Dodaj do ulubionych

instalacja win98 - dziwna sprawa

IP: 81.168.185.* 14.12.03, 19:04
pierwszy raz mnie coś takiego spotkało i nie wiem w czym tkwi problem
a wygląda to tak podczas instalacji na świeżo sformatowany dysk
dochodzi do momentu kiedy to pojawia sie niebieska plansza instalacji w98
i żeby kontynuować wiadomo enter i powinno iść dalej
jednak tu są schody pojawia sie czarna plansza i nic, setup sie nie
uaktywnia
próbowałem też za pomocą komendy tak samo nie działa
sprawdałem płytę na innym dysku na którym jest już system po kliknięciu na
setup wszystko działa
może ktoś poradzi w czym diabeł tkwi bo ja już nie wiem

dysk na który chciałem to zainstalować to seagate 80GB
podzielony na trzy partycje pierwsza podstawowa ok 26GB ale to chyba niema
znaczenia
Obserwuj wątek
    • Gość: Abc Re: instalacja win98 - dziwna sprawa IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 14.12.03, 19:51
      Zamiast setup.exe wystartuj z setupcor.exe
      • Gość: D_NEo Re: instalacja win98 - dziwna sprawa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.12.03, 19:54
        a jeśli wtedy nie pójdzie to spróbuj zrobić partycję podstawową mniejszą niż 8GB
    • piecyk.gazowy Re: instalacja win98 - dziwna sprawa 14.12.03, 20:49
      Sprawdź czy masz WYŁĄCZONĄ ochronę antywirusową w BIOS-ie.
      • Gość: jk Re: instalacja win98 - dziwna sprawa IP: 81.168.185.* 14.12.03, 21:08
        jest wyłączona
        • piecyk.gazowy Re: instalacja win98 - dziwna sprawa 14.12.03, 21:13
          Spróbuj "zresetować" BIOS-a. Jest taka opcja "Load Default Settings" czy coś
          takiego.
    • Gość: TOYAnin Re: instalacja win98 - dziwna sprawa IP: *.toya.net.pl 14.12.03, 21:24
      A ustawiłeś tę partycje jako aktywną?
      I sformatowałeś w FAT32?
      Może być też tak, że niektóre komponenty w Twoim kompie
      są zbyt nowoczesne i instalator ma problem z ich identyfikacją...
      Na wszelki wypadek, na czas instalacji - podłącz dysk do standrdowego portu IDE;
      później można przełączyć, jak wszystko pójdzie dobrze.
      • Gość: jk Re: instalacja win98 - dziwna sprawa IP: 81.168.185.* 14.12.03, 21:57
        tak jest aktywna i fat 32 , jest to dziwny przypadek dla mnie instalowałem już
        nieraz w98 a traz chciałem na nowym dysku i są problemy
        • Gość: chmchm Re: instalacja win98 - dziwna sprawa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.12.03, 22:16
          ostatnio zdażyło mi się uruchamiać kilka kompów starszych z nowymi wstawkami -
          bez powodzenia z win 98 - jakieś niezgodności pi...ne są faktycznie, moja rada:
          jesli tylko jest wystarczajaco dużo pamięci ( MB najlepiej lecz
          niekoniecznie) instaluj win ME . wiem że psioczą na niego ale nie ja. sprawdza
          się wyjatkowo dobrze w takich sytuacjach, instalka bez problemów , mozna iść na
          piwo w międzyczasie hyhy ( przynajmniej na jakis czas ;)
    • Gość: jk Re: instalacja win98 - dziwna sprawa IP: *.lodz.dialog.net.pl 14.12.03, 23:36
      sprawdziłem
      setupcor.exe - niepomaga
      partycja mniejsz niz 8GB też nie zdażyło mi sie zresztą kiedyśinstalować na 40GB
      reset biosu - tez niepomógł

jedno mnie trapi jeszcze poniewarz mój cdrom jest trochę wyjechany juz
      może to jego wina jednak na innym dysku z zainstalowanym systemem
      po włożeniu płytki uruchamia sie ona tak więc podczas instalacji chyba też
      powinna działać ostatecznie za którymś tam razem by poszła
      sam już niewiem :)

• Gość: yankee Re: instalacja win98 - dziwna sprawa IP: *.skierniewice.cvx.ppp.tpnet.pl 15.12.03, 12:13
        Jaką masz płytę główną i wersję BIOSu? Zmieniłeś ostatnio w kompie coś jeszcze,
        czy tylko dysk? Może kartę grafiki???
        • Gość: jk Re: instalacja win98 - dziwna sprawa IP: *.lodz.dialog.net.pl 15.12.03, 14:42
          płyta to asus cusl-2c
          co do biosu to najnowsza wersja już dosyć dawno wgrana niebyło z tym problemu
          nigdy, robiłem na nim już kilka instalacji na seagate 40gb
          faktycznie była zmianiana grafika ale dosyć dawno (jednak od tamtej pory
          niebyło instalacji systemu)
          na geoforce4 mx440 64mb dram też firmy asus
          • Gość: yankee Re: instalacja win98 - dziwna sprawa IP: *.skierniewice.cvx.ppp.tpnet.pl 15.12.03, 17:37
            Nie podałe? modelu płyty, ale nic to:-) Jeżeli wcze?niej instalowałe? bez
            problemu win98 na dysku 40 gigowym, to Twój bios nie powinien mieć też
            problemów z 80-tkš. Zresztš, tutaj objawy byłyby inne, bo komp nie dałby rady
            przetestować napędów po starcie, albo wyskakiwałyby komunikaty o błędach
            podczas instalacji. U Ciebie problemem jest karta grafiki. Winda98 bardzo
            często odwołuje się do biosu i jeżeli ten nie obsługuje Twojej karty, to
            instalator nie przechodzi do trybu graficznego. Nie miałby? żadnych problemów z
            instalacjš winXP, bo ten jest "samowystarczalny" i biosu w zasadzie nie używa.
            Masz dwa wyj?cia z tej sytuacji: dla potrzeb instalacji systemu wrzucić do
            kompa starš kartę grafiki, lub podłšczyć dysk do innego kompa i odbębnić na nim
            pierwszy etap instalacji (tj. ładowanie plików do pierwszego restartu), po czym
            przełożyć go z powrotem i dokończyć ten proces. Oczywi?cie jest jeszcze trzecie
            rozwišzanie, lepsze od poprzednich: zaktualizować BIOS do wersji obsługujšcej
            GF4 mx 440, jeżeli taka istnieje:-) Jeszcze małe pytanko, tak z ciekawo?ci. Czy
            Twoja karta grafiki jest 128 bitowa? Pozdrawiam
            • Gość: yankee Re: instalacja win98 - dziwna sprawa IP: *.skierniewice.cvx.ppp.tpnet.pl 15.12.03, 18:12
              Ale jaja, zżarło mi ą i ś:-)))
            • Gość: jk Re: instalacja win98 - dziwna sprawa IP: *.lodz.dialog.net.pl 15.12.03, 18:44
              niestety niemam pojęcia ilo bitowa to jest karta
              małe info jest o niej tu jeżeli cie to interesuje
              www.clust.com/pages/fiche_ref_est_ina290_puis_cat_est_c_info_puis_rub_est_CL-0105_puis_srub_est_CL-1051.html

wracając do problemu to chyba bedzie to bo faktycznie winxp instaluje sie bez
              problemu
              sprawdze jeszcze i dam znać

• Gość: cs disk setup IP: 194.255.20.* 15.12.03, 10:20
      czym instalowales dysk i partycje ?
      musisz uzyc firmowego programu Seagate z ich strony ( albo z CD jak byl
      dolaczony )
      FDisk z dyskietki do Win98 nie instaluje poprawnie 80 GB, mimo ze samo Windows
      widzi prawidlowo dyski do 137 GB.

• Gość: Robert Re: instalacja win98 - dziwna sprawa IP: *.crowley.pl 15.12.03, 10:27
      Używałeś zapewne do dzielenia na partycje fdiska w wersji z win98 a ten nie
      zawsze dobrze radzi sobie z dyskami 80 GB i więcej, stąd mogą być te błędy,
      spróbuj zpartycjonować ten dysk fdiskiem z winME, powinno pomóc jeżeli nie to
      na razie nie mam innych pomysłów.
      • 50m Re: instalacja win98 - dziwna sprawa 15.12.03, 10:32
        Czy płyta z której instalujesz MS Windows jest legalna? A moze jest to kopia
        oryginału?

M.PL
    • Gość: jk Re: instalacja win98 - dziwna sprawa IP: *.lodz.dialog.net.pl 15.12.03, 10:48
      płyta win 98 jest legalna
      partycje robione były fdiskiem z poprawką ze strony microsoftu tak że widzi on
      dobrze 80 GB,wcześniej faktyczie nie widział
      • jodlasty Re: instalacja win98 - dziwna sprawa 15.12.03, 18:29
        mysle ze po prostu masz albo walniety CD z instalka albo CD-ROM nie radzi sobie
        z odczytem porysowanej płytki
    • Gość: jk Ok yankee :) IP: *.lodz.dialog.net.pl 15.12.03, 21:36

jednak to było to chyle czoła YANKEE
      i wielkie dzieki za pomoc
      wszystkim pozostałym także dziękuje za checi
      nie wpadł bym na to że przyczyna tkwi w karcie graficznej tym bardziej
      że zmieniałem ją dawno

Pozdrawiam wszystkich
      • Gość: sogo Re: Ok yankee :) IP: *.lublin.mm.pl 15.12.03, 22:29
        za późno trafiłem, miałem ten sam problem. Dobrze, że się z nim uporałeś.
        pzdr.
        • Gość: jk Re: Ok yankee :) IP: *.lodz.dialog.net.pl 15.12.03, 23:14
          dzięki dzięki , chęci czasem znaczą więcej od samej pomocy
          pozdr...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka