Dodaj do ulubionych

Atkins - kolejne pytanie

18.06.02, 11:23
Czesc.
Rozpoczelam 4 tydz. Atkinsa i ciagle jestem w I fazie.
Po pierwszych 2 tyg. schudlam zaledwie 1.40 kg.
W 3-cim tyg. nie stracilam ani grama !!!

Zupelnie tego nie rozumie.
Nie przekraczam 20 g weglowodanow, zmniejszylam ilosc tluszczu w pokarmie,
ketoze mam ciagle na poziomie +++ czyli 0.8.
Od poniedzialku zazywam Kelp (moze cos pomoze).

Moze robie cos zle i nie wiem o tym ?
Dlatego jestem zmartwiona taka sytuacja no bo jezeli nie chudne przy 20 g
weglowodanow to jak zwieksze ilosc to natychmiast przytyje !!!!

Moim zalozeniem bylo schudnac pare kg na Atkinsie i przejsc na Montignaca.
A tymczasem okazuje sie, ze w moim przypadku to nie takie proste.

Bardzo, bardzo prosze o pomoc !!!

Jeszcze mam jedno pytanie: rozpoczal sie okres ogorkow kisz. malosolnych czy
przy Atkinsie zwlaszcza w I fazie mozna je jesc ? Chcialabym, zeby mozna bylo
bo je uwielbiam.

Jogger - licze na Ciebie.

Pozdrawiam
dama-pik
Obserwuj wątek
    • jogger Re: Atkins - kolejne pytanie 19.06.02, 13:42
      Przede wszystkim mam pytanie: czy stosujesz jakieś leki? Jeśli tak, to jakie?
      Proponuję Ci dodatkowo prosty test na metabolizm postawowy: przez kilka
      kolejnych dni mierz temperaturę 4 razy dziennie (przed posiłkami i przed snem)
      i oblicz średnią każdego dnia. Jeśli wynik będzie poniżej 36.6, to mniej więcej
      będzie wiadomo, o co chodzi. Jeśli nie, trzeba będzie pomyśleć o zrobieniu
      analiz.
      • dama_pik Re: Atkins - kolejne pytanie 19.06.02, 14:27
        jogger napisał(a):

> Przede wszystkim mam pytanie: czy stosujesz jakieś leki? Jeśli tak, to jakie?

Od dluzszego czasu nie przyjmuje zadnych lekow.
        Owszem zazywam witaminy (Vitrum), magnez i Kelp od paru dni.

> Proponuję Ci dodatkowo prosty test na metabolizm postawowy: przez kilka
        > kolejnych dni mierz temperaturę 4 razy dziennie (przed posiłkami i przed snem)
        > i oblicz średnią każdego dnia.

W porzadku.
        Wobec tego zglosze sie za pare dni z wynikami pomiaru temperatury.

Dzieki za odpowiedz.
        A jeszcze gdybys byl tak mily i powiedzial mi co sadzisz o ogorkach kiszonych
        malosolnych w kontekscie Atkinsa.

Pozdrawiam
        dama_pik
        • jogger Re: Atkins - kolejne pytanie 19.06.02, 15:11
          Mam wątpliwości co do ogórka. Czy świeży, czy małosolny, węgli chyba ma tyle
          samo. W książce podają, że 6 plasterków to 2g, więc wystarczy dołączyć do
          bilansu.
          • dama_pik Re: Atkins - kolejne pytanie 19.06.02, 15:24
            Mowi sie trudno - chociaz mi zal bo je bardzo lubie.

Ponowne dzieki
            dama_pik
            • dama_pik Re: Atkins - kolejne pytanie 08.07.02, 14:26
              Witam.
              Dlugo mnie nie bylo na forum wiec przepraszam za brak odpowiedzi.
              W zasadzie to sprawa Atkinsa jest juz nieaktualna.
              Przeszlam na wlasna diete tzn. malo weglowodanow i niski IG.
              Rezultaty sa zachecajace bo ponownie zaczelam tracic na wadze.
              A tak nawiasem to mierzylam temp. i srednio mialam 36.2 do 36.4 ale ja zawsze
              tak mialam chyba z powodu niskiego cisnienia :))).

Pozdrawiam
              dama pik
    • Gość: Danka J Re: Atkins - kolejne pytanie IP: *.ukie.gov.pl / 10.3.17.* 03.10.02, 15:05
      Jogger,
      o co chodzi z tą niską temperaturą "będzie wiadomo o co chodzi"?
      • jogger Re: Atkins - kolejne pytanie 03.10.02, 16:53
        Jest to prosty test na niedoczyność tarczycy. Niska temperatura ciała = niski
        metabolizm podstawowy i jeśli się je węglowodany, można utyć i na diecie
        1000kcal.
        • Gość: Danka J Re: Atkins - kolejne pytanie IP: *.ukie.gov.pl / 10.3.17.* 04.10.02, 13:04
          Czy możesz powiedzieć jaka temperatura na to wskazuje? tzn jak niska? Bo wydaje
          mi się, że na ogół nie dociągam do 36,6? Zawsze jednak miałam TSH w porządku, a
          jakiś rok temu nawet na granicy dolnej normy 0,5 (w odpowiednich jednostkach),
          potem mi sie podniosło do 1? Ostatnio nie robiłam, ale może warto sprawdzić?
          • jogger Re: Atkins - kolejne pytanie 04.10.02, 15:23
            36.6 jest wskaźnikiem podstawowym. Nieznaczna niedoczynność tarczycy spowoduje
            nieznaczny spadek temperatury ciała, ale nie mam danych, o ile % spada
            metabolizm podstawowy przy spadku o 0.1C. Co do TSH, zacytuję wcześniejszą
            informację:

"TSH jest to hormon przysadkowy stymulujący tarczycę. Jego poziom wzrasta w
            odpowiedzi na niski poziom tyroksyny (hormonu tarczycowego). Ale są przypadki,
            gdy przysadka nie reaguje właściwie i mamy niedoczynność tarczycy przy
            normalnym TSH."

Podstawowym składnikiem tyroksyny jest aminokwas tyrozyna. Wegetarianie
            przypuszczalnie mają szczególne trudności z jego odpowiednią dostawą. Tyrozynę
            można kupić jako suplement w sklepach z odżywkami dla sportowców.
            • m.s2 Re: Atkins - kolejne pytanie 04.10.02, 16:21
              jogger napisał:

> 36.6 jest wskaźnikiem podstawowym. Nieznaczna niedoczynność tarczycy
              spowoduje
              > nieznaczny spadek temperatury ciała, ale nie mam danych, o ile % spada
              > metabolizm podstawowy przy spadku o 0.1C. Co do TSH, zacytuję wcześniejszą
              > informację:
              >
              > "TSH jest to hormon przysadkowy stymulujący tarczycę. Jego poziom wzrasta w
              > odpowiedzi na niski poziom tyroksyny (hormonu tarczycowego). Ale są
              przypadki,
              > gdy przysadka nie reaguje właściwie i mamy niedoczynność tarczycy przy
              > normalnym TSH."
              >
              > Podstawowym składnikiem tyroksyny jest aminokwas tyrozyna. Wegetarianie
              > przypuszczalnie mają szczególne trudności z jego odpowiednią dostawą.
              Tyrozynę
              > można kupić jako suplement w sklepach z odżywkami dla sportowców.

Jogger, w takim razie niedoczynność tarczycy na którą się leczę od 4 lat
              (ELTROXINem) może być skutkiem diety wegetariańskiej, którą stosuję od 11 lat?
              • jogger Re: Atkins - kolejne pytanie 04.10.02, 19:51
                Oczywiście jest to możliwe. Generalnie każda dieta ograniczająca pewne
                składniki niesie ze sobą zagrożenia wynikające z ich braku. Najlepsza jest
                dieta zrównoważona, ale ona też nie jest skuteczna w przypadku osób z
                zaburzeniami metabolicznymi. Wynika stąd, że mówiąc o dietach i zaburzeniach
                metabolizmu łatwo jest pomylić skutek z przyczyną.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka