trotta 11.05.02, 10:37 Witam, Może ktoś wie w jaki sposób "wyszczpulić" nieco kostki? Czy to w ogóle jest możliwe, czy jest to sprawa niezmiennej grubości kości w całym organizmie? Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jogger Re: Kostki 13.05.02, 12:05 Proponowałem już komuś kręcenie w kostce stopą opartą palcami o podłogę, z założoną opaską na kostkę lekko oporującą przy skrętach (typu 'ankle support'). Tylko trzeba to robić dłuuuugo! Odpowiedz Link Zgłoś
trotta Re: Kostki 13.05.02, 17:26 Dzięki, a czy nie mogę do tego używać zwykłych opasek z 0,5 kg obciążeniem? Dodam, że moje kostki nie są aż tak strasznie nieproporcjonalne - tylko trochę - pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
jogger Re: Kostki 13.05.02, 18:24 Nie chodzi o obciążenie statyczne, tylko o opór dynamiczny przy kręceniu. Dlatego musi to być opaska (lub bandaż) elastyczna. Odpowiedz Link Zgłoś
trotta Re: Kostki 13.05.02, 18:40 Dzięki! Jeszcze jedno pytanko (sorry za zawracanie głowy): czyli - jeśli obwiążę kostki bandażem elastycznym i będę wykonywać te ćwiczenia, które zalecasz - będzie O.K.??? I: czy obwiązać same kostki, czy jeszcze kawałek łydki, pięty itp. A może to już nie ma znaczenia? Będę wdzięczna za odp. i wielkie pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
jogger Re: Kostki 13.05.02, 18:56 Im szerzej zawiążesz bandaż, w tym większym zakresie ruchu będziesz miała oporowanie. Jeśli kilka tygodni nie przyniesie efektu, pomyśl o powiększeniu łydek (wznosy na palcach na skraju podestu), najpierw na obu, potem na jednej nodze - poprawi to proporcje podudzia. Odpowiedz Link Zgłoś