Dodaj do ulubionych

Problem z trybem pełnoekranowym

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.12.04, 11:27
Witam
Mam problem z trybem pełnoekranowym w najrózniejszych grach - nawet systemowym
fliperze. Gry wchodzą ale przy uruchamianiu opcji pełnego ekranu, ekran robi
sie czarny, zmienia sie rozdzielczosc i nagle powraca do rozdzielczosci
ustawionej w systemie, a gra sie minimalizuje. Z grami ktore odrazu wchodza na
pełny ekran - dzieje sie tak samo - zostaja zminimalizowane na pasku zadan i
nie da sie ich dac na pełny ekran.
W takim przypadku pomaga ponowne zainstalowanie sterowników i restart kompa.
Czlowiek zagra - wylaczy komputer, a po ponownym uruchomieniu znow to samo.
W czym moze byc problem.
Mam WinXP Pro, karte grafiki GeCube Radeon 9550 128MB i zainstalowane do karty
najnowsze sterowniki.
Dziekuje z gory za wszelka pomoc.
Obserwuj wątek
    • Gość: lukas Re: Problem z trybem pełnoekranowym IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.12.04, 11:18
      Upewnij sie ze masz odpowiednie sterowniki.
      Problem moze tkwic wlasnie w sterownikach... Ale w sumie ciekawy problem..
    • Gość: dominik666 Re: Problem z trybem pełnoekranowym IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.12.04, 03:42
      problem leży najprawdopodobniej w ustawieniach monitora (właściwości ekranu-
      ustawienia-zaawansowane,zakładka ekrany - tam wybierasz częstotliwość i
      odświeżanie (maksymalna rozdzielczość np. 1024x768 i maksymalna częstotliwość
      odświeżania - pamiętaj że jest to max częst. odświeżania dla rozdzielczości
      podanej w lewej tabelce !!!)

więc jeśli twój monitor ma maksymalną refresh rate 100 to pamiętaj że jest ona
      zazwyczaj jedynie osiągalna przy małych rozdzielczościach (np. 800x600@100Hz
      ale 1024x768 tylko DO 85Hz)
      www.dominik666.prv.pl/ustawienia.JPG
      • Gość: roger Re: Problem z trybem pełnoekranowym IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.12.04, 10:27
        Mój monitor ma mozliwsc ustawienia czestotliwosci odswiezania na 100 przy
        rozdzielczosci 1024x768, na starym komputerze pracowałem przy takich ustawieniach
        własnie z tym monitorem i nie byo żadnych problemow. Problemy zaczely z nowym
        komputerem... Czy to moze problem karty graficznej?
        • Gość: Cornolio Re: Problem z trybem pełnoekranowym IP: *.provider.pl / *.provider.pl 24.12.04, 10:30
          Jeśli masz ustawione odświeżanie na 100Hz to przestaw na 85Hz i wtedy spróbuj
          odpalić gry.
          • Gość: roger Re: Problem z trybem pełnoekranowym IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.01.05, 13:46
            Rzeczywiscie gdy pojawił sie problem w skoczeniem na tryb pełnoekranowy
            przestawienie odsw. na 85 pomoglo, ale tylko raz. Po paru tygodniach uzytkowania
            znow nagle pojawiłe sie ten problem i wtedy zmiana odswiezania juz nie pomagala.
            Musiałem kilkakrotnie przeinstalowywac sterowniki z najnowszych na nieco starsze
            az gry znow zaczely wchodzic normalnie. Nadal nie wiem w czym tkwi problem, czy
            to niewlasciwe sterowniki do karty czy system czy problem sprzetowy...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka