10.04, 17:14
      Gość portalu: Piotrmoto napisał(a):

> A dokładnie. MAm stary komputerek, który na dysku C ma miejsca 1.95 GB, a na
      > D 7.34. Na C zainstalowany system WIN 2000. Potem wiadomo z czasem przybywało
      > programów, ale to na dysku D. Obecnie na C mam około 10 MB wolnego miejsca. I
      > nie wiem co robić, bo już się nawet czasem duże mejle nie wysyłają. CZy da
      > się jakoś "przerzucić" troszkę miejsca z D na C. jakieś załóżmy z 700 mb ?
      > Troszkę poddenerwowany

Wykonaj prostą czynność z menu START wybierz Uruchom i wpisz %TEMP% i kilknij OK.
      W oknie które się pokaże usuń wszystkie pliki które można będzie usunąć.
      Spokojnie, wszystkie pliki można usunąć z tego folderu.
      Po tym oczyść kosz. Przed całą operacją sprawdź czy masz w Panelu sterowania
      Opcjach Folderów zakładka Widok włączone pokazywanie ukrytych plików i folderów.
      Następnie przejdź do Panelu sterowania => Opcje Internetowe i Usuń Tymczasowe
      Pliki Internetowe (całą zawartość offline).
      Tymi sposobami zyskasz trochę miejsca na C.

Po tym dodatkowo możesz z menu:
      START=> Programy => Akcesoria => Narzędzia systemowe =>Oczyszczanie dysku
      Usuń śmieci :)
    • Gość: Bart Re: Ciasno się zrobiło na dysku IP: *.tpnets.com 01.10.04, 19:06
      Zone Alarm - ten firewall zapisał mi 450MB różnych logów na dysku c. Dokładnie
      w folderze c\windows\internet logs

Należy to przeczyścić od czasu do czasu i wyłączyć opcję zapisywania logów
      (wedle woli)
      • wozni Re: Ciasno się zrobiło na dysku 01.10.04, 23:21
        Jesli wszystko zawiedzie a nie chcesz robic nowej instalki to jest jeszcze jedno wyjscie. Zdobac program Partition Magic (nie musi byc najnowszy) i tam jest opcja dynamicznej zmiany wielkosci partycji. Tylko ostrzegam trwa to baaardzo dlugo (cos kolo 2 godzin) ale powinno dzialac.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka