Dodaj do ulubionych

restart kompa

IP: *.vlan54.dengo.lubman.net.pl 05.09.07, 22:01
Po włączeniu komputer sam sie wyłacza tzn pojawia się niebieski ekran z białym napisem że wystąpił problem.... i następuje zrzucanie pamięci fiz na dysk itd.. potem sprawdzanie plików ... co moż ebyć tego przyczyna? wczesniej to samo robilo sie raz na jakis czas a teraz za kazdym razem zaraz po wlaczenu komp
Obserwuj wątek
    • Gość: Kolobos Re: restart kompa IP: *.escom.net.pl 05.09.07, 23:17
      Zrob ze zrzutem to:
      forum.purepc.pl/index.php?showtopic=104416
      Wynik wklej na wklej.org i daj link.
      • Gość: gzegzolka Re: restart kompa IP: *.vlan54.dengo.lubman.net.pl 05.09.07, 23:40
        W dzisiejszym pliku tzn Mini090507.dmp bylo: ntoskrnl.exe
        ale we wcześniejszych były inne przyczyny - dużo mam tych plików -Mini tzn ok.30 - słyszałam tez ze to moze byc wirus wiec wkleilam logo z hijackt.. na forum z wirusami -co dalej??
        ps. chcialam wkleic wynik na wklej.org ale.. jak to skopiowac? printscreenem ?
        • Gość: Kolobos Re: restart kompa IP: *.escom.net.pl 06.09.07, 00:24
          Sprawdz ram memtestem -> www.memtest.org
          Dysk sprawdz przy pomocy HdTune, nastepnie zrob screeny wszystkich zakladek, wrzuc na jakis server z obrazkami i daj link.
          Zobacz czy kondensatory na plycie glownej nie spuchly, napisz tez jaki masz zasilacz (model i marka).
          • Gość: gzegzolka Re: restart kompa IP: *.vlan54.dengo.lubman.net.pl 06.09.07, 20:46
            sprawdzalam ram memtestem- czy z tego da sie jakies screeny zrobic? nie wiem gdzie bo mi sie nic nie pojawilo, tu sa screeny z hdtune:
            up.wklej.org/download.php?id=d94e18a8adb4cc0f623f7a83b1ac75b4
            model i marke zasilacza sprawdze po wylaczeniu komp i kondensatory tez
            • xulu Re: restart kompa 06.09.07, 21:39
              cos dopisze, w ostatnim zrzucie hd tune wykonaj skanowanie tzn.wciśnij start i
              cierpliwie czekaj ,skanowanie odbędzie sie w celu znalezienia bad sektorów na
              twardym...
            • Gość: Kolobos Re: restart kompa IP: *.escom.net.pl 06.09.07, 22:25
              Zostaw memtest na 2-3 godziny i niech chodzi, nastepnie sprawdz czy znalazl bledy. Tak wyglada skan bez bledow:
              www.techpowerup.com/articles/32/images/memtest.gif
              Tak wyglada gdy znajdzie bledy, a wiec nie sposob przegapic:
              www5f.biglobe.ne.jp/~sharkey/Image3/Memtest.jpg
              Co do dysku to widze, ze 7 uszkodzonych sektorow zostalo juz relokowanych w zwiazku z tym w przyszlosci warto pomyslec o nowym dysku. Oczywiscie dysk moze dzialac jeszcze dlugo o ile liczba uszkodzonych sektorow nie zacznie sie zwiekszac. Nie mniej to raczej nie jest powodem problemow z komputerem.
              • Gość: Sławek62 Re: restart kompa IP: *.klaudyny.waw.pl 06.09.07, 23:56
                Podstawowy problem to zapchanie dysku C: - 98,69% zajętości partycji
                systemowej nie wytrzyma żaden windows. Opróżnij Kosz, następnie
                Prawoklik na koszu i ustaw suwakiem wielkość kosza na np. 3% dla
                wszystkich dysków. Prawoklik na wolnej części Pulpitu >>>
                Właściwości >>> Zasilanie >>> Hibernacja : odptaszkuj „włącz”
                Prawoklik na Mój komputer >>> Właściwości >>> Zaawansowane >>>
                Wydajność –Ustawienia >>> Zaawansowane >>> Pamięć wirtualna >>>
                Zmień :
                Ustaw plik wymiany na 1,5x RAM
                Poczytaj o optymalizacji systemu:
                binboy.sphere.pl/index.php?show=151
                www.tweaks.pl/mapa.html
                Gdy zwolnisz choć 20% miejsca na dysku C:, zrób defragmentację dysku
                np. free
                JkDefrag
                www.kessels.com/JkDefrag/
                Defragmentacja rejestru
                www.idg.pl/news/77730.html
                www.tweaks.pl/czytaj,13._rejestr,297.html
                • Gość: gzegzolka Re: restart kompa IP: *.vlan54.dengo.lubman.net.pl 11.09.07, 19:49
                  zwolniłam troche miejsca na dysku C, zrobiłam defragmentacje, zostawiłam memtest na kilka godzin (wykrył kilkanaście błędów-ale jak je naprawic?) i co teraz? komp dalej się wyłącza
                  • Gość: Sławek62 Re: restart kompa IP: *.klaudyny.waw.pl 11.09.07, 21:24
                    Błędy memtest wskazują:
                    1. Fizyczne uszkodzenie pamięci, naprawa wymaga specjalistycznego
                    sprzętu i przy obecnych cenach pamięci RAM jest nieopłacalna.
                    Śmietnik i zakup nowych.
                    2. Niekontakty w slocie. Wyjąć płytki pamięci, pozłacane styki
                    delikatnie oczyścić gumką do ołówka. Wkładać i testować pojedynczo,
                    w różnych slotach(bankach), aż memtest pokaże 0 błędów. Sloty na
                    płycie można przedmuchać sprężonym powietrzem.
                    Pamięć można sprawdzić w innym komputerze. Poprawna praca świadczy o
                    możliwości uszkodzenia płyty gł., lub zasilacza.
                    3. Uszkodzony zasilacz - podmiana na zas. o mocy > lub =, od
                    zainstalowanego.
                    4. płyta gł. do wymiany.
                    Rodzaj i typ pamięci odczytasz Everestem. Czasami wystarczy
                    przełożenie płytki do innego slotu. Położenie RAM w manualu płyty gł.
                    Wyłącznie zero błędów w memteście jest wymagane do poprawnej pracy
                    komputera.
                    Zacznij od podmiany zasilacza, podaj typ zasilacza, po zdjęciu
                    obudowy pisze na zasilaczu.
                    • Gość: gzegzolka Re: restart kompa IP: *.vlan54.dengo.lubman.net.pl 11.09.07, 23:02
                      no tak - rozkręciłam komp, przełozyłam pamięc w inne miejsce (nie wiem jak sie to fachowo nazywa) spisałam nazwe zasilacza-CODEGEN 300W, obejrzalam plyte glowna- no i okazalo sie ze na kondensatorach jest taki zlotawy nalot wiec chyba to jest problem- MAm pyt- 1-czytalam ze mozna samemu wymienic kondensatory-warto? czy lepiej nowa plyte kupic? 2-czy to ze mam tylko 256 pamieci RAM moze miec jakikolwiek wplyw na moje problemy z kompem? Prosze fachowca o rade co zrobic ps. hmm po tym jak "odkurzylam komp od srodka" i zmienilam polozenie pamieci komp sie nie wylaczyl wiec moze poczekac z jakimkolwiek dzialaniem/
                      • Gość: Sławek62 Re: restart kompa IP: *.klaudyny.waw.pl 12.09.07, 11:10
                        kondensatory wymiana.
                        www.edw.com.pl/index.php?module=ContentExpress&func=display&ceid=151&meid=
                        Trzeba mieć nieco wprawy, dobrą lutownicę(25 - 40W z regulacją
                        termiczną) i odsysacz.
                        256MB dla WinXP to trochę mało, min 512, zalecane 1G. Podaj jaki
                        procesor i płyta. Zasilacz - jeden z najgorszych na rynku, wymień
                        koniecznie np:
                        Amacrox Warrior AX400-PNF lub Modecom MC-350
                        ceny przykładowe:
                        sklepwgk.pl/cennik.php?kid=17
                        poczytaj:
                        www.benchmark.pl/r.php?
                        file=www.benchmark.pl/sklep/top_10.html
                        Co znaczy
                        > . hmm po tym jak "odkurzylam komp od srodka" i zmienilam polozenie
                        pamieci komp
                        > sie nie wylaczyl wiec moze poczekac z jakimkolwiek dzialaniem/

• Gość: Kolobos Re: restart kompa IP: *.escom.net.pl 12.09.07, 12:51
                          Lepiej zaczekaj z tym wszystkim do czasu az autorka poda jaki to dokladnie komputer (plyta, procesor itd). Moze sie okazac, ze wymiana kondensatorow bedzie kosztowac wiecej od nowej plyty. Lub tez bardziej oplacalne bedzie kupno nowych czesci zamiast inwestowanie w trupa.
                          • Gość: gzegzolka Re: restart kompa IP: *.vlan54.dengo.lubman.net.pl 12.09.07, 18:12
                            procesor- Athlon 2000+ xp, płyta Soltek sl-75drv5 kt333 soca muz
                            Sama tych kondensatorow nie wymienie wiec albo oddam do "serwisu" albo kupie nowa plyte. Teraz pyt czy ten sprzet podziała jeszcze troche czy nagle któregos dnia całkowicie przestanie działać no i czy opłaca się wymieniać tylko plyte?
                            • Gość: Kolobos Re: restart kompa IP: *.escom.net.pl 12.09.07, 21:21
                              Nie warto naprawiac tej plyty, w serwisie zapewne wezma za to z 50zl, wiec lepiej kupic nowa. Do tego kupno zasilacza (np. Delta 400W z allegro 60zł) + ram 512MB. Mozna tez kupic wszystko nowe o ile masz na to fundusze (zasilacz, procesor, ram, plyta).
                              • Gość: gzegzolka Re: restart kompa IP: *.vlan54.dengo.lubman.net.pl 12.09.07, 21:30
                                oki -myslicie ze kupno plyty, zasilacza i dokupienie pamieci rozwiaze moj problem czy moze byc cos jeszcze co wplywa na takie dzialanie kompa? a i jeszcze moze jakas rada co do plyty-jaka kupic- zakladajac zostawienie starego tzn Athlon 2000 xp
                                Dzieki dzieki za wszystkie porady;-))
                                • Gość: Kolobos Re: restart kompa IP: *.escom.net.pl 12.09.07, 21:59
                                  Ile pieniedzy chcesz przeznaczyc na to wszystko?
                                • Gość: niktabc@vp.pl Re: restart kompa IP: *.toya.net.pl 14.09.07, 00:15
                                  a po diabła tak - kup nową płyte np z zintegropwanmym GF6100 + złącze PCIEX np
                                  FOXCONN ok 200 zl + PROCESOR AMD SEMPRON 3200+ 64 bit za ok 120 zł, + 512 MB
                                  DDR2 667 np BUFFALO za ok 80zł + ZASILACZ np QOLTEC400W lub MC 350W za ok 100 zł
                                  i masz za 500zł nowy sprzęt z nową gwarancją a tak wydasz 50-80 na używaną płyte
                                  z 80 zł na 512 używaną DDR 400 +100 na zasilacz + pewnie wiatrak nowy ok 20 i
                                  masz 280 zł i nadal stary sprzęt
                                  kupując nowy masz NOWĄ 36 miesięczną gwarancje (no na zasilacz 24-mce) -
                                  zastanów się a w razie pytań pisz tu lub na maila
                                  • Gość: gzegzolka Re: restart kompa IP: *.vlan54.dengo.lubman.net.pl 19.09.07, 17:37
                                    jeśli kupię sprzet kt wymieniłes to bedzie ok? tanio to wychodzi więc zastanawiam sie czy warto taki tani kupować żebym znowu za np. rok nie musiała wymieniać- a dysku twardego nie trzeba nowego?
                                    • Gość: niktabc@vp.pl Re: restart kompa IP: *.toya.net.pl 19.09.07, 23:53
                                      dysk nie przypuszczam można sprawdzić programem serwisowym jego stan!, po 2
                                      tanie ale niezłe - dużo tego znajomi sprzedali w sklepie i jakoś nie wraca więc
                                      nie powinno być problemów

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka