zozola 24.07.03, 18:41 jakie daje efekty (czy wogole daje)? czy to rozsądne (tyle tluszczeu i tak inne podejscie do cholesterolu?) czy rzeczywiście usuwa tyle schorzeń ( kamienie na nerkacha, woreczku żółciowym, chorobe wieńcową etc) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: hydrogen Re: dieta optymalna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.03, 21:59 zozola napisała: > jakie daje efekty (czy wogole daje)? Efekty daje, choć na niektóre trzeba poczekać. Znacznie poprawia się kondycja i siła. Lepsza jest wydolność podczas długotrwałego ciężkiego wysiłku. jest tez wiele innych zalet. czy to rozsądne > (tyle tluszczeu i tak inne podejscie do cholesterolu?) Co do tłuszczu to trzeba jego zalety rozważać racjonalnie, odrzucając na bok fobie i przesądy. Tłuszcz jest po prostu znacznie lepszym paliwem. Na lepszym paliwie cały organizm lepiej funkcjonuje, tak jak każde urządzenie. Dieta optymalna nie polega na jedzeniu samego tłuszczu. Ważne jest aby stosunek tłuszczu do białka wynisił około 1:3. Odchylenia w górę i w dół w zależności od trybu życia. Zdaje się, że nie powinno się przekraczać 6 gramów tłuszczu na gram białka (to przy b ciężkiej pracy fizycznej). Jeśli chodzi o cholesterol to tak na prawdę nikt nie wykazał, że jest on winowajcą chorób układu krążenia. Wręcz przeciwnie wykazano, że nie ma żadnego związku między jednym a drugim (można poczytać w książce dr W. Lutza "Życie bez pieczywa"). Jeśli nawet ktoś panicznie boi się cholesterolu to trzeba pamiętać o kilku faktach. Po pierwsze organizm potrzebuje cholesterolu i jeśli go nie dostarczymy to zostanie zsyntetyzowany przez wątrobę. Po drugie wchłanialność cholesterolu jest ograniczona. Nie można go zjeść za dużo. Po trzecie wreszcie poziom cholesterolu u stosujących żywienie optymalne z regułu na początku się podwyższa (jest to świadectwem przebudowy organizmu na nowy metabolizm) by potem obniżyć się do poziomu nieraz niższego niz przed podjęciem diety. > czy rzeczywiście usuwa tyle schorzeń ( kamienie na > nerkacha, woreczku żółciowym, chorobe wieńcową etc) Tak, pomaga na wiele rzeczy, na kamienie też chociaż czasem trzeba wykonać dodatkowe badania i zmodyfikować dietę w zależności od wyników. Co do chorób serca i miażdżycy to skuteczność diety optymalnej jest b wysoka. Nie mam niestety danych (chyba w "Tłustym życiu" dr Kwaśniewski podaje jakieś procenty), choć wiem, że znajomy rodziców wyleczył się z zaawansowanej miażdżycy). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WMI Re: dieta optymalna IP: 195.112.95.* 24.07.03, 22:11 Gość portalu: hydrogen napisał(a): > Efekty daje, choć na niektóre trzeba poczekać. Znacznie poprawia się kondycja i > > siła. Lepsza jest wydolność podczas długotrwałego ciężkiego wysiłku. Absolutna prawda. Mialem okazje to na sobie przecwiczyc. Chociaz to byla czysta dieta tluszczowo bialkowa i z minimalna iloscia wegli. W. Odpowiedz Link Zgłoś
independent-girl Re: dieta optymalna 24.07.03, 22:54 Przeczytałam masę wątków o diecie lowcarb i powiedzmy, że ogólne zasady rozumiem. Mam jednak prośbę do expertów :) Otóż, chciałabym przejść na tę dietę. Ważę 59 kg przy wzroście 163 cm :/ I mam problem z tym ile mam spożywać białek i tłuszczy (i kcal), bo ww wiem, że mniej niż 20g. Proszę jeszcze o pomoc w zwiążku z tabelami, które zawierają dane o zawartości B,T i W w produktach. Wiem, że tu się pojawiają, ale jestem tu od dziś i zdążyłam już tyle wątków poczytać, otworzyć linków, że się pogubiłam. Mam jeszcze prośbę dotyczącą warzyw: które mogę jeść? I czy bardzo źle zniesie mój orgaznim taką zmianę? Od soboty chciałabym zacząc dietę, od jutra zaczynam chodzić na siłownię. Boję się, że to połączenie i bądź co bądź nowośc dla organizmu będzie trudna :( Chciałabym pociągnąć dietkę do końca sierpnia, może troszkę dłużej jakby się udało. Waga, którą chcę osiągnąć to 50 kg, ale to nie znaczy, że ją chcę osiągnąć na tej tylko diecie, bo tu chciałabym zejśc do 52-53kg a póżniej przejdę na jakąś redukcyjną :) I jak to jest z serkami wiejskimi? Uwielbiam je i czy mogę jeść je bezkarnie? I czy lepiej kabanosy czy parówki? I czy mięsko które smażę na maśle ( i na czym jeszcze mogę???) mogę otoczyć w jajku do smażenia? (bo wiem że one są dozwolone) - oczywiście bez bułki! Czy przyprawy mogę dowolnie dobierać? I czy herbata zielona (gorzka rzecz jasna) jest również dozwolona w nieograniczonych ilościach? Przy okazji: ile czasu powinno minąć po zjedzeniu posiłki zanim pójdę na siłownie i ile po siłowni zanim zacznę znowu jeść? :) Może niektóre pytania są banalne i śmieszne, ale odpowiedzi na nie rozwieją moję wszystkie (chyba) wątpliwości :) Proszę o pomoc Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hydrogen Atkins vs Kwaśniewski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.03, 16:19 independent-girl napisała: > Przeczytałam masę wątków o diecie lowcarb i powiedzmy, że ogólne zasady > rozumiem. Mam jednak prośbę do expertów :) > Otóż, chciałabym przejść na tę dietę. Ważę 59 kg przy wzroście 163 cm :/ I mam > problem z tym ile mam spożywać białek i tłuszczy (i kcal), bo ww wiem, że > mniej niż 20g. Proszę jeszcze o pomoc w zwiążku z tabelami, które zawierają > dane o zawartości B,T i W w produktach. Z tego co sie zorientowałem to na tym forum święci truimfy dieta Atkinsa. To bardzo dobrze, bo jest to lepszy sposób odżywiania niż diety spod znaku IŻŻ i kolorowych czasopism. Jednak dieta Atkinsa jest trochę niedopracowana. Przede wszystkim Atkins nie ostrzega przed nadmiernym spożyciem białka. A prawda jest taka, że im więcej białka tym szybciej się starzejemy. Zatem najlepiej jeść białka tyle aby wystarczyło na potrzeby budulcowe organizmu i nic ponadto. Co do węgli to można dobre efekty osiągać jedząc ich nawet -50-60g a nawet jeszcze trochę więcej. Po wprowadzeniu do diety Atkinsa korekt zgodnych z tym co napisałem otrzymamy dietę optymalną. Aby określić ile B T W należy spożywać można posłużyć się kalkulatorem: www.dieta-optymalna.info/dietetyk.php Skład BTW produktów spożywczych można znaleźć na tej samej stronie: www.dieta-optymalna.info/tabele.php > Mam jeszcze prośbę dotyczącą warzyw: które mogę jeść? Jakie chcesz, ważne ile zjesz węgli. Zalecane 50-60g to na prawdę duża ilość warzyw (mniejsza owoców) >I czy bardzo > źle zniesie mój orgaznim taką zmianę? U osób młodych nie powinno być problemu. U starszych też w zasadzie nie, ale np dr W. Lutz (stworzył dietę zbliżoną do optymalnej) zaleca dużą ostrożność i stopniowe ograniczanie węgli (zdaje się, że od 100g w dół) >Od soboty chciałabym zacząc dietę, od > jutra zaczynam chodzić na siłownię. Boję się, że to połączenie i bądź co bądź > nowośc dla organizmu będzie trudna Ja bym się z siłownią wstrzymał na kilkanaście dni. Jeśli od razu poczujesz przypływ energii to chyba siłownia nie zaszkodzi, w przeciwnym razie lepiej dać organizmowi chwilę czasu na spokojne dokonanie przebudowy. > I jak to jest z serkami wiejskimi? Uwielbiam je i czy mogę jeść je bezkarnie? > I czy lepiej kabanosy czy parówki? I czy mięsko które smażę na maśle ( i na > czym jeszcze mogę???) mogę otoczyć w jajku do smażenia? (bo wiem że one są > dozwolone) - oczywiście bez bułki! > Czy przyprawy mogę dowolnie dobierać? Możesz jeść co chcesz ważne są proporcje BTW. Co prawda jedne białka są lepsze od innych i lepiej spożywać te lepsze ale to jest już kwestia o drugorzędnym znaczeniu. czyli można i serki i parówki byleby było co najmniej 2.5 grama tłuszczu na gram białka (większość produktów trzeba dotłuszczać np jedząc cienką kronkę chleba z masłem). Smażyć można na maśle, smalcu, łoju wołowym. > I czy herbata zielona (gorzka rzecz jasna) jest również dozwolona w > nieograniczonych ilościach? Wydaje mi się, że te kwestie nie zależą od tego jaką dietę stosujesz. Przy okazji: ile czasu powinno minąć po zjedzeniu > posiłki zanim pójdę na siłownie i ile po siłowni zanim zacznę znowu jeść? :) Przed wysiłkiem to zobaczysz sama. Zaraz po jedzeniu nie powinnaś mieć ochoty na siłownie. Myślę, że odczekanie 2 godzin wystarczy. Jeśli chodzi o jedzenie po siłowni to kieruj się głodem. Ja po wysiłku fizycznym nie jestem głodny przez około godzinę (nawet jeśli byłem głodny przed wysiłkiem) > Może niektóre pytania są banalne i śmieszne, ale odpowiedzi na nie rozwieją > moję wszystkie (chyba) wątpliwości :) > Proszę o pomoc > Kasia Kto pyta nie błądzi :). Ja jeszcze raz polecam dietę optymalną choć i Atkins jest dobrym rozwiązaniem (byle by nie przesadzać z chudym mięsem i chudymi serami). Najlepiej poczytać książki obydwu autorów. Według mnie Kwaśniewski jest znacznie bardziej logiczny i przekonywujący. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WMI Re: Atkins vs Kwaśniewski IP: 195.112.95.* 25.07.03, 16:37 >Aby określić ile B T W należy spożywać można posłużyć się kalkulatorem: >www.dieta-optymalna.info/dietetyk.php No wlasnie to zrobilem, wyszlo mi, ze mam piec kilo ... niedowagi !!! Czy ja mam niedowage !!! W. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hydrogen Re: Atkins vs Kwaśniewski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.03, 16:45 Nie wiem jak ty wyglądasz ale ja po dowiedzeniu się że mam 7 czy 10 kilo niedowagi miałem spory ubaw. To jest słaba strona takich zaleceń na odległość. Ale chyba nie wpływa to na ilości BTW. Choć i te należy traktować jedynie orientacyjnie. Odpowiedz Link Zgłoś