IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.07.06, 23:19
czasami komp sie resetuje, przed resetem jest zrzucanie pamieci fizycznej,
blad powoduje acpi.sys co to jest? jak to naprawic?
Obserwuj wątek
    • swawolny.diabel Re: acpi.sys 20.07.06, 01:35
      jezeli dotyczy to tylko tego sterownika to mozesz spróbować go wyłączyc - tak
      zaleca MS w takich przypadkach.
      zdaje sie że ten sterownik jest związany z zarządzniam enegrią, czyli panel
      sterowania/menadżer urzaden itd.
      • Gość: wilk Re: acpi.sys IP: *.net / *.internetdsl.tpnet.pl 20.07.06, 07:01
        Sprawdz czy nie wiszą dwa urządzenia na jednym przerwaniu.
        • Gość: arek Re: acpi.sys IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.07.06, 08:03
          a jak to sprawdzic?
      • Gość: arek Re: acpi.sys IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.07.06, 08:02
        poprosze o dokladniejsze instrukcje jak wylaczyc ten sterownik.
      • Gość: arek Re: acpi.sys IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.07.06, 17:02
        odinstalowywalem w menadzeze sprzetu oraz wylaczalem w biosie i nic to nie
        pomoglo a nawet zaszkodzilo bo komp sie nie chcial wlaczyc.

warto dodac ze blad ten wyskakuje czasami sam ale zawsze wtedy kiedy kopiuje cos
        z niego na drugiego kompa (czyli z dysku lokalnego kompa na ktorym pokazuje sie
        blad na dysk lokalny kompa drugiego). cos musi to powodowac tylko co?
    • Gość: arek Re: acpi.sys IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.07.06, 20:38
      ludzie no pomozcie. juz wszystko sprawdzilem. nie wiem co mam robic. to co jest
      w google juz znam na pamiec siedze nad tym 2 tydzien. problem ma miejsce zawsze
      podczas kopiowania pliku (400mb) po sieci lokalnej. zawsze acpi.sys
      ratunku!!
    • Gość: arek Re: acpi.sys IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.07.06, 20:52
      przy okazji chcialem zauwazyc ze sytuacja przesylu pliku jest dosc dziwna bo
      komp 1 wysyla wedlug du meter z szybkoscia okolo 1MB/s a komp 2 odbiera z
      szybkoscia 1-5MB/s. 1MB/s to co chyba troche za wolno? wydaje mi sie ze siec mam
      dobrze skonfigurowana.
      • lazygeek Re: acpi.sys 21.07.06, 20:53
        może problem leży w karcie sieciowej,
        skoro problem wystepuje podczas transferu plików,
        pozdr
        • Gość: arek Re: acpi.sys IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.07.06, 21:15
          zaraz to sprawdze. ale cos mi sie nie wydaje bo komp robil za serwerek sieci
          lokalnej w takiej samej konfiguracji sprzetowej tylko ze z linuksem i nie bylo
          problemow. dziwne tez jest to ze po usunieciu linuxa byl problem z instalacja
          win xp sp1 instalator nie kopiowal wszystkich plikow i podczas instalacji
          wyrzucal blusecreeny dopiero win xp sp2 pomogl.
          • lazygeek Re: acpi.sys 21.07.06, 21:19
            Miałem kiedys podobny problem podczas instalacji,
            podczas kopiowania plików,
            po wymianie pamięci jak ręką odjął,
            skoro cos tam testujesz, to potraktuj ją memtestem,
            pozdr
            • Gość: arek Re: acpi.sys IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.07.06, 23:58
              pamiec jest w porzadku.
              problem tkwi w kartach sieciowych (sa dwie).
              jesli wloze karte 1 (lokalna) jest ok siec dziala pliki mozna bez problemu
              kopiowac ale jesli wloze karte 2 (laczaca sie z netem) to juz jest lipa.
              wyskakuje tym razem avmker4.sys na blue screenie (to od avasta) albo system sie
              bardzo dlugo odpala. jesli wyciagne karte 1 i zostawie tylko karte 2 to niby
              jest ok ale system sie dlugo laduje.

ciagle walcze, zmieniam karty i czekam na pomoc :)
              • lazygeek Re: acpi.sys 22.07.06, 00:16
                Wyłącz avasta, może ma probemy z nadzorem dwóch interfejsów sieciowych,
                ewentualnie zamien karty miejscami,
                pozdr
                • Gość: arek Re: acpi.sys IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.07.06, 17:20
                  Podsumowujac:
                  1 karta wszystko ok
                  dwie karty system dluuugo (bardzo) wstaje a jak juz wstanie to jest zamulony
                  okropnie (nie da sie pracowac).
                  denistalacja avasta nic nie dala (przynajmniej nic co by bylo od razu widoczne).
                  cos mi sie wydaje ze jest to konflikt z "wczesniejszymi" kartami sieciowymi o
                  ktorych winxp pamieta (sa one widoczne w menadzerze urzadzen jako ukryte). nie
                  moge ich odinstalowac a wylaczenie ich nic nie daje - zalozylem nowy watek na
                  ten temat.
                  • lazygeek Re: acpi.sys 22.07.06, 17:41
                    Jesli 2 karta po włożeniu muli komputer,
                    to sproboj włożyć na jej miejsce inną karte,
                    i zobacz co sie dzieje,
                    nie podpinaj internetu,
                    • Gość: arek Re: acpi.sys IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.07.06, 19:23
                      mam lacznie 4 karty sieciowe w domu i mieszam nimi na wszystkie sposoby.
                      na jednej dziala no to pozniej dokladam jeszcze jedna (za kazdym razem inna) i
                      zawsze to samo czyli mul. karty sa na 100% sprawne.
                      zapakowalem nawet 4 naraz :) i tez to samo.
                      warto zauwazyc ze zawsze jest to tak:
                      wkladam sieciowke 1 odpalam system, jest git
                      wkladam sieciowka 2 (nie wyciagam 1, czyli po wlozeniu mam dwie) odpalam, jest git
                      restart
                      mul przy starcie systemu, mul podczas pracy, etc

juz nie mam pojecia co moze byc
                      nawet bios zresetowalem i nic

moze cos z przerwaniami nie tak? nie wiem bo nie znam tego zagadnienia
                    • Gość: arek Re: acpi.sys IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.07.06, 19:26
                      aha, netu nie podpinam ani lanu
                      pisze na forum z drugiego kompa
                      • lazygeek Re: acpi.sys 22.07.06, 19:30
                        Sprawdz w biosie czy masz ustawione
                        Resources controlled na Auto,
                        • Gość: arek Re: acpi.sys IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.07.06, 19:41
                          mam ustawione na AUTO
                          • lazygeek Re: acpi.sys 22.07.06, 20:12
                            home czy professional?
                            • Gość: arek Re: acpi.sys IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.07.06, 20:14
                              professional
                              • lazygeek Re: acpi.sys 22.07.06, 20:20
                                Wyłącz na chwile usługe 'Serwer',
                                • Gość: arek Re: acpi.sys IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.07.06, 20:22
                                  caly czas mialem i mam wlaczona
                                • Gość: arek Re: acpi.sys IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.07.06, 20:23
                                  a sorry, zle przeczytalem z pospiechu, juz wylaczam.
                                • Gość: arek Re: acpi.sys IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.07.06, 20:31
                                  z wylaczona usluga bez zmian.
                                  • lazygeek Re: acpi.sys 22.07.06, 20:33
                                    Zainstaluj sobie 'Process Explorer',
                                    może szczegółowe procesy coś ci podpowiedzą,
                                    pozdr
                                    • Gość: arek Re: acpi.sys IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.07.06, 22:14
                                      chyba jest konflikt przerwan spowodowany acpi.
                                      robie format i nowa instalke w trybie "Standardowy komputer PC" czyli bez acpi -
                                      jak sie nie uda to ide sie powiesic :)
                                      • lazygeek Re: acpi.sys 22.07.06, 22:17
                                        skromna sugestia, wyjmij wszystkie karty sieciowe
                                        przed formatem i instalką,
                                        po instalce wkładaj je pojedyńczo,
                                        pozdr
                                        • Gość: arek Re: acpi.sys IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.07.06, 22:29
                                          tak tez uczynilem i czynie dalej, narazie jeszcze sie instaluje.
                                          troche mi sie nie podoba to ze jednego pliku mi nie mogl skopiowac z plyty ale
                                          go ponowilem i dal rade
                                          • lazygeek Re: acpi.sys 22.07.06, 22:35
                                            Jeśli sie to powtórzy kilka razy to ewidętnie pamięć,
                                            dziś znowu miałem podobny przypadek,
                                            • Gość: arek Re: acpi.sys IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.07.06, 22:57
                                              kurde narazie niby wszystko ok. robilem tak ze wkladalem karty pojedynczo robiac
                                              odstepy na restart i wyciagniecie wtyczki od kabla zasilajacego (ms tak zaleca).

instaluje firewalle, antywiry inny soft zobaczymy co bedzie
                                            • Gość: arek Re: acpi.sys IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.07.06, 00:22
                                              no i gitara :) zobaczymy na jak dlugo
                                              dzieki za pomoc.
                                              czyli cholerne acpi zle przydzielalo IRQ dla sprzetu.
                                              • lazygeek Re: acpi.sys 23.07.06, 00:24
                                                nie, jedno z drugim nie ma nic wspólnego.
                                                • Gość: arek Re: acpi.sys IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.07.06, 00:29
                                                  wydaje mi sie ze jak najbardziej ma bo ustawia wiele urzadzen na jednym przerwaniu
                                                • Gość: arek Re: acpi.sys IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.07.06, 00:30
                                                  pierwszy akapit

www.proline.pl/index.php?id=tips&subid=problemy_z_acpi
                                                  • lazygeek Re: acpi.sys 23.07.06, 00:38
                                                    tylko Proline, mógł wpaść na tak durny pomsł.
                                                    btw, szkoda że rozwiązaniem stał sie format,
                                                    miałem nadzieję, że sie czegoś nowego dowiemy,
                                                    ale cóż, bywa,
                                                    pozdr
                                                • Gość: arek Re: acpi.sys IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.07.06, 00:31
                                                  ciekawe co trace oprocz tego ze sam mi sie komp nie wylaczy tylko recznie bede
                                                  musial (w sumie mi to nie przeszkadza bo nie wylaczam kompa chyba ze trzeba
                                                  pogrzebac w bebechach)
            • Gość: arek Re: acpi.sys IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.07.06, 00:17
              jak pousuwac informacje o poprzednich kartach jakie byly wlozone bo problem jest
              taki ze jak wkladam inna karte i konfiguruje ja tak samo jak poprzednia to
              windows pamieta ustawienia poprzedniej i informuje o mozliwym konflikcie.
      • swawolny.diabel Re: acpi.sys 22.07.06, 19:00
        a podczas wysyłania raportu o błędzie nie otrzymujesz wskazówek co sie dzieje?
        wiem ze zazwyczaj te porady z raportów na niewiele sie zdaja ale ..... czasami
        naprowadzają na rozwiązanie.
        ty masz zidentyfikowany sterownik a to juz jest punk zaczepienia poszukaj na
        stronach M$
        • Gość: arek Re: acpi.sys IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.07.06, 19:25
          problem ze sterownikiem juz ustapil a przynajmniej sie nie pokazuje juz.
          teraz jest problem zamulania kompa przez wlozenie drugiej sieciowki
          • Gość: wilk Re: acpi.sys IP: *.net / *.internetdsl.tpnet.pl 22.07.06, 19:30
            Odczytaj i podaj na jakich IRQ siedzą te karty.
            • Gość: a Re: acpi.sys IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.07.06, 19:42
              karta1 - device10 - IRQ 9
              karta2 - device11 - IRQ 5
              karta3 - device12 - IRQ 10
              karta4 - device13 - IRQ 11

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka