Dodaj do ulubionych

Problem z dyskiem twardym (?)

IP: *.espol.com.pl 10.06.03, 21:10
Podczas normalnej pracy nagle ekran komputera zamarł, nie było reakcji na ruch myszy, żadne skróty klawiaturowe (w tym ctr+alt+delete) nie działały. Jednocześnie z wnętrza jednostki centralnej zaczęło się wydobywać dziwne chrobotanie, jakby dysk twardy się tam w środku tłukł wyjątkowo głośno. Zrestartowałam komputer. Zaraz po włączeniu dysk twardy (bo to chyba on, choć pewności nie mam) znów zaczął nienormalnie buczeć, proces uruchamiania się kompa zatrzymał się (a było to jeszcze przed rozpoczęciem wczytywania systemu). Dopiero powtórne wyłączenie i włączenie (po dłuższej chwili) pomogło. Komputer uruchomił się i działa normalnie, ale boję się, że mogłoby się to powtórzyć i że jest to coś poważnego. Czy rzeczywiście problem sprawia tu dysk twardy? I czy może ktoś mógłby mi pomóc w rozwiązaniu tego problemu?
Z góry dziękuję
Alice
Obserwuj wątek
    • Gość: kiki Re: Problem z dyskiem twardym (?) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.03, 22:13
      Gość portalu: Alice napisał(a):

> Podczas normalnej pracy nagle ekran komputera zamarł, nie było reakcji na
      ruch
      > myszy, żadne skróty klawiaturowe (w tym ctr+alt+delete) nie działały.
      Jednocześ
      > nie z wnętrza jednostki centralnej zaczęło się wydobywać dziwne chrobotanie,
      ja
      > kby dysk twardy się tam w środku tłukł wyjątkowo głośno. Zrestartowałam
      kompute
      > r. Zaraz po włączeniu dysk twardy (bo to chyba on, choć pewności nie mam)
      znów

czesc a jaki to dysk? moze po prostu przy panujacych w tej chwili temperaturach
      sie zabardzo przegrzal (chyba trzeba pomyslec o dodatkowym
      chlodzeniu ),pozdrawiam
      > zaczął nienormalnie buczeć, proces uruchamiania się kompa zatrzymał się (a
      było
      > to jeszcze przed rozpoczęciem wczytywania systemu). Dopiero powtórne
      wyłączeni
      > e i włączenie (po dłuższej chwili) pomogło. Komputer uruchomił się i działa
      nor
      > malnie, ale boję się, że mogłoby się to powtórzyć i że jest to coś poważnego.
      C
      > zy rzeczywiście problem sprawia tu dysk twardy? I czy może ktoś mógłby mi
      pomóc
      > w rozwiązaniu tego problemu?
      > Z góry dziękuję
      > Alice
    • Gość: jap Re: Problem z dyskiem twardym (?) IP: 195.136.36.* 11.06.03, 10:10
      Radzę też obejrzeć wentylator od procesora. Może się zatarł, a to powoduje
      przegrzanie procesora? To, co może hałasować w środku to dysk, flop, CD i
      wentylatory (ewentualnie również karty graficznej).
    • Gość: Win3000 Re: Problem z dyskiem twardym (?) IP: proxy:* / 172.17.18.* 11.06.03, 10:17
      Jak Ci chrobocze dysk twardy to czym prędzej zrób kopię ważnych danych i
      zacznij zbierać na nowy :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka