Dodaj do ulubionych

Strona główna gazety pod Linuksem

28.08.08, 03:04
Z jakiegoś powodu, strona główna gazety.pl pod Fedorą 9 wygląda tak:

img84.imageshack.us/my.php?image=zrzutekranuhb9.png
Jak można łatwo zauważyć, układ strony jest dość mocno skopany w porównaniu z Windows. Pod innymi dystrybucjami jest mniej więcej to samo. Zna ktoś przyczynę nieprawidłowego wyglądu tej i wielu innych stron ?

Uprzedzając standardowe w takich sytuacjach pytanie: czcionki Microsoftu mam zainstalowane (włącznie z Tahomą), system je widzi a ustawienia Firefoksa są identyczne z windowsowymi.

Żeby było śmieszniej, na Firefoksie odpalonym przez Wine strona wygląda normalnie...
Obserwuj wątek
    • saksalainen A jak wyglada pod Wine? 28.08.08, 16:30
      Nie mam zainstalowanego, a pod Windows nie widziałem... jak ma wygladac?
    • ld51 Re: Strona główna gazety pod Linuksem 28.08.08, 21:03
      Tak wygląda zarówno pod Windowsem jak i pod Wine:

img376.imageshack.us/my.php?image=yndosrc9.jpg
      Ładne, ostre i wyraźne czcionki (drobne rozmazanie to wina screena), nic nie wyjeżdża poza ramki, nic nie jest obcięte. Jak już wspominałem, czcionka użyta do wyświetlania jest ta sama. Zmiana ustawień czcionek w systemie nic nie daje. Próbowałem nawet zmieniać DPI w xorg.conf ale też nic z tego.
    • przyladek.dobrej.nadziei Re: Strona główna gazety pod Linuksem 24.10.08, 20:33
      ld51 napisał:

> Z jakiegoś powodu, strona główna gazety.pl pod Fedorą 9 wygląda tak:
      >
      > img84.imageshack.us/my.php?image=zrzutekranuhb9.png

Na początek proponuję wywalić firefoxa, który przychodzi z dystrybucją i
      zaistalować samemu ze strony mozilli. Najlepiej ostatnią wersję dwójki. Z trójką
      miałem problemy i wróciłem do dwójki. A następnie wybrać odpowiednie czcionki. U
      mnie świetnie wyglądają "Liberation".
    • kell99 Re: Strona główna gazety pod Linuksem 25.10.08, 18:08
      Nie masz zainstalowanych odpowiednich fontow. Poszukaj rpm dla fedory (szukaj
      czegos co sie nazywa corefonts), albo jezeli juz masz windows, przekopiuj
      czcionki *.ttf z windows do linuksa. Najprosciej wrzucic je do ~/.fonts/ i
      wszystko powinno byc ok.
      W ustawianiach fontow dla gnome mozesz potem ustawic w jakis sposob fonty sa
      wyswietlane - np ustawic algorytm 'wygladzania' jezeli uwazasz, ze te ktore masz
      sa zbyt rozmyte/zbyt grube. Jezeli masz monitor LCD polecam eksperyment z takim
      ustawieniem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka