Dodaj do ulubionych

INTERNET BEZPRZEWODOWY???

IP: *.zgora.dialog.net.pl 24.10.03, 11:41
chcialabym sie dowiedziec czegos wiecej na powyzszy temat.

co to jest za system???

do jakiego systemu jest podobny??? LAN? ISDN? itd.

czy majac taki internet ma sie rowniez firewalla, ktory uniemozliwia rozmowy
przez micro i kamerke???

Obserwuj wątek
    • Gość: dominik666 Re: INTERNET BEZPRZEWODOWY??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.10.03, 15:05
      bezprzewodowy - LAN po prostu karty sieciowe nie są połaczone kablem tylko
      łączą się za pośrednictwem fal radiowych,struktura budowy takiej sieci w zasadzie
      przypomina LAN

> czy majac taki internet ma sie rowniez firewalla, ktory uniemozliwia rozmowy
      > przez micro i kamerke???

wszystko ze stwojej strony wygląda tak jak jak w LANie
      • Gość: J. Re: INTERNET BEZPRZEWODOWY??? IP: *.zgora.dialog.net.pl 26.10.03, 15:50
        czyli beda nici z rozmow przez micro itd.?????
    • gray Re: INTERNET BEZPRZEWODOWY??? 26.10.03, 15:53
      różnica jest jedynie w sposobie przesyłania danych. nie ma to nic wspólnego z
      firewallami itp. itd. - to są rozwiązania administracyjne, na które ośrodek, w
      którym są przenoszone dane nie ma żadnego wpływu.
      • Gość: J. Re: INTERNET BEZPRZEWODOWY??? IP: *.zgora.dialog.net.pl 26.10.03, 16:30
        ale jest taki "mily" pan nad nami ktory moze zablokowac pewne porty
        odpowiedzialne za takie rozmowy???

musze to wiedziec, bo wszedzie gdzie szukam nie ma o tym mowy, jest napisane o
        systemie ale o szczegolach ani slowa

a przeciez wiele ludzi na calym swiecie komunikuje sie w ten sposob

• gray Re: INTERNET BEZPRZEWODOWY??? 26.10.03, 17:08
          miły pan może zablokować usługi niezależnie od tego czy mamy sieć na drucie czy
          wireless. usługi, o których mówisz, mogą być blokowane ze względu na spore
          abciążanie łącza ale nie jest to regułą. proponuję dowiadywać się telefonicznie
          lub osobiście w siedzibie firmy.
          • Gość: J. Re: INTERNET BEZPRZEWODOWY??? IP: *.zgora.dialog.net.pl 27.10.03, 09:04
            no tak czyli wszystko w rekach "milego" pana :))))

bo DIALOG nie robi takich psikusow, im jakos linia sie nie przeciaza

przynajmniej nic mi o tym nie wiadomo :))))
            • gray Re: INTERNET BEZPRZEWODOWY??? 27.10.03, 10:54
              dialog to zupełnie inna technologia. internet z dialogu to ISDN właśnie -
              każdemu abonentowi przydzielane jest osobne pasmo o ustalonej szerokości i nic
              więcej. w sieciach osiedlowych wielu użytkowników musi współdzielić łącze i
              jeżeli administrator nie potrafi wprowadzić odpowiednich zasad przyznawania
              szerokości pasma to najczęściej ucieka się do blokowania usług obciążających
              łącze. w mojej sieci mam przyznane na 'sztywno' około 128kbps (w rzeczywistości
              wacha się to od 16 do 22kBps i żadne usługi nie są blokowane bo zawalając sobie
              całe pasmo nie zabieramy nic innym użytkownikom - po prostu mam szczęście być
              obsługiwanym przez jednego z lepszych fachowców w kraju. nie wszyscy to
              szczęście jednak mają.

jak już mówiłem - trzeba się tego wszystkiego po prostu dowiedzieć.
              • Gość: J. Re: INTERNET BEZPRZEWODOWY??? IP: *.zgora.dialog.net.pl 27.10.03, 12:19
                dzieki dzieki juz qmam

wlasnie DIALOG to ISDN i inne zasady dzialania

szkoda tylko ze DIALOG nie jest dostepny w calej polsce
                • gray Re: INTERNET BEZPRZEWODOWY??? 27.10.03, 12:42
                  Gość portalu: J. napisał(a):

> szkoda tylko ze DIALOG nie jest dostepny w calej polsce

bo musi wydzierać klientów monopoliście jakim jest tpsa. w te wakacje dialog
                  okablował moje osiedle ale chyba się nie skuszę na internet z dialogu bo już
                  się za bardzo przyzwyczaiłem do stałego łącza i zawsze wolnego telefonu. ceny
                  też juz nie są tak zachęcające jak kiedyś...
                  • Gość: J. Re: INTERNET BEZPRZEWODOWY??? IP: *.zgora.dialog.net.pl 28.10.03, 09:17
                    ale DIALOG to internet nonstop 24 h (staly abonament) i osobna linia
                    telefoniczna

nie znam na razie lepszego systemu, oczywiscie kazdy ma swoje wady, w tym
                    przypadku, ze kradna swiatlowody lub sa w inny sposob uszkadzane

przeszlam przez LAN ale tam wiecej nie bylo netu jak byl, bo co jakis czas
                    palily sie huby no i byla ta SCIANKA :))))))
    • Gość: ckw Re: INTERNET BEZPRZEWODOWY??? IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 27.10.03, 23:12

BEzprzewodowo, i to z laptopa. Zajrzyj tam:

www.apple.com.pl/products/powerbook/wireless.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka