Gość: aga IP: *.hcm.com.pl / 9.67.96.* 18.05.02, 15:36 Mysle o zmianie zwyklego monitora 17 cali,na cieklokrystaliczny. Ale prawie nic nie wiem , o tych monitorach. Sš lepsze czy gorsze od zwyklych? Bardzo proszę doradzcie mi. Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: Obbaz Re: Monitor ciekłokrystaliczny. IP: *.net064.nj.sprint-hsd.net 18.05.02, 16:26 Gość portalu: aga napisał(a): > Mysle o zmianie zwyklego monitora 17 cali,na cieklokrystaliczny. > Ale prawie nic nie wiem , o tych monitorach. > Sš lepsze czy gorsze od zwyklych? > Bardzo proszę doradzcie mi. Zajmuja mniej miejsca. Kupilem Envision pol roku temu i nie narzekam. Maja prawdziwe cale tzn. zasieg obrazu a nie razem z obudowa. Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: arnie kup zwykłą 19" IP: *.chello.pl / *.chello.pl 22.05.02, 15:36 za pieniądze ktore wydasz na LCD możesz kupic porzadna 19"Jezeli tylko pracujesz na wordzie lub excelu LCD to fajny pomysl, lecz jezeli uzywasz kompa do wszystkiego, to jednak odradzam,LCD w dalszym ciągu pod wzgledem reakcji obrazu nie nadązaja i bedziesz psioczył na obraz podczas szybkiej gry lub oglądania filmu a w końcu szkoda wydawać kase na coś co nie spełni twoich oczekiwań. Z 19" polecam LG 915 plus,fajny monitor,duże możliwości korekcji obrazu. Link Zgłoś
Gość: ssaczek Re: kup zwykłą 19 IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.05.02, 19:39 Popieram! Jeszcze miesiąc temu sam się napaliłem na taki monitorek i po rozmowach ze znajomymi i szperaniu w necie doszedłem do wniosku, iż szkoda wywalać taką kasę na taki monitor. Przeciętniak 17" LCD to około 2000zł, więc wolałem kupić normalną 17"(770zł) na jakieś trzy - cztery latka (jest to czas jego bezawaryjnej mam nadzieję pracy)i następnie kupić już LCD za pieniądze adekwatne do tego, czym jest monitor. Za rok - dwa ich cena spadnie o 50%, więc chyba warto poczekać? Link Zgłoś
Gość: Meras Re: Monitor ciekłokrystaliczny. IP: *.bankhipoteczny.pl 24.05.02, 13:50 Wszystko zalezy od pojemnosci portfela :)) No a poza tym to zalezy glownie od tego jak dlugo siedzisz przy kompie i co na nim robisz. Jesli chodzi o najprostsze porownanie to nie zapominaj ze LCD 15" to ekran jak w CRC 17" , LCD 17" to ekran jak w CRC 19" ... i tak dalej. LCD przede wszystkim nie wymagaja tak czestego odswiezania obrazu (no bo w koncu krysztal a nie wiazka swietlna) co korzystnie wplywa nie tylko na wzrok (stabilniejszy obraz) ale rowniez na samopoczucie (nie ma takiego piekarnika z tylu jak w zwyklych CRC). Jest takze kilka minusow. Slabej jakosci (czyli zazwyczaj te tansze - choc trafiaja sie i w drozszych) LCDki miaja slaby czas reakcji co objawia sie tzw. smuzeniem podczas ogladania np. animacji Poza tym moze byc cienko z kontrastem. Do tego dochodzi mnustwo innych zaleznosci a mi sie juz nie chce pisac :)) PODSUMOWUJAC: Jezeli zalezy ci na oczach i samopoczuciu to kup LCD tylko nie zaluj pieniedzy (te ponizej 3000 PLN to szmelc) a jezeli nie masz tyle kasy na zbyciu to kup lepiej pozadnego CRC (co najmniej 1700 PLN). Jezeli chodzi o ten szmelc to tez zalezy do czego mialby sluzyc. Najlepiej okreslic zadania tego monitora. Wtedy moze powiedzialbym cos wiecej. Link Zgłoś
Gość: wojtek Re:LCD IP: *.pradnik-czerwony.sdi.tpnet.pl 24.05.02, 22:04 W lepszych typach LCD czas reakcji wynosi 25 ms,czyli około 40 klatek.Przy oglądaniu telewizji nie widać żadnego smużenia tak samo przy divx dlatego że tam jest 24 klatek/s.Jedynie w szybkich grach występuje to zjawisko. Link Zgłoś
Gość: Meras Re:LCD IP: *.bankhipoteczny.pl 27.05.02, 18:27 No przeciez o tym pisalem ... wszystko zalezy od tego co sie chce robic i ile ma sie pieniedzy na zbyciu ... :) Link Zgłoś
goga.74 Re: Monitor ciekłokrystaliczny. 25.05.02, 18:40 Jest lepszy dla oczu. Chociaz mysle ze warto troche poczekac, bo na razie sa duzo drozsze. Link Zgłoś