Dodaj do ulubionych

Internet Explorer vs. FireFox

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.05, 23:42
Ktora z powyzszych przegladarek jest lepsza?? bezpieczniejsza???
Obserwuj wątek
    • doomboy FireFox vs Internet Explorer 1 : 0 05.03.05, 23:52
      Lepszy zdecydowanie FireFox. Jak ktoś odpowie inaczej, to będzie oznaczało
      iż ... pracuje w koncernie Microsoftu :-)
      • Gość: Darek007 Re: FireFox vs Internet Explorer 1 : 0 IP: *.crowley.pl 06.03.05, 00:33
        Przeglądarka Firefox bezpiecznijsza jest o IE ale trzeba pamiętać o aktualizacji
        zabezpieczń np. instalując SP2
        • Gość: bednarek17 Re: FireFox vs Internet Explorer 1 : 0 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.05, 02:18
          ja nie pracuj w koncernie microsoftu :P i uwazam ze firefox moze i jest dobry
          ale nie bylem w stanie sie o tym przekonac poniewaz chyba mam za wolnego kompa.
          Dlatego na starsze kompy polecam IE a na szybszych to chyba firefox jest duzo
          lepszy bo kazdy go zachwala :P

Pozdrawiam!!
          • Gość: barracuda7110 Re: FireFox vs Internet Explorer 1 : 0 IP: *.dsl.telepac.pt 06.03.05, 02:32
            To musisz mieć muzealny obiekt... Na kompie mojego znajomego (celeron 300a i 256
            ram) firefox smiga az milo.
          • kell99 Re: FireFox vs Internet Explorer 1 : 0 06.03.05, 02:33
            to zainstaluj cos bazujacego na gecko (mozilli) np k-meleon
            kmeleon.sourceforge.net/
            dobre na wolniejsze komputery
            • darekkr1 Re: FireFox vs Internet Explorer 1 : 0 06.03.05, 14:20
              Wlasnie K-Meleon to jest nieglupi pomysl.
              Ale jak sie ma cos powyzej 500 MHz to nie ma wiekszej roznicy.
              Poczytaj sobie może na temat Firefoxa i Opery
              (w kolejnosci alfabetycznej ;))
              www.firefox.pl/dlaczego.html
              operapl.net/nie/
              W sumie te przegladarki maja duzo podobnych fuknkcji.
              W kazdym razie w mozliwosciach konfiguracji
              obydwie IExa bija na glowe.
            • kosmos_b Re: FireFox vs Internet Explorer 1 : 0 06.03.05, 17:07
              przeca Firefox też bazuje na gecko. tylko że dobija go chrome przez co żre
              więcej zasobów niż IE.
          • aerie_avariel Re: FireFox vs Internet Explorer 1 : 0 07.03.05, 17:26
            celeron 300 i 256 ramu
            FF chodzi bosko, a IE, tfu, rzeklam "sajonara"
          • Gość: jacek Re: FireFox vs Internet Explorer 1 : 0 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.05, 08:00
            Toshiba Satelite PII360 128 ram Firefox bez zastrzezen
      • Gość: mouse Re: FireFox vs Internet Explorer 1 : 0 IP: *.Kiewit.Dartmouth.EDU 07.03.05, 17:11
        FIREFOR instalka tylko5 MB !!!! ;)
        jest super! zadnych problemow nigdy juz nie wracam do innej przegladarki
      • Gość: Robert Re: FireFox vs Internet Explorer 1 : 0 IP: 80.51.113.* 07.03.05, 19:44
        Dokładnie tak FireFox jest duzo szybszy i dużo łatwiejszy w obsłudze , nie ma
        tylu błędów , a nawet oststnio otkryte nie są tak krytyczne jak w IE.
      • Gość: trauma Re: FireFox vs Internet Explorer 1 : 0 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.05, 11:50
        Tylko Firelisek jestem za.
    • Gość: FireWall Re: Internet Explorer vs. FireFox IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 06.03.05, 08:06
      firefox robi sie jak internet explorer dziwne rzeczy;
      C:\Documents and Settings\nazwa\Dane
      aplikacji\Mozilla\Firefox\profiles\defaultprofile\history.dat 7,77KB
      aplikacji\Mozilla\Firefox\profiles\defaultprofile\cache\_CACHE_MAP_ 0,13MB
      aplikacji\Mozilla\Firefox\profiles\defaultprofile\cache\_CACHE_003_ 0,32MB
      aplikacji\Mozilla\Firefox\profiles\defaultprofile\cache\_CACHE_002_ 0,13MB
      aplikacji\Mozilla\Firefox\profiles\defaultprofile\cache\_CACHE_001_ 0,29MB
    • blitz667 Re: Internet Explorer vs. FireFox 06.03.05, 08:29
      Gość portalu: prych napisał(a):

> Ktora z powyzszych przegladarek jest lepsza?? bezpieczniejsza???
      _z powyższych_ Firefox.
      Wogóle IMHO to Opera.
      • Gość: mk Re: Internet Explorer vs. FireFox IP: *.block.alestra.net.mx 06.03.05, 09:02
        > Wogóle IMHO to Opera.

i to jest własciwa odpowiedz :)
        pozdrawiam
        • Gość: KT05 Re: Internet Explorer vs. FireFox IP: *.pronet.lublin.pl 06.03.05, 09:13
          W ogóle (tak to się pisze!) to chyba zaraz temat zejdzie na kolejną świętą wojnę...
      • Gość: obiektyw Re: Internet Explorer vs. FireFox IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.03.05, 11:08
        Według raportu CERT to FF jest bezpieczniejszy
        • Gość: 712 Re: Internet Explorer vs. FireFox IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.05, 11:51
          > Według raportu CERT to FF jest bezpieczniejszy

Kłamiesz.

Lub nie wiesz o czym mówisz. Ten raport nigdzie tak nie stwierdzał.

Raport CERT podawał za to praktycznie wyłącznie suche statystyki na podstawie danych Secunii. Dane te bez przerwy się zmieniają - w miarę jak wykrywane są dziury, wypuszczane łaty i nowe wersje programów. Np. obecnie wg Secunii Opera jest "bezpieczniejsza" od Firefoxa: ma wszystkie dziury załatane, a Firefox ma 3 niezałatane.

secunia.com/product/761/
          secunia.com/product/4227/
          • Gość: obiektyw Re: Internet Explorer vs. FireFox IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.03.05, 14:43
            Dobra, niepotrzebny skrót myślowy, więc rozwinę.

Wg CERT, statystycznie w ciągu ostatniego czasu FF miał mniej luk krytycznych i
            były one szybciej łatane.
            Oczywiste jest, że
            1) biuletyny Secuni nie oddają w pełni bezpieczeństwa przeglądarki i to tylko (i
            aż) suche statystyki dziur
            2) sytuacja zmienia się z tygodnia na tydzień... i co z tego? W związku z tym
            nie wszystkie nie możemy sie pokusić o ogólniejsze oceny, a jedynie ograniczyć
            do "dn. 2005.03.08 Opera miała o 3 dziury mniej niż FF"?
            3) niedawny raport CERT podsumowywał statystyki z dłuższego przedziału czasu, a
            moje stwierdzenie miało właśnie charakter ogólny

Teraz lepiej?

• blitz667 Re: Internet Explorer vs. FireFox 08.03.05, 19:32
              Gość portalu: obiektyw napisał(a):

> Dobra, niepotrzebny skrót myślowy, więc rozwinę.
              >
              > Wg CERT, statystycznie w ciągu ostatniego czasu FF miał mniej luk krytycznych sratutatu. jasne że miał mniej luk krytycznych... jest od 4 misięcy na rynku. Opera 7 już dwa lata. Jeśli porównamy statystyki z tego samego przedziału czasu,... wtedy można się by było kłócić :)
              > były one szybciej łatane.
              taaa, w porównaniu do IE :) Opera bardzo szybko wydaje łaty na criticale, co nie znaczy że zawsze od razu. Ale z Mozillą idealnie też nie jest.
              > Oczywiste jest, że
              > 1) biuletyny Secuni nie oddają w pełni bezpieczeństwa przeglądarki i to tylko (
              > i
              > aż) suche statystyki dziur
              no i wystarczy.
              > 2) sytuacja zmienia się z tygodnia na tydzień... i co z tego? W związku z tym
              > nie wszystkie nie możemy sie pokusić o ogólniejsze oceny, a jedynie ograniczyć
              > do "dn. 2005.03.08 Opera miała o 3 dziury mniej niż FF"?
              oczywiście. Przyszłości nie przewidzisz przecież. Za tydzień może się okazać że Opera ma 100 dziur... ale o tym pogadamy za tydzień. Stan na dzień dzisiejszy jest taki, że opera ma 100% fixed a Firefox nie :)
              > 3) niedawny raport CERT podsumowywał statystyki z dłuższego przedziału czasu,
              > a
              > moje stwierdzenie miało właśnie charakter ogólny
              no własnie. Ale jakoś nikt nie zauważył, że ten dłuższy okres czasu w przypadku Firefoksa to tylko 2 miesiące :)

• Gość: obiektyw Re: Internet Explorer vs. FireFox IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.03.05, 20:54
                > oczywiście. Przyszłości nie przewidzisz przecież. Za tydzień może się okazać że
                > Opera ma 100 dziur... ale o tym pogadamy za tydzień. Stan na dzień dzisiejszy
                > jest taki, że opera ma 100% fixed a Firefox nie :)
                tak rozumując, podważasz sens jakichkolwiek statystyk z jakiejkolwiek dziedziny
                - przecież co z tego, że 90% przypadków jest innych, skoro właśnie trafił nam
                się jeden z tych pozostałych 10%.
                Ponieważ ostatnio statystycznie FF miał mniej dziur niż Opera, to, biorąc pod
                uwagę, że stan rzeczy zmienia się ustawicznie, jest on "bezpieczniejszy" niż
                Opera, nawet jeśli dzisiaj ma mniej dziur. A jeśli nie, to następne kwartalne
                statystyki będą już na korzyść Opery (hipotetycznie).

> no własnie. Ale jakoś nikt nie zauważył, że ten dłuższy okres czasu w
                przypadku Firefoksa to tylko 2 miesiące :)
                Żadne m-ce, brane były pod uwagę również wersje <1.0, co w kontekście wyników
                jest tylko argumentem na korzyść FF.

Zresztą tak naprawdę nie chcę dyskutować, bo w sumie nieistotne jest czy FF czy
                Opera - ważne, żeby nie IE. Sam bym używał Opery, gdyby nie brak narzędzia
                porównywalnego z Adblockiem.
                • blitz667 Re: Internet Explorer vs. FireFox 09.03.05, 09:54
                  > tak rozumując, podważasz sens jakichkolwiek statystyk z jakiejkolwiek dziedziny
                  > - przecież co z tego, że 90% przypadków jest innych, skoro właśnie trafił nam
                  > się jeden z tych pozostałych 10%.
                  statystyka to największe kłamstwo na świecie. Faktem jest natomiast to, że Opera ma status 100% fixed a firefox nie :)

> Ponieważ ostatnio statystycznie FF miał mniej dziur niż Opera, to, biorąc pod
                  > uwagę, że stan rzeczy zmienia się ustawicznie, jest on "bezpieczniejszy" niż
                  > Opera, nawet jeśli dzisiaj ma mniej dziur. A jeśli nie, to następne kwartalne
                  > statystyki będą już na korzyść Opery (hipotetycznie).

to zobacz sobie na secunię. Firefox we wszystkich wersjach, które wyszły w przeciągu ostatnich dwóch lat, miał 36 vulnerabilities. Opera w tym samym czasie 35. Różnica jest niewielka, ale Operę secunia śledzi od stycznia 2003, a Firefoksa od 2004 roku, gdzieś od środka. Ale weźmy tylko rok 2004... Opera miała 15 advisories, a Firefox 11(wersja 1.0) + 25 z wesrsi < 1.0 = 36 vulnerabilities firefoksa. Statystyki są jednak na korzyść Opery. Zapraszam na stronę secunii jak nie wierzysz na słowo.

> Żadne m-ce, brane były pod uwagę również wersje <1.0, co w kontekście wynik
                  > ów
                  > jest tylko argumentem na korzyść FF.
                  no ale jak wykazałem wyżej, też niekoniecznie.

> Zresztą tak naprawdę nie chcę dyskutować, bo w sumie nieistotne jest czy FF czy
                  > Opera - ważne, żeby nie IE. Sam bym używał Opery, gdyby nie brak narzędzia
                  > porównywalnego z Adblockiem.
                  noo, w Operze można filtrować reklamy. Przez regexp ładowanych linków, podobnie jak w adblocku, ale jest trudniej dodać linki do blokowania. pogoogluj 'operaadfilter' jeśli cie to nadal interesuje - to program ułatwiający dodawanie wyrazeń do Operowego filtra. Albo po prostu użyj proxomitrona, provoxy, czy ad-munchera. wsystkie dzialają wyśmienicie :)
                  • Gość: obiektyw Re: Internet Explorer vs. FireFox IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.05, 12:47
                    > statystyka to największe kłamstwo na świecie. Faktem jest natomiast to, że Oper
                    > a ma status 100% fixed a firefox nie :)
                    statystyka to coś, co nie powinno być uznawane za pewnik i jedyne kryterium, ale
                    jest to jedyne narzędzie, które pozwala nam na spojrzenie na sytuację z szerszej
                    perspektywy i ocenić trendy rozwoju jej rozwoju. ;)

> to zobacz sobie na secunię. Firefox we wszystkich wersjach, które wyszły w prze
                    > ciągu ostatnich dwóch lat, miał 36 vulnerabilities. Opera w tym samym czasie 35
                    > . Różnica jest niewielka, ale Operę secunia śledzi od stycznia 2003, a Firefoks
                    > a od 2004 roku, gdzieś od środka. Ale weźmy tylko rok 2004... Opera miała 15 ad
                    > visories, a Firefox 11(wersja 1.0) + 25 z wesrsi < 1.0 = 36 vulnerabilities
                    > firefoksa. Statystyki są jednak na korzyść Opery. Zapraszam na stronę secunii
                    > jak nie wierzysz na słowo.
                    Nie chce mi się sprawdzać, ale ja się opieram na raporcie CERT, który jest
                    opracowaniem na podstawie danych Secunii i wynika z niego jednoznacznie:
                    Kolejno: Przeglądarka, Liczba luk, Liczba luk krytycznych, Procent luk
                    krytycznych
                    Firefox 18 2 11%
                    MSIE 58 24 41%
                    Mozilla 25 3 12%
                    Opera 31 4 13%

> no ale jak wykazałem wyżej, też niekoniecznie.
                    Nie zrozumiałeś mnie. Mam na myśli to, że przez zdecydowaną większość badanego
                    okresu czasu FF był w wersji beta a nawet alfa!

> noo, w Operze można filtrować reklamy. Przez regexp ładowanych linków, podobnie
                    > jak w adblocku, ale jest trudniej dodać linki do blokowania. pogoogluj 'operaa
                    > dfilter' jeśli cie to nadal interesuje - to program ułatwiający dodawanie wyraz
                    > eń do Operowego filtra. Albo po prostu użyj proxomitrona, provoxy, czy ad-munch
                    > era. wsystkie dzialają wyśmienicie :)
                    Próbowałem już operaadfilter jest ok, ale mimio wszystko daleko mu do
                    skuteczność Adblocka. Co do zewnętrznych programów... wolę mieć wbudowane. ;)
                    Ale thx.
                    • blitz667 Re: Internet Explorer vs. FireFox 09.03.05, 18:58
                      Gość portalu: obiektyw napisał(a):

> statystyka to coś, co nie powinno być uznawane za pewnik i jedyne kryterium, al
                      > e
                      > jest to jedyne narzędzie, które pozwala nam na spojrzenie na sytuację z szersze
                      > j
                      > perspektywy i ocenić trendy rozwoju jej rozwoju. ;)
                      Słuszne słowa :)
                      > Nie chce mi się sprawdzać, ale ja się opieram na raporcie CERT, który jest
                      > opracowaniem na podstawie danych Secunii i wynika z niego jednoznacznie:
                      > Kolejno: Przeglądarka, Liczba luk, Liczba luk krytycznych, Procent luk
                      > krytycznych
                      > Firefox 18 2 11%
                      > MSIE 58 24 41%
                      > Mozilla 25 3 12%
                      > Opera 31 4 13%
                      No własnie. A ja liczyłem na podstawie danych Secunii. Dlatego twierdzę, że dane z tego raportu, mimo że "z Secunii" jak twierdzą autorzy, to albo są niekompletne, albo jest tak jak mówię: Firefox tylko w wersji 1.0 i liczony od października. Dlatego takie porównywanie jest chore trochę, bo jeśli produkt na rynku jest dwa lata, a drugi tylko ćwierć... Dla mnie ważne jest to, że wszystkie dziury mam fixed, a nie to ile ich wykryto - bo nawet jeśli w Operze byłoby ich 1000, a wszystkie naprawione, to jest to dla mnie lepiej niż jedna dziura, ale niezałatana. Po prostu moim zdaniem takie kryteria są odpowiedniejsze. Badanie trendu w tym wypadku moim zdaniem nie ma sensu. Liczba dziur nie zalezy od czynników zewnętrznych, a od zdolności hakerów i wogóle ludzi zajmujących się bezpieczeństwem. Jak sam zauważyłeś, to wszystko się zmienia i jeśli w Operze zaczną wykrywać sterty dziur, a producent nie nadąży z łataniem, to z radością przesiądę się na Firefoksa, czy innego browsera, który ma lepszy poziom bezpieczeństwa. Proste.
                      > Nie zrozumiałeś mnie. Mam na myśli to, że przez zdecydowaną większość badanego
                      > okresu czasu FF był w wersji beta a nawet alfa!
                      No właśnie... Ale dalej nie wiemy, czy wersje rozwojowe były brane pod uwagę.

> Próbowałem już operaadfilter jest ok, ale mimio wszystko daleko mu do
                      > skuteczność Adblocka. Co do zewnętrznych programów... wolę mieć wbudowane. ;)
                      > Ale thx.
                      znaczy jeśli chodzi o Operaadfilter to tylko program ułatwiający dodanie adresów do Operowego filtra. Jeśli zaś chodzi o skuteczność, to jest on tak samo skuteczny jak adblock, bo opiera się na tej samej zasadzie działania. Jedynie frontend jest inny. Najlepszy do blokowania reklam IMHO jest proxomitron. Dzięki niemu można robić dużo bardziej zaawansowane rzeczy :)
    • Gość: Rotakoworp IE IP: 194.42.116.* 06.03.05, 09:48
      Najlepsze było, jest i będzie IE. Najlepszy dowód na to, że nawet przeglądarki
      Gecko powoli przenoszą się na silnik IE. Przykad? Proszę bardzo: Netscape8.
      Potem przyjdzie czas na Mozillę i te pozostałe, których praktycznie nikt nie
      używa, jak Opera. Wszytkie przerzucą się na silnik IE, bo jest najlepszy.
      To kwestia czasu.
      Poza tym IE jest najprostszy i nie łapie wirusów (wbrew plotkom).
      Za to silnik Gecko ma kilkadziesiąt niezałatanych dziur. Opera nie ma, ale ona
      nie łączy się z Internetem.

mam nadzieję, że objaśniłem :)
      • Gość: hehe Re: IE IP: *.acn.waw.pl 06.03.05, 10:55
        a czy jak się już obudziłeś, to przestawiłeś zegarek 10 lat do przodu? :)

Twoja wypowiedź świadczy niezbicie o tym , że jesteś developerem zae\równo IE
        jaki Gecko, skoro znasz wszystkie dziury. Śmiem w to wątpić ;)))
        • Gość: legionista999 FireFox Rulez IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.05, 22:42
      • gray Re: IE 06.03.05, 12:47

to jeszcze objaśnij mi w jaki sposób można 'przerzucić' się na silnik IE :D

w zasadzie twój post można traktować poważnie tylko wtedy jeżeli był żartem.
        • Gość: Rotakoworp Re: IE IP: 194.42.116.* 06.03.05, 13:46
          > to jeszcze objaśnij mi w jaki sposób można 'przerzucić' się na silnik IE :D

Tak jak to zrobił Netscape (połowicznie) i tak jak to robią Avant, Maxthon i
          inne nowoczesne przeglądarki. Żadne tam podrygi gozilli i opery.
          • gray Re: IE 06.03.05, 13:49
            Gość portalu: Rotakoworp napisał(a):

> Tak jak to zrobił Netscape (połowicznie)

połowicznie? to znaczy jak?

> i tak jak to robią Avant, Maxthon i inne nowoczesne przeglądarki.

avant browser, maxthon itp. to nie przeglądarki ale nakładki na IE.

coś jeszcze?
            • Gość: Rotakoworp Re: IE IP: 194.42.116.* 06.03.05, 13:53
              > połowicznie? to znaczy jak?

Wprowadził silnik IE, ale zostawił też Gecko (na razie, potem pewnie to wytną).

> avant browser, maxthon itp. to nie przeglądarki ale nakładki na IE.

Bzdura, wykorzystują jedynie najlepszy silnik IE, tak samo jak FireFox
              wykorzystuje Gecko. A co, może Kameleon i FireFox to nakładki na Mozillę :D

ROTFL!
              • gray Re: IE 06.03.05, 14:18

heh, ty chyba piszesz na poważnie - to tym bardziej zabawne.

powiedz mi - jak można wykorzystywać silnik, do którego nie ma się dostępu i nie
                zna się do końca zasad jego działania?

tym właśnie różnią się przeglądarki oparte na gecko od nakładek na IE - silnik
                gecko, jako otwarty, może być dowolnie dostosowywany i zmieniany dla
                indywidualnych potrzeb. IE jest zamknięty i można conajwyżej dorobić do niego
                inny, czasami bardziej funkcjonalny niż oryginalny, interface i tak jest w
                przypadku maxthona lub avant browsera.

co do 'lepszości' odsyłam np. do secunii.

zdaje się, że smiejesz się z samego siebie.
                • blitz667 Re: IE 06.03.05, 14:33
                  gray napisał:

>
                  > heh, ty chyba piszesz na poważnie - to tym bardziej zabawne.
                  >
                  > powiedz mi - jak można wykorzystywać silnik, do którego nie ma się dostępu i ni
                  > e
                  > zna się do końca zasad jego działania?
                  >
                  > tym właśnie różnią się przeglądarki oparte na gecko od nakładek na IE - silnik
                  > gecko, jako otwarty, może być dowolnie dostosowywany i zmieniany dla
                  > indywidualnych potrzeb. IE jest zamknięty i można conajwyżej dorobić do niego
                  > inny, czasami bardziej funkcjonalny niż oryginalny, interface i tak jest w
                  > przypadku maxthona lub avant browsera.
                  >
                  > co do 'lepszości' odsyłam np. do secunii.
                  >
                  > zdaje się, że smiejesz się z samego siebie.
                  >
                  >
                  Swoją drogą sam "Internet Explorer" jest nakładką na silnik Trident :) Dokładnie tak samo jak MyIE/Avant etc.
                  • gray Re: IE 06.03.05, 14:51

chodzi głównie o to gdzie przebiega granica znajomości kodu silnika. trident
                    może się opierać jeszcze na pięciu innych a i tak nie będzie to miało dla
                    twórców maxthona żadnego znaczenia.
                    • blitz667 Re: IE 06.03.05, 16:17
                      gray napisał:

>
                      > chodzi głównie o to gdzie przebiega granica znajomości kodu silnika. trident
                      > może się opierać jeszcze na pięciu innych a i tak nie będzie to miało dla
                      > twórców maxthona żadnego znaczenia.
                      >
                      owszem. Co nie zmienia faktu że gecko z maxthonem działa tragicznie po prostu.
          • blitz667 Re: IE 06.03.05, 13:53
            Gość portalu: Rotakoworp napisał(a):

> > to jeszcze objaśnij mi w jaki sposób można 'przerzucić' się na silnik IE
            > :D
            >
            > Tak jak to zrobił Netscape (połowicznie) i tak jak to robią Avant, Maxthon i
            > inne nowoczesne przeglądarki. Żadne tam podrygi gozilli i opery.
            Netscape domyślnie korzysta z silnika Gecko, a z Tridenta(IE) przez plugin.

Maxthon i AB na odwrót: domyślnie z IE, a po duzych kombinacjach mogą korzystać z Gecko. Ale to "korzystanie" to takie sranie w banie, bo Gecko w tych browserach jest bardzo niestabilnei brakuje mu połowy funkcjonalności, no ale niektórzy siętym podniecają...

I jakie podrygi? Coś chciałeś napisać ale chyba sam nie wiesz co.
        • kosmos_b Re: IE 06.03.05, 16:58
          > w zasadzie twój post można traktować poważnie tylko wtedy jeżeli był żartem.

Proponuję przeczytac jego nick od prawej do lewej :)
          • gray Re: IE 06.03.05, 19:17

wiemm, wiem, ale nie oznacza to, że kłamstwa powinny pozostać nieskomentowane.
            • blitz667 Re: IE 06.03.05, 19:41
              gray napisał:

>
              > wiemm, wiem, ale nie oznacza to, że kłamstwa powinny pozostać nieskomentowane.
              >
              >
              popieram! Kłamstwa trzeba tępić tak długo, aż kłamca da sobie spokój :) Jeśli kłamie to szybciej skończy :D
              • kosmos_b Re: IE 06.03.05, 20:25
                mówiąc krótko: nie ma to jak dobrze spasiony troll.
      • Gość: barracuda7110 Re: IE IP: *.dsl.telepac.pt 06.03.05, 15:37
        secunia.com/product/11/ jak to ma być brak dziur to chyba nie bardzo
        wiesz o czym mowa.

dla porównania:
        secunia.com/product/4227/
        secunia.com/product/761/
        ps co znaczy, że opera nie łączy ię z internetem. Ma jakiś nowatorski sposób
        pobierania stron?

Ech jesteś troll i tyle. Piszesz o czymś na czym zupełnie się nie znasz. Silnik
        ie został podczepiony do netscape'a żeby wyświetlić strony napisane przez
        lamerów wyświetlające się dobrze tylko pod ie (masa błędów w kodzie itp).
        • blitz667 Re: IE 06.03.05, 16:18
          Gość portalu: barracuda7110 napisał(a):

> secunia.com/product/11/ jak to ma być brak dziur to chyba nie bardzo
          > wiesz o czym mowa.
          >
          > dla porównania:
          > secunia.com/product/4227/
          > secunia.com/product/761/
          > ps co znaczy, że opera nie łączy ię z internetem. Ma jakiś nowatorski sposób
          > pobierania stron?
          >
          > Ech jesteś troll i tyle. Piszesz o czymś na czym zupełnie się nie znasz. Silnik
          > ie został podczepiony do netscape'a żeby wyświetlić strony napisane przez
          > lamerów wyświetlające się dobrze tylko pod ie (masa błędów w kodzie itp).
          z netscape to jest tak: ma wszyte gecko, ale domyślnie używa Tridenta(czyli IE), a tylko wyjątkowo Gecko :D
      • ludwik Re: IE 07.03.05, 18:07
        To jest żart, prawda? Nie uwierzę, że ktoś mógłby pisać coś takiego na serio.
        Polecam:
        browsehappy.pl/
        www.operapl.net/NIE
        www.operapl.net/czemu-nie/
    • blekot Re: ile razy to samo? 06.03.05, 11:22
      a nie lepiej przeszukać forum?
      bo takie porównania były tutaj juz "parę" razy

p_em
    • cdrom Re: Internet Explorer vs. FireFox 07.03.05, 06:28
      Czy mogę, nie mając jednak zainstalowanego SP2, przejść bez żadnego problemu na
      FireFoxa??
      (Zauważyłem po prostu, że SP2 blokuje niektóre nieco starsze gry/programy,
      przez co nie chcą się uruchamiać.. Mam jednak wszystkie inne pozostałe
      aktualizacje Windowsa.)
      • gray Re: Internet Explorer vs. FireFox 07.03.05, 07:45

oczywiście, że możesz.
        • Gość: miki A dlaczego FireFox jest lepszy? IP: *.etel.net.pl 07.03.05, 17:33
          U mnie w pracy informatycy przekonywali mnie, ze FireFox jest lepszy więc sobie
          go zainstalowałem. Od tamtej pory niektóre strony zaczęły mi się źle
          wyślwietlać. Poszedłem do nich wtedy i zapytałem w czym jest lepszy ale poza
          zwyczajowym w takich sytuacjach bełkotem o monopoliście i dziurach niczego się
          nie dowiedziałem.
          Czy rzeczywiscie jest tak ze IE ma dziury a Firefox ich nie ma? Bo mi program
          antywirusowy nie wynajduje zadnych trojanów a jeżeli nawet one są to do tej
          pory nie zrobiły mi krzywdy?

A jest jedna zaleta FireFox - możliwośćprzeglądania wielu stron w jednej
          instancji ale i tak nie rekompensuje ona moim zdaniem źle wyświetlających się
          stron.

M
          • Gość: Silent Re: A dlaczego FireFox jest lepszy? IP: *.pul.tke.pl 07.03.05, 17:55
            Najlepszym sposobem żeby się przekonać, która przeglądarka jest najepsza jest
            ich zainstalowanie. Tak Firefox, jak i Opera, jest darmowa. Nie zajmują one też
            zbyt dużo miejsca, przez co można mieć je wszytkie na dysku.
            Co do błedów warto zajrzeć na www.secunia.com i porównać ile do tej pory
            błedów zosatało znalezionych.
          • Gość: barracuda7110 Re: A dlaczego FireFox jest lepszy? IP: *.dsl.telepac.pt 07.03.05, 18:01
            Nie podałeś żadnych linków więc jedynie można sobie powróżyć na jakie strony
            wchodzisz. Złe wyświetlanie nie jest winą przeglądarki a jedynie lamerstwa
            webmastera, który nie potrafi napisać kodu zgodnego z wykładnią w3c.
            • Gość: Reywind Re: A dlaczego FireFox jest lepszy? IP: 213.199.193.* 08.03.05, 00:30
              Masz Świętą rację, to nie wina Liska tylko lam które umieją pisac strony pod
              Explorera lub niepotrafą napisać kodu zgodnego z wykładnią w3c a takich osób
              jest spooooro
              • Gość: miki Re: A dlaczego FireFox jest lepszy? IP: *.etel.net.pl 08.03.05, 09:41
                Wlasnie dlatego ze jest ich sporo uważam, że prościej jest używać IE niż
                spowodować, żeby nagle wszystkie strony stały się zgodne z wykładnią w3c.

M
                • Gość: obiektyw Re: A dlaczego FireFox jest lepszy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.03.05, 11:15
                  Sporo? Od roku używam Mozilli/FF i przypadki takie mogę policzyć na palcach
                  jednej ręki - sam musisz coś mieszać.
                  Za wyjątkiem różnych dziwnych stron wykorzystujących ActiveX, ale tego FF
                  umyślnie nie obsługuje, bo jest to jedna wielka dziura. Na szczęście prawie
                  wszyscy już od tego, z szacunku dla klientów, odchodzą.
                • Gość: barracuda7110 Re: A dlaczego FireFox jest lepszy? IP: *.dsl.telepac.pt 09.03.05, 02:08
                  To w3c a nie ms decyduje o tym jak ma wyglądać poprawny kod html. Całe
                  szczęście, bo nie byłoby zbyt przyjemnie gdyby nagle strona wyrzuciła niebieski
                  ekran ;)
            • Gość: Roy Re: A dlaczego FireFox jest lepszy? IP: *.ulb.ac.be 08.03.05, 11:03
              lubie sobie poczytac na temat wyzszosci, firefoxa itp nad IE, bo takze nie
              lubie Microsoftu i mysle ze jest za co. Ale powyzsze stwierdzenia, juz sa taka
              brednia, ze nie moge sie do nich nie ustosunkowac. Jako uzytkownik koncowy mam
              kompletnie w nosie, czy tworca strony jest "wspanialym ekspertem" (czyli
              klepaczem zaapceptowanym przez grupe Wtajemniczonych) czy tez lamerem.
              Interesuje mnie zeby mi stronki dobrze chodzily i tak dlugo jak dlugo beda
              istnieli owi "lamerzy" tak dlugo IE bedzie mial przewage chyba, ze inne
              przegladarki zrobia cos, zeby problemowi zaradzic. Twoja odpowiedz natomiast
              sugeruje, ze powinienem sie przerzucic na firefoxa, a strony ktore zle chodza
              po prostu uznac "za nieistniejace" i "niegodne mojej ksiazecej wysokosci".
              Smieszne.
              • ludwik Re: A dlaczego FireFox jest lepszy? 08.03.05, 13:36
                > kompletnie w nosie, czy tworca strony jest "wspanialym ekspertem" (czyli
                > klepaczem zaapceptowanym przez grupe Wtajemniczonych) czy tez lamerem.
                > Interesuje mnie zeby mi stronki dobrze chodzily i tak dlugo jak dlugo beda
                > istnieli owi "lamerzy" tak dlugo IE bedzie mial przewage chyba, ze inne
                > przegladarki zrobia cos, zeby problemowi zaradzic.

Przestrzeganie standardów sieciowych to jedno z założeń przeglądarek wydawanych
                przez Fundację Mozilli (Firefox, Mozilla, Camino). Standardy dotyczące pisania
                stron WWW opracowuje [url=www.w3c.org]WWW Consortium[/url] (w skrócie
                w3c) w którego skład wchodzą związane z tym rynkiem osoby, instytucje i firmy -
                w tym wszyscy producenci przeglądarek internetowych.
                Trzymanie się standardów to nie tylko szybkie wdrażanie nowych technologii
                opracowywanych przez w3c, ale również nie powielanie błędów w obsłudze stron z
                innych przeglądarek.
                Może to niekiedy prowadzić do sytuacji nie działania strony - gdy webmaster
                zamiast trzymać się standardów wpisuje swój kod w błędne zachowania konkretnej
                przeglądarki (zazwyczaj chodzi o dominujące na rynku IE).
                Dlaczego więc Mozilla objęła taką strategię i możliwie ściśle trzyma się
                standardów? Ich respektowanie jest niezbędne do tego żeby język HTML
                (JavaScript, XHTML, CSS) spełniał swoje podstawowe założenie. Przenośność i
                niezależność od interpretującego go programu. Wyobraź sobie co się dzieje gdy
                każdy interpretuje kod po swojemu – jest straszny bałagan i strony przestają być
                dostępne dla wszystkich programów. Jedynym wyjściem jest ścisłe trzymanie się
                specyfikacji danego języka.
                Fundacja Mozilli liczby, że przy takiej taktyce w momencie gdy jej przeglądarki
                są coraz popularniejsze (ponad 10% rynku i zwiększa się w ogromnym tempie)
                webmasterzy będą naprawiać swoje strony. I to się już dzieje! Coraz mniej jest
                stron niedziałających w alternatywnych do IE przeglądarkach.
                Ta strategia może się podobać bądź nie. Mi się podoba i dlatego tu jestem.
                Trzeba ją jednak zaakceptować jako świadomą decyzję programistów.
              • Gość: obiektyw Re: A dlaczego FireFox jest lepszy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.03.05, 23:20
                Rozumiem dobrze Twój punkt widzenia - teoretycznie użytkownik ma gdzieś czym to
                jest spowodowane itd, jego obchodzi tylko, że strona działa pod IE, a pod inną
                przeglądarką nie. Ale - patrz niżej.
                Wiesz, ale nie chodzi tutaj o ideologię. MS nie wprowadzając własne, błędne
                realizacje standardów i z opóźnieniem wprowadzający obługę nowych (CSS2,3)
                sabotuje rozwój nowoczesnych technologii tworzenia stron i tracimy na tym wszyscy.
                Inny przykład - kontrolki ActiveX, które w założeniu miały dawać twórcom stron
                wiele niedostępnych wcześniej możliwości i nawet się sprawdzają pod tym kątem,
                ale są przy tym jedną wielką dziurą i stwarzają wielkie zagrożenie dla
                użytkownika. Z tego wzgledu FF ich nie obsługuje. Czyli musimy wybierać między
                dostępnem do pewnych funkcji niektórych stron a bezpieczeństwem? Super.
                BTW, używam Mozilli i FF od długiego czasu i przypadki, kiedy strony nie
                działały tak jak "powinny" mogę zliczyć na palcach obu rąk - i w większość było
                to związane z ActiveX właśnie...
          • nicola21 Re: A dlaczego FireFox jest lepszy? 07.03.05, 18:03
            ff ma wiele rozrzezen. jedno z nich adblock blokuje wszystkie reklamy(flash i
            inne) na stronie przez co nie mruga ona i nie swieci przez caly czas(tak jak
            strona gazety). poza tym swietnie blokuje wyskakujace okienka. oporocz
            tabulatorow o ktoych wspomniles (dla mnie jet to ogromne udogodnienie [^page up
            i ^page down umowzliwia skakanie po zakladkach]) ff nie ma glupiego nawyku
            przekierowywnia na sttrone windowsa gdy nie moze znalesc zadanej strony. do tego
            sie nie zawiesz(ewentualnie czasami znika). wyszukiwanie stringu na stronie nie
            wymaga otwarcia nowego okna - wystarczy ze zaczniesz pisac i od razu otwiera ci
            sie zakladka javascryptu u dolu strony.
            poza tym mozesz go latwo skonfigurowac do swoich potrzeb - np aby przy otwarciu
            linku w tabulatorze nie przenosic sie do tego tabultara itp.
            nie obciazam swojego ff wieloma dodatkowymi modulami ale sa na pewno osoby ktore
            sa w stanie wymienic wiecej plusow ff niz informatycy z Twojej firmy.
            dla mnie ff to jedyna opcja bo pracuje na linuksie, ale nie wyobrazam sobie ze
            moglabym uzywac IE bo jest toporna.
      • Gość: barracuda7110 Re: Internet Explorer vs. FireFox IP: *.dsl.telepac.pt 07.03.05, 17:59
        Na szczęście ms nie wpadł na pomysł by sp2 blokował inne przeglądarki niż jedyna
        słuszna. Spokojnie możesz instalować firefoksa. Na dowód powiem, że na swoim
        laptopie mam zainstalowany xpsp2 i już nie pamiętam kiedy korzystałem z ie. Cały
        czas używam ff :).
    • marcz57 Re: Internet Explorer vs. FireFox 07.03.05, 18:18
      Hehe, jak w ogóle można się nad tym zastanawiać? Firefox jest najlepszą
      przeglądarką. Od jakiegoś czasu korzystam tylko, z niej. Pewnego razu
      postanowiłem (tak dla jaj) włączyś se IE... i wtedy dopiero zobaczyłem, jak sieć
      jest zaśmiecona reklamami.
      Poza tym, w Firefox można instalować wiele fajnych programików (często
      przydatnych), takich jak: FireFTP, czy DownTHEMall.
      Nie wyobrażam sobie też życia bez otwierania stron w zakładkach.

Ludzie! Instalujcie Mozillę Firefox!
      <a
      href="http://ftp.mozilla.org/pub/mozilla.org/firefox/releases/1.0.1/win32/pl-PL/Firefox%20Setup%201.0.1.exe">pobierz</a>
      • marcz57 Re: Internet Explorer vs. FireFox 07.03.05, 18:20
        Tutaj jest firefoks, zainstalujcie se:

ftp.mozilla.org/pub/mozilla.org/firefox/releases/1.0.1/win32/pl-PL/Firefox%20Setup%201.0.1.exe
        • blitz667 Re: Internet Explorer vs. FireFox 07.03.05, 19:56
          marcz57 napisał:

> Tutaj jest firefoks, zainstalujcie se:
          >
          > ftp.mozilla.org/pub/mozilla.org/firefox/releases/1.0.1/win32/pl-PL/Firefox%20Setup%201.0.1.exe
          >
          >
          >
          po co?
    • Gość: qweta0 a najlapszy to jest MAXTHON! :P IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.05, 20:24
      • Gość: Topo OPERA 8beta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.05, 20:26
        www.opera.pl
    • krich1 Re: OPERA najlepsza 07.03.05, 23:15
      Gość portalu: prych napisał(a):

> Ktora z powyzszych przegladarek jest lepsza?? bezpieczniejsza???
    • Gość: Paweł Re: Internet Explorer vs. FireFox IP: 62.233.214.* 08.03.05, 00:44
      Internet Exproler służy do przeglądania internetu z Twojego komputera i vice versa ;)
      • Gość: Ognisty lis!!! Re: Internet Explorer vs. FireFox IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 08.03.05, 02:12
        Jestem totalnym lamerem komputerowym, nie mam pojecia co to kod zrodlowy i ile
        dziur cos ma, ale:
        1. uzywalam IE dlugo. Efekt- wirusy, trojany, migajace reklamy,okienka pop-up
        bledy krytyczne i zawieszanie systemu
        2. Zaczelam uzywac FF i... zero wirusow, moge sobie odpasowac przegladarke do
        moich potrzeb, jeszcze mi sie nie zdarzylo, zeby wyskoczyl mi blad, albo zeby
        zawiesil mi sie system podczas przegladania stron. Coraz rzadziej tez sie
        zdarza, ze trafiam na strone, ktora wolniej chodzi pod FF niz IE. Nie pamietam,
        kiedy ostatni raz wlaczylam IE, chyba tylko jak byla u mnie kolezanka, ktora nie
        znala FF i nie chciala go uzywac.

Generalnie, jesli ktos zainstaluje sobie FF to jest maleprawdopodobienstwo, ze
        wroci do IE. No i tak na dobra sprawe, to pisanie wirusow pod FF nie za bardzo
        ma sens, bo przeciez uzywa jej niewielu ludzi, a w IE ich rozprzestrzenianie sie
        jest latwiejsze. Czasami to co najbardziej popularne nie znaczy najlepsze. :)

• mithwath Internet Explorer vs. FireFox 08.03.05, 03:28
          Nie jestem w stanie odpowiedzieć na pytanie, która z przeglądarek jest
          bezpieczniejsza. Sam bardzo długo używałem IE. Wychodziłem z założenia, że jeśli
          coś jest zintegrowane z systemem to po co instalować inne oprogramowanie
          spełniające te same funkcje. Zmieniłem jednak zdanie po zainstalowaniu Mozilli.
          Ona zaczęła kształtować moją definicję kultury przeglądania stron. Firefox jest
          jednak niemalże jej urzeczywistnieniem. Pierwsze co rzuciło mi się w oczy po
          jego zainstalowaniu to jego prostota. Przejrzystość interfejsu sprawia, że nawet
          osoby stawiające pierwsze kroki w sieci nie mają problemów ze zrozumieniem
          mechanizmów działania przeglądarek internetowych.
          * Przeglądanie w panelach (Ctrl+T) jest niezwykle wygodną funkcją, redukuje to i
          porządkuje i tak sporą liczbę otwartych jednocześnie okien.
          * Możliwość zapisywania (Ctrl+D) wielu otwartych paneli jako jednej zakładki
          (ulubione z IE) pozwala na grupowanie tematyczne oraz na jednoczesne otwarcie
          wielu stron jednej kategorii np. sklepów internetowych.
          * Wbudowane wyszukiwarki pozwalają wyświetlić wyniki wyszukiwania bez
          uprzedniego otwierania strony głównej wyszukiwarki. Firefox zwrócił moją uwagę
          na bardzo dobrą encyklopedię internetową Wikipedię (w której tworzeniu każdy
          może mieć swój udział)
          * Wszukiwanie haseł na stronie nie wymaga otwierania osobnego okna, a jedynie
          paska wyszukiwania u dołu okna
          * Żółty kolor paska adresu informuje mnie o tym iż transmisja jest szyfrowana.
          Jakoś to bardziej rzuca się w oczy niż kłódeczka w IE.
          * Menedżer pobierania plików porządkuje pliki ściągnięte przez przeglądarkę.
          Brak w nim jednak funkcji wznawiania pobierania po zerwaniu.
          * Mechanizm wtyczek pozwala na rozbudowanie i zaktualizowanie przeglądarki
          wykluczając konieczność reinstalacji całej aplikacji. Poza tym podoba mi się
          myśl, że aktualizacja może wnosić nowe funkcje do programu i niekoniecznie musi
          być łatą na poważną dziurę w bezpieczeństwie.
          * Blokada wyskakujących okienek reklamowych jest wręcz nieodzowną funkcją
          współczesnych przeglądarek, a sposób w jaki robi to Firefox pozwala na ręczne
          wyświetlenie każdego zablokowanego okna.
          Firefox jest programem solidnie przemyślanym i wykonanym, a funkcjonalność jego
          interfejsu wynika z obserwacji i analizy faktycznych potrzeb internautów. Twórcy
          Firefoxa wyszli na przeciw oczekiwaniom internautów i temu właśnie ich program
          zawdzięcza sukces. Jednak siła przyzwyczajenia osób utorzsamiających Internet z
          Internet Explorerem jest ogromna. Osoby rzadko krzystające z zasobów światowej
          pajęczyny bardziej niż wyszukanych opcji i funkcjonalności oczekują stałości i
          tego co już znają. Nie po to wszak siadają do komputera żeby "uczyć się" obsługi
          kolejnego programu, a po to żeby szybko znaleźć informacje, których szukają.
          Dlatego też Firefox w pierwszej kolejności znajdzie uznanie wśród użytkowników,
          którzy zadadzą sobie nieco trudu w poznanie jego funkcji, konfigurację i naukę
          skrótów klawiszowych, które uproszczą i uprzyjemnią korzystanie z przeglądarki.
          • Gość: fox-user Re: Internet Explorer vs. FireFox IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.05, 04:38
            Brawo,
            Najważniejsze zalety wyliczone.
          • Gość: barracuda7110 Re: Internet Explorer vs. FireFox IP: *.dsl.telepac.pt 09.03.05, 02:13
            ie też ma mechanizm pluginów w sobie. Dość często nie wiesz nawet, że właśnie
            zaistalowała Ci się wtyczka zmieniająca Twoją zwykłą, nudną stronę startową na
            jakąś świetną cośtam.sex.cośtam ;D
    • Gość: fox-user Re: Internet Explorer vs. FireFox IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.05, 04:30
      Polecam Firefoxa. Zalety wymieniła nicola21, najlepsza to nacisnąć link na
      stonie internetowej środkowym przyciskiem (wcisnąć scrolla) - otwiera się
      stronka w nowym panelu - tego nie da się już póżniej oduczyć (wiem że Opera i
      Maxthon maję to samo, ale dla mnie Opera ma za dużo możliwości i mam wrażenie że
      Ff lepiej radzi sobie ze żle napisanymi stronami) i zintegrowana wyszukiwarka
      Google wystarczy wpisać hasło i Enter.
      Dla czytających po angielsku www.spreadfirefox.com/?q=node/view/12473.
      A propos bezpieczeństwa to polecam F-Secure antywirus - półroczny w pełni
      funkcjonalny darmowy trial, zawiera w sobie również moduł Ad-Aware antyspy-a z
      rezydentną ochroną czyli to co w płatnej wersji Professional, do tego Spybot-S&D
      też z rezydentem i zapora winXP-SP2 albo Zone-Alalrm i masz pełną ochrone za
      darmo (oczywiście plus łaty Microsoftu). Dodam, że Firefox jest bezpieczniejszy,
      bo nie jest zintegrowany z systemem operacyjnym, nie obsługuje ActiveX-ów (dla
      tego niektóre strony nie są w pełni funkcjonalne - można dodać rozszerzenie do
      Ffoxa - IE View, które dodaje w menu kontekstowym (kliknięcie prawym
      przyciskiem) opcje "Zobacz strone w IE"). Ogólnie jest sporo niezłych rozszerzeń
      i skórek do Ff, polecam skórkę (motyw) Noia 2.0 - ma ikonki do wszystkich chyba
      rozszerzeń i są one zrozumiałe na pierwszy rzut oka. Rozszerzenia polecam -
      Ad-block (trzeba do niego poszukać skutecznego filtra - był np. w ostatnim
      Chipie), All-in-one Gesture lub Mouse Gestures, X PL (inaczej Paranoja),
      OpenBook, Linky, Menu Editor, Toolbar Enhancements, Wklej i idż.
      Najlepiej jest je pobrać na twardziela (nie instalować), bo w razie czego nie
      trzeba ich jeszcze raz szukać w necie -Ff domyślnie pobiera na pulpit, i potem
      przeciągnąć do okienka Rozszerzenia.
      W razie reinstalacji albo innych problemów to wszystkie pliki są C:\Documents
      and Settings\nazwa-użytkownika\Dane aplikacji\Mozilla\Firefox (trzeba zaznaczyć
      w opcjach folderów "Pokaż ukryte pliki i foldery"). Można też użyć programu
      MozBackup 1.3.1
      Prawie nie używam juz IE (tylko do update-ów XP) bo nie ma paneli, utrudniony
      dostęp do zaawansowanej konfiguracji, i obawa o bezpieczeństwo. Nie zauważyłem
      większych problemów z otwieraniem stron w Ff, jedynie sckanery on-line Symanteca
      i Bit-Defendera nie działały bo potrzebują Activ-X.
      Pozdrawiam
    • Gość: mycha04 Re: Internet Explorer vs. FireFox IP: *.NET / *.stella.net.pl 08.03.05, 11:49
      firefox jest lepszy szybszy itd. ale microsoft teraz wypuszcza najnowszego IE
      zobaczymy co to bedzie............
      • gabriel Re: Internet Explorer vs. FireFox 08.03.05, 12:58
        Przesiadłem się na Ognistego lisa niedawno, jak dla mnie zmiana jakościowa, tym
        bardziej że wchodza mi te stronki które nie wchodziły.
      • Gość: barracuda7110 Re: Internet Explorer vs. FireFox IP: *.dsl.telepac.pt 09.03.05, 02:15
        Przez kilka miesięcy nie da rady napisać od nowa super bezpiecznej, wygodnej w
        użytkowaniu przeglądarki. Chyba, że wezmą na warsztat i odpicują ie6 m.in.
        zmieniając cyferkę w nazwie.
    • Gość: tubu5000 Fani Firefoxa nie podniecajcie sie IP: *.atrema.deloitte.com / *.dtce.net 08.03.05, 13:31
      IE6 wyszedl pare lat temu, a Firefox dopiero co. Uwgledniajac predkosc rozwoju
      technologii informatycznych, to tak jakbys chcial porownac Opel rocznik 2004 z
      Fordem rocznik 1979. To nie sztuka wpasc, ze zakladki sa wygodne jak sie uzywa
      innego softwaru przez X lat.

Latem wychodzi IE7 beta, a w 2006 pelna wersja - wtedy sobie pogadamy.
      • nicola21 Re: Fani Firefoxa nie podniecajcie sie 08.03.05, 14:06
        moze masz racje, ale w 2007 twoja przegladarka znowu bedzie archaikiem a ff w
        tym czasie bedzie mial za soba juz kilka kolejnych wydan(chociaz niepelnych
        numerkow) plus o nieb wiecej doatkowych modulow.
      • ludwik Re: Fani Firefoxa nie podniecajcie sie 08.03.05, 14:09
        No dobra, racja. Tylko fakty są takie, że w tej chwili IE jest przestarzałe i
        nikt rozsądny nie ma zamiaru się nim katować. A najgorsze jst to, że jako jedyna
        przeglądarka nie obsługuje nowoczesnch technologii sieciowych. Więc nie można
        ich używać na żadnych stronah, bo użytkownicy IE nie mogli by skorzystać. W ten
        sposób blokowany jest rozwój sieci!
      • Gość: obiektyw I właśnie o to chodzi, że MS nie nadąża IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.05, 14:36
        O to właśnie chodzi, że MS ma monopol i ma gdzieś unowocześnianie i ulepszanie
        swoich produktów i dopiero rozwój alternatywnych przeglądarek zmusił go do
        ruszenia d***.
        Sam przyznałeś, że IE6 jest przestarzały i z punktu widzenia użytkownika nie
        różnicy, dlaczego - dla niego liczy się, że FF i Opera są w tym konkretnym
        momencie bezkonkurencyjne. Tak, jak mówisz, w 2006 pogadamy, a do tego czasu
        pozwól nam używać FF.

A co IE7, nie pokładałbym w nim wielkich nadziei. Bo niby czemu? Nie są
        przewidywane bynajmniej jakieś wielkie zmiany w funkcjonalności, a co do
        bezpieczeństwa, to no comments - jego poprawa była zapowiadana we wszystkich
        produktach MS w ciągu ostatnich 6 lat, nie wyłaczając IE6.
        Naprawdę wierzysz, że IE, będąc w tym momencie w tyle pod każdym względem, a pod
        niektórymi wręcz miażdżony przez konkurencję, wraz z jedną wersją stanie od niej
        znacznie lepszy?
        • Gość: dupokryt Re: I właśnie o to chodzi, że MS nie nadąża IP: 195.94.196.* 10.03.05, 14:07
          Normalne jest chyba ze cykl produkcyjny nie trwa 1 dzien, wiec zawsze jest ten
          moment kiedy konkurencja wypusci cos nowszego
          • Gość: Piotr Re: I właśnie o to chodzi, że MS nie nadąża IP: *.netg.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 11.03.05, 12:41
            Problem w tym, w internecie (ogólniej w informatyce) trzy lata to cała epoka.
            Konkurencja wydaje nowe wersje kilka razy do roku. Zmiany w nich są ewolucyjne
            więc zwykli użytkownik często nawet ich nie zauważają. Ale porównując wersję
            sprzed trzech lat widać potężną różnicę. A Internet Explorer? Cóż. Nie był
            niczym specjalnym nawet w momencie wydania, cztery lata temu. Przez ten czas
            między MSIE a Mozillą i Operą pojawiła się ogromna przepaść. Stare technologie
            dojrzały, pojawiły się nowe. MSIE 7 to tylko pogoń. Microsoft, najbogatsza
            korporacja świata, już nie jest w stanie dyktować warunków tego wyścigu. Jedyna
            szansa to ponowne wykorzystanie pozycji monopolisty na rynku systemów
            operacyjnych. Wszak jedyna zaleta MSIE 6 jest fakt, że jest dołączony do systemu
            operacyjnego.

Nie, MSIE 7 nie zaskoczy nikogo. Prawdopodobnie nie dogoni Mozilli Firefox, czy
            Opery nawet w kwestii bezpieczeństwa (podobno główny atut MSIE7). Z resztą
            przekonamy się o tym dopiero za rok. A do tego pozostaje użwanie Firefoksa,
            Opery, Mozilli Suite, K-Meleona, Konquerora, Epiphany, Camino, Safari, ...

browsehappy.pl/
    • dx7 Re: Internet Explorer vs. FireFox 10.03.05, 00:55
      Lepszy jest ... Maxthon. O wiele lepiej rozwiazane zakladki, lepsza
      konfigurowalnosc. Moze uzywac silnika IE albo Gecko. Polecam -
      www.maxthon.com
      • Gość: 44 Re: Internet Explorer vs. FireFox IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.05, 01:59
        Niestety silnik Gecko w Maxthonie jest nie do użytku. Więc po co ludziom mącić w głowach?
        • dx7 Re: Internet Explorer vs. FireFox 10.03.05, 21:49
          A konkretniej? Bo np u mnie sprawuje sie calkiem dobrze.
    • Gość: milo Re: Internet Explorer vs. FireFox IP: *.zabki.net.pl / *.zabki.net.pl 13.03.05, 15:44
      Moja przygode z internetem zaczynalam z Netscape. W pracy zastalam Mozille,
      obecnie Firefox. Czasami musze uzywac IE, niestety wiele firm udostepnia
      administrowania stronami www tylko w tej przegladarce. Musz epowiedziec, ze
      praca z IE do wyjatkowo przykre doswiadczenie. Tak przy okazji ktos sie pytal o
      adres strony, ktora mozna ogladac tylko w IE, podaje przyklad:
      jazon.hist.uj.edu.pl/zjazd/
      przykre, ze zmusza sie uzytkownika do korzystania z produktow komercyjnych
      takimi metodami...

a propos to nie plomienny lis, ale czerwona panda:
      en.wikipedia.org/wiki/Red_Panda
      • 1ma1 "adres strony, ktora mozna ogladac tylko w IE" 13.03.05, 16:07
        w Operze otwiera się bez problemu.
        • blitz667 Re: "adres strony, ktora mozna ogladac tylko w I 13.03.05, 18:05
          1ma1 napisał:

> w Operze otwiera się bez problemu.
          no tak, ale zawsze jest 10000000000 postów że w Operze to wogóle nic się nie otwiera.
          • 1ma1 Ups, wpadłem między fanatyków??!! 13.03.05, 20:34
            blitz667 napisała:
            > no tak, ale zawsze jest 10000000000 postów że w Operze to wogóle nic się nie ot
            > wiera.
          • wielki_czarownik Re: "adres strony, ktora mozna ogladac tylko w I 20.03.05, 23:08
            W starych wersjach tak. Ale odkąd mam Operę 7 (w tej chwili 7.54u2) to nie mam żadnych problemów. Tylko Yahoo mi nie działa (ale na IE też nie).
    • Gość: Powiem ze.... Re: Internet Explorer vs. FireFox IP: 212.122.214.* 20.03.05, 23:19
      Powiem, że jesli chcesz wszystko ogladac bez rozjazdow (rozjechanych stron web) to wybierz IE, ostatio testowalem to nowe FireF..., skutek ocena:

od 1 do 5 wybieram 2 z malym plusem.

Apropo do zabezpieczen w sieci internet:

Zadna przegladarka nie zabezpieczy twojego kompa.

Musisz wybrac dodatkowe zabezpieczenia np:

Sciany Ogniowe !

i inne znane sprawdzone aplikacje !

Testuje od kilku lat IE... i otwiera wszystko, acha mozesz zastanowic sie nad Opera, ale coz otwiera prawie wszystko sa male wyjatki, ale!

Pamietaj ze InternetExplorer stworzony byl dla Armii i jest modyfikowany przez lata.

Wybor nalezy do Ciebie.

Pozdrawiam
      • Gość: Stwor z bagien Re: Internet Explorer vs. FireFox IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.05, 11:32
        > Powiem, że jesli chcesz wszystko ogladac bez rozjazdow (rozjechanych stron
        > web) to wybierz IE,

To po pierwsze rządaj od webmasterów stosowania standardów.

> ostatio testowalem to nowe FireF..., skutek ocena:
        > od 1 do 5 wybieram 2 z malym plusem.

U mnie z dokładnością na odwrotność

> Pamietaj ze InternetExplorer stworzony byl dla Armii i jest modyfikowany przez
        > lata.

Słuchaj dalej takich bajek.
      • m.gregor Re: Internet Explorer vs. FireFox 21.03.05, 11:37
        > Pamietaj ze InternetExplorer stworzony byl dla Armii i jest modyfikowany przez
        > lata.
        Dla ktorej armii? Stanow Zjednoczonych Ameryki? Jesli tak to nie dziwie sie ze
        przegrali w Somalii, w Wietnamie a teraz dostaja po dupie w Iraku...
      • Gość: caroll Rozdwojenie jaźni? IP: *.toya.net.pl 21.03.05, 11:48
        Zachwalasz i polecasz IE, a wiele wskazuje na to, że sam korzystasz z Opery.
      • Gość: Ludwik Re: Internet Explorer vs. FireFox IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.05, 00:39
        > Powiem, że jesli chcesz wszystko ogladac bez rozjazdow (rozjechanych stron web)
        > to wybierz IE, ostatio testowalem to nowe FireF...

Firefox obsługuje strony zgodnie ze SPECYFIKACJĄ wyświetlania stron WWW. Nie
        jego wina, że przez lata niektóre osoby, które nie znają się na pisaniu stron, a
        próbowały to robić wpisywały swój kod w BŁEDY w obsłudzie IE. Za to IE nie
        obsługuje żadnych nowych standardów (częśc naprawde rewelacyjna), które są
        obsługiwane przez wszystkie alternatywne produkty.

> lata.
        ROTFL!! To właśnie ładnie pokazuje jak się tworzą plotki. Nie "Internet
        Explorer" a "Internet" był stworzony z początku na potrzeby armi! Internet
        Explorer został stworzony dużo później przez firmę Microsoft gdy okazało się, że
        Internet jest jednak istotnym rynkiem komercyjnym. Armia _absolutnie_ nie ma nic
        do tego.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka