plecionka 15.10.06, 20:24 Czy sa jakies dobre bezplatne programy do nagrywania dzwieku z komputera? Nie musza miec duzej ilosci funkcji, calkowicie wystaczy mi jesli beda nagrywaly dzwiek bez szumu i tyle. Link Zgłoś Obserwuj wątek
plecionka Re: Programy do nagrywania 15.10.06, 21:33 Dziekuje za adres:) To teraz mam jeszcze tylko pytanie jak sie w tym programie usuwa szumy, tak zeby sie potem tego dalo sluchac? Link Zgłoś
marex59 Re: Programy do nagrywania 16.10.06, 16:40 Jeśli chcesz usunąć wszystkie szumy to przy okazji wytnie się część górnego pasma i będzie grało jak z nocnika , więc za bardzo nie ingeruj w te szumy Link Zgłoś
plecionka Re: Programy do nagrywania 16.10.06, 19:43 Fakt, tak wlasnie sie zrobilo:) Ale wersji pierwotnej tez sie sluchac nie da. wiec co zrobic, zeby bylo optymalnie? Link Zgłoś
Gość: kjnlk Re: Programy do nagrywania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.06, 14:04 Do zwkłego nagrywania, bez usuwania szumów , wystarczy ci darmowy składnik Windows XP OneNote. Link Zgłoś
Gość: plecionka Re: Programy do nagrywania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.10.06, 18:55 Ale ja nie chce szumow. Link Zgłoś
bwv1004 Re: Programy do nagrywania 22.10.06, 19:22 To nagraj dobrze. Zawsze jest to lepsze niż usuwanie szumów potem w komputerze. Szumy w nagraniu nie wynikają z programu (chyba że robisz jakieś potworne błędy w rodzaju nagrania 8-bit). Szumy w nagraniu biorą się ze złego ustawienia mikrofonu, ze złego wysterowania, z niezlikwidowania szumów obecnych w pomieszczeniu. Lepszym od Audacity narzędziem pozwalającym na usuwanie szumów (jak i na nagrywanie i mnóstwo innych rzeczy) jest Adobe Audition - ale kosztuje, chyba, że wystarczy Ci 30-dniowy trial. Ale i tak dobre nagranie z możliwie najmniejszą ilością szumu to jest to, od czego powinnas zacząć. Nie mówiąc już o tym, że typowe algorytmy redukcji szumu pomogą na szum stały, szum zmienny jest praktycznie nie do pokonania. Link Zgłoś
Gość: plecionka Re: Programy do nagrywania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.10.06, 19:51 A jak zredukowac szumy przy nagrywaniu audycji live z internetu? Bo chyba w tym przypadku to nie ja generuje szumy, ktore sie pozniej nagrywaja. Ale oczywiscie moge sie mylic:) Link Zgłoś
bwv1004 Re: Programy do nagrywania 22.10.06, 20:05 może ludzie produkujący audycję je generują? Wiesz, trudno powiedzieć nie znając konkretnego przypadku. A w jaki dokładnie sposób nagrywasz audycję? Link Zgłoś
plecionka Re: Programy do nagrywania 22.10.06, 20:41 Po prostu kliknelam w listen live i pozniej wlaczylam nagrywanie w AudaCity. Wiem, ze nie brzmi to profesjonalnie, ale ja nie mam zapedow profesjonalnych. Chcialabym tylko uzyskac nagranie, ktore nie trzeszczy jakos bardzo strasznie, tak zebym nie miala problemow ze zrozumieniem, bo ja musze z tego nagrania pozniej tapescript zrobic:) Link Zgłoś
bwv1004 Re: Programy do nagrywania 22.10.06, 21:01 mam pewne przypuszczenia. Wstaw fragment nagrania gdzieś, np. yourfilehost.com i daj linka, lub jeśli to kilka MB wyslij mi na mail. Link Zgłoś
koktajl_molotowa Re: Programy do nagrywania 22.10.06, 21:07 Prawdopodobnie walczysz z celowo wygenerowanymi szumami. majacymi zniechęcić do nagrywania właśnie tych audycji. Jeśli to muzyka i jesli MUSISZ ją mieć, nie bardzo masz chęć płacić, przeczesz sieć programem p2p. Link Zgłoś
koktajl_molotowa Re: Programy do nagrywania 22.10.06, 21:24 Nie spieram się, nie słyszałem. Link Zgłoś
bwv1004 Re: Programy do nagrywania 22.10.06, 21:25 Ja tez obstawiam w ciemno, czekam, czy podeśle przykład. Link Zgłoś