bigt 03.02.06, 16:35 czy modem 'niekompatybilny' z linuxem można przystosowac do niego, zmieniając skrypty? i czym rózni sie modem kompatybilnym z linuxem od modemu niekompatybilnego z linuxem? Link Zgłoś Obserwuj wątek
user0001 Re: modem do linuxa, skrypty 03.02.06, 17:28 Modem kompatybilny z linuksem to modem podłączany do portu szeregowego lub modem podłączany do szyny ISA (taki który w komputerze jest widoczny jako port nawet dla programów dosowych). Odpuścić sobie można wszystkie modemy PCI (wiem że niektóre działają, ale sterownik do nich jest płatny, wersja demo pracuje jako 9600 lub 19200, nie pamiętam). Obsługa modemów USB to dla mnie zagadka. Jedynym sposobem na przystosowanie niekompatybilnego modemu do linuksa jest napisanie sterownika do niego. Gdyby dokumentacja do modemu była dostępna za darmo to takie sterowniki powstałby w czasach gdy powszechnie korzystano z modemów. Link Zgłoś
bigt Re: modem do linuxa, skrypty 03.02.06, 17:35 męcze sie dochodząc do wiedzy co jest grane. częsciowo już mam jasność. wiem, że sa moemy kompatybilne z linuxem i takich szukam. mam inne pytanie: czy np taki sprytny modem sagem @ fast 800 e2t USB można w jakiś niebanalny sposób wykorzystac? czy jest ten modem na tyl emoądryu,,że sobie poradzi? ponadto mam COM czyli musiałbym przejść z USB na modemie do COMa na moim regulatorze przemysłowym. czy taka magia wogóle jest możliwa? Link Zgłoś
koktajl_molotowa Re: modem do linuxa, skrypty 03.02.06, 20:52 Akurat Sagem, o którym mowa, daje się bez problemu uruchomić pod Linuksem. Sterowniki są dostepne, jako gotowe paczki, dla każdej dystrybucji. Wymogiem jest jądro z rodziny 2.6 (ew 2.4 z jakimś patchem, ale tu się nie udzielam, nie instalowałem). Jeśli chodzi o przejście USB->COM, to tu już ktoś inny musi pomóc. Link Zgłoś
bigt Re: modem do linuxa, skrypty 03.02.06, 21:27 mój linux jest zainstalowany w elekrtonicznym rejestratorze (takim na szyne DIN). ja moge tylko uzytkowac tego linuxa, zmieniac nastawy, odczytywac rekordy (dane rejstrowane co 15 minut), oglądac wykresy, oraz skonfirgurowac alarmy. mój regulator jest nadrzednym sterownaikem spinającym kilkanaście innych regulatorów w sieć. zmiany jądra nie wchodza w rachube. wogóle linuxa niemoge modyfikowac. i nie mam pojęcia jaka to wersja. producent jednak podaje aby modem był z nim kompatybilny. Link Zgłoś
user0001 Re: modem do linuxa, skrypty 03.02.06, 23:38 Modem Sagem F@st 800 to modem DSL. Napisz może jasno czy interesuje ciebie modem "telefoniczny" czy modem DSL... Telefoniczne modemy do sieci wdzwanianych będą z założenia działać, jeśli będą to modemy podłączane na porcie szeregowym. Modemy DSL na USB wymagają sterownika w jądrze do danego modelu oraz firmware na dysku do przegrania go do modemu. Link Zgłoś
bigt Re: modem do linuxa, skrypty 05.02.06, 16:14 a czym się róznią modem zwykły telefoniczny od DSL i od ADSL? Link Zgłoś
robak_wroc Re: modem do linuxa, skrypty 06.02.06, 04:00 bigt napisał: > a czym się róznią modem zwykły telefoniczny od DSL i od ADSL? conajmniej predkoscia i sposobem autoryzacji Link Zgłoś
bigt Re: modem do linuxa, skrypty 06.02.06, 07:36 z którym z nich linux wspópracuje najlepiej? chodzi mi o to, który 'łyka' bez problemu. chodzi mi o przesyłanie danych w obydwu kierunkach. Link Zgłoś
bigt Re: są efekty! 06.02.06, 14:19 uwaga. po wpisaniu nr 212.244.184.39 moje urzadzenie wysyłą maile. okazuje sie , ze modem microcom officeporte niekompatybilny po wpisaniu tego numeru (to stolna, literatura.pl serwer) działa wysyłanie faxu i maila. sms chyba bedzie trudnieszy bo musi byc mdem gsm. ciekawe co nie? Link Zgłoś
tymon99 Nie jest tak źle.. 04.02.06, 00:45 user0001 napisał: > Odpuścić sobie można wszystkie modemy PCI (wiem że niektóre działają, ale > sterownik do nich jest płatny, wersja demo pracuje jako 9600 lub 19200, nie > pamiętam). Chyba się nie zgodzę.. sam miałem kiedyś modem (tzw. winmodem) na PCI i chodził na 57600, korzystając wyłącznie z rozwiązań darmowych i otwartych! Nie bardzo już pamiętam jak to zrobiłem, ale sposób znalazłem na linuxquestions.org - polecam! Link Zgłoś
user0001 Re: Nie jest tak źle.. 04.02.06, 08:26 Jeden z dużych producentów komputerów (nie pamiętam który), wykupił licencje na ten sterownik do chipsetów Conexant HSF, do dystrybucji z nowymi PC. Ten sterownik dla jajka 2.4.x znalazł się na ich FTP, stamtąd pełna trafiała na inne komputery. Jednak producent tych sterowników nadal chce za nie kasę. Też uruchamiałem kiedyś modem pci na pełnej prędkości :-) Link Zgłoś
bigt Re: Nie jest tak źle.. 04.02.06, 08:58 nie wiem jak sie to udało, ale modem niekompatybilny z linuxem wysyłał kiedyś faxy z tego regulatora. smsy i maile - nigdy. modem jest potrzebny do: 1. przyjmowania moich telefonów aby oglądac co mam wewnątrz regulatora, 2. do komunikacji regulatora z jakimś faxem, smsem i mailem. a propos. w linuxie jest tam do skonfigurowania DIALUP. provider (TPSA), numer do niego (0202122), uzytkownik (ppp), mail (rozumiem, ze ten z którego ma być wysyłany mail alarmowy), adres smtp tego maila (jasne), hasło (tu nie wiem czy do smtp czy do 0202122; zakłdam, ze do smtp). Jeśli widziecie tu jakąś nieścisłośc to prosze o wskazówki. Link Zgłoś
hydroxyzine Re: linux µC LINUX 07.02.06, 23:28 Takie oto są winmodemy, nie systemik. Pozbawione są procesora sygnałowego i za modulację/demodulację w czasie rzeczywistym odpowiedzialny jest soft, dostarczany zwykle tylko pod windows. Kup normalny modem. Link Zgłoś