Dodaj do ulubionych

Mikrofon nie działa

31.01.07, 16:17
W linuksie mikrofon mi nie działa. Prubowałem w KRec'u i Audacity nagrywać i nic. W Kmix zmieniałem chyba wszystkie suwaki i zmieniałem kółka (w alsamixie też nic) ale to nic nie dawało. W google szukam już któryś dzień ale nigdzie nie ma konkretnej odpowiedzi więc w akcie depresji postanowiłem poprosić was o pomoc.
Obserwuj wątek
    • olpc Re: Mikrofon nie działa 31.01.07, 16:31
      Prawdopodobnie wyjście na mikrofon jest zakomentowane (m) - jak miłość? :P - jak
      mute. Możesz to sprawdzić po uruchomieniu alsamixer.
      • plebania Re: Mikrofon nie działa 31.01.07, 16:41
        Już wcześniej to sprawdzałem i mam tam takie dwa kółka.
        • olpc Re: Mikrofon nie działa 01.02.07, 18:29
          Czy polecenie lsmod (list modules) wyświetla mniej więcej coś takiego?

snd_pcm_oss 37920 0
          snd_mixer_oss 15232 1 snd_pcm_oss
          snd_seq_dummy 3716 0
          snd_seq_oss 29824 0
          snd_seq_midi_event 7168 1 snd_seq_oss
          snd_seq 49408 5 snd_seq_dummy,snd_seq_oss,snd_seq_midi_event
          snd_seq_device 7316 3 snd_seq_dummy,snd_seq_oss,snd_seq
          snd_hda_intel 15644 1
          snd_hda_codec 176512 1 snd_hda_intel
        • olpc Re: Mikrofon nie działa 01.02.07, 18:37
          Można jeszcze sprawdzić, czy na pewno wszystkie urządzenia są widoczne (F5 chyba
          wyświetla wszystie, ale "man alsamixer" tu pomoże) oraz na które z tych urządzeń
          jest nałożona opcja "capture".
          • plebania Re: Mikrofon nie działa 01.02.07, 19:32
            lista modułów jest podobna brakuje tam tylko snd_seq_dummy.
            Wygląda to dokładnie tak:

snd_seq_oss 24804 0
            snd_seq_midi_event 5632 1 snd_seq_oss
            snd_seq 39148 4 snd_seq_oss,snd_seq_midi_event
            snd_seq_device 6028 2 snd_seq_oss,snd_seq
            snd_pcm_oss 33664 0
            snd_mixer_oss 12544 1 snd_pcm_oss

snd_intel8x0 25500 1
            snd_ac97_codec 79520 1 snd_intel8x0
            snd_ac97_bus 2048 1 snd_ac97_codec
            evdev 6912 1
            snd_pcm 57224 3 snd_pcm_oss,snd_intel8x0,snd_ac97_codec
            snd_timer 16516 2 snd_seq,snd_pcm
            snd 38048 11 snd_seq_oss,snd_seq,snd_seq_device,snd_pcm_oss,snd_mixer_oss,snd_intel8x0,snd_ac97_codec,snd_pcm,snd_timer
            pcspkr 2432 0
            snd_page_alloc 7048 2 snd_intel8x0,snd_pcm
            i2c_nforce2 5760 0

Jeśli chodzi o capture to też nie działa przy włączonym i przy wyłączonym.
            • olpc Re: Mikrofon nie działa 02.02.07, 18:11
              Jeśli nie chodzi o zakapturzenie czegoś, co nie powinno być zakapturzone, a
              mikrofon jest dobrze podłączony i włączony, to ostatnią rzeczą, jaka przychodzi
              mi na myśl, jest zabootowanie typowej multimedialnej LiveCD z Linuksem, np.
              64studio.com/ lub geexbox.org/en/index.html i sprawdzenie, czy pod
              taką dystrybucją mikrofon zadziała. Jeśli zadziała, to trzeba porównać
              ustawienia, a jeśli nie zadziała ... może jeszcze ktoś coś podpowie.
        • xxx222 Re: Mikrofon nie działa 02.02.07, 20:35
          > Już wcześniej to sprawdzałem i mam tam takie dwa kółka.

Na alsamixesrze się nie wyznaję, ale rozumiem, że w KMix'ie na zakładce Input
          (w polskiej wersji zapewne: Wejścia) przy mikrofonie masz podświetlone co
          najmniej dolne kółko (jasno-czerwone), a suwak jest na górze? (górne kółko -
          zielone, u mnie służy do wyciszenia wyjścia na wzmacniacz w trakcie
          nagrywania - dla KRec nie ma znaczenia). Czy wskaźnik poziomu sygnału w KRec
          pokazuje cokolwiek? - jakieś szumy, trzaski itp.
          Warto jeszcze sprawdzić na zakładce Switches (Opcje/przełączniki?) opcję "Mic
          boost +20dB" (wzmocnienie mikrofonu?) - aby było włączone górne kółko powinno
          być jasno-żółte.

Przychodzi mi jeszcze do głowy, że byćmoże twoja karta dźwiękowa nie jest do
          końca poprawnie obsługiwana, i jej wejście mikrofonowe nie jest oznaczone w
          mikserze symbolem mikrofonu, a jakimś innym - warto popróbować.
          • xxx222 i jeszcze... 02.02.07, 20:42
            Zakładam, że po za tym karta normalnie dźwięk odtwarza.

PS. Czy ten mikrofon działa z innym komputerem / systemem? Większość kart
            dźwiękowych będzie działać tylko z mikrofonami krystalicznymi i zdecydowanie
            odmawia współpracy z mikrofonami dynamicznymi. Więc przydatność mikrofonu musi
            być sprawdzona z innym komputerem, a nie np. z radiomagnetofonem.
            • owca_czarna Re: i jeszcze... 03.02.07, 09:42
              xxx222 napisał:

> Zakładam, że po za tym karta normalnie dźwięk odtwarza.
              >
              > PS. Czy ten mikrofon działa z innym komputerem / systemem? Większość kart
              > dźwiękowych będzie działać tylko z mikrofonami krystalicznymi i zdecydowanie
              > odmawia współpracy z mikrofonami dynamicznymi. Więc przydatność mikrofonu musi
              > być sprawdzona z innym komputerem, a nie np. z radiomagnetofonem.

Nie wiem czy to ma coś do rzeczy, ale Plebania nie podał dystrybucji z jakiej
              korzysta. Wiem, na 100%, że problemy z mikrofonem występowały w Mandrivie 2005
              LE i nie szło tego naprawić. Jedyną możliwością była zmiana/upgradowanie
              dystrybucji.

pzdr

owca_czarna
              • plebania Prawie naprawione 03.02.07, 18:38
                Uruchomiłem Kubuntu z płyty i mikrofon tam działał. Zresetowałem, odpaliłem KateOS'a i w Kmixie trzeba było zmienić "Channel Mode" z 6CH na 2CH. Teraz pozostaje tylko zrobić coś z KRecem żeby się dało w nim nagrywać. Mikrofon działa bo jak zaświece zieloną lampke to słysze się w głośnikach ale czy się świeci czy nie to i tak nie nagrywa w KRecu.
                • xxx222 Re: Prawie naprawione 04.02.07, 00:57
                  A czerwona na dole jest zaświecona? (KMix)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka