Dodaj do ulubionych

odchudzanie przed ciaza

IP: 212.244.72.* 09.09.02, 11:10
ludzie, czy to prawda ze przed ciaza nie powinno sie odchudzac? chialam sie
jakos przygotowac do ciazy, zrzucic dieta 6-7 kilogramowi ciwczeniami
wzmocnic miesnie brzucha. A tymczasem uslyszalam od znajomej ze nie powinnam
sie odchudzac przed ciaza ! tyle ze ja chcialam sie doprowadzic do jako
takiego wygladu przed ciaza zeby nie miec az tak duzych problemow z waga po
ciazy. czy ktos moglby mi cos poradzic?
Obserwuj wątek
    • jogger Re: odchudzanie przed ciaza 09.09.02, 13:42
      Wzmocnić mięśnie - OK, ale nie odchudzić się. Hormony kobiece, nie tylko
      estrogen, są rozpuszczalne (i magazynowane) w tkance tłuszczowej. Redukcja
      tkanki tłuszczowej obniża ich ogólny poziom, a te hormony są odpowiedzialne za
      poczęcie i rozwój płodu. Jeśli chcesz zrzucić wagę, to OK, ale potem
      ustabilizuj ją co najmniej przez pół roku, żeby dojść do równowagi hormonalnej.
      • Gość: malut Re: odchudzanie przed ciaza IP: *.ipartners.pl 09.09.02, 15:36
        Ja wprawdzie jeszcze nie planowalam ciąży, ale rok temu schudlam w krótkim
        czasie ok. 10 kg (dieta+ostre treningi).Efekt uboczny był taki, że tak
        zaburzyła mi się równowaga hormonalna, że przez kilka następnych m-cy nie
        miałam okresu, potem przez kilka miesięcy musiałam brać hormony, aby
        doprowadzić się do porządku. Mam nadzieję, że teraz już bym mogła zacząć
        starania... Wiadomo, że jak czeka nas przytycie kilkunastu kg, to chcemy
        najpierw ich nadmiar zrzucić. Radzę Ci odchudzać się b. powoli (i nie za dużo).
        Powodzenia w jednym (odchudzanie) i drugim (ciąża)!
        • ruda_102 do malut - pytanie 09.09.02, 17:06
          Sorry, że zmieniam temat (ale może się przydać po ciąży).
          Malut - jak schudłaś te 10kg (w jak krótkim czasie?)
          to czy miałaś problemy z elastycznością ciałka?
          A jeśli tak, to jak sobie z tym radziłaś?
          Ja wciąż jakoś nie mogę dojść do siebie (po 9kg).
          Pozdraw.
          • Gość: Malut Re: do malut - pytanie IP: *.ipartners.pl 10.09.02, 15:50
            ruda_102 napisała:

> Sorry, że zmieniam temat (ale może się przydać po ciąży).
            > Malut - jak schudłaś te 10kg (w jak krótkim czasie?)
            > to czy miałaś problemy z elastycznością ciałka?
            > A jeśli tak, to jak sobie z tym radziłaś?
            > Ja wciąż jakoś nie mogę dojść do siebie (po 9kg).
            > Pozdraw.

Ruda_102,
            Tak naprawdę, to schudłam 12 kg w ciągu 1,5-2 m-cy (!). Wynik super, czułam się
            rewelacyjnie, ale ciąg dalszy już gorszy (w/w problemy, połowę z tego
            już "odrobiłam", niestety). Odchudzanie zaczęłam na wczasach odchudzających
            (Smrek Hulewicza w Piwnicznej). Dla mnie to jedyny, sprawdzony sposób na
            rozpoczęcie odchudzania. Tam schudłam ok. 5kg, a reszta "poszła" już w domu.
            Ale nie tak sama (niektórzy mówią, że po takich wczasach chudnie się
            samoistnie, ale uważam, że to nie do końca prawda). Dalej jadłam b. mało,
            ponieważ widziałam efekty, to mnie to mobilizowało i można było wytrzymać. A
            poza tym to naprawdę ostre treningi, praktycznie codziennie aerobic/siłownia.
            Co do elastyczności ciałka, to było nawet OK. Jedyny minus - to "straciłam"
            biust. Smarowałam się preparatem do biustu Clinique'a (b. dobry, trochę drogi).
            Teraz, jak Ci napisałam połowę kg odzyskałam i już od ok 2 m-cy nie mogę się
            już ich pozbyć!!! I to mnie strasznie wkurza! Pozdrawiam!
      • Gość: anka Re: odchudzanie przed ciaza IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 10.09.02, 00:57
        jogger napisał:

> Wzmocnić mięśnie - OK, ale nie odchudzić się. Hormony kobiece, nie tylko
        > estrogen, są rozpuszczalne (i magazynowane) w tkance tłuszczowej. Redukcja
        > tkanki tłuszczowej obniża ich ogólny poziom, a te hormony są odpowiedzialne
        za
        > poczęcie i rozwój płodu. Jeśli chcesz zrzucić wagę, to OK, ale potem
        > ustabilizuj ją co najmniej przez pół roku, żeby dojść do równowagi
        hormonalnej.

Czy to oznacza ze plod moze miec problemy z rozwojem?
        • jogger Re: odchudzanie przed ciaza 10.09.02, 11:29
          Są hormony odpowiadające za kolejne fazy rozwoju. Gdy któregoś z nich brakuje,
          następuje uszkodzenie płodu i poronienie. Znajoma miała problemy z donoszeniem
          ciąży i ginekolodzy proponowali jej pobyt w szpitalu prawie od poczęcia, pod
          kroplówką z brakującym jej akurat hormonem. A dziewczyna była chuda jak patyk.
          Gdy się ją zmusiło do normalnego jedzenia i złapała kilka kilo wagi więcej, bez
          problemu donosiła kolejną ciążę.
          • Gość: joanna Re: odchudzanie przed ciaza IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.09.02, 13:01
            No to mnie przeraziłes. Ja w niecałe 9 miesięcy schudłam 21 kilo, ćwiczeniami,
            dieta i stresem. Na dodatek mam trzydziechę i ciąża to dla mnie jeszcze nie
            poznany grunt ze strony własnych przeżyć. Aczkolwiek nie odczulam żadnych
            przykrych konsekwencji w stylu rozchwianego cyklu lub wogóle jego braku.Ale
            faktycznie, o tym to jednoznacznie poinformowałybu testy hormonalne, a nie moje
            sugestie.
          • Gość: anka Re: odchudzanie przed ciaza IP: 212.244.72.* 10.09.02, 17:12
            niedawno 2 tygodnie temu skonczylam kopenhaska. moje wyjsciowe parametry to 64
            kg przy wzroscie 169 cm. Po kopenhaskiej mialam 60 kg, ale przybyl mi juz 1 kg.
            chcialabym zajsc w ciaze w pazdierniku. czy sa przeciwskazania? mysle ze te 4
            kg, a w koncowym rozrachunku 3 kg mniej chyba nie powinny miec jakiegos
            negatywnego wplywu na ciaze? zanzaczam ze teraz nie jestem na zadnej diecie.
            Czasmi tylko troche mniej jem.
    • Gość: Aga Re: odchudzanie przed ciaza IP: 217.8.178.* 10.09.02, 15:01
      Nie odchudzaj sie jesli planujesz ciaze! Chociaz slyszlam, ze lekarze zalecaja
      zrzucenie nadwagi przed zajsciem. Jesli masz duza nadwage, skonsultuj to z
      ginekologiem.
      Ja zaczelam diete i okazalo sie ze jestem w ciazy. Na moje szczescie zdazylam
      tylko przeprowadzic 5 dni kopenhaskiej. Teraz jestem w 8 tygodniu ciazy, mam
      okropne mdlosci i brak apetytu. O Kopenhaskiej pomysle po urodzeniu i
      wykarmieniu dziecka.

Szczesliwa ciezarowka.
    • Gość: Mucha Re: odchudzanie przed ciaza IP: *.icm.edu.pl / 212.160.131.* 10.09.02, 16:31
      Witam,
      z tym odchudzaniem to prawda. Miesiąc temu skończyłam kopenhaską (w trakcie
      miałam okres). Teraz kontynuuję Montignaca i okres spóźnia się juz 3 dni.
      Robiłam test ciążowy i jest negatywny. Jogger, przeraziłeś mnie, żę te hormony
      sie stabilizują pół roku- marzę o dziecku. Co radzisz?
      Pozdrawiam
      • jogger Re: odchudzanie przed ciaza 10.09.02, 16:40
        Sam Montignac jest OK, byle doszło i do stabilizacji wagi, i stabilizacji
        hormonalnej. Pisząc o pół roku miałem na myśli okres dochodzenia do
        stabilizacji plus ze 2 m-ce w pełni stabilne. Więc może być szybciej.
        • Gość: Mucha Re: odchudzanie przed ciaza IP: *.icm.edu.pl / 212.160.131.* 10.09.02, 16:46
          Dzięki Jogger. Jeszcze jedno, dziwi mnie tylko, że w moim przypadku organizm
          tak zareagował. Zawsze mi sie wydawało, że powinien korzystać z zapasów. Po
          kopenhaskiej trzymam wagę tzn. +-1kg.
          Papapki
          • Gość: anka Re: odchudzanie przed ciaza IP: 212.244.72.* 10.09.02, 17:15
            niedawno 2 tygodnie temu skonczylam kopenhaska. moje wyjsciowe parametry to 64
            kg przy wzroscie 169 cm. Po kopenhaskiej mialam 60 kg, ale przybyl mi juz 1 kg.
            chcialabym zajsc w ciaze w pazdierniku. czy sa przeciwskazania? mysle ze te 4
            kg, a w koncowym rozrachunku 3 kg mniej chyba nie powinny miec jakiegos
            negatywnego wplywu na ciaze? zanzaczam ze teraz nie jestem na zadnej diecie.
            Czasmi tylko troche mniej jem.
            • jogger Re: odchudzanie przed ciaza 10.09.02, 17:53
              Nie straciłaś dużo, więc jeśli utrzymujesz regularny cykl i nie spadło Ci
              libido, to powinno być wszystko OK.
          • jogger Re: odchudzanie przed ciaza 10.09.02, 17:38
            Teraz po prostu wolumen (ilość) hormonów zmagazynowany w pozostałej tkance
            tłuszczowej musi się odbudować, żeby doszło do stabilizacji cyklu. Na ogół też,
            zanim dojdzie do stabilizacji, spada i libido.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka