Dodaj do ulubionych

"praktyczny" prezent

IP: *.star.net.pl / *.star.net.pl 29.11.04, 08:06
jak wybrać komputer z którego syn się ucieszy,a nie zrujnuje mnie finansowo?
Czym się różni najtańszy od średniego- chodzi mi o możliwości np. na tym
synuś nie pogra sobie,ale za to...

Proszę o przykłady praktycznych możliwości komputera w zależności od jego
rodzaju.
np. najdroższy- potrafi wszystko co te tańsze + ma możkiwość gier
przestrzennych i...?
Oświećcie mnie bym nie była taką zacofaną matką.
Obserwuj wątek
    • Gość: Reader Chetnie IP: 212.247.232.* 29.11.04, 08:55
      zapalimy kaganek lecz powiedz nam gdzie znajduje sie granica (finansowa)
      przekroczenie, ktorej zrujnuje szacowna mame?
      • Gość: matka Re: Chetnie IP: *.star.net.pl / *.star.net.pl 29.11.04, 09:24
        Dzięki za kaganek,byleby tylko jasno świecił.
        Granica-2,5
        • kalinowski11 Re: Chetnie 29.11.04, 09:28
          Może taki :)

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=34&w=18099764&a=18102704
          • Gość: matka Re: Chetnie IP: *.star.net.pl / *.star.net.pl 29.11.04, 09:40
            1)gdzie znaleźć takiego co składa?
            2)a jak już się zestarzeje za te 1,5 roku- to da mu się zrobić lifting i na jak
            długo to mu pomoże?
            3)a co z odpowiedzią co do możliwości praktycznego wykorzystania takiego czy
            innego komputera?
            Nie lekceważcie matek!!!
            • kalinowski11 Re: Chetnie 29.11.04, 09:50
              Tam gdzie mieszkasz jest pewnie wiele sklepów komputerowych . Poszukaj takiego
              gdzie panuje największy ruch , bo często to właśnie jest wyznacznikiem cen i
              jakości którą oferuje dany sklep (serwis) . Porozmawiaj z obsługą , zabierz ze
              sobą syna . On pewnie jest dużo bardziej zorientowany w temacie . Powiedz ile
              możesz wydać na komputer to przedstawią "kilka wariantów sprzętowych" . Jeżeli
              nie będziesz pewna "jakości" tych propozycji przedstaw je na tutejszym forum .
              Ktoś Ci doradzi co wybrać . Pozdrawiam :)
            • Gość: Reader Pol zartem, pol serio IP: 212.247.232.* 29.11.04, 09:53
              Lifting za pol roku w przypadku wymienionego wyzej komputera na nic sie nie zda.

Trzeba by wymienic czesci (m.in. plyta glowna i procesor) na inne by trzmac sie
              panujacych standardow w roku 2006 (tak wroze).

Mamusia zrozumie - swiat komputerow starzeje sie tak szybko jak sie rozwija.
              Wiec nie da sie kupic sprzetu w chwili obecnej (w cenie podanej) tak by
              wytrzymal katowanie HalfLife 3 czy 4 czy Doom 8 w 2006 roku. Bedzie to dobry
              (relatywnie) sprzet ale najnowszych gier nie udzwignie.

Praktyczne mozliwosci wykorzystania komputera sa nieograniczone (ok. moze
              wyobraznia). Zalezy od zainteresowan, wiedzy, cierpliwosci i umiejetnosci.

ps. Moze warto by podac miasto z ktorego sie pochodzi a znajdzie sie taki co
              sprzet zlozy.

• Gość: matka Re: Pol zartem, pol serio IP: *.star.net.pl / *.star.net.pl 29.11.04, 11:36
                Mamusia zrozumiała- nie ma zakupu raz na całe życie.
                Smutno mi,bo Syn nie jest jeszcze na etapie samodzielnego dokonywania wyborów,a
                ja chciałam...zapewnić mu możliwość rozwoju,myślałam,że z upływem czasu będzie
                dorastał do sprzętu,a tu...jest odwrotnienie.
                Mam poważny dylemat co kupić by nie było głupim rozpieszczaniem.
                Nie wiem czy takie gry są czymś więcej niż "przyjemną stratą czasu"?
                Jakie gazety, książki powinnam czytać ,by komputery przestały być dla mnie
                czarną magią, bym mogła mu pomóc i lepiej rozumiała jego oczekiwania?
                Chcę być przynajmniej na tyle zorientowana,że Synuś akurat teraz- katuje sprzęt
                HALFLIFE 3 czy DOOM 8.
                Wiem,że kiedyś koledzy zastąpią mu moją pomoc,ale... jak matka ma się
                zorientować,że rady kolegów służą czemuś dobremu?
                Jak w dzieciństwie grywałam na fliperach to...rodzice mogli ocenić,że jest to
                głupim wydawaniem kasy,teraz jest znacznie trudniej,bo podobno zabawa także
                uczy.
                Wypłakała się matka.UFF

• Gość: Reader Uhm... IP: 212.247.232.* 29.11.04, 13:01
                  Z gazet to radze wybrac dowolna i jej sie trzymac. Podejrzewam, ze kazda bedzie
                  dobra i czy to bedzie Chip, Enter, PC World Komputer czy jestes cos innego to
                  nie ma znaczenia...i tak ta sama tresc.

Radze przeszukac watki na forum - jest mnostwo opisanych konfiguracji w roznych
                  przedzialach cenowych.

Tak jak poprzednicy radze wybrac sie do kilku sklepow by podali przykladowe
                  konfiguracje w cenie do 2500 zl. Umiescic kilka na forum i poprosic o pomoc w
                  wyborze najodpowiedniejszego. Z pewnoscia ktos doradzi...

Jesli chodzi o gdy typu Half Life czy Doom to mozna sie szybko zorientowac po
                  ilosci czerwonego koloru na ekranie imitujacego krew i rozerwane ciala oraz
                  przerazajacych dzwiekach z glosnikow...jesli syn maly to odradzam tego typu
                  rozrywke.

Jesli chodzi o gry to z pewnoscia sa czyms wiecej niz przyjemna strata czasu.
                  Odpowiednio dobrane z pewnoscia potrafia zmusic do myslenia, rozwinac
                  zaintereswania a nawet przyniesc w przyszlosci niezly zarobek :-) (choc to
                  ostatnie to jak dotad glownie za granicami Polski)

• Gość: matka Re: Uhm... IP: *.star.net.pl / *.star.net.pl 29.11.04, 13:20
                    Dziękuje i pozdrawiam.
          • Gość: JacekKra I tafiłem na swoją propozycję... :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.04, 13:09
            A tak na serio 2500 PLN to ma być sam komputer - jednostka centralna ??
            CZy komplet z monitorem ?
            Czy komplet z drukarką i monitorem ??
    • Gość: matka Re: "praktyczny" prezent IP: *.star.net.pl / *.star.net.pl 29.11.04, 09:30
      Jeśli to konieczne to z trudem,ale dorzuce coś jeszcze.
      • Gość: Zacho Re: "praktyczny" prezent IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.04, 14:56
        A syn ma uczyć i grać, czy grać i "uczyć"?
        Podchodząc z punktu widzenia typowej matki-ma się uczyć, a jak zagra z 15 minut
        to nie szkodzi, to zestawy są takie:
        a) do nauki:
        -512 MB pamięci (to najważniejsze bo bez tego będzie bardzo zwalniać)
        -Radeon 9200 (128bit)
        -AMD Athlon XP 2500+
        b) do grania:
        -512 MB pamięci
        -Radeon 9600 Pro
        -AMD Athlon XP 2600+

w obu naj.:
        -nagrywarka DVD
        -drukarka i neostrada
        Resztę sklep ma dosztukować do ceny.
        • Gość: matka Re: "praktyczny" prezent IP: *.star.net.pl / *.star.net.pl 29.11.04, 17:23
          Dziękuję i pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka