Dodaj do ulubionych

Bezkonkurencyjna Chrome nie wyświetla stron.

11.01.21, 07:23
Witam, np. strona z ofertami pracy PUP (w mieście mego zamieszkania, może gdzie indziej jest inaczej).Żeby ją wyświetlić muszę użyć Firefoksa, nie wyświetla żadna oparta na Chrome przeglądarka. Ani sama Chrome, ani Edge (nowa), ani Slimjet ani Opera :). strona ZUZ-u wyświetla komunikat że niektóre funkcje mogą w Chrome nie działać z powodu przejścia na inną technologię, proszę o wyjaśnienie o co tu chodzi?
Obserwuj wątek
    • wariant_b Re: Bezkonkurencyjna Chrome nie wyświetla stron. 11.01.21, 09:37
      Zapewne ma to związek z zakończeniem wsparcia dla Adobe Flash Player.
      Ale podaj adres strony, której nie możesz wyświetlić.
      • menago_bb Re: Bezkonkurencyjna Chrome nie wyświetla stron. 11.01.21, 15:44
        wariant_b napisał:

> Zapewne ma to związek z zakończeniem wsparcia dla Adobe Flash Player.
        > Ale podaj adres strony, której nie możesz wyświetlić.

oferty.praca.gov.pl/portal/index.cbop#/listaOfert?N4IgTg9gJgXg6gTwM4wLIEsCmArJBjAQxAC4A7AVwBtKAaEAWy1z0xJBDqQBcDSIB3dEgDWENhxAwCAczC90hEgDMClJJk5dIpBQPmtioPBHKkuJAIwAGTQTDniNkAAcZmAMImzJAMx1I/J6mDiAATKESlAowAEYEGDj4bKE+IAC+nBD2ejoGoJCwBNhsACIAggAqZQD6AAoAqgBCADIAkgDSZe4AUq0SwlhgppjCpQCiAMru6XT8CDFypJjtBFyY0llYJADaoOhQbADyAGJjAEpVdWddAJoSBVLFxCBnhyUAWmXdV4e1h+83Hp9OikAgwfhEZ4QJSYewEAAEzjkeAQEikMFBeBgmFyJC05A0ICg0F4EDOmCxuLIVFokgISCw0hIVgyewOzwsADYABwWe7QR5sd6vErNQ7VE7nCo3OrNLqHOCdCSg8GQkANWrw/jwxpYNTCcgAWl1BEAQoA4NFgzHYqn4wnEqCk8mUrbEO1pAC6/gg4PQuTWKzWGzArt2IH2bBFn2+tVefwBQP5hSeIAA4md6g1ul0ysqwRDI29oz944DejM2WwNUnBc9hW8xRLThcZdLannVVXMxXw+yQPXReLJS2a0U2OnM/Vs+5cyD82qB43h9KexHnsuarHbqOU1GviX/mXgSAVQX183Llv3HdWb3kgAWQ3V73JoUipcX6XVOCHbpjH8fBUP4dmeYSPtWt5riAXK8jub4NkOF4yrUcruAqSpzp2HI8nynovo8tSQM4PoIHg2DoCQFDUHQjCJCw7z0oybBWBIqhrGAoJcAg/CgoRmA2jwZHxEwSTECoaiYGkQAA==
        • wariant_b Re: Bezkonkurencyjna Chrome nie wyświetla stron. 11.01.21, 16:40
          No to u mnie wyświetla i na Chrome, i na nowym Edge, i na Brave... dalej nie sprawdzałem.
          Tylko na Firefoxie wiesza się ten niewydarzony "opuszczacz strony" i trzeba adres wklejać
          ręcznie, a nie linkiem z postu. Przeglądarki na bazie Chromium wyświetlają jakąś dodatkową
          reklamę, ale po kliknięciu "tutaj" przechodzą do strony CBOP, Firefox nic nie wyświetla i wisi.
          W przestarzałym IE mam komunikat: "Nie można nawiązać połączenia z tą stroną"
          ale po ręcznym wklejeniu adresu też jest OK.

W każdym razie chyba Flasha możemy wykluczyć jako przyczynę. Nie mam Flash Playera.
          • menago_bb Re: Bezkonkurencyjna Chrome nie wyświetla stron. 11.01.21, 17:08
            Nie wiem, obstawiałem jakieś zmiany w technologii tworzenia takich jak ta stron .Ale jeśli nie, może antywirus?
            • wariant_b Re: Bezkonkurencyjna Chrome nie wyświetla stron. 11.01.21, 23:35
              menago_bb napisał:

> Nie wiem, obstawiałem jakieś zmiany w technologii tworzenia takich jak ta stron.

Raczej w drugą stronę - częściej problemem są przestarzałe, nie aktualizowane rozwiązania
              albo naciąganie standardów, które z czasem traktowane jest jako nieprawidłowość.

> Ale jeśli nie, może antywirus?

Jak najbardziej do sprawdzenia - antywirusy równie szkodzą, jak pomagają.
              Z tym, że szkodzą stale, a pomoc, choć rzadka, jest bardziej spektakularna.
              Podobnie do sprawdzenia adblokery, zwłaszcza globalne typu AdGuarda.
              Cierpliwości - skoro u mnie strona chodzi na wszystkich przeglądarkach,
              u ciebie też powinno zacząć działać w Chrome&s-ka.

---
              U mnie właśnie link z postu zaczął działać w Firefoksie, więc zapewne trafiła się
              trefna reklama. Niechlujstwo administratorów gazety jest makabryczne, a RODO
              rozumiane jako zgoda na personalizację reklam powoduje niepowtarzalne efekty.
              • menago_bb Re: Bezkonkurencyjna Chrome nie wyświetla stron. 12.01.21, 12:48
                wariant_b napisał:

Wyłączyłem antywirusa i....wyświetliło jak zwykle: nie można....a po kilku sekundach weszła. Jednak chyba go odinstaluję, pozostając przy wbudowanym w win10, co myślisz?
                • wariant_b Re: Bezkonkurencyjna Chrome nie wyświetla stron. 12.01.21, 18:42
                  menago_bb napisał:

> co myślisz?

Sądzę, że Defender z Windows 10 nie odstaje od innych jak chodzi o skuteczność,
                  choć jest trochę powolny. Microsoft dość sprawnie zbiera informacje o tym, co jest
                  uruchamiane na naszych komputerach, więc szybko reaguje na zagrożenia.
                  Ale dla świętego spokoju zanim coś niepewnego uruchomię - sprawdzam na VirusTotal.

Błędem jest posiadanie więcej niż jednego aktywnego monitora antywirusowego,
                  ale dobrze napisany program antywirusowy wyłącza monitor Defendera, a jeśli
                  zablokujemy alternatywnego antywirusa, Defender powinien przejąć kontrolę.

U siebie testuję Kaspersky Free - po pewnych ograniczeniach nie przeszkadza w pracy
                  i nie jest tak nachalny jak potrafi być Avast czy inne darmowe antywirusy.
                  • pijatyka Re: Defender z Windows 10 12.04.26, 16:13

Wydaje się całkowicie wystarczający, bez potrzeby instalacji żadnego zewnętrznego programu.

• wariant_b Re: Defender z Windows 10 12.04.26, 21:00
                      pijatyka napisał:

> Wydaje się całkowicie wystarczający, bez potrzeby instalacji żadnego zewnętrznego programu.

Wystarczy dla typowego użytkownika nie korzystającego z ryzykownych stron i nie pobierającego plików
                      z wątpliwych źródeł (ma przykład z maili, reklam internetowych czy stron "ekspertów"-naciągaczy).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka