Gość: lukasz IP: 80.51.176.* 26.08.07, 20:28 Witam mam przenosny dysk WD, juz mam wgrane sporo danych na dysku, czy moge teraz podzielic ten dysk na partycje bez utraty danych? Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: lajosz Re: Dysk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.07, 20:56 Gość portalu: lukasz napisał(a): > Witam mam przenosny dysk WD, juz mam wgrane sporo danych na dysku, > czy moge teraz podzielic ten dysk na partycje bez utraty danych? Tak, np. programem "Partition Magic", ale najpierw zrób defragmentację. Link Zgłoś
user0001 Re: Dysk 26.08.07, 20:58 Istnieją narzędzia które pozwolą na wydzielenie partycji z nieużywanej części istniejącej partycji (dysku). Na pewno Partition Magic umożliwia to. może także inne narzędzia dają takie możliwości. Nie znam narzędzi które pozwolą podzielić zapełniony dysk na partycje (z przeniesieniem części danych na inną partycję). Dzielenie partycji na mniejsze to ryzykowna operacja. Polecam przed taką operacją zrobić kopię zapasową istotnych danych. Zanik zasilania w trakcie takiej operacji może okazać się tragiczny w skutkach. Także UPS może okazać się niewystarczającym zabezpieczeniem. W trakcie podziału partycji na mniejsze, wykonywana jest defragmentacja, a ta operacja może trwać nawet kilka godzin. Link Zgłoś
t-800 Re: Dysk 26.08.07, 21:45 user0001 napisał: > Istnieją narzędzia które pozwolą na wydzielenie partycji z nieużywanej części > istniejącej partycji (dysku). Na pewno Partition Magic umożliwia to. Jeśli to dysk na USB (autor nie wspomina), to PM prawdopodobnie go nie zobaczy (potraktuje jak pendrive'a). Link Zgłoś