Dodaj do ulubionych

Czy warto kupować Ati Radeona 9800 Pro ???

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.05, 07:02
Witam

Jestem przekonany na 90%, że zamierzam dokonać dobrego wyboru. Czy myślicie
że za kwotę 550zł warto kupować Ati Radeon 9800Pro
-256MB 256bit
-8 potoków
-Taktowanie rdzenia: 380 MHz
-Taktowanie pamięci: 680 MHz
-Rodzaj układu graficznego: 256-bitowy
-Ilość pamięci:256MB DDR 256 bit HYNIX
-Wyjścia: D-Sub, TV-Out, DVI
-gwarancja 5 miesiecy

Z góry dzięki za odpowiedź
Obserwuj wątek
    • Gość: Rafał Re: Czy warto kupować Ati Radeona 9800 Pro ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.05, 07:04
      Aha, zapomniałem dodać że zależy mi bardzo na graniu w te lepsze gry, bardziej
      wymagające, typu GTA SA, Far Cry, Microsoft Flight Simulator 2005 itp.
      • Gość: fiejo Re: Czy warto kupować Ati Radeona 9800 Pro ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.05, 15:15
        Gość portalu: Rafał napisał(a):

> Aha, zapomniałem dodać że zależy mi bardzo na graniu w te lepsze gry,
        bardziej wymagające, typu GTA SA, Far Cry, Microsoft Flight Simulator 2005 itp.

Te gry powstały w czasie jak ta karta miała już 2 lata !
        Nie była wtedy najlepsza na rynku a co dopiero teraz :(
    • Gość: Choice Re: Czy warto kupować Ati Radeona 9800 Pro ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.05, 07:22

> Czy myślicie
      > że za kwotę 550zł warto kupować Ati Radeon 9800Pro

Ta seria 9xxx to już ANTYK !!!

Nowsze są raczej z serii X .

I za podobną kwotę JA kupiłbym z pewnością nowszą Radeon X700 a nie tego antyka
      sprzed lat :)
      • Gość: kazim Re: Czy warto kupować Ati Radeona 9800 Pro ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.05, 08:58
        Nie sluchaj tego barana, tylko kup tego 9800PRO. Za tą cene to naprawde jest
        dobry zakup i napewno lepszy od X700.

Z serii X to lepszy jest tylko X800. Jesli chodzi o X700 to dopiero wersja PRO
        moze rownac sie z 9800PRO.

• Gość: akodo Re: Czy warto kupować Ati Radeona 9800 Pro ??? IP: 194.150.97.* 28.10.05, 09:18
          jakiej firmy? Uwazaj na sapphire,wypuscili serie kart ktora pro to ma tylko w
          nazwie,cena niska ale po drodze gdzies im zginela 256bitowa architektura
          pamieci i wypada jak 9600. TO o czym piszesz to nowa karta?Jakiego producenta?
          • Gość: Rafał Re: Czy warto kupować Ati Radeona 9800 Pro ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.05, 14:12
            Nie jest to sapphiere a ATI.
            To warto kupować ??
            • m.gregor Re: Czy warto kupować Ati Radeona 9800 Pro ??? 28.10.05, 14:20
              Oj widze ze kolega nie rozroznia producenta karty od producenta chipsetu...ATI
              to producent chipsetu. Sapphire to producent karty (zlozyl wszystko do kupy,
              polutowal to tu to tam)
              • Gość: Rafał Re: Czy warto kupować Ati Radeona 9800 Pro ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.05, 17:27
                Wprawdzie nie znam się dobrze na kartach, więc może podam link do strony z tą
                kartą: allegro.pl/show_item.php?item=69865495

Ps. W tej chwili mnie zdziwiliście poradami by nie kupować tej karty, jak do
                tąd to słyszałem że jest to najlepsza karta w tym przedziale cenowym....
              • Gość: quato Re: Czy warto kupować Ati Radeona 9800 Pro ??? IP: *.chomiczowka.waw.pl 28.10.05, 18:22
                m.gregor napisał:

> Oj widze ze kolega nie rozroznia producenta karty od producenta chipsetu...ATI
                > to producent chipsetu. Sapphire to producent karty (zlozyl wszystko do kupy,
                > polutowal to tu to tam)

Widać że mało wiesz, Sapphire należy do ATi od kilku lat, wcześniej ATI
                wypuszczało karty firmowane build-by-ati lecz od tego odeszło (mniej więcej po
                pierwszym Radeonie), a teraz oryginalne karty ATI to właśnie Sapphire.
            • Gość: ati obuzie ! Re: Czy warto kupować Ati Radeona 9800 Pro ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.05, 15:10

> Nie jest to sapphiere a ATI.

W Polsce NIGDZIE NIE KUPISZ kart ATI !!!

> To warto kupować ??

Kartę sprzed lat ??? NIE WARTO !!!

• tiges_wiz Re: Czy warto kupować Ati Radeona 9800 Pro ??? 28.10.05, 15:49
                benchmark.pl/artykuly/zestawienie_GPU_2/zestawienie_empiryczne.htm
                a ja bym sie zastanowil .. za 550 zl, ciezko cos szybszego nabyc ..
      • Gość: quato Re: Czy warto kupować Ati Radeona 9800 Pro ??? IP: *.chomiczowka.waw.pl 28.10.05, 18:15
        Gość portalu: Choice napisał(a):

> > Czy myślicie
        > > że za kwotę 550zł warto kupować Ati Radeon 9800Pro
        > Ta seria 9xxx to już ANTYK !!!
        > Nowsze są raczej z serii X .
        > I za podobną kwotę JA kupiłbym z pewnością nowszą Radeon X700 a nie tego antyka
        > sprzed lat :)

Po pierwsze to 9800 jest bardziej wydajne od X700 a różnica pomiędzy tymi
        kartami to przede wszystkim slot na którym pracują, 9800-AGP, a karty z rodziny
        X to karty na PCI-Express. Pytanie czy masz na płycie PCI-X czy nie bo chyba nie
        chcesz wymieniać płyty tylko po to żeby móc włożyć w nią nową kartę graficzną.
        • Gość: byku Re: Czy warto kupować Ati Radeona 9800 Pro ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.05, 18:28
          Gość portalu: quato napisał(a):

> Po pierwsze to 9800 jest bardziej wydajne od X700

Parametry kart na to nie wskazują.

> a różnica pomiędzy tymi
          > kartami to przede wszystkim slot na którym pracują, 9800-AGP, a karty z
          rodziny
          > X to karty na PCI-Express.

Widać nie jesteś w temacie.
          Cała seria X jest dostępna w obu wersjach - na AGP i PCI-Express .
          Nie pisz o rzeczach o których nie masz pojęcia !
          Sam nie wiesz a kogoś zainteresowanego wprowadzasz w błąd.

• Gość: akodo Re: Czy warto kupować Ati Radeona 9800 Pro ??? IP: 194.150.97.* 28.10.05, 23:07
            oczywiście że nie cała seria
    • Gość: OCfan Re: Czy warto kupować Ati Radeona 9800 Pro ??? IP: *.toya.net.pl 28.10.05, 16:08
      cos tak dziwnie krotka ta gwarancja...
      za ta cene w sumie ok, chociaz do 6600GT albo 6800LE to roznica nie jest jakas
      duza, a osobiscie predzej bym wzial ktoras z nich niz tego radeona.
      • Gość: niktabc@vp.pl Re: Czy warto kupować Ati Radeona 9800 Pro ??? IP: *.toya.net.pl 29.10.05, 00:29
        pom 1 KUP NÓWKE

K.AGP ATI R.9800PRO 256/128 DVI/TV - 450 zł (24 miesięce gwarancji)w Łodzi ze
        sklepu karta!!!
      • kell99 Re: Czy warto kupować Ati Radeona 9800 Pro ??? 29.10.05, 01:05
        za taka cene to tylko i wylacznie 6600gt, raczej nie 6800le (chyba, ze to jakis
        ktory sie da odblokowac), bo 6600gt to mniej wiecej to samo co 6800.. i to chyba
        jedyny wybor w tym przedziale cenowym. a 7800gt tak szybko tanieje, eh:( akurat
        dla mnie nie warto wymieniac plyty i cpu by miec pcie i tylko odrobine
        wydajniejsze cpu...
        • Gość: Rafał Re: Czy warto kupować Ati Radeona 9800 Pro ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.05, 13:54
          Ok, wielkie dzieki za odradzenie tego Radeona, mieliscie racje=jest on starszy.
          W takim razie pomozcie mi wybrac odpowiedniego GeForca 6600GT. Blagam Was,
          pomozcie cos wybrac z ponizszego linku:
          allegro.pl/search.php?string=6600gt&country=1&category=13021&category=13031
          • Gość: Badziewiak Re: Czy warto kupować Ati Radeona 9800 Pro ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.05, 14:02

> W takim razie pomozcie mi wybrac odpowiedniego GeForca 6600GT. Blagam Was,
            > pomozcie cos wybrac z ponizszego linku:

A to za jakieś GALAXY ???

To jakieś badziewie !!!

• Gość: Rafał Re: Czy warto kupować Ati Radeona 9800 Pro ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.05, 14:08
              A co powiecie na to??

allegro.pl/show_item.php?item=68511095
              • kell99 Re: Czy warto kupować Ati Radeona 9800 Pro ??? 29.10.05, 18:08
                hmm, musialbym poczytac co to dokladnie jest 6800le;) ale imho trzymalbym sie z
                daleka od wersji le. a jakie geforce? bfg, gigabyte, asus, msi, evga, leadtek
                cos z tego i nie trafisz zle.

btw. osobiscie mnie odrzuca kupowanie na roznych aukcjach gdy gosciu pisze ze sa
                np gry "o wartosci ponad 500zl" .. taktyka namolnego sprzedawcy
              • Gość: OCfan Re: Czy warto kupować Ati Radeona 9800 Pro ??? IP: *.toya.net.pl 29.10.05, 19:20
                > A co powiecie na to??
                >
                > allegro.pl/show_item.php?item=68511095

az mi smutno ze to takie tanie... 150zl mniej niz dalem za swojego 6600GT
                yhh... a jezeli faktycznie sie moduje tak jak pisze w aukcji to to bylby chyba
                niezly interes za te pieniadze.
                • Gość: Rafał Re: Czy warto kupować Ati Radeona 9800 Pro ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.05, 19:53
                  Ocfan--> A jak oceniasz tą swoją kartę ?? Warto było kupować i czy grasz w
                  bardziej wymagające gry na najwyższych detalach ???
                  • Gość: OCfan Re: Czy warto kupować Ati Radeona 9800 Pro ??? IP: *.toya.net.pl 29.10.05, 20:44
                    ja jakos bardzo nie narzekam nie zamienilbym jej na nic ponizej 6800GT z 256MB,
                    a to juz niestety kosztuje :/
                    z naprawde wymagajacych gram w battlefield 2 nie ma problemow przy 1280x1024 na
                    medium, przy high i rozdzialce nawet 1024x768 mam jakies 4 klatki :(( raczej za
                    malo pamieci :(
                    • Gość: Rafał Re: Czy warto kupować Ati Radeona 9800 Pro ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.05, 21:35
                      Gość portalu: OCfan napisał(a):

> ja jakos bardzo nie narzekam nie zamienilbym jej na nic ponizej 6800GT z
                      256MB,

Sugerujesz, że karta którą ja zaproponowałem ma za mało MB, czy przy 256Bit to
                      128MB kest mało ??
                      • Gość: OCfan Re: Czy warto kupować Ati Radeona 9800 Pro ??? IP: *.toya.net.pl 29.10.05, 23:30
                        w temacie czy 128MB wystarczy raczej nie masz sie co zastanawiac bo chyba innej
                        niz 128MB karty za te pieniadze nie kupisz... tz. kupisz ale albo wolniejsza
                        (tak jak wspomniany radeon) ktory wiekszej pamieci nie wykorzysta, albo duzo
                        drozsza...
                        a co do mojego BF2 to nie wiem czy mi sie predzej nie konczy pamiec systemowa
                        bo gra na tych ustawieniach wsysa jedyne 800MB...
                      • Gość: procek A procek to ch*j ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.05, 06:53

> Sugerujesz, że karta którą ja zaproponowałem ma za mało MB, czy przy 256Bit
                        to 128MB kest mało ??

Sama karta nie nadrobi PROCESORA a ty ciągle tylko o karcie a nic nie
                        wspominasz jaki masz procesor.

Nawet najszybsza (NAJDROŻSZA !!!) karta graficzna nie będzie działała na
                        maksimum swojej wydajności jak połączona będzie ze słabym procesorem .

Jaki masz procesor ?

• Gość: Rafał Re: A procek to ch*j ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.05, 07:06
                          Faktycznie, masz racje. Mój procek to Pentium 4 2.0GHz
                          • Gość: Rafał Re: A procek to ch*j ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.05, 15:16
                            To jak, jeżeli mam Pentium 4 2.0GHz, to mogę kupować tę kartę ??:
                            Czy mojemu prockowi wystarczy ta karta ??: allegro.pl/show_item.php?
                            item=68512681
                            • Gość: tswiercz Re: A procek to ch*j ??? IP: *.devs.futuro.pl 30.10.05, 21:42
                              Procek nie jest zły. Mniemam, że to 20x100 MHz. Jak podkręcisz do 20*150 MHz (jest na to duża szansa) będzie ok. Tylko pamiętaj o dobrym chłodzeniu/zasilaczu(który zawsze musi być dobry :-)) no i blokadzie pci/agp.
                          • Gość: procek Re: A procek to ch*j ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.05, 17:42

> Faktycznie, masz racje. Mój procek to Pentium 4 2.0GHz

Czyli CIENIUTKI ten procek :(

Nie kupuj zbyt dobrej grafy - ten procek i tak ją wyhamuje :(

Jeszcze coś !

PRZESTAŃ KUPOWAĆ NA ALLEGRO !
                            Kupisz używaną kartę (może już kręconą na maksa !) i kto ci potem odda kasę za
                            złą kartę ?

Wcale na allegro nie jest taniej jak w normalnych sklepach !
                            A oszustów od groma :(

Sam kupowałem to wiem o czym mowa :(

• Gość: Rafał Pentium 4 2.0GHz- Którą z trzech kart wybrać ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.05, 18:51
                              Jak wyżej, a do wyboru mam:
                              1. allegro.pl/show_item.php?item=68395223

2. allegro.pl/show_item.php?item=69601155

3. allegro.pl/show_item.php?item=69865495

4. allegro.pl/show_item.php?item=68512681 <---Jak na razie jestem
                              najprzychylniejszy zakupie tej karty...

Ps. Weźcie pod uwagę to że mam słabszy procek, więc nie potrzebuje
                              naj,naj,najlepszej karty...
                              • Gość: tswiercz Re: Pentium 4 2.0GHz- Którą z trzech kart wybrać IP: *.devs.futuro.pl 30.10.05, 21:40
                                Ja bym kupił albo używany R9800 128 MB do 400-450 zł albo ten 6800LE, który napewno się nie zmoduje. Jakbyś dołożył 100 zł mógłbyś kupić modowalnego do 12 potoków.
                                • Gość: niktabc@vp.pl Re: Pentium 4 2.0GHz- Którą z trzech kart wybrać IP: *.toya.net.pl 30.10.05, 21:43
                                  ludzie - przeciż PISZE!!! NOWY 9800 kosztuje 450 ZŁ!!!!!!!! W SKLEPIE

a wy sie w używane chcecie paparać!!!!@!
                                  • tswiercz Re: Pentium 4 2.0GHz- Którą z trzech kart wybrać 31.10.05, 00:15
                                    Jeszcze produkują 9800? No ale on pisał o 550 zł, a tyle bym za to nie dał. A
                                    używka od zaufanej osoby (nie piszę o allegro) też nie jest zła.
                            • Gość: Greg Re: A procek to ch*j ??? IP: *.acn.waw.pl 31.10.05, 00:32
                              Wiesz, odrobinę ostrożności i Allegro staje się super sprawą. Sam kupiłem za
                              jego pośrednictwem masę sprzętu i nigdy się nie zawiodłem - przestrzegam tylko
                              jednej zasady: wszystko, co kosztuje, powiedzmy, więcej niż 100 zł staram się
                              szukać w swoich okolicach celem odbioru osobistego (jedyny wyjątek: obecny
                              zakup, obudowa Chieftec'a za 200 zł, opłacona przelewem, ale transakcja
                              zakończona pomyślnie).
                              Druga rzecz - bez defetyzmu z tym procesorem! Testowałeś? To powiedz, dlaczego
                              u mnie na marnym Athlonie XP 2200+ działa na pełni możliwości GF6800?
                              • Gość: Rafał Re: A procek to ch*j ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.05, 06:40
                                Jeeejciu, to już naprawdę mam mentlik w głowie...Jeżeli chodzi o miejsce zakupu
                                to potrafię bezpiecznie przeprowadzać tranzakcje, lub jeżeli będzie taniej w
                                jakimś sklepie, to tam dokonam zakupu. Zasilacz mam podobno dobry, więc nie
                                powinienem się o to martwić...
                                Głosy są podzieloone i dalej nie wiem co wybrać...
                                Ktoś tutaj wspominał że dobry byłby GF 6600LE, który dałby się rozblokować.
                                Zapewne chodziło o tą kartę, dobrze mówię ??:
                                PS. Jeżeli 5 osób po kolei stwierdzi że jest to dobry wybór, od razu dzisiaj
                                kupuję tę kartę...
                                • Gość: aukcjoner nałogowy ALLEGRO to kupa oszustów ! ! ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.05, 07:22

> Jeżeli chodzi o miejsce zakupu
                                  >
                                  > to potrafię bezpiecznie przeprowadzać tranzakcje,

BEZPIECZNIE na allegro ???

W jaki sposób ma być BEZPIECZNIE ???

BREZPIECZNIE to sprzedający weźmie kasę od ciebie :)))

Kupiłem kilka rzeczy na allegro i przestałem.
                                  Zachciało mi się routera i kupiłem od faceta co miał z 200 pozytywnych opinii -
                                  więc myślałem (naiwnie jak idiota !!!) - facet jest w porzo !
                                  Kupiłem za 170 zł router dostałem przesyłkę z tym co chciałem - zawartość
                                  zgadzała się z foto umieszczonym na alalegor z drobnym szeczgółem - na
                                  zdjećiach router wyglądał jak nowy - mój kupiony był zjechany jakby go ktoś w
                                  betoniarce obracał z 2 lata :(

Ale to był router - a o to mi chodziło.

Podłączyłem go i...DUPA BLADA !!!
                                  Był uszkodzony - co stwierdziło kilku serwisantów ze sklepów komputerowych do
                                  których poleciałem z tym urządzeniem.
                                  Pokazywali mi nawet co i gdzie pękło !

Oczywiście że sprzedający wypiął DUPĘ ma mnie !!!
                                  Twierdził, że router był NOWY (???) i widocznie podmieniłem na stary i teraz
                                  chcę zwrotu kasy.
                                  Wszystkie moje działania w celu odzyskania kasy zawiodły i od tamtej pory dałem
                                  sobie spokój z kupowniem czegokolwiek na allegro :)

> lub jeżeli będzie taniej w
                                  > jakimś sklepie, to tam dokonam zakupu.

A sprawdzałeś w jakimś sklepie internetowym czy jest TANIEJ ?
                                  Chyba NIE !
                                  Zaślepiło cię te allegro i tylko tam szukasz wszystkiego do kupowania :(

Tę kartę możesz kupić w każdym prawie sklepie w tej samej cenie ok. 650 zł .
                                  Z normalnego sklepu i masz 100 % gwarancję na towar i to, że jest to karta NOWA
                                  czyli nieużywana !

Ale zrobisz jak chcesz - jak dla ciebie te 650 zł to niewielkie pieniądze i
                                  możesz je śmiało wyrzucićw błoto to kupuj na allegro :(

ALLEGRO to kupa oszustów !!!
                                  Ale każdy o tym się przekona dopiero jako go oszukają :)

PS.
                                  Router który kupiłem wtedy na allegro w sklepie kosztował 90 zł :(
                                  Tylko trzeba było poszukać po sklepach a mnie się nie chciało dupy ruszyć :(
                                  • Gość: Rafał Re: ALLEGRO to kupa oszustów ! ! ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.05, 08:01
                                    Powedziałem że "potrafie" kupować na allegro, miałem na myśli kupowanie przez
                                    AllPay, odbiór osobisty lub płatność przy odbieorze. Mnie raz oszukano na
                                    allegro, na szczęście była to kwota 20zł...(dzisiaj postanowiłem pierwszy raz
                                    od roku zjechać kulturalnie na gg faceta, który kiedyś właśnie mnie okantował.
                                    Był tak zszokowany że go namierzyłem z nowym kontem i nr. gg, że mnie
                                    przepraszał jak małe dziecko)
                                    A jeżeli uznam że np. w MM w Warszawie będzie tańsza ta gra,to pjade jeszcze
                                    dziś i ją zakupie. W komputroniku sprawdzałem i nie ma tej karty...poszukam
                                    jeszce w kilku innych sklepach,ale musze mieć pewnoś że ta karta GF6800 LE 12-
                                    potokowa, 128MB,256Bit jest dobra...allegro.pl/show_item.php?
                                    item=68511095
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka