Gość: kaszanka IP: *.interlinia.kam.pl 30.05.02, 22:01 chce cwiczyc rano w domu,lepiej robic to przed czy po sniadaniu? jedni mowia ze lepiej na pusty zoladek, drudzy ze organizm potrzebuje 150kcal zeby sie obudzic wiec jak to jest? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
spector1 Re: przed czy po sniadaniu? 30.05.02, 23:30 Gość portalu: kaszanka napisał(a): > chce cwiczyc rano w domu,lepiej robic to przed czy po sniadaniu? jedni mowia ze > lepiej na pusty zoladek, drudzy ze organizm potrzebuje 150kcal zeby sie obudzic > wiec jak to jest? Przy cwiczeniach na pusty zoladek spalanie tluszczu jest szybsze. Wedlug zasad yogi nalezy cwiczyc na pusty zoladek. Jesli ktos trenuje wyczynowo i trening trwa 2 godziny nalezy trenowac 3 godziny po sniadaniu. Gdy pusty zoladek przeszkadza w cwiczeniach mozna napic sie szklanke soku np. pomaranczowego. Absolutnie nie powinno sie cwiczyc bezposrednio po obfitym sniadaniu. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aikidoka Re: przed czy po sniadaniu? IP: *.dip.t-dialin.net 31.05.02, 11:41 Przed sniadaniem.. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
cookieman Re: przed czy po sniadaniu? 01.06.02, 01:47 Najlepiej godzine po malym posilku albo dwie, trzy po solidnym, ale jesli spieszysz sie do pracy, to jest tylko jedna mozliwosc - przed sniadaniem. Cwiczenie po sniadaniu, poza tym, ze nieprzyjemne, jest malo efektywne, bo organizm pompuje krew do zoladka, a nie do Twoich miesni, mozesz wykonac mniejszy wysilek, szybciej sie meczysz. Z tego samego powodu cwiczenie natychmiast po sniadaniu jest chyba niezdrowe. Ale odradzalbym cwiczenie na pusty zoladek. Pol kromki chleba bez niczego czy sucharek nie obciazy organizmu, a przynajmniej bedziesz mial sily i ochote, zeby cwiczyc. Cwiczenie na glodno, szczegolnie jesli burczy Ci w brzuchu, jest tak samo nieefektywne jak cwiczenie po wiekszym posilku - jestes ospaly, szybciej sie meczysz etc., a chodzi przeciez o to, zeby dac organizmowi solidny bodziec, a nie tylko pomachac rekami. Odpowiedz Link Zgłoś
jogger Re: przed czy po sniadaniu? 01.06.02, 20:19 Ćwiczenie na czczo jest idealne dla ochudzania, gdyż po nocy mamy obniżony poziom glikogenu w mięśniach i wątrobie, więc szybciej zaczynamy spalanie tłuszczu. Odpowiedz Link Zgłoś
misiek767 Re: przed czy po sniadaniu? 05.06.02, 17:42 od dzisiaj zacząłem chodzic na silownie na 7.00 rano. nie wiem czy powinienem cos jeść przed tym? czytajac wczesniejsze posty - chyba nie. Ale moim celem jest zwiekszenie masy a nie schudniecie. na 50 minut przed treningiem zrobiłem sobie jajecznice i kanapkę i nie czułem sie źle. Czy mogę prosic o radę? aha i jeszcze jedno: gdybym jednak nie jadł sniadania, czy mozna brać BCAA na pusty żołądek przed i po treningu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jogger Re: przed czy po sniadaniu? IP: 5.2.1R1D* / 141.145.176.* 06.06.02, 15:07 Przy treningu na masę istotny jest posiłek potreningowy - bezpośrednio po treningu węglowodany proste (np kilka bananów, sok owocowy) i trochę protein (BCAA jest OK - z węglami szybciej się wchłonie), ew. porcja odżywki typu gainer, po 30-40min posiłek zawierający białko, węglowodany złożone i proste (standardowo pierś kurczaka z ryżem i owoce na deser). Można to sobie naszykować w domu w pojemnikach plastykowych i zjeść np. w pracy. Ćwicząc na czczo warto przed treningiem zażyć aminokwasy pobudzające hormon wzrostu, ostatnio w aptekach pojawiła się arginina. Odpowiedz Link Zgłoś
misiek767 Re: przed czy po sniadaniu? 06.06.02, 18:18 Jogger, dzieki za odpowiedź, od jutra zrobie tak: (w dni treningowe) 7:00 1) tuz przed treningiem: 2tabl BCAA 2) trening 1,15 min. (brzuch na początek) 3) tuz po treningu, przed prysznicem ok : 2 tabl BCAA + 400ml supergainera 4) 10:00 Danio+ 2 podwójne kanapki z sałatą i wedliną (pisałeś żeby kurczaka z ryżem, ale to mam na obiad) 5) 13.00 obiad: talerz zupy + pierś z kurczaka z grila z ryżem (lub makaronem)i surowką 6) 15.00 2 serki Danio 7) 18.00 2 banany przed wyjsciem z pracy 8) 2 podwójne kanapki z sałatą i wedliną + serek bieluch ==== wypijam ok 1,5 litra wody i 0,5 l herbaty dziennie od roku ćwiczyłem 2-3 razy w tygodniu,ale nie mogłem zwiekszyć wagi. Przez ostatnie 8 lat ważyłem zawsze ok 73-74kg bez wzgledu na to ile jadłem ciasta czekolady itd. dopiero jakiś miesiąc temu zacząłem jeść wiecej i nareszcie przyjaciele i znajomi w pracy nie mówia mi że wygladam chudo. Jedynie moja dziwczyna mówi ze jest OK, chociaz chciałbym żeby kiedy jesteśmy w kinie i opiera się o moje ramie miała "troche" bardziej miękko :)) teraz mam 80,5 kg ;) przy wzroscie 186cm. Chciałbym w ciągu 3 lat wyglądać porzadnie i basta! Jak juz coś robie to chciałbym robić porządnie, ale nie mam wiedzy o tym jakie posiłki czy suplementy o jakich porach dnia należy jeść? Czy taka dieta jest OK? tzn czy nie jest tego za duzo? i czy we właściwej kolejności? pozdrawiam, Michał Odpowiedz Link Zgłoś
jogger Re: przed czy po sniadaniu? 07.06.02, 10:52 Jak masa idzie, to wszystko jest OK, nie ma co przyśpieszać, bo nadmiar kalorii idzie w tłuszcz. Rozdziel BCAA i gainera (przed prysznicem - BCAA i szklanka soku z winogron, po prysznicu gainer) żeby aminokwasy rozgałęzione miały priorytet we wchłanianiu. Możesz też dokupić białko serwatki (whey protein) i pić porcję przed snem. Odpowiedz Link Zgłoś
misiek767 przed czy po sniadaniu? 07.06.02, 14:31 Jogger, jeszcze a'propos ćwiczenia na czczo wczesnie rano: dzisiaj tuż po rozgrzewce byłem juz głodny. Czy to znaczy że w dalszej części treningu organizm spalał już: a)mięsnie b)tłuszcz (mam go strasznie mało) c)głód nie wpłynął bezposrednio na organizm, ponieważ po ćwiczeniach wypiłem gainera i nie było sprawy. ==== pisałeś o argininie, jak ja stosować? Odpowiedz Link Zgłoś
jogger Re: przed czy po sniadaniu? 07.06.02, 17:41 1. W czasie treningu na siłowni zużywany jest glikogen z mięśni i wątroby. Głód oznacza, że jest go trochę mało po nocy, ale po treningu nastąpi tzw. superkompensacja glikogenu, sprzyjająca wzrostowi mięśni. 2. Argininę bierz 2g na pół godziny przed treningiem i 2g przed snem (ale na pusty żołądek). Odpowiedz Link Zgłoś
misiek767 Re: Arginina 28.06.02, 22:03 Jogger, 1. arginina na pusty żoładek OK, ale jeżeli przed snem piję izolat serwatki, to wtedy już nie jest na pusty żołądek. co wtedy? 2. czy w dni pomiedzy treningami powinienem się odżywiac dokładnie tak samo? (pytanie nie dotyczy rzeczy które jem bezposrednio przed lub po treningu - bo te tylko w dniach treningowych) Odpowiedz Link Zgłoś
jogger Re: Arginina 01.07.02, 12:12 misiek767 napisał(a): > Jogger, > 1. arginina na pusty żoładek OK, ale jeżeli przed snem piję izolat serwatki, to > > wtedy już nie jest na pusty żołądek. co wtedy? Arginina jest wtedy 'rozcieńczona' w ogólnej masie aminokwasów i nie ma już efektywnego działania. Białko serwatki staram się pić najpóźniej godzinę przed snem, wtedy suplementacja argininy ma jeszcze sens. Jest jeszcze dostępna kombinacja aminokwasów podnosząca poziom hormonu wzrostu - AOL (arginina+ornityna+lizyna) Ultimate'a. > > 2. czy w dni pomiedzy treningami powinienem się odżywiac dokładnie tak samo? > (pytanie nie dotyczy rzeczy które jem bezposrednio przed lub po treningu - bo > te tylko w dniach treningowych) Tak, bo mięśnie rosną wtedy, gdy się regenerują, to i muszą mieć z czego :-) . Odpowiedz Link Zgłoś