Dodaj do ulubionych

problem z laptopem

21.11.06, 20:16
Witam i mam nadzieje ze mi pomozecie :(
Kupilem dzis laptopa fujitsu siemens Amilo v3505. Mial dolaczony w zestawie
system linuxowy knopix ale ja chcialem zainstalowac winde xp. podczas
instalacji winda twierdzi ze nie mam zainstalowanych podlaczonych dyskow
twardych. ????? co mam zrobic??

pozdrawiam Piotr
Obserwuj wątek
    • Gość: coldfusion Prawdopodobnie masz dysk SATA. IP: *.chello.pl 21.11.06, 20:26
      Musisz przy instalacji wina włożyć dyskietkę z driverami do SATA. Na początku
      instalacji musisz nacisnąć F6 wtedy gdy na dole napisane jest "naciśnij klawisz
      F6 aby zainstalować sterowniki RAID innej firmy" czy coś takiego. Drivery
      powinny się znajdować na CD dołączonym do płyty głównej. Musisz jakoś
      przetransportować je na dyskietkę i podczas instalacji tę dyskietkę włożyć do FDD.
      Pewnie będziesz miał problem ze znalezieniem tych sterowników na CD. Poczytaj
      instrukcję. tam będzie napisane które to.
      • pietro-77 Re: Prawdopodobnie masz dysk SATA. 21.11.06, 20:31
        nie ma fdd
    • user0001 Re: problem z laptopem 21.11.06, 20:30
      Jeśli to XP Box, to kręć na linię pomocy MS.

Jeśli to XP OEM, to kręć na linię sprzedawcy laptopa i systemu.
      • pietro-77 Re: problem z laptopem 21.11.06, 20:35
        jaka poracha za tyle kasy to powinno chodzic od wcisniecia guzika
        na tym gownie jest logo designed for winda xp
        • m.gregor Re: problem z laptopem 21.11.06, 20:59
          Bo jest "Designed for Windows XP". "To gowno" to jeden z lepszych notkow na
          rynku. A co do instalacji WinXP: musisz podac sterowniki na dyskietce i jest to
          wina Windows XP a nie notebooka. Po prostu Windows XP w standardzie nie ma
          sterownika do SATA RAID (tak RAID mimo ze jest tylko jeden kanal SATA bo w
          chipsecie jest zintegrowany kontroler SATA). Jesli bys kupil V3505 z juz
          zainstalowanym Windows XP to dostajesz do niego plyte na ktorej juz te
          sterowniki sa. A ze nie ma fdd? Pokaz mi nowego notebooka z fdd. Hm? Pozycz od
          kogos fdd na USB albo idz z notebookiem do pierwszego lepszego sklepu i popros o
          przeprowadzenie pierwszej czesci instalacji. Na pewno beda mieli fdd na USB. A
          zaplacisz za to moze ze 20 PLN...
          • pietro-77 Re: problem z laptopem 21.11.06, 21:11
            Tak wlasnie zrobie pojde do jakiegos sklepu i poprosze o zrobienie instalki i
            odrazu kupie to fdd. Pozdrawiam i dzieki za pomysl
            • Gość: coldfusion Re: problem z laptopem IP: *.chello.pl 22.11.06, 16:13
              Tylko nie jestem pewien czy usb będzie działało na początku instalacji....
              • pietro-77 Re: problem z laptopem 22.11.06, 19:39
                No wlasnie nie dziala. Kupilem dzis naped fdd usb. Wciskam podczas instalacji
                f6 laduja sie sterowniki z dyskietki BEZPROBLEMU nastepnie winda robi
                formatowanie dysku. Po czym pojawia sie plansza wloz dysk do stacji A a stacja
                milczy. i lipa w samym srodku instalacji.
                • m.gregor Re: problem z laptopem 22.11.06, 20:18
                  A to dziwne...Robilem juz kilka instalacji z pomoca FDD na USB i nigdy nie
                  mialem takiego problemu. A jaka kupiles ta stacje? Jakiej firmy?
                  • pietro-77 Re: problem z laptopem 22.11.06, 23:02
                    Nec'a za 90 zł jutro ide to wymienic na soniacza 2 x drozszego moze to zalatwi
                    problem
                    • m.gregor Re: problem z laptopem 23.11.06, 07:40
                      Sony i Teac powinny dzialac bez zarzutu.
    • Gość: Ktos Re: problem z laptopem IP: *.it-net.pl 22.11.06, 20:42
      SATA... a więc tak - czy płyta z Windows jest ze zintegrowanym Service Pack 2?
      Jeśli nie, to płyta ze zintegrowanym może wykryje kontroler. Jeśli nie - trzeba
      poszukać sterowników na dyskietce i zintegrować je z instalacją Windows
      programem nLite. Nagrać tak spreparowaną instalkę na płytę i z niej zainstalować.
      • pietro-77 Re: problem z laptopem 22.11.06, 23:01
        winda jest z SP2 i nie widzi. zrobilem juz 8 plyt z integrowanym sterownikiem
        przy pomocy nlite. i 6 sie nie odpala nie sa bootowalne nie wiem dlaczego a 2
        gdy pojawia sie komunikat "nacisniecie dowolnego klawisza spowoduje rozruch z
        cd..." po kliknieciue laptop sie resetuje. To juz drugi dzien jak walcze z
        nim :) i juz mam go dosc. pozdrawiam
        • Gość: Marek Re: problem z laptopem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.06, 09:24
          Miałem taki problem po zakupie laptopa z linuxem.
          Po wyjęciu dysku (bo to tu jest problem) pojechałem do serwisu i po podłączeniu
          do stacjonarnego sformatowano dysk i założono partycję windowsową a potem to
          już normalnie jak z nowym dyskiem wszystko poszło bez problemu.
    • user0001 Jak to robią informatycy, metoda prób i błędów. 24.11.06, 16:09
      Dziś przeszedłem instalację WinXP Pro na FS AmiloPro v3505.

1. Płyta z OEMowym WinXP SP2b PL nie działa.
      2. Po podłączeniu stacji dyskietek na USB i wrzuceniu sterowników, instalator
      pozwolił sformatować dysk, ale zatrzymał się przed kopiowaniem plików
      (instalator chciał odczytać sterowniki ze stacji dyskietek a:, nie pozwolił
      odczytać ich ze stacji na USB).
      3. Wyciągnąłem z szafy Fujitsu Siemens Product Recovery CDROM, FSP:RCDWXPPPOL010
      problemy identyczne jak przy OEMowym XP SP2b

Rozwiązanie
      4. Pożyczyłem Fujitsu Siemens Product Recovery CDROM, FSP:RCDWXPPPOL015, z tej
      płyty ruszył bez problemów, pozwolił zainstalować Win XP Pro PL.
      5. Wrzuciłem Drivers DVD i wykonałem instalację, poszła bez problemów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka