Gość: dziewczynka IP: *.toya.net.pl 05.10.04, 21:30 Kto wie jak połączyć dwa komputery jeden z Windowsem XP i drugi z Win 98 za pomocą skrętki. Link Zgłoś Obserwuj wątek
m.gregor Re: sieć domowa 05.10.04, 21:39 Bylo na forum i to kilkanascie razy. Potrzebujesz: 1.) 2 karty sieciowe 2.) kabel skretka linka skrosowany (laczysz bezposrednio 2 komputery bez posrednictwa huba/switcha) 3.) troche czasu Wkladasz karty sieciowe i instalujesz sterowniki. Laczysz oba komputery kablem. Teraz konfiguracja sieci: Komputer z Windows 98: Prawym na Otoczenie sieciowe, wybierasz wlasciwosci, protokol TCP/IP dla karty sieciowej (nie dial up!) i wpisujesz: Adres IP: 192.168.0.1 , maska podsieci: 255.255.255.0 . Potem Ok. Przechodzisz na zakladke Identyfikacja i tam wpisujesz nazwe komp. (np. pierwszy) i grupe do ktorej nalezy (np. DOM) i dajesz ok, restartujesz komputer i koniec. Komputer z Windows XP: Prawym na Moje miejsca sieciowe, wlasciwosci, prawym na Polaczenie lokalne, wlasciwosci, zakladka ogolne, protokol TCP/IP, wlasciwosci, i wpisujesz: adres IP: 192.168.0.2 , maska podsieci: 255.255.255.0 . Wszystko zatwierdzasz OK, ok. Potem prawym na Moj komputer, wlasciwosci, Identyfikacja sieciowa, wpisujesz nazwe komputera (np. drugi) i nazwe grupy do ktorej nalezy (np. DOM). Wszystko zatwierdzasz OK. Nie restartujesz komputera kiedy o to poprosi. Wchodzisz w Start -> Panel sterowania, konta uzytkownikow i wlaczasz konto goscia. Teraz robisz restart i wszystko powinno ladnie dzialac. Prosciej sie chyba nie da tego wytlumaczyc. Pisalem z pamieci (pracuje na linuksie) wiec moga wystapic drobne niescislosci w nazewnictwie. Pozdrawiam mgregor P.S.: zawsze przed zadaniem pytania uzyj wyszukiwarki i przeczytaj FAQ (link na gorze forum). Skroci to czas pomocy. Link Zgłoś
Gość: dziewczynka Re: sieć domowa IP: *.toya.net.pl 05.10.04, 22:50 WIELKIE dzięki!!! Zaraz spróbuje zobaczę czy w końcu zadziała. Ten komputer z win98 ma 2 sieciowki do jednej podłączony jest net z ustawieniami automatycznymi a do drugiej chcę podłączyć laptopa. Jeśli uda mi się to połączyć czy w laptopie też bedzie działał internet?? Link Zgłoś
m.gregor Re: sieć domowa 05.10.04, 23:12 Jesli na Win98 wlaczysz ICS (Internet Connection Sharing - udostepnianie polaczenia internetowego) przez Dodaj/usun programy i siec ustawisz w nastepujacy sposob: Win98: Karta sieciowa 1 (nazwijmy ja w skrocie ETH0): ustawienia automatyczne Karta sieciowa 2 (nazwijmy ja w skrocie ETH1): Adres IP: 192.168.0.1 Maska podsieci: 255.255.255.0 Windows XP: Adres IP: 192.168.0.2 Maska podsieci: 255.255.255.0 Domyslna brama: 192.168.0.1 Serwery DNS: takie jakie sa przydzielone Win98 (mozesz to sprawdzic wybierajac Start -> Uruchom, wpisz winipcfg, wcisnij ENTER, a potem z listy trzeba wybrac karte sieciowa ktora jest podlaczona do internetu i kliknac przycisk Wiecej informacji. Na liscie (z tego co pamietam na samym dole) bedziesz miala adresy serwerow DNS (w postaci xxx.xxx.xxx.xxx). I to powinno teoretycznie dzialac. Gdybys robila to w druga strone (udostepniala internet na komp. z WinXP) to sprawa bylaby duzo prostsza (wystarczy zaznaczyc jedna opcje w konfiguracji polaczen). Ale tak trzeba sie niestety pomeczyc z konfiguracja. Ew. mozesz sprobowac zastosowac program WinGate. Ale niestety nie znam jego konfiguracji i obslugi. Wiec moze w takim wypadku ktos inny pomoze :-) Pozdrawiam mgregor Link Zgłoś
Gość: dziewczynka Re: sieć domowa IP: *.toya.net.pl 05.10.04, 23:27 Popróbuję jutro, może rano pójdzie łatwiej. Dziękuję jeszcze raz. Link Zgłoś