Dodaj do ulubionych

Problemy z instalacją windowsa xp

IP: *.chello.pl 03.03.07, 20:57
Witam mam powazny problem posiadam laptopa w kturym system nie widzi dvd a
wejście na floopa nie posiada z dysku nie moge zainstalowac windowsa bo ma
problemy z odszukaniem DVD a system ma pare lat nawed nie działa przywracanie
systemu i odinstalowanie programów :( pomocy
nic nie da sie zrobic
Obserwuj wątek
    • Gość: Sławek62 Re: Problemy z instalacją windowsa xp IP: *.klaudyny.waw.pl 03.03.07, 21:07
      Czy próbowałeś bootować z DVD. Jaki laptop???.
      system nie widzi dvd
      co to znaczy??? - brak litery i ikony DVD w Mój Komputer, nie czyta płyt CD,
      DVD???
      Czy posiadasz bootowalną płytę WinXP???
      • Gość: Mark Re: Problemy z instalacją windowsa xp IP: *.chello.pl 03.03.07, 21:21
        To jest IBM R32 mam plyte xp ale nie startuje przy starcie ...
      • Gość: Mark Re: Problemy z instalacją windowsa xp IP: *.chello.pl 03.03.07, 21:26
        Nie widzi ikony A DVD jest sprawne.
        • Gość: Sławek62 Re: Problemy z instalacją windowsa xp IP: *.klaudyny.waw.pl 03.03.07, 21:38
          Nie rozumiem. Czy pod systemem możesz odczytać płytę CD, lub DVD
          • Gość: Mark Re: Problemy z instalacją windowsa xp IP: *.chello.pl 03.03.07, 21:39
            NIE MOGE ODCZYTAĆ PŁYTY
            • Gość: sławek62 Re: Problemy z instalacją windowsa xp IP: *.klaudyny.waw.pl 03.03.07, 21:58
              Sprawdź
              Panel Sterowania - System - Sprzęt - Menadżer urz. - Stacje CD/DVD
              powinien pokazać twó DVD
              Panel Sterowania - System - Sprzęt - Menadżer urz. - Kontrolery IDE -
              Pomocniczy kanał IDE - Zaawansowane:
              Typ urz. automatyczne wykrywanie
              Typ transferu DMA jeżeli dośtępne
              Bieżący tryb Ultra DMA try 2
              Jeżeli jest inaczej odinstaluj sterownik, restart i sprawdź czy DVD będzie
              widoczne w systemie i czy czyta płyty CD/DVD
            • Gość: ? Re: Problemy z instalacją windowsa xp IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.07, 22:17
              To skąd wiesz, że napęd jest sprawny?
          • lastsor Re: Problemy z instalacją windowsa xp 03.03.07, 21:40
            jesli chcesz zrobic format to wkladasz plytke CD do napedu resetujesz kompa i
            uruchamia sie instalator windows:D robisz format i potem instalujesz winde. tu
            nie ma nic skomplikowanego :D
            • Gość: Mark Re: Problemy z instalacją windowsa xp IP: *.chello.pl 03.03.07, 21:44
              TO NIE JEST TAKIE PROSTE BO NIE ODPALA SIĘ WINDOWS XP BO NIE WIDZI NAPĘDU
              • lastsor Re: Problemy z instalacją windowsa xp 03.03.07, 22:25
                W takim razie nie mogę Ci pomóc :( przykro mi. a może spróbuj z inną płytka
                instalacyjną??
                • Gość: Mark Re: Problemy z instalacją windowsa xp IP: *.chello.pl 03.03.07, 22:54
                  Juz próbowalem i nic czekam więc na jakieś pomysły Pozdrawiam
                  • Gość: Sławek62 Re: Problemy z instalacją windowsa xp IP: *.klaudyny.waw.pl 03.03.07, 23:22
                    Wejdź w BIOS. Sprawdź co jest widoczne w kanałach IDE. Wszustkie poza Primary
                    Master ustaw na AUTO. Wybierz DVD jako pierwsze urządzenie bootujące, dysj jako
                    2. Zapisz ustawienia i zobasz czy bios wykrywa DVD i wystartuje z płyty WinXP
                    • Gość: Mark Re: Problemy z instalacją windowsa xp IP: *.chello.pl 03.03.07, 23:32
                      Moj bios jest troche stary i nie ma ustawien CD czy DVD
    • Gość: olo Wymień napęd IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.03.07, 08:19
      • Gość: Mark Re: Wymień napęd IP: *.chello.pl 04.03.07, 09:25
        Napęd wydaje mi sie sprawny bo raz mi załapal...
        • Gość: Sławek62 Re: Wymień napęd IP: *.klaudyny.waw.pl 04.03.07, 10:33
          Może choć raz spróbuj odpowiedzieć na zadane pytania.
          1.Czy CD-ROM jest widoczny w BIOS-ie??????
          2.Czy ustawiłeś w BIOS-ie CD-ROM jako pierwsze urządzenie bootujące?
          Napisz co można odczytać w BIOS-ie przy
          Primary Controller IDE Master tutaj powinien być dysk(opis)
          Slave (ustaw AUTO)
          Secondary Controller IDE Master (ustaw AUTO)
          Slave (ustaw AUTO)jeśli pisze Cd-Rom, DVD-Rom
          to nic nie zmieniaj)
          Jeśli masz w BIOS funkcję Autodetetekcji IDE to ją wykonaj. i napisz co można
          odczytać o IDE
          Zapisz nowe ustawienia BIOS-u
          3. Czy po wyjściu z BIOS-u wyświetla na ekranie wykryte urządzenia IDE typu:
          HDD ****, CD-ROM (DVD) producent(DVD)
          • Gość: Mark Re: Wymień napęd IP: *.chello.pl 04.03.07, 20:04
            W biosie nie ma mozliwosci wyszukac dysku twardego czy napedu nie ma takiej
            mozliwosci nie mozna ustawic chyba zrobie jeszcze akyualizacje biosu hmm.
            • Gość: Sławek62 Re: Wymień napęd IP: *.klaudyny.waw.pl 04.03.07, 21:56
              Wejście w BIOS: Klawisz F1 po włączeniu
              Użyć strzałek i wybrać : Config nacisnąć Enter
              wyświetli aktualną konfigurację, wybierając odpowiednie opcje można odczytać
              urządzenia zainstalowane w Biosie.
              Można ustalić kolejność urządzen bootujących CD/DVD musi być na pierwszym
              miejscu(zmiana pozycji klawiszem F6)
              Napisz jakie urządzenia Bios widzi
              • Gość: Mark Re: Wymień napęd IP: *.chello.pl 04.03.07, 23:02
                tak jest takie coś zrobiłem ale i tak nie widzi udało mi sie zainstalowac z
                dysku windowsa na dysku D ale tez nie widzi windowsa a w dodatku chciałem
                sformatować dysk C ale windows nie poradził sobie z tym
                • Gość: olo Re: Wymień napęd IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.03.07, 09:50
                  Wymień napęd bo ma źle ustawiony laser albo soczewkę. Wszelkie regulacje raczej
                  nie zadziałają jeśli nie masz o tym pojęcia.
                  • Gość: Mark Re: Wymień napęd IP: *.chello.pl 05.03.07, 18:40
                    Znalazłem ze jest brak sterowników choc w menadzerze urzadzen było widać ze jest
                    wszystko ok I Zainsalowałem sterowniki ASPI ale i tak nie działa
    • kisielt Re: Problemy z instalacją windowsa xp 09.03.07, 20:03
      Jeśli tego Windowsa masz na płycie DVD... to masz ten sam problem co ja w IBM
      R50e... nie bootuje z DVD... a z CD bez problemu... dlaczego tak jest to ja nie
      wiem... ale tak jest
      • Gość: Mark Re: Problemy z instalacją windowsa xp IP: *.chello.pl 15.03.07, 21:56
        Ten naped czasem się pojawia ale wtedy myszka się zacina co jakis czas hmm dziwne

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka