Dodaj do ulubionych

Hibernacja

IP: 213.42.1.* 08.11.02, 22:01
Czy jak będę zawsze wyłączała mojego laptopa przy tej opcji to coś sie może
złego stać???
Zauważyłam,że komputer załącza się w 30 sek.Przy normalnym wyłączeniu czas
załadowania systemu(XP) trwa około półtorej minuty.!!!
Ewa
Obserwuj wątek
    • Gość: zz Re: Hibernacja IP: *.icm.edu.pl / *.toya.net.pl 08.11.02, 22:11
      dobra strona o hibernacji o tym temacie obszernie jest na
      andis.fm.interia.pl
      tylko trzeba wybrać w pierw rozdzielczość strony dopiero wejdzie się na tą
      strone wtedy samym środkowym linkiem się nie wejdzie.....
    • Gość: robas Re: Hibernacja IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 09.11.02, 21:57
      Gość portalu: Ewa napisał(a):

> Czy jak będę zawsze wyłączała mojego laptopa przy tej opcji to coś sie może
      > złego stać???
      > Zauważyłam,że komputer załącza się w 30 sek.Przy normalnym wyłączeniu czas
      > załadowania systemu(XP) trwa około półtorej minuty.!!!
      > Ewa

Nic zlego sie stac nie powinno, idea hibernacji to wlasnie "zamrozenie" stanu w
      jakim jest system. Dlatego kiedy restartujesz, to go tylko "odmrazasz", wiec
      trwa to krocej niz normaly reboot.
      Uzywa sie tego glownie w celu oszczednosci baterii. W odroznieniu od "stanby",
      nie zuzywa to w ogole pradu, tylko zachowuje wszystkie rzeczy w specjalnym
      pliku hibernacyjnym (ok. 250 - 500mb), po czym przy przy wlaczeniu tylko je
      otwiera.
      • Gość: Ewa Re: Hibernacja IP: proxy / 217.164.120.* 10.11.02, 10:27
        Nie napisałam jeszcze,że w moim laptopie nie mam włożonej baterii i korzystam
        jedynie z podłączenia do sieci.Gdy kończę pracę wyciągam wtyczkę z prądu wtedy
        to laptop nie jest zasilany ŻADNYM źródłem prądu.Czy i wtedy nic złego się z
        nim nie stanie???
        Ewa
        • Gość: robas Nic zlego. IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 11.11.02, 02:01
          Gość portalu: Ewa napisał(a):

> Nie napisałam jeszcze,że w moim laptopie nie mam włożonej baterii i korzystam
          > jedynie z podłączenia do sieci.Gdy kończę pracę wyciągam wtyczkę z prądu
          wtedy
          > to laptop nie jest zasilany ŻADNYM źródłem prądu.Czy i wtedy nic złego się z
          > nim nie stanie???
          > Ewa

Nie, nic sie nie powinno staci, chociaz jak zauwazylem wczesniej, hibernacja
          jest pomyslana jako cos dla oszczedzania baterii.
          W przeciwnym razie nie widze wlasciwie powodu by to uzywac, w koncu zajmuje
          troche miejsca na dysku, ale jesli Ci sie to podoba, to chyba wystarczajacy
          powod.
          • stratoos Re: Nic zlego. 11.11.02, 10:55
            > Nie, nic sie nie powinno staci, chociaz jak zauwazylem wczesniej, hibernacja
            > jest pomyslana jako cos dla oszczedzania baterii.
            > W przeciwnym razie nie widze wlasciwie powodu by to uzywac, w koncu zajmuje
            > troche miejsca na dysku, ale jesli Ci sie to podoba, to chyba wystarczajacy
            > powod.

bez obaw. Ogolnie rzecz biorac hibernacja to zrzut obrazu pamieci do pliku. W
            ten sposob przy wlaczeniu kompa ze stanu hibernacji wgrywany jest ten wlasnie
            plik zamiast czasochlonnego uruchamiania calego systemu, wszystkich serwisow i
            autostartu...

Szybkosc uruchamiania ze stanu hibernacji zalezna jest glownie od rozmiaru
            pamiecia RAM oraz samej szybkosci kompa.

Dlugotrwale hibernowanie nie ma zadnego wplywu na dzialanie kompa (predzej na
            system).
            • Gość: Ewa Re: Nic zlego. IP: 195.229.241.* 11.11.02, 11:11

> Dlugotrwale hibernowanie nie ma zadnego wplywu na dzialanie kompa (predzej
              na system).
              A co może się stać z systemem(XP czy Win 98)???
              Ewa
              • stratoos Re: Nic zlego. 11.11.02, 13:32
                > A co może się stać z systemem(XP czy Win 98)???

czasem po n-tej hibernacji potrafi zniknac jakis serwis lub usluga. W takim
                przypadku wystarczy zrobic zwykly restart i wszystko wraca do normy i znowu
                mozna hibernowac ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka