Dodaj do ulubionych

8 funkcji, które Opera miała pierwsza

• Gość: Marek Re: 8 funkcji, które Opera miała pierwsza IP: *.cust.tele2.de 13.06.09, 17:48
      > tymczasem FF jest minimalną przeglądarką

dobre :D)))

FF w "gołym" stanie ma bardzo podstawowa funcjonalnosc - za to zajmuje duzo miejsca i zre duzo zasobow.

Opera ma wszystko wbudowane, ale mimo to zajmuje miej miejsca niz "goły" FF. Ja tez 3/4 funkcji Opery nie uzywam - ale nie przeszkadza mi ze sa. Moze mi sie kiedys przydadza.
    • Gość: Gość Re: 8 funkcji, które Opera miała pierwsza IP: *.chello.pl 14.06.09, 10:30
      Opere porównałbym z Mini Cooper'em, jest dla ludzi z dobrym gustem, którzy cenią zarówno jakość.
      Firefox = golf 3
      :-)
    • Gość: nois Re: 8 funkcji, które Opera miała pierwsza IP: 217.98.88.* 14.06.09, 12:32
      od kilku dni używam Opera 10.00 beta, baaaardzo polecam. 100 punktów w teście Acid 3 ;) ( acid3.acidtests.org ), wyświetlanie zakładek w formie graficznej, poprawiony speed dial, szybka jak diabli, no i jak dotąd nie natknąłem się na jakąkolwiek stronę która by działała niepoprawnie. no i wygląda jeszcze lepiej niż 9 ;)

• Gość: Gość Re: 8 funkcji, które Opera miała pierwsza IP: 193.200.46.* 14.06.09, 12:39
      Internet Explorer jest to program do sciągnięcia Opery albo Firefoxa
    • Gość: lobo Re: 8 funkcji, które Opera miała pierwsza IP: 82.146.251.* 14.06.09, 12:51
      Opera to bardzo dojrzała przeglądarka. Wyprzedza dość znacznie FF (który bez dodatków jest dość ubogi) nie mówiąc o IE i Safari... Ale niestety, jest zamknięty i przez to czuję dyskomfort podczas uźywania. Dlatego kibicuję FF- ale Opera górą ciągle jest!
    • Gość: AdrianWerner Re: 8 funkcji, które Opera miała pierwsza IP: *.adsl.inetia.pl 14.06.09, 15:03
      Prawie już10 lat używam Opery, inne przeglądarki na chwilę mnie zaciekawiały, ale i tak prędzej czy później wracałem do Opery. Ale teraz.. po tych bzdurach jakie Opera odstawia w KE przeciw Microsoftowi... czuję duży niesmak i korci mnie by przesiąść się na Firefoxa czy Chrome.
    • Gość: Aurelios Re: 8 funkcji, które Opera miała pierwsza IP: 89.161.4.* 14.06.09, 15:52
      Nie styknąłem sie z żadną stroną, któa mogłaby źle działać/nie chodzić, nie jest wolny (trzbea mieć dobry komputer a nie zawalać syfem), nei msuze instalowac dodatkó - mam wszystko na wyciagnęcie ręki, gesty, blokowanie zawartości, poczta i nie miałem ŻADNYCH problemów ze stronami flash ... podziekował. Moge mieć zastrzeżenie tylko do obsługi torrentów, ale mam nadzieje że się przebudzą i zrobia z tego drugiego uTorrenta. ;-)
    • Gość: Q Re: 8 funkcji, które Opera miała pierwsza IP: *.rzeszow.vectranet.pl 14.06.09, 17:16
      Opera ssie i ssać będzie po wsze czasy. Dlaczego? Dlatego, że ja ją kojarzę jako tę przeglądarkę która mi pokazywała reklamy w swoim oknie. Nigdy nikomu jej nie poleciłem, bo sam jej nie używam. Opera ma znikomy udział i tak pozostanie. Ci którym znajomi guru komputerowi zmigrowali system na Firefoksa w nim pozostaną i nie będą potrzebować jakiejś tam Opery.
    • Gość: meg Re: 8 funkcji, które Opera miała pierwsza IP: 167.83.9.* 14.06.09, 17:35
      Bawi mnie to jak ludzie z maniakalnym uporem przekonuja innych, ze Opera jest produktem ekskluzywnym i najwyzszej jakosci. Dlaczego wiec, do jasne cholery, nie dzialaja niketore popularne strony???
      Dlaczefo Firefox wciaz bezkonkurencyjnie prowadzi, pomimo, ze jest krocej na rynku i jest, jak Opera, dobrowolnie ywbierana przegladarka???
      Chyba ludzie wiedza czego chca i co oczekuja, a Firefox najwyzrazniej spelnia ich oczekiwania. Ja, jak wiekszosc uzytkownikow, wyprobowalam wszystkie najwazniejsze przegladarki, i moge smialo powiedziec, ze Firefox jest wciaz najlepszy!
    • Gość: lolek Re: 8 funkcji, które Opera miała pierwsza IP: *.tktelekom.pl 14.06.09, 18:12
      Z jednej strony dobrze że jest mniej popularna, program dla wybranców, coś jak w motoryzacji jakis Bentley... prestiz
    • Gość: alex Re: 8 funkcji, które Opera miała pierwsza IP: *.client.duna.pl 14.06.09, 18:31
      kolejna opcja opery- w ff tego nie znalazlem- minimalizacja do traya za pomoca ctrl+h (od 8.x czy 9.x trzeba tylko wlaczyc skroty proste w opcjach.)
    • Gość: qwerty Re: 8 funkcji, które Opera miała pierwsza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.09, 21:15
      Może i Opera ma duże zasługi, sam dość długo jej używałem. Ale jak przekonałem się do Mozilli Firefox to nie chce niczego innego widzieć. Ostatnio z ciekawości porównywałem prędkość z jaką wczytują daną stronę obie przeglądarki, nie robiłem tego ze stoperem, ale zauważyłem sporo różnicę, przemawiającą na stronę Firefoxa. Oczywiście szacun dla Opery, ale wolę lisa :)
      Oczywiście to tylko moje zdanie i za chwilę ktoś nade mną będzie miał wonty, ale trudno...
    • Gość: w Re: 8 funkcji, które Opera miała pierwsza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.09, 11:26
      "Internet Explorer jest to program do sciągnięcia Opery albo Firefoxa"

Wow, oryginalne. Musisz byc dusza towarzystwa w pracy. O ile pracujesz, swetrze :)
    • Gość: Firefox madafaka Re: 8 funkcji, które Opera miała pierwsza IP: *.b-ras3.mvw.galway.eircom.net 15.06.09, 11:37
      Operą możesz wejść na każdą stronę, dosłownie... Tylko się nie zdziwcie gdy wasz komputer złapie w końcu jakiegoś syfa! W Firefoxie niebezpieczne strony są całkowicie blokowane dzięki samej przeglądarce oraz dodatkom WOT i NoScript, a większość użytkowników Liska ma te rozszerzenia. Nie wspomnę tez o częstych aktualizacjach Firefoxa. Opera może mieć sporo niezałatanych dziur, ale jej użytkownicy to skończeni ignoranci, którzy uważają, że ich przeglądarka jest najbezpieczniejsza. Chyba tylko dlatego, ze prawie nikt jej nie uzywa LOL
    • Gość: hmm Re: 8 funkcji, które Opera miała pierwsza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.09, 13:07
      skoro jest najlepsza, to dlaczego nie jest popularniejsza od FF ?
    • Gość: Gość Re: 8 funkcji, które Opera miała pierwsza IP: *.chello.pl 15.06.09, 23:26
      Cóż można dodać. Opery używam od 8 lat i nigdy, ale to przenigdy nie zaistalowała mi jakiegokolwiek świństwa. Uważam ją za najbezpieczniejszą przeglądarkę. Tyle w temacie. Ah.... zapomniałbym dodać, że nigdy również nie nie miałem zainstalowanego zamułantywira.Szybka, nie wieszająca się, zapamiętująca stan otwartych zakładek przed zamknięciem, z obsługą GM (wstecz itp.) przeglądarka, gdzie twórcom zależy na jakości. Chylę czoła za brak poważniejszych potknieć w pisaniu softu,a wiem co mowię. Tak zwany szacun twórcom i współtwórcom. Dziękuję za uwagę.
    • Gość: MaxDamage Re: 8 funkcji, które Opera miała pierwsza IP: *.uz.zgora.pl 16.06.09, 10:46
      "skoro jest najlepsza, to dlaczego nie jest popularniejsza od FF ?"

Skoro Firefox jest najlepszy to dlaczego nie jest popularniejszy od IE? :]

Czytając komentarze niektórych dzieci (dziecko pisze na niskim poziomie i nie potrafi uzasadniać) odniosłem wrażenie, że synonimem słowa "najlepszy" jest słowo "najpopularniejszy".

Ktoś następny rzuca bezmyślne opinie, że Opera nie wyświetla poprawnie wszystkich stron, bez podania nawet przykładu takie strony. Dzieci w przedszkolu uczą się już uzasadniać swoje opinie. A ten kto nie potrafi uzasadnić, niech pozostawi swoje przemyślenia w swoim małym móżdżku.

Allegro - niby co wyświetla się na tej witrynie niepoprawnie pod Operą?
      google.com/analytics/- j.w.

Aby Firefox blokował reklamy na stronach trzeba wejść na stronę z rozszerzeniami do Firefoxa, odszukać jakoś rozszerzenie blokujące reklamy (a skąd mam wiedzieć że nazywa się np. adblock?!), pobrać i zainstalować adblocka, uruchomic ponownie Firefoxa i zaaplikować adblockowi jakąś "bazę" przedefiniowanych filtrów reklam.
      W przypadku Opery wykonujemy tylko tę ostatnią czynność, czyli ściągamy np. z tej strony www.portal24h.pl/pobierz/detale/internet/651-filtr-reklam-do-opery.html listę gotowych filtrów reklam i aplikujemy. Brawo! Opera od tej chwili blokuje reklamy na różnych stronach bez naszego dodatkowego wysiłku.

Noscipt w Operze?
      - Klawisz F12>Włącz/Wyłącz obsługę JavaScipt (globalne wylączenie/włączenie)
      - PPM>Preferencje dla witryny>Skrypty>Włącz/Wyłącz obsługę JavaScript (wyłączenie/włączenie dla tylko tej witryny)
      - oczywiście można też to sobie załatwić prościej umieszczając odpowiedni przycisk na pasku narzędziowym
    • Gość: mike Re: 8 funkcji, które Opera miała pierwsza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.09, 12:24
      opera = rolls royce
      opera = produkt ekskluzywny

no bez przesady jakby była ekskluzywna to by kosztowała ze 5000 zł i by ją sprzedawali w pudełku ze szczerego złota wysadzanym diamentami

jest po prostu porównywalna może ciut lepsza od firefoksa i tyle
      nie rozumiem czym sie jarać

poza tym te komentarze to żal fanboy'e Fx'a vs fanboy'e Opery

jakby od tego czy można blokować reklamy zależało wasze życie
    • Gość: m Re: 8 funkcji, które Opera miała pierwsza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.09, 14:03
      "skoro jest najlepsza, to dlaczego nie jest popularniejsza od FF ?"

"Skoro Firefox jest najlepszy to dlaczego nie jest popularniejszy od IE? :]"

A to firefox jest na stałe zainstalowany w windows? Tak? Od kiedy? IE vs reszta istnieją na rynku w inny sposób: IE jest na stałe w windows, stad jej popularność. Zarówno Opere jak i FF można sobie ściągnąć. Dlaczego więc opera jest az tak marginalna? Bo nie ma takiego supportu i pleców jak FF.
    • cooba75 8 funkcji, które Opera miała pierwsza 16.06.09, 14:46
      Opera Unite

Wersja pod windows.
    • Gość: MaxDamage Re: 8 funkcji, które Opera miała pierwsza IP: *.uz.zgora.pl 16.06.09, 16:10
      " Dlaczego więc opera jest az tak marginalna? Bo nie ma takiego supportu i pleców jak FF."

Idąc dalej Twoim tokiem myślenia... Dlaczego Firefox jest tak marginalny? Bo nie ma takiego supportu i pleców jak IE :D

Jaki to support i jakie plecy ma Firefox, a inne przeglądarki nie mają? Bo kompletnie nie wiadomo o co Ci chodzilo. Uzasadnij wypowiedź...
    • tb1 Re: 8 funkcji, które Opera miała pierwsza 17.06.09, 00:11
      Używałem Opery od paru lat. Od roku korzystam z FF. Opera jest fajna, ale nie radzi sobie z niektórymi stronami. I do cholery, kiedy zrobią porządny manager pobierania plików, z kolejkowaniem ściągania.
    • zawszeakrol Re: 8 funkcji, które Opera miała pierwsza 17.06.09, 14:46
      no i opera jest najlepsza, chociaz uzywam FF, ale kiedys górowała u mnie opera.
    • Gość: RW Re: 8 funkcji, które Opera miała pierwsza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.06.09, 13:17
      Niestet z tą reklamą opery to kicha - nigdzie nie widać żadnych reklam czy czegoś gdzie nie wejde to pobierz chrome lub foxa .... opera zainsalowałem jak ktoś mi pokazał zakładki w wersji 4 czy 3 od tej pory to moja podstawowa przeglądarka - dziękuje twórcą że ją dają za darmo...
      i pozdrawiam serdecznie wszystich innych operowców :)
    • Gość: eee tam Re: 8 funkcji, które Opera miała pierwsza IP: *.agh.edu.pl 25.07.09, 13:32
      w firefox nie ma żadnego speed dial, w ie tez nie widzialem. czyli nie wszystko zostało zerżnięte...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka