Dodaj do ulubionych

nowy komputer za 2999zl.

17.09.02, 15:23
prosze,wypowiedzcie sie na temat tego kompuera..watrto go kupowac?bo sie nie
znam w ogole,wiem tlyko,ze ten ktory mam teraz jest do dupy..
(dane sciangiete ze strony vobisu):
Highscreen Master 1600-2066 M

Procesor: Intel® Celeron® 2,0 GHz
Płyta główna: Chipset VIA® P4M266 / ATA 133 / uATX
wolny slot AGP do zamontowania dodatkowej karty graficznej
Pamięć RAM: 128 MB DDRAM 266 MHz
Napędy:
dysk twardy: 3,5" 40 GB ATA 100
FDD: 3,5" 1,44 MB Samsung
DVD-ROM: 16x/40x
Karta graficzna: akcelerator S3 Savage4 AGP
Karta dźwiękowa: 3D
Komunikacja: karta sieciowa fast 10/100
Interfejs:
cztery porty porty USB w standarcie 2.0 (opcja 6 portów)
port równoległy
port szeregowy
dwa gniazda PS/2
Obudowa: MiniTower ATX
Klawiatura: multimedialna US, gniazdo PS/2
Mysz: Scroll Mouse, gniazdo PS/2 + podkładka Vobis
Oprogramowanie:
system operacyjny Microsoft® Windows® XP Home PL
Program do nauki języka angielskiego YoungDigitalPoland - 10 CD
PowerDVD XP 4.0 PL Vobis Edition

Inne: Podręcznik Użytkownika
Gwarancja: 2 lata
Pomoc techniczna: Ogólnopolska sieć serwisowa, Pomoc on-line

Highscreen MS 1786 P

Kineskop:
Przekątna (cale): 17
Wielkość plamki (mm): 0,25 x 0,27
Powierzchnia wyświetlania (mm): 300 x 225
Parametry:
Częstotliwość odchylania poziomego (kHz): 30 - 85
Częstotliwość odchylania pionowego (Hz): 50 - 150
Pasmo przenoszenia (MHz): 150
Sygnał na wejściu: analogowy RGB 0,7 V p-p/75 Ohm
Synchronizacja: poziom TTL
Rozdzielczość:
Max. rozdzielczość: 1600x1200
Zalecana rozdzielczość: 1024x768 @ 85Hz
Częstotliwość odświeżania:
1600x1200 @ 60Hz
1280x1024 @ 70Hz
1024x768 @ 95Hz
800x600 @ 120Hz
640x480 @ 150Hz
Pozostałe cechy:
Kolor obudowy: szary
Zasilanie: 110-220 VAC, 50-60 Hz
Normy emisji: MPR II, TCO'99
Wymiary (mm): 406 x 420 x 408 (szer. x głęb. x wys.)
Waga (kg): 16,5 (w opakowaniu 19,0)
Gwarancja: 3 lata

Drukarka HP DJ 3420

Druk:
Typ: atramentowy, kolorowy, formatu A4
Liczba dysz: 48
Nośniki: papier: A4, A5, A6, C6, DI, B5; formaty nietypowe (mm): szer. od 127
do 215, dł. od 148 do 356
Zalecana gramatura nośnika (g/m2): papier od 60 do 135, koperty od 75 do 90,
karty od 110 do 200, maks. grubość 0,2 mm
Objętość podajnika (szt.): arkusze do 100, koperty do 20, karty do 30, folie
do przezroczy do 25, naklejki w arkuszach A4 do 20
Objętość odbiornika: do 50 arkuszy
Druk dwustronny: nie
Automatyczna kalibracja wkładów: nie
Praca w sieci: nie
Bezpośredni druk z aparatu cyfrowego: nie
Pamięć: 512 KB, bufor odbiorczy 32 KB
Interfejs: USB
Czcionki: wszystkie czcionki zainstalowane w komputerze, ponadto 8 czcionek
wewnętrznych (w orientacji pionowej i poziomej): Courier , Courier Italic, CG
Times, CG Times Italic, Letter Gothic, Letter Gothic Italic, Univers, Univers
Italic
Parametry:
Jakość druku w czerni (dpi): tryb draft 300 x 300, tryb normal 600 x 300,
tryb best 600 x 600
Jakość druku w kolorze (dpi): hp Photoret tryb normal 600 x 300, tryb best
600 x 300
Normatywne obciążenie miesięczne (strony): 1000
Szybkość druku (strony/min): w czerni do 6; w kolorze do 3
Język drukarki: rozszerzony HP PCL Level 3
Obsługiwane systemy operacyjne: MS Windows98/2000/Me/XP Home i Professional
Minimalne wymagania systemowe:
XP Home i Professional: procesor 233 MHz, 128 MB RAM,
MS Windows 2000Pro: procesor Pentium 133 MHz, 64 MB RAM,
MS Windows Me: procesor Pentium 150 MHz, 32 MB RAM,
MS Windows 98: procesor Pentium 66 MHz, 32 MB RAM,
systemy MAC OS nie są obsługiwane,
napęd CD-ROM
Pozostałe cechy:
Zasilanie: wbudowany moduł zasilacza o napięciu wejściowym od 100 do 240 VAC,
50/60 Hz
Pobór mocy maksymalny/spoczynkowy (W): 23 / 2
Wymiary (mm): 473 x 253 x 220 (szer. x głęb. x wys.)
Waga (kg): 4,6
Gwarancja: 12 miesięcy

Obserwuj wątek
    • ssaczek Re: nowy komputer za 2999zl. 17.09.02, 18:52
      Ten to też lep na ciemniaków!
      • pseudo_ Re: nowy komputer za 2999zl. 17.09.02, 20:54
        to co mam zrobic?
        musze kupic nowy komputer,doobry...i w miare tnai(tak ok.3000).ale sie w ogole
        nie znam ,wiec nie chce wtopic.
        :--(myslalam,ze cos takiego bedzie ok.
        • Gość: R@fal Re: nowy komputer za 2999zl. IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 17.09.02, 21:07
          pseudo_ napisała:

> :--(myslalam,ze cos takiego bedzie ok.

podstawowe pytanie to jakie zadania mialby spelniac ten komputer?
        • ssaczek Re: nowy komputer za 2999zl. 17.09.02, 21:17
          OK
          To przykładowa konfiguracja i ceny:
          Athlon XP 1800 -395
          MSI KT266A 266MHz U133 -315
          DDR256MB PC2100 -255
          HDD 40 GB Segate 7200 -359
          ATI Radeon 9000 -450
          SB 128 -65
          ATX Midi Tower 300W Codegen Long -139
          FDD -48
          17` AOC 7KLR -715
          HP 940C -505

To wychodzi-3246PLN
          Nie kupuje się gotowych zestawów!!
          • Gość: Pri Re: nowy komputer za 2999zl. IP: *.myslowice.artcom.pl 18.09.02, 06:11
            A powiedz mi co zrobisz (a szczegolnie niedoswiadczony user...) kiedy niezgra
            sie Ati 9000 z ta plyta glowna i wydajnosc spadnie o 50% ???
        • Gość: Dejavu Re: nowy komputer za 2999zl. IP: 62.233.232.* 17.09.02, 21:28
          pseudo_ napisała:

> to co mam zrobic?
          > musze kupic nowy komputer,doobry...i w miare tnai(tak ok.3000).ale sie w
          w Vobisie sie nie oplaca kupowac bo sa drodzy. jak sie nie znasz to najlepiej
          kup zestaw ale w jakiejs tanszej i tez dobrej firmie, w gdansku takimi firmami
          sa np. Balta www.balta.com.pl i Gral
    • Gość: vladip Re: nowy komputer za 2999zl. IP: *.lodz-retkinia.sdi.tpnet.pl 17.09.02, 21:35
      jeżeli zupełnie się nie znasz proponuję odwiedzić jakiś mniejszy sklep
      komputerowy składający sprzęt.. co do vobisa.. słabym elementem zestawu który
      wymieniłeś jest płyta główna i karta grafiki...
      generalnie będzie to sprzęt na którym napiszesz tekst, obejrzysz film.. ale z
      graniem (szczególnie w nowe) gry będzie co najmniej średnio.. (grafika)
      plusem legalne oprogramowanie..
      pzdr
      vladip
    • Gość: Pri Re: nowy komputer za 2999zl. IP: *.myslowice.artcom.pl 18.09.02, 06:09
      Jesli nie przewidujesz duzej ilosci grania etc. etc. tylko zamierzasz na nim
      pracowac to zestaw jest ok.
      Faktem jest ze Vobis jest stosunkowo drogi ale w zamian daja przynajmniej 2
      lata (chyba tyle daja gwarancji na komp a na monitor 3 lata) swietego spokoju.
      Serwis maja raczej sprawny (przynajmniej ja, naprawialem pare rzeczy w Vobisie
      w Bytomiu i naprawa nie trwala dluzej niz 4-5 dni) i nie ma problemu ze
      znikna, zbankrutuja, zostawisz swooj sprzet a firma zwinie interes albo ze na
      wymiane dostaniesz niesprawne czesci (wszystkie przypadki autentyczne).
      Oprogramownie masz legalne wiec w momencie wykorzystywania komputera dla firmy
      jest to plus.
      W temacie Vobisu - ja osobiscie kupuje sobie poszczegolne "tajle" i wrzucam
      do kompa jak mi sa potrzebne. Natomiast jesli ktos jest calkiem zielony, to
      dlaczego nie? Zaplacic pare zlotych wiecej za spokoj i bezproblemowe
      korzystanie, serwis na terenie calego kraju, itp - chyba warto?

• Gość: bjbax Re: nowy komputer za 2999zl. IP: 213.186.93.* 18.09.02, 10:03
      Ja bym wybrał Athlona i płytę bez zintegrowanej grafiki !!! Drukareczka to HP
      845C też wystarczy a trochę taniej, za to lepszy monitorek.
      Co do gwarancji to fakt dwa lata i na tyle masz plombę na obudowę !!!
      • Gość: Pri Re: nowy komputer za 2999zl. IP: mieszko.pl.u* 18.09.02, 10:40
        Owszem - tyle ze ta plombe mozesz do smieci wywalic. Plomba jest wazna tylko w
        momencie gdy przychodzisz do domu i okazuje sie ze po 2-3 dniach komputer pada.
        Wracacsz z nim i od reki daja ci nowy. Po okresie ok. tygodnia mozesz plombe
        wywalic. No ale skad mogles o tym wiedziec.....
        • Gość: bjbax Re: nowy komputer za 2999zl. IP: 213.186.93.* 18.09.02, 12:42
          Już Cię widzę jak po misiącu przychodzisz bo komp padł a Ty zerwałeś plombę, że
          uwzględnią Ci gwarancję. Poszukaj sobie w karci gwarancyjnej zapis, że zerwanie
          plomy grozi utratą gwarancji ( a gwarancja najczęściej jest podpisana !!! ).
          • Gość: Pri Re: nowy komputer za 2999zl. IP: mieszko.pl.u* 18.09.02, 15:05
            Gość portalu: bjbax napisał(a):

> Już Cię widzę jak po misiącu przychodzisz bo komp padł a Ty zerwałeś plombę,
            że
            >
            > uwzględnią Ci gwarancję. Poszukaj sobie w karci gwarancyjnej zapis, że
            zerwanie
            >
            > plomy grozi utratą gwarancji ( a gwarancja najczęściej jest podpisana !!! ).

Zalozymy sie?
            (0-prefix-32) 389 85 66 - telefon: Vobis Bytom - Sklep Firmowy. Zapytaj sie.
            Tak sie sklada ze u nich mialem okazje kupowac i oddawac do naprawy komputer.
            Maja cos co sie nazywa Packing List - wyszczegolnione wszystkie czesci wraz z
            s/n - i nie ma problemu, zadzwon przekonaj sie...

Jak juz mowilem - skad mogles o tym wiedziec. W koncu najwazniejsze sa ograne
            schematy i zaslyszane glupoty...
            • Gość: bjbax Re: nowy komputer za 2999zl. IP: *.pik / 213.186.85.* 18.09.02, 18:01
              Mogę nawet tam się przejechać, tylko po co ??
              Sam składam kompy i też wiem co komu wstawiłem. A Vobis Vobisem, ale to nie
              jedyny sklep komputerowy który stosuje plomby i wiem jakie ludzie mają problemy
              z "firmowym" sprzętem i ile płacą za serwis.
              I nie musisz robić Vobisowi reklamy, bo mnie przynajmniej połowa zestawów z ich
              oferty śmieszy !!!
              PS - Mogę podać mój numer telefonu to się dowiesz jakie są u mnie warunki.
              • Gość: Pri Re: nowy komputer za 2999zl. IP: *.myslowice.artcom.pl 18.09.02, 19:50
                Gość portalu: bjbax napisał(a):

> Mogę nawet tam się przejechać, tylko po co ??
                Zeby sie dowiedziec ze opowiadasz bzdury
                > Sam składam kompy i też wiem co komu wstawiłem.
                no coz kwestia ilosci....
                > A Vobis Vobisem, ale to nie
                > jedyny sklep komputerowy który stosuje plomby i wiem jakie ludzie mają
                > problemy z "firmowym" sprzętem i ile płacą za serwis.
                Ale jedyna firma stosujaca plomby w sposob "user friendly" w odorznieniu od
                Adaxa czy Optiumsa. Ja nie spotkalem sie z problemami ani z vobisem (kaliber
                sredni) ani obecnie (zmiana pracodawcy na wiekszy kaliber) z Dellem i IBM.
                Znacznie mniej niz ze skladaczami - skoro jestes z okolic to znaczy ze pewnie
                wspolpracujesz z actionem - czyli wiesz jaki jest serwis...hie hie. A stac cie
                zeby w razie czego wymienic klientowi CALY komputer od reki. W ciagu 10 minut?
                > I nie musisz robić Vobisowi reklamy, bo mnie przynajmniej połowa zestawów z
                > ich oferty śmieszy !!!
                Nie robie. Opisuje swoje doswiadczenia. I nie zaperzaj sie tak - zlosc
                pieknosci szkodzi.
                > PS - Mogę podać mój numer telefonu to się dowiesz jakie są u mnie warunki.
                Po co? W AB mam taniej...i serwis lepszy
                • Gość: bjbax Re: nowy komputer za 2999zl. IP: *.pik / 213.186.85.* 18.09.02, 21:01
                  Gość portalu: Pri napisał(a):

> Gość portalu: bjbax napisał(a):
                  >
                  > > Mogę nawet tam się przejechać, tylko po co ??
                  > Zeby sie dowiedziec ze opowiadasz bzdury
                  Cóż, trudno sprawdzić wszystkie firmy składające komputery. Bo najlepiej kupić
                  i czekać aż się zepsuje - a mnie komputer wystarczy jeden a nie dziesięć czy
                  dwadzieścia.
                  > > Sam składam kompy i też wiem co komu wstawiłem.
                  > no coz kwestia ilosci....
                  Ilość nie znaczy jakość !!!
                  > > A Vobis Vobisem, ale to nie
                  > > jedyny sklep komputerowy który stosuje plomby i wiem jakie ludzie mają
                  > > problemy z "firmowym" sprzętem i ile płacą za serwis.
                  > Ale jedyna firma stosujaca plomby w sposob "user friendly" w odorznieniu od
                  > Adaxa czy Optiumsa. Ja nie spotkalem sie z problemami ani z vobisem (kaliber
                  > sredni) ani obecnie (zmiana pracodawcy na wiekszy kaliber) z Dellem i IBM.
                  > Znacznie mniej niz ze skladaczami - skoro jestes z okolic to znaczy ze pewnie
                  > wspolpracujesz z actionem - czyli wiesz jaki jest serwis...hie hie.
                  Nie tylko z Actionem - kupuję tam gdzie mają tanio to co chcę.
                  > A stac cie
                  > zeby w razie czego wymienic klientowi CALY komputer od reki. W ciagu 10 minut?
                  Po co wymianiać skoro nie cały padł, tylko część a na to mnie stać ( zresztą
                  często słyszę, że fajnie by było jakby dane zostały na twardym )
                  > > I nie musisz robić Vobisowi reklamy, bo mnie przynajmniej połowa zestawów
                  > z
                  > > ich oferty śmieszy !!!
                  > Nie robie. Opisuje swoje doswiadczenia. I nie zaperzaj sie tak - zlosc
                  > pieknosci szkodzi.
                  Nie złoszczę się, tylko skoro dużo kupujesz, na sprzęcie się znasz to ciebie w
                  konia nie zrobią. Niestety takich za dużo nie ma !!! A w Vobisie w Mikołowie
                  nie wiedzą o tym, że wymiania się cały komputer. Kuzyn kupował i co, padła
                  płyta, czekał 3 tygodnie bo niby "poszedł" do serwisu do Wrocławia. Jak już
                  wrócił to dostał za friko gierkę ( taki przedpotopowiec DOSowy ) tylko on
                  akurat nie wiedział jak zmusić kompa z Windowsem ME do uruchomienia gry. I
                  wytłumacz dziecku, że sobie może girkę na półkę odłożyć !!!
                  > > PS - Mogę podać mój numer telefonu to się dowiesz jakie są u mnie warunki.
                  > Po co? W AB mam taniej...i serwis lepszy
                  A skąd wiesz co miałbyś u mnie ??? Narazie jest "door to door" - jest w Vobisie
                  za friko ???
                  • Gość: Pri Re: nowy komputer za 2999zl. IP: mieszko.pl.u* 19.09.02, 07:39

> > > Sam składam kompy i też wiem co komu wstawiłem.
                    > > no coz kwestia ilosci....
                    > Ilość nie znaczy jakość !!!
                    Prawda. Wystarczy spojrzec na optimusa.

> A w Vobisie w Mikołowie nie wiedzą o tym, że wymiania się cały komputer.
                    > Kuzyn kupował i co, padła
                    > płyta, czekał 3 tygodnie bo niby "poszedł" do serwisu do Wrocławia. Jak już
                    > wrócił to dostał za friko gierkę ( taki przedpotopowiec DOSowy ) tylko on
                    > akurat nie wiedział jak zmusić kompa z Windowsem ME do uruchomienia gry. I
                    > wytłumacz dziecku, że sobie może girkę na półkę odłożyć !!!
                    Hmm rzeczywiscie dziwne...Moze ta plyta poszla piechota....Nie wiem jak jest w
                    Mikolowie. Ja mialem okazje wspolpracowac z Vobisem w Bytomiu w M1 i powiem ze
                    bylem cholernie zadowolony z obslugi, serwisu, i sprzetu. Ale to zalezy
                    widocznie od ludzi nie od polityki firmy.

> A skąd wiesz co miałbyś u mnie ???
                    Nie wiem, ale - dla siebie kupuje w:
                    - Action - rzeczy niepsujace sie bo maja traaaaagiczny serwis
                    - Pronox - jak musze kupic cos w okresie np. swiatecznym w Actionie sa godzinne
                    kolejki
                    - a najczesciej w AB - troszke drozej ale...znajomosci robia swoje
                    > Narazie jest "door to door" - jest w Vobisie za friko ???
                    hmm do mnie przyjezdzali za friko - ale jak juz mowilem - z Bytomia. Nie wiem
                    jak jest w innych i jaka jest w tym wzgledzie polityka firmy Vobis.
                    • Gość: bjbax Re: nowy komputer za 2999zl. IP: 213.186.93.* 19.09.02, 09:14
                      Pronox z serwisem też najlepiej nie stoi !!!
                      Dwa razy miałem wymianę po 14 dniach ( czyli max ) bo towar nie wrócił z
                      serwisu !!!
                      Ciut lepiej wyglądała sprawa w NTT w Rudzie Śląskiej ( 7 lub 10 dni przważnie )
                      ale ceny czasami z księżyca !!!
                      A jak się ma "znajomości" to jest to insza inszość !!! Tak nawet można było
                      spalonego i ukruszonego AMDka wymienić !!!
                      A byłeś w Actionie na Dąbrowskiego ??? Ostatnio myślałem, że jajko tam zniosę,
                      długo, porozrzucane biura - horror.
                      • Gość: Pri Re: nowy komputer za 2999zl. IP: mieszko.pl.u* 19.09.02, 12:32
                        Nieee strasz zaraz jade do actionu po 1 glupi switch i 1 glupia sieciowke....
    • pseudo_ Re: nowy komputer za 2999zl. 18.09.02, 22:07
      no wiec komputer mialby sluzyc do:
      -ogladnaia filmow
      -przechowywania danych na dysku(wazne)
      -grania tez:-))
      -korzystania z internetu w sposob bezstresowy(co z tego,ze mam teraz sdi,skoro
      ten komp ma kaprysy).

czyli w sumie nic takego..
      Jak myslicie,z takimi wymaganiami(moimi znaczy sie;-))ten vobis odpada?bo w
      sumie cena akurta...nie chcialabym po prostu,zeby mi sie pieprzyl co chwile.
      thx za zaintereowanie.
      • Gość: bjbax Re: nowy komputer za 2999zl. IP: 213.186.93.* 19.09.02, 07:02
        Kupuj !!! Ja bym tylko dodał jakąś karte graficzną ( minimum GF2MX400 64MB ) -
        i lepsza wydajność w grach i zwolniesz trochę Ramu dla systemu !!!
      • Gość: Pri Re: nowy komputer za 2999zl. IP: mieszko.pl.u* 19.09.02, 07:45
        Moim zdaniem - kupuj + doloz do tego jakas karte graficzna lepsiejsza. Jak
        wyzej.
        • Gość: misio Re: nowy komputer za 2999zl. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.09.02, 11:09
          >Kupuj !!! Ja bym tylko dodał jakąś karte graficzną ( minimum GF2MX400 64MB ) -

i lepsza wydajność w grach i zwolniesz trochę Ramu dla systemu !!!

No i masz dwaj mądrale wykłócili się o gwarancje i doszli do tego samego
          zdania, ciekawe 2999 + powiedzmy 300 za kartę i co jeszcze!
          Jeśli to sprzęt do domu to z doświadczenia powiem Ci bierz to, co w tej chwili
          najlepsze na rynku, dlatego że za dwa lata to już będzie staroć.
          Co idzie o gwarancje to mam już trzeciego składaka i jakoś chodzą a jeśli coś
          nawala to w pierwszym pół roku od zakupu, jeśli przetrwa to już będzie z pięć
          lat śmigać.

Moja rada przejdź po sklepach i salonach firmowych niech Ci zaproponują, co
          mają i za ile a sam się przekonasz, że firmówki są o 30-40% droższe a co
          istotne ja uważam, iż głupotą jest kupować taki zestaw i go rozbudowywać już w
          salonie, jeśli w ogóle jest taka możliwość.

PS

Firma AMD przedstawia swoim klientom opis nowych procesorów Intela jako
          produktów, które "szczekają, ale nie gryzą". Celerony 1,7GHz i 1,8 GHz, oparte
          na rdzeniu Willamette, to według AMD kpiny z klientów.
          W opublikowanym przez AMD dokumencie można przeczytać, że większośc dostępnych
          na rynku systemów z nowymi Celeronami korzysta z chipsetu i845G, co jest
          kombinacją nie przystającą do obecnych standardów, zwłaszcza jeśli chodzi o
          wymagania nowych gier.
          "Myślę, że postępowanie z Celeronem pokazuje, że Intel zupełnie lekceważy
          klientów" - oto cytowane słowa Kevena Krewella, eksperta z Microdesign.
          Pubikacja zawiera wykres, na którym porównane są procesory AMD i Intela. Ma
          ona rozwiać "mit megahetzów" - Pentium 4 1,7GHz jest tu o blisko 30% szybszy
          od najsłabszego w zestawieniu Celerona 1,7GHz. Nie zmienia to faktu, że
          wydajność układu jest słabsza od Durona 1,3GHz, a od Athlona XP 1600+ obydwa
          intelowskie produkty dzieli prawdziwa przepaść.
          AMD wylicza też gry, które nie dają się uruchomić na komputerach wyposażonych
          w nowe Celerony i chipset 854G; są to Tiger Woods 2002, Spiderman i Nascar
          2002.
          Jak widać, nowe Intele to kolejny bubel dla niedoinformowanych mas. Na
          szczęście jest jeszcze AMD, które - zupełnie bezinteresownie - troszczy się o
          edukowanie rynku...
          www.4d.pl

• Gość: bjbax Re: nowy komputer za 2999zl. IP: 213.186.93.* 19.09.02, 11:40
            Gość portalu: misio napisał(a):

> >Kupuj !!! Ja bym tylko dodał jakąś karte graficzną ( minimum GF2MX400 64MB
            > ) -
            >
            > i lepsza wydajność w grach i zwolniesz trochę Ramu dla systemu !!!
            >
            >
            > No i masz dwaj mądrale wykłócili się o gwarancje i doszli do tego samego
            > zdania, ciekawe 2999 + powiedzmy 300 za kartę i co jeszcze!
            Ale facet nie wie co i gdzie kupić !!! Pójdzie do pierwszego, do drugiego a po
            trzecim już sam nie będzie wiedział co wybrać !!! Jak chce w Vobisie to trudno,
            do mnie ani do Pri nie przyjdzie a miałby taniej.
            > Jeśli to sprzęt do domu to z doświadczenia powiem Ci bierz to, co w tej
            chwili
            > najlepsze na rynku, dlatego że za dwa lata to już będzie staroć.
            Nie każdego stać na XP2200+ lub P42.53 !!!
            > Co idzie o gwarancje to mam już trzeciego składaka i jakoś chodzą a jeśli coś
            > nawala to w pierwszym pół roku od zakupu, jeśli przetrwa to już będzie z pięć
            > lat śmigać.
            >
            > Moja rada przejdź po sklepach i salonach firmowych niech Ci zaproponują, co
            > mają i za ile a sam się przekonasz, że firmówki są o 30-40% droższe a co
            > istotne ja uważam, iż głupotą jest kupować taki zestaw i go rozbudowywać już
            w
            > salonie, jeśli w ogóle jest taka możliwość.
            Gościu chce z Vobisa to niech przynajmniej pozna słabe punkty zestawu ( tu
            grafika )
            > PS
            >
            > Firma AMD przedstawia swoim klientom opis nowych procesorów Intela jako
            > produktów, które "szczekają, ale nie gryzą". Celerony 1,7GHz i 1,8 GHz,
            oparte
            > na rdzeniu Willamette, to według AMD kpiny z klientów.
            A Celeron 2.0 już na Northwood`zie !!!
            > W opublikowanym przez AMD dokumencie można przeczytać, że większośc
            dostępnych
            > na rynku systemów z nowymi Celeronami korzysta z chipsetu i845G, co jest
            > kombinacją nie przystającą do obecnych standardów, zwłaszcza jeśli chodzi o
            > wymagania nowych gier.
            > "Myślę, że postępowanie z Celeronem pokazuje, że Intel zupełnie lekceważy
            > klientów" - oto cytowane słowa Kevena Krewella, eksperta z Microdesign.
            > Pubikacja zawiera wykres, na którym porównane są procesory AMD i Intela. Ma
            > ona rozwiać "mit megahetzów" - Pentium 4 1,7GHz jest tu o blisko 30% szybszy
            > od najsłabszego w zestawieniu Celerona 1,7GHz. Nie zmienia to faktu, że
            > wydajność układu jest słabsza od Durona 1,3GHz, a od Athlona XP 1600+ obydwa
            > intelowskie produkty dzieli prawdziwa przepaść.
            > AMD wylicza też gry, które nie dają się uruchomić na komputerach wyposażonych
            > w nowe Celerony i chipset 854G; są to Tiger Woods 2002, Spiderman i Nascar
            > 2002.
            To se kupi grafę na AGP
            > Jak widać, nowe Intele to kolejny bubel dla niedoinformowanych mas. Na
            > szczęście jest jeszcze AMD, które - zupełnie bezinteresownie - troszczy się o
            > edukowanie rynku...
            > www.4d.pl
            >
          • Gość: vladip ;) do misia 2 uwagi.. IP: *.lodz-retkinia.sdi.tpnet.pl 19.09.02, 11:56
            Gość portalu: misio napisał(a):

>
            > Moja rada przejdź po sklepach i salonach firmowych niech Ci zaproponują, co
            > mają i za ile a sam się przekonasz, że firmówki są o 30-40% droższe

uwaga nr 1: doliczyłeś cenę legalnego oprogramowania?
            choć rada generalnie nie jest zła..

uwaga nr 2
            www.tomshardware.pl/smoke/02q3/020704/index.htmlhttp://www.tomshardware.pl/smoke/02q3/020715/index.html

tak mi się nasuęło.. miłej lektury ;)
            pzdr
            vladip
            • Gość: vladip poprawka IP: *.lodz-retkinia.sdi.tpnet.pl 19.09.02, 11:59
              www.tomshardware.pl/smoke/02q3/020715/index.html

o jak mnie wqurza gazeta z wklejaniem linków..

www.tomshardware.pl/smoke/02q3/020704/index.html
              • pseudo_ Re: 02.10.02, 17:44
                przeczytalAM wszystkie wasze rady..
                nieldugo bede musiala podjac decyzje i being honest,raczej mi namieszaliscie w
                glwoie ;-)))najlepiej byloby isc do informatyka,ale ze wszystkimi w moim
                miescie mam na pienku(chcieli wrobic mnie w beznadziejny komputer,mnostwo kasy
                etc).
                Rozmawialam z kolega,ktory twierdzi,ze jak na moje wymagania to karta graficzna
                nie jest najlepsza(ale przeciez nie mozna chyba wymienic sobie 1czesci z
                kompletu???)i w ogole,ze za taka cene moglabym znalesc lepszy komputer
                (najlepiej skladak).Ok,tylko ze ja sie naprawde nie znam......
                wiec juz sama nie wiem..czy ryzykowac('ryzykowac' to malo powiedzane,kasa
                calkiem spora) i kupowac...?
                • Gość: w Re: IP: *.pradnik-czerwony.sdi.tpnet.pl 03.10.02, 16:14
                  komputer z założoną plombą kupiony w renomowanym sklepie
                  jest bardzo dobry...ale dla tych którzy chcą mieć
                  legalnego windowsa i nie znają się na sprzęcie

grzechy główne:
                  wsadzanie dysków Samsunga :-)
                  karty grafiki-jak ktoś chce pograć to nie za bardzo
                  procesory tylko Intela-dalej są czasy komuny że jest
                  tylko jedna słuszna opcja?
                  • vladip i znowu się wtracę.. 03.10.02, 20:07
                    najpierw do pseudo..
                    jeżeli faktycznie nie masz ochoty szukać niczego więcej.. to kupuj
                    aha
                    można zmienić samą kartę graficzną w komputerze.. można to zrobić albo w
                    vobisie (tyle że mają wysokie ceny) albo gdziekolwiek indziej (nawet samemu w
                    domu) najlepiej już w momencie kupna komputera zainteresuj się ile będzie cię
                    kosztowała wymiana karty w vobisie - dla ciebie będzie to chyba najprostsze
                    rozwiązanie..

Gość portalu: w napisał(a):

> komputer z założoną plombą kupiony w renomowanym sklepie
                    > jest bardzo dobry...ale dla tych którzy chcą mieć
                    > legalnego windowsa i nie znają się na sprzęcie
                    tu zgoda

> grzechy główne:
                    > wsadzanie dysków Samsunga :-)
                    a tu nie.. dyski samsunga nie są może demonami szybkości.. ale są dość
                    długowieczne..

> procesory tylko Intela-dalej są czasy komuny że jest
                    > tylko jedna słuszna opcja?
                    oferta vobisa przewiduje również zestawy z amd na pokładzie
                  • Gość: Pri Re: IP: *.myslowice.artcom.pl 03.10.02, 20:45
                    Gość portalu: w napisał(a):

> komputer z założoną plombą kupiony w renomowanym sklepie
                    > jest bardzo dobry...ale dla tych którzy chcą mieć
                    > legalnego windowsa i nie znają się na sprzęcie
                    legalny windows czasem sie przydaje... Plomba z Vobisu nie ma znaczenia.

> grzechy główne:
                    > wsadzanie dysków Samsunga :-)
                    Ja osobiscie choelrnie chwale Szajsunga. Wolniejsze - to fakt. Glosne - tez
                    fakt. Ale dlugowiecznoscia i odpornoscia bija na glowe shitgejty inne cuda

> karty grafiki-jak ktoś chce pograć to nie za bardzo
                    Zawsze mozna zmienic. Nawet samemu nic nie tracac z gwarancji Vobisa...

> procesory tylko Intela-dalej są czasy komuny że jest
                    Coz Intel jest wybitnie lepszy (ale drozszy - polecam artykul w Tom Hardware -
                    gdzies na tej liscie byl nawet link) z tego co wiem Vobis tez ma Amd-ki. Ja
                    osobiscie mam Amd-ka i...nigdy wiecej go nie kupie.

Pozdrawiam.
    • Gość: Kato wspolczuje pytajacemu IP: *.chello.pl 03.10.02, 23:23
      Jak sie okazuje ciezko uzyskac odpowiedz na proste pytanie od
      domniemanych fachowcow. Mam ten sam problem (sam uzywam Maca i
      nic nie wiem o reszcie ale musze kupic corce-studentce- cos takiego jak
      ty.
      NIGDY, NIGDY nie dawaj sie nabrac na skladaki "fachowcow". nie mowisz
      ich jezykiem, nie wiesz co do ciebie mowia, oni nie sa zainteresowani by
      cie wprowadzac, nie masz prawdziej gwarancji na nic. Ja bym nie
      zaryzykowal skladanej sokowirowki a o kompie. Pytanie wiec winno byc
      skierowane nie do specjalisto skladania w domu czegos "o niebo
      lepszego i tanszego zarazem od tych Vobisow i IBMow " tylko do ludzi,
      ktorzy znaja sie na sprzecie a jednoczesnie znaja oferte handlowa rynku!

OK panowie: cos lepszego na rynku od tego Vobisa Celeron 2000MHz itd
      za 2999?
      Ale blagam, w imieniu laikow bez szczegolow, tylko dobitne, wlasne
      zdanie, z przekonaniem! Konkret, cena. Koniec.

• pseudo_ Re: wspolczuje pytajacemu 05.10.02, 13:01
        nie wiem jak mam juz pisac,zeby nie zwracano sie do mnie jak do mezczyzny;-P
        chyba jednak zdecyduje sie na kupno tego vobisu.Zwlaszcza jesli mozna wymienic
        (niekoniecnzie od razu po kupieniu komputera)karte graficzna.
        thx jeszcze raz za pomoc.(chociaz nie staracie sie ,zeby laicy was zrozumieli;-
        P)
        • Gość: w Re: wspolczuje pytajacemu IP: *.pradnik-czerwony.sdi.tpnet.pl 05.10.02, 13:27
          Intel jest najlepszy,dyski Samsunga są
          długowieczne,komputer "składak" jest mniej
          wartościowy...i co jeszcze ?

kup tego Vobisa,wprawdzie za tą cenę można by było
          otrzymać coś lepszego ale ktoś musi zarabiać i na tym
          polega biznes

• Gość: zzzzz Re: wspolczuje Kato IP: *.toya.net.pl 05.10.02, 17:26
        Gość portalu: Kato napisał(a):

> Jak sie okazuje ciezko uzyskac odpowiedz na proste pytanie od
        > domniemanych fachowcow.
        > NIGDY, NIGDY nie dawaj sie nabrac na skladaki "fachowcow". nie mowisz
        > ich jezykiem, nie wiesz co do ciebie mowia, oni nie sa zainteresowani by
        > cie wprowadzac, nie masz prawdziej gwarancji na nic. Ja bym nie
        > zaryzykowal skladanej sokowirowki a o kompie. Pytanie wiec winno byc
        > skierowane nie do specjalisto skladania w domu czegos "o niebo
        > lepszego i tanszego zarazem od tych Vobisow i IBMow " tylko do ludzi,
        > ktorzy znaja sie na sprzecie a jednoczesnie znaja oferte handlowa rynku!

Ludzie którzy naprawde znaja sie na sprzecie najczesciej nie interesuja sie
        oferta takich firm jak vobis, adax i tego typu twory... to dobre rozwiązania
        czasem dla firm i własnie laików do których podbiegnie sprzedwaca pod
        krawacikiem i zacznie mydlic oczka szybkim procesorem, gwarancja itp.

A tak poza tym na jakiej podstwie podwazasz fachowość innych skoro sam
        przyznajesz ze nie masz pojecia w tym temacie (zreszta czytajac Twoje rady
        trudno nie zauważyć). Skoro "nie wiesz co do ciebie mowia" skąd wiesz ze sie na
        tym nie znaja???
    • ads.forum Re: nowy komputer za 2999zl. 06.10.02, 11:30
      pseudo_ napisała:

> prosze,wypowiedzcie sie na temat tego kompuera..watrto go kupowac?bo sie nie
      > znam w ogole,wiem tlyko,ze ten ktory mam teraz jest do dupy..
      > (dane sciangiete ze strony vobisu):
      > Highscreen Master 1600-2066 M
      >
      > Procesor: Intel® Celeron® 2,0 GHz
      > Płyta główna: Chipset VIA® P4M266 / ATA 133 / uATX
      > wolny slot AGP do zamontowania dodatkowej karty graficznej
      > Pamięć RAM: 128 MB DDRAM 266 MHz
      > Napędy:
      > dysk twardy: 3,5" 40 GB ATA 100
      > FDD: 3,5" 1,44 MB Samsung
      > DVD-ROM: 16x/40x
      > Karta graficzna: akcelerator S3 Savage4 AGP
      > Karta dźwiękowa: 3D
      > Komunikacja: karta sieciowa fast 10/100
      > Interfejs:
      > cztery porty porty USB w standarcie 2.0 (opcja 6 portów)
      > port równoległy
      > port szeregowy
      > dwa gniazda PS/2
      > Obudowa: MiniTower ATX
      > Klawiatura: multimedialna US, gniazdo PS/2
      > Mysz: Scroll Mouse, gniazdo PS/2 + podkładka Vobis
      > Oprogramowanie:
      > system operacyjny Microsoft® Windows® XP Home PL
      > Program do nauki języka angielskiego YoungDigitalPoland - 10 CD
      > PowerDVD XP 4.0 PL Vobis Edition
      >
      > Inne: Podręcznik Użytkownika
      > Gwarancja: 2 lata
      > Pomoc techniczna: Ogólnopolska sieć serwisowa, Pomoc on-line

Jestem totalnie zaskoczony odpowiedziami kolegów. IMO kupno takiego zestawu to
      śmiech na sali do kwadratu.
      1.Po pierwsze grafika.... przecież to karta nie z tej epoki !!! Nie tej
      generacji! Ciekawe skąd oni ją wzięli, chyba ze strychu. S3 stoi teraz bardzo
      słabo o ile w ogóle istnieje, ta karta nie ma dobrych sterowników. A w dodatku
      na moim kompie była wolniejsza niż 4-letnia Riva 128 4MB!
      2.Po drugie: 128 MB ramu? żart? w czasie kiedy pamięć nie jest droga pod
      koniec 2002 roku wstawiać 128 ramu do nowego kompa... brak słów. Przecież po
      otwarciu paru aplikacji ten komp będzie kręcił dyskiem jako własną pamięcią
      operacyjną.
      3. "Karta dźwiękowa: 3D" buuuuhehhehehehe. Nie wiem co napisać, popłakać się
      ze śmiechu można.
      4. To już może subiektywne odczucie, ale nigdy w żadnym wypadku nie kupiłbym
      żadnego napędu Samsung'a. To nie jest opinia z nikąd, tylko z doświadczeń
      znajomych, psują się , padaja na potęgę. A przy okazji jeżeli różnica między
      dyskiem 40 a 60 GB wynosi 8 zł który dysk byś wybrał??? A zresztą to na pewno
      jakiś badziewny model 5400 obr/min. Przecież bardzo dobre dyski to Barracudy
      Seaget'a
      5. Obudowa minitower??? Kolejny komponent za strychu, ja mam MiniTower ATX, z
      tym że obudowa ma ponad 4 lata i z tego co zauważyłem minimum wielkości
      obudowy w "normalnych" zestawach to midi (3 otwory 5,25 cala)
      6. Nie ma nagrywarki, która kosztuje grosze a każdemu się przyda, chociażby do
      przenoszenia bądź archiwizacji danych.

> Highscreen MS 1786 P
      >
      > Kineskop:
      > Przekątna (cale): 17
      > Wielkość plamki (mm): 0,25 x 0,27
      > Powierzchnia wyświetlania (mm): 300 x 225
      > Parametry:
      > Częstotliwość odchylania poziomego (kHz): 30 - 85
      > Częstotliwość odchylania pionowego (Hz): 50 - 150
      > Pasmo przenoszenia (MHz): 150
      > Sygnał na wejściu: analogowy RGB 0,7 V p-p/75 Ohm
      > Synchronizacja: poziom TTL
      > Rozdzielczość:
      > Max. rozdzielczość: 1600x1200
      > Zalecana rozdzielczość: 1024x768 @ 85Hz
      > Częstotliwość odświeżania:
      > 1600x1200 @ 60Hz
      > 1280x1024 @ 70Hz
      > 1024x768 @ 95Hz
      > 800x600 @ 120Hz
      > 640x480 @ 150Hz
      > Pozostałe cechy:
      > Kolor obudowy: szary
      > Zasilanie: 110-220 VAC, 50-60 Hz
      > Normy emisji: MPR II, TCO'99
      > Wymiary (mm): 406 x 420 x 408 (szer. x głęb. x wys.)
      > Waga (kg): 16,5 (w opakowaniu 19,0)
      > Gwarancja: 3 lata

Słabe parametry, zaleta 3 lata gwarancji, monitor o porówywalnych parametrach
      można kupić za 570 zł. P.S. chyba pierwszy raz widze prostokątną plamkę
      0,25x0,27
      > Drukarka HP DJ 3420
      >
      > Druk:
      > Typ: atramentowy, kolorowy, formatu A4
      > Liczba dysz: 48
      > Nośniki: papier: A4, A5, A6, C6, DI, B5; formaty nietypowe (mm): szer. od
      127
      > do 215, dł. od 148 do 356
      > Zalecana gramatura nośnika (g/m2): papier od 60 do 135, koperty od 75 do 90,
      > karty od 110 do 200, maks. grubość 0,2 mm
      > Objętość podajnika (szt.): arkusze do 100, koperty do 20, karty do 30, folie
      > do przezroczy do 25, naklejki w arkuszach A4 do 20
      > Objętość odbiornika: do 50 arkuszy
      > Druk dwustronny: nie
      > Automatyczna kalibracja wkładów: nie
      > Praca w sieci: nie
      > Bezpośredni druk z aparatu cyfrowego: nie
      > Pamięć: 512 KB, bufor odbiorczy 32 KB
      > Interfejs: USB
      > Czcionki: wszystkie czcionki zainstalowane w komputerze, ponadto 8 czcionek
      > wewnętrznych (w orientacji pionowej i poziomej): Courier , Courier Italic,
      CG
      > Times, CG Times Italic, Letter Gothic, Letter Gothic Italic, Univers,
      Univers
      > Italic
      > Parametry:
      > Jakość druku w czerni (dpi): tryb draft 300 x 300, tryb normal 600 x 300,
      > tryb best 600 x 600
      > Jakość druku w kolorze (dpi): hp Photoret tryb normal 600 x 300, tryb best
      > 600 x 300
      > Normatywne obciążenie miesięczne (strony): 1000
      > Szybkość druku (strony/min): w czerni do 6; w kolorze do 3
      > Język drukarki: rozszerzony HP PCL Level 3
      > Obsługiwane systemy operacyjne: MS Windows98/2000/Me/XP Home i Professional
      > Minimalne wymagania systemowe:
      > XP Home i Professional: procesor 233 MHz, 128 MB RAM,
      > MS Windows 2000Pro: procesor Pentium 133 MHz, 64 MB RAM,
      > MS Windows Me: procesor Pentium 150 MHz, 32 MB RAM,
      > MS Windows 98: procesor Pentium 66 MHz, 32 MB RAM,
      > systemy MAC OS nie są obsługiwane,
      > napęd CD-ROM
      > Pozostałe cechy:
      > Zasilanie: wbudowany moduł zasilacza o napięciu wejściowym od 100 do 240
      VAC,
      > 50/60 Hz
      > Pobór mocy maksymalny/spoczynkowy (W): 23 / 2
      > Wymiary (mm): 473 x 253 x 220 (szer. x głęb. x wys.)
      > Waga (kg): 4,6
      > Gwarancja: 12 miesięcy
      >
      > Nowy model, słabej drukarki, prawdopodobnie OK, tylko ile oni za nią liczą?

Podumowując, nie chodzi o to że ów komputer jest wolny np. w grach, tylko o to
      że ma dziwne komponenty (karta sprzed 3 lat prawdopodobnie nie istniejącej
      firmy, dysk 40 GB, karta muzyczna 3D - czegoś takiego sie poprostu nie
      kupuje). Mocną stroną wydaje się być procesor, co także jest bardzo
      charakterystycznie dla gotowych zestawów (liczy się na to, że laik pyta się o
      porcesor w pierwszej kolejności). 2 lata gwarancji - żadna rewelacja, ja
      kupiłem komputer z 3 letnią gwarancją i bez żadnej plomby na obudowie
      Cena nie jest wygórowana, więc może warto podmienić grafikę na cokolwiek
      współczesnego np. GF2 MX albo GF4MX i kupić. Pisze tak bo właśnie zauważyłem,
      że przykładowy zestawik złożony przeze mnie, podrożał o jakieś 300zł, a ten
      vobis ma jeszcze windowsa w komplecie. Dla przykladu obejrz zestaw jaki ja bym
      złożył dla siebie, oczywiście ten vobis nie jest konkurencją dla tego
      komputera.

<a href="www.skleppc.pl/index.simm?
      plik=pasaze_all/funkcje/view_items_oferta.simm&oferta_id=355&PHPSESSID=35a3bbbd
      f9c946746e8558ec6f51b053">Zestaw</a>

Pozdrawiam i życze udanego wyboru.
      • ads.forum Re: nowy komputer za 2999zl. 06.10.02, 11:46
        Znowu te linki, ma ktos na nie sposób?

Póki co prosze ręcznie skopiowiać i wkleić adres do przegldąrki.
        www.skleppc.pl/index.simm?plik=pasaze_all/funkcje/view_items_oferta.simm&oferta_id=355&PHPSESSID=35a3bbbd
        PZDR i gorąco zachęcam do zakupu ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka