Dodaj do ulubionych

Instalacja linuxa

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.07, 11:36
W jaki sposób zainstalować linuxa? Korzystałem trochę z niego m.in.: w szkole
i spodobała mi się dystrybucja debiana. Pożyczyłem od kolegi płytę z nim,
jednak po uruchomieniu jej pojawia się tylko w trybie tekstowym "A:\>". Nie
mam pojęcia, jakie polecenia powinienem wpisać, próbowałem przejrzeć
instrukcję, ale jest w niej mnóstwo pieprzenia, a mało konkretów.
Obserwuj wątek
    • krzysztofsf Re: Instalacja linuxa 21.03.07, 11:41
      Gość portalu: ambitny90 napisał(a):

> W jaki sposób zainstalować linuxa? Korzystałem trochę z niego m.in.: w szkole
      > i spodobała mi się dystrybucja debiana. Pożyczyłem od kolegi płytę z nim,
      > jednak po uruchomieniu jej pojawia się tylko w trybie tekstowym "A:\>". Nie
      > mam pojęcia, jakie polecenia powinienem wpisać, próbowałem przejrzeć
      > instrukcję, ale jest w niej mnóstwo pieprzenia, a mało konkretów.

Wez tego z mojej stopki - tez debian ale knoppix live.
      Instalujesz albo po uruchomieniu gdy juz normalnie korzystasz z live, albo wybierasz opcje instalacji przy starcie.
    • Gość: Szpaq Re: Instalacja linuxa IP: 212.160.196.* 21.03.07, 11:41
      Jaka dystrybucja? Jest wlaczone bootowanie z CD??
      Kolga porzyczyl, kolega pomoze.
      • kicior99 Re: Instalacja linuxa 21.03.07, 11:42
        A ciebie kolega ortografii uczyl?
        • Gość: Szpaq Re: Instalacja linuxa IP: 212.160.196.* 21.03.07, 11:52
          Jezeli nie jestes w stanie pomoc ambitnemu90 to sie nie odzywaj w tym watku,
          zaloz sobie inny na "o jezyku" z tytulem "Szpaq robi bledy ortograficzne"
          • kicior99 Re: Instalacja linuxa 21.03.07, 11:55
            jesli nie umiesz porzadnie napisac zdania, daj sobie spokoj z odpisywaniem, proste... Mnie np. do szalu doprowadzaja bledy ortograficzne (literowki pomijam) juz nie mowiac o tym, ze obnizaja wiarygodnosc piszacego - ale to juz nie moj problem. BTW - swymi impertynenckimi uwagami tez srodnio pomagasz...
            • Gość: Szpaq Re: Instalacja linuxa IP: 212.160.196.* 21.03.07, 12:03
              >Mnie np. do szalu doprowadzaja bledy ortograficzne

To idz do psychologa lub lykaj cos na uspokojenie, ja nie zamierzam dyskutowac o
              mojej pisowni.

• kicior99 Re: Instalacja linuxa 21.03.07, 12:05
                nie dyskutuje, sam sobie wystawiasz swiadectwo i sam decydujesz o tym ze nie jest najlepsze. Zachowanie rowniez. Poza tym nie wdaje sie zaczepki ze strony niezalogowanych.
                • kicior99 Re: Instalacja linuxa 21.03.07, 12:07
                  BTW jak mi pomozesz zainstalowac Mandrive to sie zrehabilitujesz i zarobisz na piwo :) Pozdrawiam, nie klocmy sie, to nie ma sensu.
                  • Gość: Szpaq Re: Instalacja linuxa IP: 212.160.196.* 21.03.07, 13:02
                    Jak masz problem z instalacja to opisz problem w nowym watku
      • Gość: ambitny90 Re: Instalacja linuxa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.07, 11:52
        Gość portalu: Szpaq napisał(a):
        > Jaka dystrybucja? Jest wlaczone bootowanie z CD??
        > Kolga porzyczyl, kolega pomoze.

Debian, włączyłem w biosie start z płyty. Pojawia sie cała masa literek (jak
        zwykle), po czym przechodzi do czegoś w rodzaju linii poleceń. Wpisałem "?", to
        pojawiła mi sie lista komend, ale w stylu "mkdir", nie mogłem tam znaleźć nic o
        instalowaniu.
        • Gość: Szpaq Re: Instalacja linuxa IP: 212.160.196.* 21.03.07, 11:56
          Sprawdzales komemde "install"?
          • Gość: ambitny90 Re: Instalacja linuxa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.07, 12:06
            tak, napisało mi, że nie ma takiej
        • Gość: Szpaq Re: Instalacja linuxa IP: 212.160.196.* 21.03.07, 12:18
          Zwyklego Debiana nie instalowalem, jestes pewny ze to bootuje sie plyta CD a nie
          np dyskietka? Wedlug instrukcji:
          pl.wikibooks.org/wiki/Instalacja_Debiana_3.1_sarge_z_p%C5%82yty_CD_w_trybie_%22linux%22_na_architekturze_i386:_Uruchomienie_instalatora#Instalacja_podstawowa

"Po wystartowaniu z płytki, zobaczysz ekran powitalny. Będzie to czerwone logo
          Debiana w tle, i napis:

Press F1 for help, or ENTER to boot: _

Wciskamy ENTER."
    • daniellinux Re: Instalacja linuxa 22.03.07, 10:36
      A nie myślałeś, żeby spróbować na początek innej dystrybucji? Debian nie jest
      polecany dla początkujących. Możesz spróbować dystrybucje oparte na Debianie np.
      Ubuntu, w sieci jest pełno poradników jak zainstalować, poza tym jest Knoppix.
      • hanatol Re: Instalacja linuxa 22.03.07, 10:46
        Co Wy widzicie takiego strasznego w tym Debianie ?
        Może nie jest tak prosty jak Slackware ale znów nie przesadzajmy.
        • daniellinux Re: Instalacja linuxa 22.03.07, 10:53
          Strasznego oczywiście nic nie jest, wszystko się zainstaluje, kwestia tego jak
          dużo czasu musisz temu poświęcić.
          • krzysztofsf Re: Instalacja linuxa 22.03.07, 10:56
            daniellinux napisał:

> Strasznego oczywiście nic nie jest, wszystko się zainstaluje, kwestia tego jak
            > dużo czasu musisz temu poświęcić.

Ja zainstalowalem sobie z Knoppixa (tego w stopce :)) i jestem zadowolony.
            Poprzednio Aurox i Mandrake potem Mandriva 2007 - wyrazna roznica na korzysc Debiana.
            • hanatol Re: Instalacja linuxa 22.03.07, 11:23
              > daniellinux napisał:
              >
              > > Strasznego oczywiście nic nie jest, wszystko się zainstaluje, kwestia teg
              > o jak
              > > dużo czasu musisz temu poświęcić.

No właśnie chodzi mi m.in. o czas. Nie widzę różnicy pomiędzy Debianem a takim
              np.Mandrake.
              Jeśli już to na korzyść Debiana - (debconf'a itp).

Mam wrażenie, że to jakiś anty-debianowy spisek ludzi, którzy nie widzieli go na
              oczy ;)
              Ewentualnie wychodzą z założenia że jak coś ma lukrowany interface to jest łatwe
              - a jak ma ncursowe "okienka" to jest trudne.

BTW. Nie pamiętam jak wyglada nowy instalator, bo instalowałem kilka lat temu a
              teraz tylko upgraduje raz na tydzień.
              Jedyne co może zrazić to częstotliwośc wydań - ale debian niestabilny jest dość
              stabilny. A pakiety z ubuntu to czesto te same co w niestabilnym.
    • new_machine Re: Instalacja linuxa 22.03.07, 10:59
      Debian nie uruchamia sie z cd, trzeba go najpierw zainstalowac.
      • new_machine krok po kroku ;) 22.03.07, 11:05
        Partycjonowanie, instalacja, konfiguracja managera okien (wybor karty
        graficznej, edycja konfiguracji x-ow, start systemu i dodawanie aplikacji. Nie
        ma mozliwosci wyboru pakietow podczas instalacji nowego systemu.
        Potrzebne komendy beda podane (korzystalam z dpkg i apd)
        Ale trzeba wiedziec co zainstalowac, zeby ixy dzialaly, debian nie jest polecany
        dla osob nie znajacych podstawowych komend itd, jesli nie nudzi Cie czytanie
        helpow zamieszczonych w necie to powinienes dac rade, jesli Cie to nudzi
        sciagnij sobie linuxa w ktorym wszystko jest w rzeczywistym trybie graficznym i
        insatalacja nie wymaga ekwilibrystyki ;) .
        • new_machine Re: krok po kroku ;)- ze szczegolami 22.03.07, 11:08
          Tu prosze dokladniej jest:
          www.debian.org/releases/stable/i386/
          Mozesz tez poprosic kogos kto ci to zainstaluje, kosztuje to ok 100 zl :D, albo
          jeden usmiech jesli to dobry znajomy ;).
          • hanatol Re: krok po kroku ;)- ze szczegolami 22.03.07, 11:25
            Stable to chyba nie warto -skoro juz jest już zamrożony do wydania następnej
            edycji.
            Pewnie w ciągu kilk tygodni będzie oficjalne wydanie.
    • photoo Re: Instalacja linuxa 22.03.07, 11:30
      no właśnie i tego w Linuxie nie lubie, trzeba poświęcić dużo czasu na instalacje
      i dopasowywanie ustawień do swoich wymagań:) mialem Ubuntu, zainstalował mi go
      kolega i był moją pomoca ale po tygodniu zrezygnowałem:) nie podobało mi się
      ciagłe szukanie potrzebnych rzeczy czy pytanie qmpla o cos prostego:) wróciłem
      do Windowsa - teraz Vista i jestem bardzo zadowolony:) wszystko działa jak
      potrzeba, wiem co mam zrobic i nie musze się już pytać:) Linux? może kiedyś:)
    • Gość: zxc Re: Instalacja linuxa IP: *.adsl.inetia.pl 22.03.07, 12:10
      ty lepiej sie upewnij że masz plytke instalacyjną debiana. może kolega sie
      pomylil i dał ci coś innego , albo mardzo starą wersje.
      by uruchomić instalator debiana wystarczy wcisnąc enter, opcje podajesz jak
      chcesz zmienić sposób instalacji
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka