Dodaj do ulubionych

przed czy po sniadaniu?

IP: *.interlinia.kam.pl 30.05.02, 22:01
chce cwiczyc rano w domu,lepiej robic to przed czy po sniadaniu? jedni mowia ze
lepiej na pusty zoladek, drudzy ze organizm potrzebuje 150kcal zeby sie obudzic
wiec jak to jest?
Obserwuj wątek
    • spector1 Re: przed czy po sniadaniu? 30.05.02, 23:30
      Gość portalu: kaszanka napisał(a):

> chce cwiczyc rano w domu,lepiej robic to przed czy po sniadaniu? jedni mowia ze
      > lepiej na pusty zoladek, drudzy ze organizm potrzebuje 150kcal zeby sie obudzic
      > wiec jak to jest?

Przy cwiczeniach na pusty zoladek spalanie tluszczu jest szybsze.
      Wedlug zasad yogi nalezy cwiczyc na pusty zoladek.
      Jesli ktos trenuje wyczynowo i trening trwa 2 godziny nalezy trenowac 3 godziny po sniadaniu.
      Gdy pusty zoladek przeszkadza w cwiczeniach mozna napic sie szklanke soku np. pomaranczowego.
      Absolutnie nie powinno sie cwiczyc bezposrednio po obfitym sniadaniu.
      Pozdrowienia
    • Gość: aikidoka Re: przed czy po sniadaniu? IP: *.dip.t-dialin.net 31.05.02, 11:41
      Przed sniadaniem..
      pozdrawiam
    • cookieman Re: przed czy po sniadaniu? 01.06.02, 01:47
      Najlepiej godzine po malym posilku albo dwie, trzy po solidnym, ale jesli
      spieszysz sie do pracy, to jest tylko jedna mozliwosc - przed sniadaniem.
      Cwiczenie po sniadaniu, poza tym, ze nieprzyjemne, jest malo efektywne, bo
      organizm pompuje krew do zoladka, a nie do Twoich miesni, mozesz wykonac
      mniejszy wysilek, szybciej sie meczysz. Z tego samego powodu cwiczenie
      natychmiast po sniadaniu jest chyba niezdrowe. Ale odradzalbym cwiczenie na
      pusty zoladek. Pol kromki chleba bez niczego czy sucharek nie obciazy
      organizmu, a przynajmniej bedziesz mial sily i ochote, zeby cwiczyc. Cwiczenie
      na glodno, szczegolnie jesli burczy Ci w brzuchu, jest tak samo nieefektywne
      jak cwiczenie po wiekszym posilku - jestes ospaly, szybciej sie meczysz etc., a
      chodzi przeciez o to, zeby dac organizmowi solidny bodziec, a nie tylko
      pomachac rekami.
    • jogger Re: przed czy po sniadaniu? 01.06.02, 20:19
      Ćwiczenie na czczo jest idealne dla ochudzania, gdyż po nocy mamy obniżony
      poziom glikogenu w mięśniach i wątrobie, więc szybciej zaczynamy spalanie
      tłuszczu.
    • misiek767 Re: przed czy po sniadaniu? 05.06.02, 17:42
      od dzisiaj zacząłem chodzic na silownie na 7.00 rano. nie wiem czy powinienem
      cos jeść przed tym?

czytajac wczesniejsze posty - chyba nie. Ale moim celem jest zwiekszenie masy a
      nie schudniecie.

na 50 minut przed treningiem zrobiłem sobie jajecznice i kanapkę i nie czułem
      sie źle. Czy mogę prosic o radę?

aha i jeszcze jedno: gdybym jednak nie jadł sniadania, czy mozna brać BCAA na
      pusty żołądek przed i po treningu?
      • Gość: jogger Re: przed czy po sniadaniu? IP: 5.2.1R1D* / 141.145.176.* 06.06.02, 15:07
        Przy treningu na masę istotny jest posiłek potreningowy - bezpośrednio po
        treningu węglowodany proste (np kilka bananów, sok owocowy) i trochę protein
        (BCAA jest OK - z węglami szybciej się wchłonie), ew. porcja odżywki typu
        gainer, po 30-40min posiłek zawierający białko, węglowodany złożone i proste
        (standardowo pierś kurczaka z ryżem i owoce na deser). Można to sobie
        naszykować w domu w pojemnikach plastykowych i zjeść np. w pracy. Ćwicząc na
        czczo warto przed treningiem zażyć aminokwasy pobudzające hormon wzrostu,
        ostatnio w aptekach pojawiła się arginina.
        • misiek767 Re: przed czy po sniadaniu? 06.06.02, 18:18
          Jogger,
          dzieki za odpowiedź, od jutra zrobie tak: (w dni treningowe)

7:00
          1) tuz przed treningiem: 2tabl BCAA
          2) trening 1,15 min. (brzuch na początek)
          3) tuz po treningu, przed prysznicem ok : 2 tabl BCAA + 400ml supergainera
          4) 10:00 Danio+ 2 podwójne kanapki z sałatą i wedliną (pisałeś żeby kurczaka z
          ryżem, ale to mam na obiad)
          5) 13.00 obiad: talerz zupy + pierś z kurczaka z grila z ryżem (lub makaronem)i
          surowką
          6) 15.00 2 serki Danio
          7) 18.00 2 banany przed wyjsciem z pracy
          8) 2 podwójne kanapki z sałatą i wedliną + serek bieluch
          ====
          wypijam ok 1,5 litra wody i 0,5 l herbaty dziennie

od roku ćwiczyłem 2-3 razy w tygodniu,ale nie mogłem zwiekszyć wagi. Przez
          ostatnie 8 lat ważyłem zawsze ok 73-74kg bez wzgledu na to ile jadłem ciasta
          czekolady itd.

dopiero jakiś miesiąc temu zacząłem jeść wiecej i nareszcie przyjaciele i
          znajomi w pracy nie mówia mi że wygladam chudo. Jedynie moja dziwczyna mówi ze
          jest OK, chociaz chciałbym żeby kiedy jesteśmy w kinie i opiera się o moje
          ramie miała "troche" bardziej miękko :))
          teraz mam 80,5 kg ;) przy wzroscie 186cm. Chciałbym w ciągu 3 lat wyglądać
          porzadnie i basta!

Jak juz coś robie to chciałbym robić porządnie, ale nie mam wiedzy o tym jakie
          posiłki czy suplementy o jakich porach dnia należy jeść?
          Czy taka dieta jest OK? tzn czy nie jest tego za duzo? i czy we właściwej
          kolejności?
          pozdrawiam,
          Michał
          • jogger Re: przed czy po sniadaniu? 07.06.02, 10:52
            Jak masa idzie, to wszystko jest OK, nie ma co przyśpieszać, bo nadmiar kalorii
            idzie w tłuszcz. Rozdziel BCAA i gainera (przed prysznicem - BCAA i szklanka
            soku z winogron, po prysznicu gainer) żeby aminokwasy rozgałęzione miały
            priorytet we wchłanianiu. Możesz też dokupić białko serwatki (whey protein) i
            pić porcję przed snem.
            • misiek767 przed czy po sniadaniu? 07.06.02, 14:31
              Jogger,
              jeszcze a'propos ćwiczenia na czczo wczesnie rano:

dzisiaj tuż po rozgrzewce byłem juz głodny. Czy to znaczy że w dalszej części
              treningu organizm spalał już:
              a)mięsnie
              b)tłuszcz (mam go strasznie mało)
              c)głód nie wpłynął bezposrednio na organizm, ponieważ po ćwiczeniach wypiłem
              gainera i nie było sprawy.

====
              pisałeś o argininie, jak ja stosować?
              • jogger Re: przed czy po sniadaniu? 07.06.02, 17:41
                1. W czasie treningu na siłowni zużywany jest glikogen z mięśni i wątroby. Głód
                oznacza, że jest go trochę mało po nocy, ale po treningu nastąpi tzw.
                superkompensacja glikogenu, sprzyjająca wzrostowi mięśni.
                2. Argininę bierz 2g na pół godziny przed treningiem i 2g przed snem (ale na
                pusty żołądek).
                • misiek767 Re: Arginina 28.06.02, 22:03
                  Jogger,
                  1. arginina na pusty żoładek OK, ale jeżeli przed snem piję izolat serwatki, to
                  wtedy już nie jest na pusty żołądek. co wtedy?

2. czy w dni pomiedzy treningami powinienem się odżywiac dokładnie tak samo?
                  (pytanie nie dotyczy rzeczy które jem bezposrednio przed lub po treningu - bo
                  te tylko w dniach treningowych)
                  • jogger Re: Arginina 01.07.02, 12:12
                    misiek767 napisał(a):

> Jogger,
                    > 1. arginina na pusty żoładek OK, ale jeżeli przed snem piję izolat serwatki, to
                    >
                    > wtedy już nie jest na pusty żołądek. co wtedy?

Arginina jest wtedy 'rozcieńczona' w ogólnej masie aminokwasów i nie ma już
                    efektywnego działania. Białko serwatki staram się pić najpóźniej godzinę przed
                    snem, wtedy suplementacja argininy ma jeszcze sens. Jest jeszcze dostępna
                    kombinacja aminokwasów podnosząca poziom hormonu wzrostu - AOL
                    (arginina+ornityna+lizyna) Ultimate'a.

>
                    > 2. czy w dni pomiedzy treningami powinienem się odżywiac dokładnie tak samo?
                    > (pytanie nie dotyczy rzeczy które jem bezposrednio przed lub po treningu - bo
                    > te tylko w dniach treningowych)

Tak, bo mięśnie rosną wtedy, gdy się regenerują, to i muszą mieć z czego :-) .
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka