Dodaj do ulubionych

System ćwiczeń a przyrosty

IP: *.torun.dialup.inetia.pl 12.10.02, 21:09
ćwieczę praktycznie codziennie,

z tym, że 5 dni w tygodniu jest to taki 'domowy' program ćwiczeń na wyskok
(znany jako Air Alert lub Super Dunks) + czasem coś na górę (barki,
najszerszy, ręce), natomiast 2 dni w tyg. to porządne ćwieczenia góry
(głównie klatka). aha, brzuch mniej lub więcej codziennie. po ćwiczeiach
zawsze daję dawkę prostych w/w z białkiem.

Pytanie: czy taka metoda powoduje zyski w masie wszystkich mięśni (np. przez
stymulację hormonu wzrostu, transport białka do mięsni), czy tylko tych
trenowanych danego dnia?
pzdrv
Obserwuj wątek
    • jogger Re: System ćwiczeń a przyrosty 13.10.02, 20:05
      Ten sposób stosowania odżywek stymuluje wzrost mięśni ostatnio fatygowanych,
      poprzez nadkompensację glikogenu straconego w czasie ćwiczeń. Jest to głównie
      bodziec do wzrostu, a sam wzrost nastepuje w wyniku częstego dostarczania
      budulca (białek i w/w złożonych) w posiłkach: potreningowym (ok. 2godz) i
      kolejnych, w następnych dniach. Mięsień rośnie, gdy odpoczywa :-)
      • Gość: Yorick kurna... co jest? IP: *.roki.komp.pl 14.10.02, 20:56
        wzlazłem ostatnio na wagę i szok
        jestem lekko zdruzgotany: 66kg. w lustrze wygląda nie najgorzej (nie gorzej niż
        było :)), ale kurczę spodziwałem się przynajm,niej lekkiego skoku masy,
        zwłaszcza że staram się jeść naprawdę dużo. o co chodzi? jogger, pomożesz?
        pzdrv
        • jogger Re: kurna... co jest? 15.10.02, 00:52
          Tak jak wyżej: mięśnie rosną gdy odpoczywają, a ty odpoczywasz raczej rzadko :-
          ) Poza tym twój trening jest b. energochłonny, a nie ma przyrostu masy bez
          wyraźnie dodatniego bilansu kalorycznego. Zasady robienia masy już dawno
          zdefiniowano: jeśli nie musisz biec, to idź; jeśli nie musisz iść, to stój:
          jeśli nie musisz stać, to siedź; jeśli nie musisz siedzieć, to leż: a najlepiej
          śpij :-) (w czasie snu produkujemy hormon wzrostu).
    • Gość: Yorick wspomagacze again? IP: *.torun.dialup.inetia.pl 18.10.02, 19:21
      dobra, pozmieniałem trochę rzeczy.
      a jakie radzisz wspomagacze? tj wiem, że jesteś lekomanem i najchętniej
      zapisałbyś wszystko :), ale takie najpewniejsze, nie za drogie, a dające
      efekty? z witamin i minerałów już wiem, teraz reszta. oczywiście wszelkie gówno
      wykluczone.
      pzdrv
      • jogger Re: wspomagacze again? 22.10.02, 18:37
        Gość portalu: Yorick napisał(a):

> dobra, pozmieniałem trochę rzeczy.
        > a jakie radzisz wspomagacze? tj wiem, że jesteś lekomanem i najchętniej
        > zapisałbyś wszystko :), ale takie najpewniejsze, nie za drogie, a dające
        > efekty? z witamin i minerałów już wiem, teraz reszta. oczywiście wszelkie
        gówno
        >
        > wykluczone.

> pzdrv

Najlepsza kombinacja to BCAA+HMB bezpośrednio po treningu, no i po kilku
        minutach kreatyna+glutamina+glukoza. Jeszcze HMB przed treningiem. Muszą to być
        kapsułki lub proszek.
    • Gość: Yorick i jeszcze: piwo? IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 19.10.02, 17:35
      A piwo? czy jest dozwolone w małych dawkach (np. pół)? w końcu podnosi ponoć
      insulinę... pzdrv

Aha, czy tabsy amino warto łykać w nocy? Ostatnio jak się budze w nocy łykam
      kilka i popijam rozpuszczalną witaminą.
      pzdrv
      • jogger Re: i jeszcze: piwo? 22.10.02, 18:49
        Gość portalu: Yorick napisał(a):

> A piwo? czy jest dozwolone w małych dawkach (np. pół)? w końcu podnosi ponoć
        > insulinę... pzdrv

...a insulina jest odpowiedzialna też za odkładanie tłuszczu :-)

> Aha, czy tabsy amino warto łykać w nocy? Ostatnio jak się budze w nocy łykam
        > kilka i popijam rozpuszczalną witaminą.
        > pzdrv
        Nie warto, bo zostaną skonwertowane do glukozy. W czasie snu powinien spalać
        się tłuszcz, działanie zainicjowane przez hormon wzrostu.
        • Gość: Yorick jeszcze... IP: *.torun.dialup.inetia.pl 23.10.02, 16:19
          a jakie ww spożywać w ciągu dnia? gdzieś napisałeś, że złozone. a przecież to
          od prostych najszybciej skacze insulina i rozpoczyna się magazynowanie?
          w pytaniu o piwo bardziej chodziło mi o alkohol, który podobno przeszkadza
          anabolizmowi.
          pzdrv
          • jogger Re: jeszcze... 23.10.02, 18:13
            Skok insuliny potrzebny jest bezpośrednio po treningu, gdy wszystko 'wchodzi' w
            mięśnie. W ciągu dnia jest to bez sensu, bo niezmęczone mięśnie nie mogą
            przyjąć glukozy i jej nadmiar jest przekształcany w trójglicerydy, które
            insulina upakowuje w komórklach tłuszczowych. Co do piwa, to mało że insulina,
            ale i tzw. puste kalorie, które dają czystą energię, a wszystko co się zje jest
            magazynowane (w sadełku :-) ). Tak że jak piwko, to ew. zaraz po treningu (a
            najlepiej po saunie - pełny blues :-) ).
            • Gość: Yorick a alkohol IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 23.10.02, 21:10
              jak działa? dzięks za odpowiedzi.
              pzdrv
              • jogger Re: a alkohol 24.10.02, 17:42
                To jeszcze więcej pustych kalorii niż w piwku :-) dlatego pijacy mogą żyć na
                samym alkoholu, ale że nie zakąszają (nie mają już za co) więc są na ogół
                chudzi :-)
                • Gość: Yorick konkretnie IP: *.torun.dialup.inetia.pl 26.10.02, 16:15
                  Jogger, konkretnie - wieszc czy nie wiesz? czemu alkohol jest niewskazany przy
                  budowaniu masy? bo to o 'pustychj kaloriach' itd. to ja wiem. chodzi mi o
                  działanie 'antyanaboliczne'.
                  pzdrv
                  • jogger Re: konkretnie 29.10.02, 22:49
                    Nie znam mechanizmu, w jaki alkohol miałby przeszkadzać anabolizmowi masy
                    mięśniowej. Mówiłem tylko, jak znakomicie wspomaga budowę masy tłuszczowej :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka