Gość: nieznanygosc IP: 168.143.113.* 19.07.02, 14:03 Wlasnie, jaki modem wybrac i czym przy wyborze sie kierowac? Na czym wlasciwie polegaja roznice pomiedzy modemami? :)))) Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: qq Re: JAKI MODEM? :) IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 19.07.02, 20:56 To temat rzeka... generalnie są 2 typy modemów zewnętrzne (ponoć lepsze ale nigdy nie miałem) oraz wewnętrzne (tych miałem kilka). Ale przy wyborze modemu najlepiej kieruj się opiniami użytkowników z sąsiedztwa. Testy testami, ale wykonywane są w warunkach laboratoryjnych. Ja wymieniałem modemy 5 razy i dopiero szósty pracuje w moich warunkach OK, no ale nie każdy ma tą możliwość.... Informacyjnie tylko podam, że testowałem Requesty i Zoltrixy a zadowoliłem się Sagittą. Ale podkreślam - praca modemu zależy od specyfiki warunków więc nie należy rozumiec że ta Sagitta była generalnie najlepsza.... Powodzenia. Link Zgłoś
Gość: Doki Re: JAKI MODEM? :) IP: *.turboline.skynet.be 19.07.02, 22:14 Po pierwsze: zewnetrzny Po drugie: szeregowy (nie USB) Po trzecie: Rockwell Motywacja: dziala ze wszystkim. Kazdy wspolczesny system operacyjny obsluzy port szeregowy, konfiguracja komendami Hayesa. Nie do zdarcia. A Rockwell to najlepsza firma, reszta to klony. Czego nie brac: modemow wewnetrznych, winmodemow, softmodemow i tego typu wynalazkow. Modemow, ktore potrzebuja extra sterownikow. Modem powinien dzialac sam. Roznice w szybkosci sa kosmetyczne i bez znaczenia. Twierdzenia, ze jeden modem szeregowy dziala szybciej od drugiego maja niewiele wspolnego z rzeczywistoscia, no, moze ktorys jest lepszy po analogowej stronie lacza. Ale polaczenie modemowe jest tak wolne, ze obecnie nadaje sie tylko do okazyjnego sciagania poczty, a nie do korzystania z internetu, wiec argument o roznicach w szybkosci odpada. Link Zgłoś