plebania 10.11.06, 14:16 Zainstalowałem gruba i mam tylko linie poleceń. Szukałem w internecie jak zrobić aby było menu i niby wszystko mam dobrze ale menu wciąż nie mam. Korzystam z KateOS 3.1 i zainstalowałem gruba 0.97 za pomocą grubinstal. Link Zgłoś Obserwuj wątek
beretelwi Re: Brak menu w grubie 10.11.06, 18:13 a moze by tak jeszcze wyedytowac plik grub.conf?? moze glupia odpowiedz ale to mi akurat przyszlo do glowy... Pozdrawiam Link Zgłoś
plebania Re: Brak menu w grubie 10.11.06, 18:35 Mam różne wersje tych plików ale żadna nie działa z menu. Poniżej grub.conf: default=0 timeout=10 splashimage=(hd0,8)/boot/grub/splash.xpm.gz foreground=ffffff background=f17139 title Kate OS 3.1 Virgin root (hd0,8) kernel /boot/vmlinuz ro root=/dev/hda9 vga=791 splash=silent quiet initrd /boot/initrd title Kate OS 3.1 Virgin verbose root (hd0,8) kernel /boot/vmlinuz ro root=/dev/hda9 vga=791 splash=off initrd /boot/initrd title Kate OS 3.1 Virgin failsafe root (hd0,8) kernel /boot/vmlinuz ro root=/dev/hda9 vga=normal splash=off ide=nodma noapic noapm acpi=off noudev initrd /boot/initrd title Kate root (hd0,8) kernel /boot/vmlinuz root=/dev/hda9 ro initrd /boot/initrd boot Plik menu.lst wygląda tak samo ale mam jeszcze drugą wersje wygenerowaną przez grubconfig ,która wygląda tak: # GRUB configuration file '/boot/grub/menu.lst'. # generated by 'grubconfig'. pią 10 lis 2006 18:22:02 CET # # Start GRUB global section #timeout 30 #color light-gray/blue black/light-gray # End GRUB global section # Linux bootable partition config begins title Linux on (/dev/hda9) root (hd0,8) kernel /boot/vmlinuz root=/dev/hda9 ro vga=773 # Linux bootable partition config ends # Linux bootable initrd config begins title Linux initrd /boot/initrd on (/dev/hda9) root (hd0,8) kernel /boot/vmlinuz root=/dev/hda9 ramdisk_size=9000 rw initrd /boot/initrd # Linux bootable initrd config ends title - Link Zgłoś
plebania Re: Brak menu w grubie 11.11.06, 16:41 Menu w grubie udało mi się odpalić komendą: configfile (hd0,8)/boot/grub/menu.lst Może trzeba to gdzieś dopisać. Ja prubowałem to wciś do grub.conf ale nic to nie daje więc jak ktoś wi to nich napisze. Link Zgłoś
hydroxyzine Re: Brak menu w grubie 13.11.06, 18:38 # grub --no-floppy grub> root (hd0,8) grub> configfile (hd0,8)/boot/grub/menu.lst grub> setup (hd0) grub> quit # (zakładając, że nie ma osobnej partycji boot, grub ma być w MBR hd0, a (hd0,8) to partycja / zawierająca katalog /boot) Link Zgłoś
plebania Re: Brak menu w grubie 13.11.06, 20:09 Dzięki tobie hydroxyzine udało mi się z tym uporać. Popełniałem taki błąd ,że już go tak instalowałem ale z poziomu systemu a należało podczas uruchamiania systemu. Zainstalowałem go na hd0,8 ponieważ w MBR mam os selectora. Po wpisaniu configfile (hd0,8)/boot/grub/menu.lst trzeba naciś c aby wydawać komendy. Jeszcze raz wielkie dzięki! Link Zgłoś