Dodaj do ulubionych

Formuły w excelu

07.06.06, 23:13
Mam kolumnę która zawiera dane :kod pocztowy i miasto, przy czym 1 miasto ma
kilka kodów i po nich tylko można filtrować,potrzebuję formuły która z kilku
tysięcy komórek wyselekcjonuje mi tylko np. Szczecin, Katowice itd.. Czy jest
to do zrobienia? Teraz muszę jechać wg filtra wycinać i wklejać do osobnego
arkusza.Pomocy!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: Red Re: Formuły w excelu IP: *.acn.waw.pl 07.06.06, 23:46
      Korzystasz z autofiltra?
      • a.ula Re: Formuły w excelu 07.06.06, 23:56

korzystam, ale muszę wycinać ponieważ kody nie następują przy jednej
        miejscowości po kolei, są rozrzucone
        • Gość: Red Re: Formuły w excelu IP: *.acn.waw.pl 08.06.06, 00:00
          To nic. W autofiltrze wybierasz Inne, zaznaczasz kryterium "zawiera" i
          wpisujesz np Warszawa.
          • senhora Re: Formuły w excelu 08.06.06, 00:03
            aaaa, to muszę sprawdzić jutro w pracy, dzięki
    • t-800 Re: Formuły w excelu 07.06.06, 23:50
      A może wystarczy tylko posortować?
      • senhora Re: Formuły w excelu 07.06.06, 23:59
        sortowanie też nie ustawia komórek tak aby można je było razem wyciąć, chodzi o
        to że nie mogę ominąć ani jednej komórki z miejscowością potrzebną w danej chwili
        • Gość: excelnik Re: Formuły w excelu IP: 150.254.121.* 08.06.06, 15:18
          > sortowanie też nie ustawia komórek tak aby można je było razem wyciąć, chodzi o
          > to że nie mogę ominąć ani jednej komórki z miejscowością potrzebną w danej chwi
          > li

Możesz wyjaśnić, co oznacza powyższe zdanie? - przecież po posortowaniu wg
          kolumny miasta będziesz miał wszystkie obok siebie!
    • senhora Re: Formuły w excelu 08.06.06, 00:02
      mało tego, po wybraniu potrzebnych komórek wklejenia do osobnego arkusz
      chciałabym jakoś sprawdzić czy nie pominęłam żadnej, da się to zrobić?
    • wedrowiec2 Re: Formuły w excelu 08.06.06, 16:18
      senhora napisała:

> Mam kolumnę która zawiera dane :kod pocztowy i miasto,

Zrób z tego dwie kolumny. W jednej kod, w drugiej miasto.
      • senhora Re: Formuły w excelu 08.06.06, 22:43
        a jak to zrobić automatycznie? jeśli jest z tysiąc albo więcej wierszy z tymi
        danymi np: "70-458 Szczecin" i tak wszystkie kom.jak bez przepisywania podzielić
        to na 2 komórki?
        • kell99 Re: Formuły w excelu 08.06.06, 22:50
          senhora napisał(a):

> a jak to zrobić automatycznie? jeśli jest z tysiąc albo więcej wierszy z tymi
          > danymi np: "70-458 Szczecin" i tak wszystkie kom.jak bez przepisywania
          > podzielić to na 2 komórki?

ojej;) ja bym to zrobil na modle uniksowa (bo o excelu pojecia nie mam;)
          1) wyeksportowal do pliku CSV
          2) przepuscil przez sed-a
          3) zaimportowal do arkusza

proscizna;) w excelu tez sie pewnie da, tylko to juz wyzsza szkola jazdy
          pewnie;)
          • senhora Re: Formuły w excelu 08.06.06, 23:10
            dzięki za podpowiedź ale nic nie zrozumiałam
            • kell99 Re: Formuły w excelu 08.06.06, 23:59
              hmm, a wiec po krotce. plik csv to plik tekstowy w ktorym kazda kolumna jest
              oddzielona przecinkiem np:
              pole a1, pole b1, pole c1
              pole a2, pole b2, pole c2
              etc.. sed to "program" ktore operuje na pliku tesktowym i potrafi zmienic jego
              zawartosc np mozesz uruchomic sed i on rozpozna wzorzec ktorego szukasz i zmieni
              go na dowolny, np majac kod 74-000 zmieni '-' na ',' czyli rozdzieli jedno pole
              na 2. gdy tak zmieniony plik wczytasz do excela kod bedzie rozdzielony. jak
              potrzebujesz pomocy, podeslij plik na maila, rozdziele ci go.

ale pewnie w excelu tez sie da. wybacz wiec, ze odbieglem od tematu i nie
              potrafilem tobie pomoc w inny sposob.
              • senhora Re: Formuły w excelu 09.06.06, 00:40
                mimio wszystko dzięki, plik mam w pracy jutro się pomęczę,za szczere chęci dziękuję
    • snecz Re: Formuły w excelu 09.06.06, 11:20
      A nie możesz po prostu użyć funkcji fragment.tekstu, prawy, lewy lub
      szukaj.tekst. Przecież wszystkie kody pocztowe w Polsce mają taki sam format:
      00-000. Więc wyciągasz ten kod, a potem szukasz spacji w ciągu znaków i od
      następnego znaku w ciągu pobierasz miasto. W ten sposób w dwóch kolumnach masz
      oddzielnie kod i miasto.
      • darek12345 Re: Formuły w excelu 09.06.06, 14:08
        snecz napisał:

> A nie możesz po prostu użyć funkcji fragment.tekstu, prawy, lewy lub
        > szukaj.tekst. Przecież wszystkie kody pocztowe w Polsce mają taki sam format:
        > 00-000. Więc wyciągasz ten kod, a potem szukasz spacji w ciągu znaków i od
        > następnego znaku w ciągu pobierasz miasto. W ten sposób w dwóch kolumnach
        masz
        > oddzielnie kod i miasto.

Można również rozdzielić tak:
        z menu DANE->Tekst jako kolumny, następnie rozdzielane i wybierasz "spacja", bo
        spacja jest miedzy miastem a kodem pocztowym i rozdzielone na 2 kolumny
        • senhora Re: Formuły w excelu 26.07.06, 08:59
          darek12345, dzięki za pomoc zrobiłam, faktycznie bardzo proste, tylko jak
          miejscowośc jest dwuczłonowa to rozdziela nazwę do osobnch komórek.Mozna wybrac
          którą częśc komórki rozdzieli? Mam excela po angielsku i nie wszystko jestem w
          stanie zrozumiec.
          • Gość: ycbo Re: Formuły w excelu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.06, 13:24
            Do rozdzielenia tekstów możesz także wykorzystać, domyślnie wbudowany w Excela
            Kreator konwersji tekstu na kolumny.
            Aby go zastosować, wykonaj następujące czynności:
            1. Zaznacz wszystkie komórki zawierające kody pocztowe i nazwy miast (D2:D11).
            2. Z menu Dane wybierz polecenie Tekst jako kolumny...
            3. Upewnij się, że w pierwszym kroku Kreatora zaznaczone jest pole Rozdzielany
            (jeśli korzystasz z wersji Excela 2000, to nosi nazwę Z separatorami) i kliknij
            przycisk Dalej.
            4. W kroku drugim, w grupie opcji Ograniczniki (w wersji Excela 2000 -
            Separatory), zaznacz Spacja i przejdź do ostatniego kroku (Dalej).
            5. W zasadzie w trzecim kroku Kreatora nie musisz nic zmieniać. Jednak przy
            obecnych ustawieniach, rozdzielone dane zostaną nadpisane w komórkach kolumny
            D. Czyli znajdą się w niej kody pocztowe, a nazwy miast zostaną wpisane do
            kolumny E. Jeśli nie chcesz naruszać pierwotnych danych w zestawieniu, w polu
            Miejsce docelowe wpisz $E$2. Rozdzielone wpisy zostaną umieszczone w komórkach
            kolumn odpowiednio E i F.
            6. Kliknij przycisk Zakończ, a dane zostaną rozdzielone zgodnie z założeniami.
            Teraz pogrupowanie (przefiltrowanie) danych klientów pod względem miejsca
            prowadzonej działalności to już nie problem.
            1. Zaznacz komórkę E1 i z menu Dane wybierz polecenie Filtr/Autofiltr.
            2. W nagłówkach zestawienia pojawiły się rozwijane listy, ale Ciebie interesuje
            tylko kolumna pomocnicza z nazwami miast.
            3. Rozwiń więc listę i wybierz interesujące Cię miasto. Gotowe!
            • senhora Re: Formuły w excelu 08.08.06, 21:32
              znowu wielkie dzieki!!!! jesteście Genialni!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka