Dodaj do ulubionych

Pomocy - odżywka białkowa

21.02.11, 20:52
Witam

Mam nadzieję, że znajdę tu odpowiedz na swoje pytanie, bo szczerze mówiąc zdania na różnych portalach są tak podzielone, że już sama nie wiem co o nich myślec...
Od tygodnia mąż chodzi na siłownię, dostał na Walentynki karnet na pół roku. Teraz zbliżają się Jego urodziny i chciałabym Mu kupic między innymi białko, ale nie mam pojęcia jakie będzie najlepsze. Nie wiem nawet, czy ma znaczenie jakiej firmy ono będzie, ale widziałam, że są jakies serwatkowe i z jajek... Nie wiem jaka jest różnica, a żeby zdążyła dojsc przed urodzinami muszę zamówic ją jutro ( na All.....), najdalej pojutrze. Będę wdzięczna za uświadomienie i sugestie.

I jeszcze jedno pytanie. Dla siebie wybrałam (sugerując się tylko i wyłącznie smakiem - czekolada z miętą :) ) Fitness Authority Whey Protein. Ale ja będę pic tylko jeden koktajl z jednej miarki (raczej nie chcę budowac dużej masy mięśniowej, raczej poprawic kondycję i delikatnie ukształtowac ciało) i dlatego sugeruję się smakiem. Wiem, pewnie nie profesjonalne podejście, ale jak już wcześniej pisałam, jestem w tej kwestii laikiem :)
Będę wdzięczna za opinie osób zaznajomionych z tą tematyką.

Pozdrawiam :)
Obserwuj wątek
    • jogger Re: Pomocy - odżywka białkowa 23.02.11, 10:55
      Polecam tej samej firmy hydrolizat białka serwatkowego - najszybciej wchłanialny, idealny zaraz po treningu również dla Ciebie - zahamuje katabolizm mięśni i przyhamuje uczucie głodu
      www.sfd.pl/sklep/Fitness_Authority_Diamond_Hydrolysed_Whey_Protein-opis26074.html
      • Gość: Meganka Re: Pomocy - odżywka białkowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.02.11, 14:48
        podłączę się ze swoim pytankiem. Czy tę odżywkę już rozrobioną można przetrzymywać ok 3 godz. Tzn. przygotowć przed wyjściem na trening i spożyć tuż po? czy lepiej spożyć ok. 60 min po trening tj. po powrocie do domu?
        • jogger Re: Pomocy - odżywka białkowa 24.02.11, 10:35
          Pijemy zaraz po treningu, ja robię mixa wieczorem, trzymam w lodówce a w dzień w opakowaniu termicznym :-)
          • Gość: Meganka Re: Pomocy - odżywka białkowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.02.11, 11:32
            Dzięki za odpowiedź. Pozwolisz, że skorzystam jeszcze z Twojej wiedzy i zadam jeszcze jedno pytanie :-) Taka porcja to ok 120 kal, więc może lepiej sobie odpuścić? może to pytanie głupio zabrzmi, ale nie przytyję od tego? Ćwiczę godz. max 2 godz., 5-6 x w tygodniu, wieczorem. Kolację jem ok. 17,00 potem po ćwiczeniach już tylko banan czasem mleko sojowe. Jak teraz sobie dołożę taką odżywkę to oznacza ok. 600 kal więcej tygodniowo. Ćwiczę w zasadzie dla przyjemności, nie mam jakiegoś konkretnego celu, ale raczej wolałabym tracić na wadze niż zyskiwać... Co w zasadzie daje spożywana po treningu odżywka i czy można się bez niej obejść? Coś poradzisz?
            • jogger Re: Pomocy - odżywka białkowa 25.02.11, 12:04
              Prędzej utyjesz od bananów i mleka sojowego :-) po zjedzeniu banana skacze poziom cukru we krwi co przerywa potreningowe spalanie tłuszczu; z kolei produkty sojowe zawierają izoflawony odpowiadające strukturą kobiecym hormonom płciowym (fitoestrogeny) przez co stymulują odkładanie tłuszczu choć jednocześnie zwiększają popęd płciowy :-) Białko to przede wszystkim odbudowa włókien mięśniowych 'sfatygowanych' w trakcie treningu, a trzeba o nie dbać, bo właśnie w mitochondriach komórek mięśniowych następuje wysiłkowe spalanie tłuszczu. Powoduje też wydzielanie hormonu wzrostu, który jest znakomitym spalaczem tłuzsz tłuszczu. Białko w postaci hydrolizatu działa najszybciej, do tego poprzez wytwarzanie w układzie pokarmowym cholecystokininy hamuje uczucie głodu, które często dokucza po treningu.
              • Gość: Meganka Re: Pomocy - odżywka białkowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.02.11, 13:33
                Przekonałeś mnie :-)
                Dziękuję za konkretną odpowiedź.
            • kasiaaaa24 Kolacja o 17 a potem banan? 25.02.11, 15:23
              Matko, robisz sobie straszną krzywdę. Po pierwsze na diecie ( i ile na diecie jestes - a po tym jak liczysz kalorie domyślam się że jestes) NIE WOLNO jeśc ani bananów ani winogron. A już nie mówiąc o tym, że żadnych owoców na noc, bo to cukry. Na noc możesz zjesc warzywa, nigdy owoce!
              Po drugie, nie możesz jesc ostatniego posiłku o 17. To też zabójstwo dla Twojego metabolizmu. O której chodzisz spac? Ja chodzę ok północy i ostatni posiłek jem między 19 a 20.

PS. Dziękuję za wskazówki odnośnie białka, to zakupimy sobie następnym razem, bo już kupiłam Gaspari MyoFusion :)
              • jogger Re: Kolacja o 17 a potem banan? 25.02.11, 16:13
                Bez przesady, banan bezpośrednio po treningu nie szkodzi, bo tylko uzupełni poziom glikogenu mięśniowego, tyle że koniec z przedłużonym spalaniem :-(
                • kasiaaaa24 Mogę jeszcze trochę wykorzystac Twoją wiedzę? :) 25.02.11, 17:19
                  Mam kilka pytań i nie znalazłam jeszcze nikogo, kto by mi na nie jednoznacznie odpowiedział. Do wielu mam wątpliwości.

1. Jesc czy nie jesc przed areobami? Zawsze zaczynam cwiczenia o 7 (wstaję o 6).
                  2. Co jeśc bezpośrednio po treningu i czy zamiast posiłku może to byc koktajl białkowy. Wiem, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, ale na siłowni jestem od 7 do ok 10 i nie wiem, gdzie go umiejscowic. (ok 75 min cwiczeń areobowych + 45 siłowych + sauna).
                  3. Czy jeśli zależy mi tylko na spaleniu tkanki tłuszczowej, to mam pic koktajle białkowe czy nie? A jeśli tak, to np. na noc, jako ostatni posiłek, czy po przebudzeniu?

Będę wdzięczna za odpowiedzi :)
                  • jogger Re: Mogę jeszcze trochę wykorzystac Twoją wiedzę? 28.02.11, 13:41
                    > Mam kilka pytań i nie znalazłam jeszcze nikogo, kto by mi na nie jednoznacznie
                    > odpowiedział. Do wielu mam wątpliwości.
                    Bo zawsze jest kilka opcji :-)

> 1. Jesc czy nie jesc przed areobami? Zawsze zaczynam cwiczenia o 7 (wstaję o 6)
                    Kawę, ale jeśli zaczynasz od ćwiczeń siłowych, to odżywkę
                    > 2. Co jeśc bezpośrednio po treningu i czy zamiast posiłku może to byc koktajl b
                    > iałkowy. Wiem, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, ale na siłowni jeste
                    > m od 7 do ok 10 i nie wiem, gdzie go umiejscowic. (ok 75 min cwiczeń areobowych
                    > + 45 siłowych + sauna).
                    Białko - hydrolizat
                    > 3. Czy jeśli zależy mi tylko na spaleniu tkanki tłuszczowej, to mam pic koktajl
                    > e białkowe czy nie? A jeśli tak, to np. na noc, jako ostatni posiłek, czy po pr
                    > zebudzeniu?
                    Jak wspomniałem, dla spalania tłłuszczu niezbędne są mięśnie, więc białkiem jednocześnie katabolizm i przedłużamy powysiłkowe spalanie tłuszczu. Zauważ że przy dłuższym odchudzaniu tempo spalania tłuszczu spada, gdyż traci się również tkankę mięśniową! Oczywiście banana też trzeba brać pod uwagę, gdyż przy zbyt intensywnyum treningu może dojść do niedocukrzenia. Tradycyjnie dzień zaczyna się od szejka białkowego, na noc bierze się białko oparte na kazeinie, które wchłania się wolno i zapobiega nocnemu katabolizmowi mięśni, np.
                    www.sfd.pl/sklep/Trec_Night_Protein_Blend-opis630.html
                  • kamila_soban Elektrostymulacja 28.02.11, 16:33
                    Spalanie tłuszczu może zachodzić podczas elektrostymulacji nerwowo-mięśniowej. Takie elektrostymulatory pobudzają mięśnie do pracy. Zachowując odpowiednie rygory czasowe i intensywnościowe można spokojnie spalać tłuszcz.
              • Gość: Meganka Re: Kolacja o 17 a potem banan? IP: *.aster.pl 26.02.11, 21:56
                Rozbawiłaś mnie :-) Strasznej krzywdy to sobie chyba nie robię, bo funkcjonuję tak od lat i jakoś nie narzekam. Kwestia przyzwyczajenia pewnie. Plus to, że wcześnie się kładę spać - najpóźniej 22.00. Przed 5.00 muszę być na nogach. Więc jeśli trening kończę ok. 20.00-20.30 to naprawdę nie wyborażam sobie zasiąść do kolacji :-/ Tak naprawdę mam czas już tylko na kąpiel :-). Rozsądek podpowiada jednak, że jednak trzeba coś zjeść po treningu, zwłaszcza jeśli jest dość wyczerpujący (np. godzina wzmacniania + druga aeroboxu). Stąd pomysł na tę odżywkę białkową i podłączenie się do Twojego wątku. Kalorii jako takich nie liczę i na diecie nie jestem.
                • jackk3 Re: Kolacja o 17 a potem banan? 27.02.11, 21:30
                  Jasne, tak trzymaj! Te nonsensy o nie jedzeniu po cwiczeniach. Nie ma chyba nic lepszego niz banan (po i w trakcie).
            • Gość: rob Re: Pomocy - odżywka białkowa IP: *.ssp.dialog.net.pl 26.02.11, 09:11
              tylko pozazdrościć takiego zapału jak dla zaawansowanych sportowców,ciekawe jak długo wytrzymasz .Powoli z tempem i z odżywkami,bo to się szybko znudzi.Zdrowy i sportowy tryb życia to na całe życie a nie na wiosnę czy lato.Zapewne nie zaszkodzą owoce,ale np ja nie pamiętam jak smakuje rosół czy pączek,a jem więcej sera,piersi z kurczaka czy ryby i soję.Odżywkę serwatkową tylko WPC-80 Ostrawia.Pa
        • Gość: Siła Re: Pomocy - odżywka białkowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.12, 13:58
          Ja swoje odżywki kupowałem tutaj
          www.dso.pl/ i nie zawiodłem się,sklep solidny i sprawdzony,mogę polecić.
    • mrukmrukmruk Re: Pomocy - odżywka białkowa 01.03.11, 11:31
      Akurat smak jest najmniej ważny, ważne, żeby odżywka się dobrze rozpuszczała (żeby nie było grud). Polecam ci Multipower Formula 80, widziałem to białko na hellhound.pl za 50 złotych za 500 g.
      • Gość: Meganka Re: Pomocy - odżywka białkowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.03.11, 12:37
        Jeszcz jedno pytanko... Kupiłam, spożywam i... kurczę, jak zjadałam banana, to w ogóle nie byłam głoda, teraz piję tę odżywkę zaraz po treningu i za ok. 15 min. robię się strasznie głodna. Oczywiście da się to spacyfikować, bo kładę się spać i staram się o tym nie myśleć, ale to niefajne uczucie :-/ A jogger pisał, że hamuje apetyt :-) chyba nie u mnie :-(
        • jogger Re: Pomocy - odżywka białkowa 21.03.11, 12:07
          Po hydrolizacie to dziwne że masz skok insuliny. Jaki smak wybrałaś? Może masz na niego uczulenie/uzależnienie pokarmowe i to na ten smak reaguje trzustka? bo raczej nie od 1.3g węgli? jeśli rozrabiasz a mlekiem, to może mleko też być winne
          • Gość: Meganka Re: Pomocy - odżywka białkowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.03.11, 13:49
            Wybrałam smak czekoladowy, może to błąd? Generalnie słodycze uwielbiam, ale ich nie jem, więc stąd ten wybór. Rozrabiam z wodą, mleka nie lubię :-/
            Jakoś się przemorduję, następnym razem wezmę wanilię :-)
            chyba, że ogólnie mam coś z poziomem cukru i insuliny, bo 2 godz. po posiłku złożonym z serka wiejskiego + łyżka otrąb owsianych + 2 łyżeczki miodu mój poziom curku wynosi 58. Lekarz mówi, że trochę za mało. Ale na razie nie mam czasu się tym dokładniej zająć... A może to ma jakiś związek z tymi atakami głodu.. nie wiem, za mało się na tym znam :-(
            • jogger Re: Pomocy - odżywka białkowa 21.03.11, 17:43
              Lekarz ma rację, wygląda to na lekką hiperinsulinemię. Ponieważ tłuszcz hamuje wydzielanie insuliny, warto do posiłków dodawać zdrowy tłuszcz, czyli olej lniany. Będąc na diecie low-carb rozrabiałem białko właśnie z tym olejem, jeszcze dodawałem łyżeczkę gorzkiego kakao żeby nie mdliło :-)
    • recomena Re: Pomocy - odżywka białkowa 27.07.11, 18:28
      na siłownię chodzę mniej więcej od roku. Jedyna suplementacja jaką stosuję to właśnie po -treningowe białko. Moje ulubione: Syntha 6 - świetnie się rozpuszcza, doskonale smakuje, daje zadowalające efekty.
      • Gość: Magda Re: Pomocy - odżywka białkowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.11, 07:50
        Jedno pytanie - czy wszystkie te odżywki białkowe tak potwornie śmierdzą?
        • jogger Re: Pomocy - odżywka białkowa 30.07.11, 23:13
          Ja preferuję czekoladowe :-)
      • Gość: Adam Re: Pomocy - odżywka białkowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.12, 13:57
        Ja polecam wszystkim odżywkę białkową
        www.dso.pl/scitec-protein-delite-4000-p-5394.html w połączeniu z dobrą dieta daje niesamowite efekty.
    • Gość: fighter Re: Pomocy - odżywka białkowa IP: 31.61.59.* 11.08.11, 11:37
      Dość długo szukałem odżywki dla siebie. zaczynałem od Ostrovii - jak dla mnie smakowo ciężka do łyknięcia, na wodzie praktycznie niemożliwa. Mój ostatni zakup: Syntha 6 - jest przy okazji zdecydowanie najlepszym. Smak, rozpuszczanie w wodzie, działania wszystko ekstra. Polecam!
      • Gość: masta_blasta Re: Pomocy - odżywka białkowa IP: *.centertel.pl 19.08.11, 14:47
        kupowałem już tę Synthę 6 i szczerze mogę polecić, bo dobrze działa:)
    • fittelka Re: Pomocy - odżywka białkowa 19.02.15, 17:06
      Mąż dopiero zaczyna swoją przygodę z rzeźbienie masy mięśniowej oraz siłownią z tego co piszesz. Wystarczy mu koncentrat białka. To podstawowa forma, która jest dobra dla początkujących. Pomyśl również o aminokwasach, to jest dopełnienie, które przy długim stosowaniu daje świetne rezultaty razem z białkiem.Te bedą dobre www.uns-supplements.com/pl/p/ACE-GLU-275g/109
      • Gość: eketo Re: Pomocy - odżywka białkowa IP: *.play-internet.pl 02.08.15, 23:18
        Polecam zajrzeć do sklepu FBB.PL . Tam jest znacznie większy wybór tego typu odżywek. Poza tym mają tam świetne ceny. Polecam też spalacze tłuszczu. Wszystko zależy od tego jak się wygląda na początku i jaki efekt chce się osiągnąć. Trzeba tylko ćwiczyć regularnie!
    • Gość: karol Odżywki białkowe. IP: *.is.net.pl 17.08.15, 11:46
      Od kilku miesięcy kupuję odżywki w sklepie internetowym www.e-forma.pl/ i polecam. Ceny dobre, a produkty najwyższej klasy. Sprawdzone nie tylko przeze mnie, ale też przez znajomych.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka