Gość: ell IP: *.gdynia.mm.pl 17.02.05, 22:05 wcielo mi kupę maili bieżących!! z kulku miesięcyu od dzis począwszy :((( kto zna takie zjawisko i co z tym zrobic? jak je odzyskac?? pomozcie prosze:)))) Link Zgłoś Obserwuj wątek
m.gregor Re: outlook express - wcięło mi !!!! 17.02.05, 22:29 Co to znaczy "wcielo"? Zniknely ze skrzynki odbiorczej? Jakiej wielkosci jest skrzynka odbiorcza (plik Skrzynka odbiorcza.dbx)? Jesli cos cirka 250-300 MB to sie najnormalniej w swiecie spieprzyla. Jedyne wyjscie zeby odzyskac maile (nawet wg. panow z party line Microsoftu) to uzycie oprogramowania firm trzecich (ja polecam DBXtract - do wyszukania w google.pl) Link Zgłoś
Gość: ell Re: outlook express - wcięło mi !!!! IP: *.gdynia.mm.pl 17.02.05, 22:36 2 dni temu wywalalam ze skrzynki mega-maile Ile tearz ma? w jakim folderze szukac tego pliku? to sprawdzę. Potem sciagne ten program o ktorym piszesz, tylko nie wiem czy dam rade (=potrafię) odzyskać :)) Link Zgłoś
Gość: ell Re: outlook express - wcięło mi !!!! IP: *.gdynia.mm.pl 17.02.05, 22:38 "wcięło" oznacza - owszem, niestety - zniknęły ze skrzynki odbiorczej :((( Link Zgłoś
Gość: ell Re: outlook express - 264328 IP: *.gdynia.mm.pl 17.02.05, 22:43 znalazlam plik bo dokladnie tak sie nazywal jak napisales :)) ma 264 328!! Robilam porzadki w nadawczej (jest teraz 8571)! nie zdazylam w odbiorczej! :(( co dalej? Link Zgłoś
m.gregor Re: outlook express - 264328 17.02.05, 22:56 Sciagnij DBXTract. Potraktuj nim plik Skrzynka odbiorcza.dbx. Ten program wyciagnie Ci pojedyncze listy z tego gigantycznego pliku i zapisze je w podanym przez Ciebie miejscu w postaci plikow .EML. A na przyszlosc dobra rada: albo segreguj maile do oddzielnych folderow albo zmien program (np. na Thunderbird'a) Link Zgłoś
Gość: ell Re: outlook express - 264328 IP: *.gdynia.mm.pl 17.02.05, 23:31 czy to oznacza że mam szansę odzyskać oststnie pół roku i zrobic tam porządek? (posegregować)? czy może zanim to zrobię posegreguję co zostało? i potem sie wezmę za odzyskiwanie? jak radzisz? skrzynka byłaby mniej pełna :) a może nie wolno ruszc teraz i przenosic nic? sory ale kompletnie nie wiem jak to dziala. I czy w tych 264 328 sa maile utracone a tylko ich nie widzę? czy nie ma ich? dzięki za pomoc :)) Link Zgłoś
m.gregor Re: outlook express - 264328 17.02.05, 23:36 Sa wszystkie maile. I te ktorych nie widzisz i te ktore widzisz. Ja bym nie bawil sie w segregowanie teraz. Jak zaczniesz cos mieszac to mozesz wogole stracic skrzynke i bedzie płacz. Jest duza szansa na odzyskanie tych maili. OE ma to do siebie (to przyznal mi nawet gosc z MS) ze jak skrzynka przekroczy np. 200 MB to po otwarciu OE nie widac maili itp (dzieja sie cuda). I ze trzeba ja sukcesywnie czyscic. Ale ja bym zaczal od wyciagniecia maili z pliku programem DBXtract. Link Zgłoś
Gość: ell Re: outlook express - 264328 IP: *.gdynia.mm.pl 18.02.05, 14:24 dzięki :)) działam! Link Zgłoś
Gość: Witek Re: outlook express - 264328 IP: *.cable-modem.tkk.net.pl 18.02.05, 15:34 Ajaj! W mojej skrzynce odbiorczej OE 6 jest już 491 MB, a w wyslanych 320 MB. I co będzie? Link Zgłoś
m.gregor Re: outlook express - 264328 18.02.05, 15:52 Pewnego pieknego dnia obudzisz sie, wlaczysz komputer, Outlooka i zorientujesz sie ze wszystkie Twoje maile tajemniczo zniknely... Link Zgłoś
Gość: ell Re: outlook express - 264328 IP: *.gdynia.mm.pl 18.02.05, 19:48 no właśnie :) będziesz zdziwiony jak ja :) m.gregor, zrobiłam extract i mam folder z eml'ami. tylko nie umiem się po tym poruszać, sortować itd. Oczywiście moge wchodzić w pojedyncze maile :))) czy coś jeszcze moge lub powinnam zrobić? Prawdę mówiąc jest tego troche mało? czy to są tylko te które wcięło? a może tez niektóre z nich? bo moja ponad półroczna skrzynaka odbiorcza miała spoooro maili :)) Może coś zrobiłam nie tak? Link Zgłoś
m.gregor Re: outlook express - 264328 18.02.05, 22:38 Teraz uruchom sobie OE, stworz foldery (ALE NIE JAKO PODFOLDERY SKRZYNKI ODBIORCZEJ!!!!) i metoda 'przeciagnij i upusc' przenies je z folderu do OE. Czy to sa te ktore Ci wcielo? Wrozka nie jestem ;-) Nie wiem :-) Ale zazwyczaj pokazuje te ktore udalo sie odzyskac. Mozesz jeszcze pokombinowac z opcjami DBXtract (na gorze zdaje sie bylo pole 'Recovery mode'). Link Zgłoś
Gość: ell Re: outlook express - 264328 IP: *.gdynia.mm.pl 18.02.05, 23:33 dobrze tak zrobię, inny folder jako podfolder Foldery lokalne. OK? zobaczymy co zobaczę ;) swoją droga strasznie żałuję że nie jests wróżką :)) Byłoby łatwiej :))) No więc mam 72 maile odzyskane i... wszystkie od tej samej osoby! na A. !! ... Już wiem! wpadłam na trop! nie wszystko zaznaczyłam jak należy :) robie od nowa extract! nazie dzięki :)) pewnie się odezwę :) Link Zgłoś
Gość: ell Re: outlook express - 264328 IP: *.gdynia.mm.pl 18.02.05, 23:45 co oznacza jeśli zaznaczę checkbox "Recover Mode"? Co oznacza zaznaqczenie checkbox "Remove Re:"? Jak różnica "Save by Subject"? lub "by prefix"? co sie dzieje z polskimi literami??? Można to uratować, aby było czytelne? nikt nie obiecywal że będzie prosto ;)) mam cierpliwosć o co i was proszę :)) Link Zgłoś
m.gregor Re: outlook express - 264328 19.02.05, 11:17 Recover Mode: jesli plik jest fizycznie uszkodzony (np. odzyskalas go z uszkodzonego dysku i OE nie potrafi go odczytac) Remove Re: Z tego co pamietam chyba nie odtwarza maili z tematem zaczynajacym sie od Re (ale nie jestem pewien) Save by subject/prefix: sposob nadawania nazw plikom EML. Co do polskich liter to nie liczylbym na wiele. W OE sa one kodowane w CP-1250 a program z tego co pamietam zapisuje je jako ISO-8859-2 Link Zgłoś
Gość: ell Re: outlook express - 264328 IP: *.gdynia.mm.pl 19.02.05, 16:26 no wielkie dzięki! czyli recover mode nie powinnam wlaczac? no bo przeciez ruszylo! a ja nie wiem czy plik jest uszkodzony :(( w kazdym badz razie mielilo cala noc (patrz odp. ponizej) w posob plynny od 23.44 do 9.14!!!! ;)) zamiast polskich liter cos okropnego!!! prawie nie do odczytania! :((( Link Zgłoś
blekot Re: strzelam 18.02.05, 20:38 m.gregor napisał: > Sa wszystkie maile. I te ktorych nie widzisz i te ktore widzisz. a czy w takiej sytuacji nie pomogłoby zaimportowanie poczty do innego klienta? czy wtedy importują się wszystkie czy tylko widoczne w Ałtluku? chyba nic nie szkodzi spróbowac, co? p_em Link Zgłoś
m.gregor Re: strzelam 18.02.05, 22:36 W sumie mozna sprobowac. Nie wiem czy zadziala czy nie. Tej metody ratowania uszkodzonych skrzynek nie trenowalem... Link Zgłoś
Gość: ell Re: strzelam jak? IP: *.gdynia.mm.pl 19.02.05, 09:50 import poczty do innego klienta, - jak się robi? inny klient to inny OE? czy inna tożsamość? czy inny komp? czy jak? sorki że was nie rozumiem jak sobie rozmawiacie :)))) Link Zgłoś
m.gregor Re: strzelam jak? 19.02.05, 11:14 Do innego klienta to znaczy np. Thunderbirda, klienta poczty z Mozilli czy Opery albo np. The Bat. Link Zgłoś
blekot Re: strzelam jak? 19.02.05, 11:20 tak jak napisał Ci m.gregor zainstaluj "innego OE" :-) /polecam thunderbird/ i zaimportuj pocztę z ałtluka w menu masz: narzędzia/importuj... potem wybierassz co importujesz /ustawienia, książka, wiadomości/ potem z czego i jedziesz! ;-) daj znać jak poszło, sam ciekawym pzdr. p_em Link Zgłoś
Gość: ell Re: strzelam jak? IP: *.gdynia.mm.pl 19.02.05, 16:14 zanim to zrobię zapytam czy thunderbird nie wejdzie mi w kolizję z OE? Tymczasem DBXtract zrobił swoje :)) Wczoraj wieczorem go puściłam i jak rano wstałam to mielił jeszcze (chyba cos go zatrzymało???). Skończył rono - wynik: extract 3143. Przenosę do OE do immego folderu - jak pisal m.gregor.A z thunderbirdem sprobuje niezaleznie. Mam nadzieje ze nie bedzie kolizji w dzialaniach? (dlatego pisze o wszystkim zeby nie zrobic jakiejs glupoty :))) narazie dzieki! (thunderbirda znajde w google free, mam nadzieję?) Link Zgłoś
Gość: Maja Re: strzelam jak? IP: *.chello.pl 19.02.05, 18:19 Thunderbirda znajdziesz bez problemu, najlepiej na www.mozilla.org/ Z Outlookiem się nie gryzie (przynajmniej u mnie). Link Zgłoś
Gość: bekapmastah Re: outlook express - wcięło mi !!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.02.05, 07:07 Są dwa rodzaje ludzi. Ci, którzy robią backupy i ci, którzy będą robić backupy. Link Zgłoś
Gość: sm NAPISZ DO BILLA GATESA IP: 217.17.35.* 22.02.05, 08:06 On mowil, ze maja najlepszy support na swiecie i wszystkim chetnie pomoga. Link Zgłoś
pi-vo Re: NAPISZ DO BILLA GATESA 22.02.05, 11:09 Rada na przyszłość ,ustaw w outlooku w zaawansowanych właściwościach konta "Pozostaw kopie widomości na serwerze" ,wtedy nawet jak stracisz skrzynkę outlooka to możesz wszystko odebrać z serwera jeszcze raz albo olać outlooka i odczytać webclientam. Link Zgłoś
Gość: mdk Re: NAPISZ DO BILLA GATESA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.05, 15:43 pi-vo napisał: > Rada na przyszłość ,ustaw w outlooku w zaawansowanych właściwościach > konta "Pozostaw kopie widomości na serwerze" ,wtedy nawet jak stracisz skrzynkę > > outlooka to możesz wszystko odebrać z serwera jeszcze raz albo olać outlooka i > odczytać webclientam. dodałbym jeszcze "Archiwizacja.." ustawiona codziennie najlepiej do pliku na innej partycji Link Zgłoś
m.gregor Re: NAPISZ DO BILLA GATESA 22.02.05, 15:52 Ta...a jak masz 20 MB konto na Onecie to po 2 dniach intensywnego mailingu masz zapchana skrzynke na amen. Tez mi pomysl... Link Zgłoś
anaiss Re: NAPISZ DO BILLA GATESA 22.02.05, 20:14 Właśnie też mi maile zniknęły ze skrzynki odbiorczej (pozostałe foldery są nietknięte), mimo, że niewiele ich tam miałam, a na dodatek nie mogę znaleźć takiego pliku "Skrzynka odbiorcza", ani w ogóle żadnego pliku z rozszerzeniem .dbx. Może ktoś wie, gdzie może się znajdować ten plik? Z góry dziękuję za pomoc anaiss Link Zgłoś
m.gregor Re: NAPISZ DO BILLA GATESA 22.02.05, 22:31 Ktora to wersja Outlook Express'a (bo zakladam ze to Outlook Express a nie Microsoft Outlook)? Link Zgłoś
anaiss Re: NAPISZ DO BILLA GATESA 22.02.05, 22:56 OE nr 6, przynajmniej tak mi mignęło, gdy otwierałam program, bo we właściwościach nie ma na ten temat żadnej informacji. Link Zgłoś
m.gregor Re: NAPISZ DO BILLA GATESA 22.02.05, 23:00 Jesli to OE to musza byc pliki DBX. Sprobuj wyszukac takie pliki na dysku. Jesli masz WindowsXP to beda gdzies w katalogu: c:\document and settings\nazwa_profilu a jesli Windows 98/Me to w katalogu: c:\windows\dane aplikacji\identities Link Zgłoś
anaiss Re: NAPISZ DO BILLA GATESA 22.02.05, 23:16 Mam 18 plików Skrzynka odbiorcza. Rozmiar - ponad 36 MB. Czy też mam je potraktować tym programem DBXTract? Link Zgłoś
m.gregor Re: NAPISZ DO BILLA GATESA 22.02.05, 23:25 Sprobuj. Sam program ich nie uszkodzi i nic w nich nie zmieni wiec jest to bezpieczne. A zawsze moze sie udac odzyskac "wyparowane" maile... Link Zgłoś
anaiss Re: NAPISZ DO BILLA GATESA 22.02.05, 23:28 Działa :-) Nawet są polskie litery. Dziękuję anaiss Link Zgłoś