Dodaj do ulubionych

czy ma ktoś Solarisa 10

03.04.06, 03:13
jakisz czas temu zaintersowałem sie liniksem. troszke go poznałem ale nie
ukrywam ze nadal mam problemy z niektóeymi lamerskimi rzeczmi :)
szukając na necie znalazłem ze mozna pobrać darmowego solarisa.
czy ktoś go uzywa??
moze mi coś o nim powiedzeć np są jakieś polskie fora czy mozna bez pboblemu
pobierać do niego programy jakie ma wymagania co ze słuchaniem muzyki i
ogladanie filmów jak wiele ma wspólnego z linuksem (czy polecenia są takie
same) czy instalacja jest prosta itp:)

chciałbym zainstalować go na vmware ale nie wiem czy opłaca sie tracić miesce
(i ile ??)

dzieki za pomoc :)
pozdrawiam

ps próbowalem ściagnąc go ze strony ale po scaleniu plików vmware nie chciał
mi odczytać iso. czy ktoś mógłby mi go wysłąc na ftp mam szybkie łacze takze
nie powinno być problemów
a czy jeszcze na dvd jest wiekszy pakiet programów niz na cd czy moze dvd jest
wersją live ??
sorki za bałągan w poście ale co pisałem to nowe rzecz mi sie przypominały :)
Obserwuj wątek
    • smutas OpenSolaris 10 czy freeBSD?? 03.04.06, 04:02
      podkleje sie do twojego watku z zapytaniem o freeBSD. Jakie sa odczucia,
      szanownyczh forumowiczow, z uzytkowania tych dwoch OSow?? W Linux Magazine(UK)
      zalczony jest DVD z najnowsza stabilna wersja freeBSD 6.0. Jak to w takich
      publikacjach zachwalaja jak sie da, ze np. 95% Linuxowych programow chodzi
      pezproblemowo itp.. tez jestem ciekaw jak sie to ma w rzeczywistosci??

AD. OpenSolaris. mam to na DVD + wersja live. Nazywa sie to SCHILLIX. niestety
      nie udalo mi sie tego czegos uruchomic - dochodze logowania w trybie textowym i
      niestety nie udalo mi sie odnalezc zadnych info. jakie te logi maja byc :-((
      Nie odwazylem sie instalowac pelnej wersji bo chlopaki z SUN strasza utrata
      danych - wyglada to tak jakby Solaris nie mogl wspolistniec z innym OSem na
      jednym dysku(moge sie mylic). Co do obslugi to freeBSD i Solaris moze kozystac
      z GNOME/KDE. w solaris jest cos co sie nazywa JavaDesktop to co pisza w Linux
      Mgazine to taki gnomowate okna. polecenia sa identyczne (UNIXowe) zalezne od
      uzywanego shell'a.
      To by bylo na tyle odemnie - mam nadzieje, ze jakis mily czliwiek cos nam
      podpowie :-)

Smutas
      • bartlomiej_p Re: OpenSolaris 10 czy freeBSD?? 04.04.06, 13:35
        Solaris w wersji live z kde nazywa się belenix a z gnomem jest nexenta(alpha więc uważaj)
        Mam solarisa ( i linuxa, którego używam jako systemu podstawowego) i uważam go za lepszy system (jest systemem stabilnym i bezpiecznym)niż freebsd ale bardziej wymagającym.
        Instalacja jest prosta, ale trzeba zapoznać sie z HCL bo jest wybredny co do sprzętu. Jeśli masz linuxa to trzeba zrobić pewien trik by uniknąć zniszczenia swapa (solaris rozpoznaje go jako system plików starszej wersji solarisa) i mieć możliwość wystartowania linuxa.
        1. Startujesz komputer z płyty live jakiegoś linuxa i formatujesz swapa jako ext2.
        2. Instalujesz solarisa - jeśli zachowasz
        3. Startujesz komputer z płyty live jakiegoś linuxa i chrootujesz się do linuxa i reinstalujesz bootloader (bo solaris może nie wykryć linuxa)dodając solarisa oraz tworzysz swapa
        O Solarisie:
        - natywne środowiska to JDE
        (jest po polsku) i CDE - KDE jest na płycie z dodatkami
        - ma dwie wersje X-ów - Xorg i Xsun
        - działają sterowniki nvidii
        - uruchomienie dzwięku wymaga prawie zawsze zewnętrznych sterowników OSS
        - karty sieciowe zintegrowane z płytami wymagają najczęściej zewnętrznych sterowników
        - karty wifi z małymi wyjątkami niedziałają
        - ma małe wsparcie społeczności
        - mniejszy niż w freebsd wybór dodatkowych programów (freshmeat.net,blastwave.org)
        piszcie co chcecie wiedzieć
    • meteor.storm Re: czy ma ktoś Solarisa 10 04.04.06, 16:28
      Solaris10 w zasadzie się dość łatwo instaluje. Mam go pod vmware. Jednak do domu
      nie polecam. To jest bardzo dobry system pod oprogramowanie typu bazy danych,
      serwery www, mailowe, j2ee itp.
      Obsługa jest tylko trochę podobna do linuksa (gdzie już między linuksami są
      różnice). Tj. podstawowe polecenia: ls, grep, find itp. działają tak samo, ale
      to ci nie wystarczy.
      Jak chcesz się czegoś nauczyć - zachęcam, jak chcesz oglądać filmy - nie polecam...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka