Dodaj do ulubionych

ilość powtórzeń ...?

09.02.08, 00:30
Chciałam się dowiedzieć jednej rzeczy. Słyszałam, że podczas ćwiczenia mięśni ważna jest ilość powtórzeń, tzn. nie za dużo. Czy to jest prawda? Co się dzieje kiedy wykonujemy za dużo powtórzeń np. podczas treningu mięśni brzucha? Jaka jest optymalna ilosć powtórzeń jednego ćwiczenia aby osiągnąć efekt wyrzeźbienia mięśni?
Obserwuj wątek
    • falafala Re: ilość powtórzeń ...? 09.02.08, 19:22
      teoretyczne podstawy cwiczen silowych wygladaja tak:
      4-6 powtorzen cwiczenia na sile miesni
      8-12 poworzen cwiczenia na zwiekszenie ilosci miesni\
      15-20 cwiczenia na wytrzymalosc miesni
      Oczywiscie jest to w duzym przyblizeniu. Miesnie brzucha lubia byc trenowane
      inaczej i z wieksza iloscia powtorzen. Miesnie lydki tez czesto lubia duza ilosc
      powtorzen, choc nie u kazdego, wszystko kwesta genow :-)
      Co masz na mysli mowiac o wyrzezbieniu miesni? Tylko ich uwidocznienie, czy tez
      zwiekszenie ilosci. W pierwszym przypadku tylko dieta z minusem kalorycznym i
      ewentualnie duza ilosc powtorzen, w drugim dieta z minusem kalorycznym plus
      mniejsza ilosc powtorzen. A generalnie najlepiej pierw pare miesiecy pocwiczyc z
      dieta z plusem kalorycznym by zdobyc troche miesni, by w ogole bylo co rzezbic
      ;-), i dopiero pozniej diete z minusem kalorycznym plus cwiczenia silowe plus
      aeroby. To tak bardzo ogolnie sie przedstawia :-)
      • sandy100 Re: ilość powtórzeń ...? 09.02.08, 20:22
        dzięki.

Na minusie kalorycznym to ja jestem całe życie :-)

U mnie widać dobrze mięsień prosty, ale nie jest jakoś ładnie wyrzeźbiony, nie wiem jak to ująć. Nie wiem co masz na myśli z "powiększaniem" mięśni. Nie chciałabym, żeby mi ten brzuch wydęło :-)
        • falafala Re: ilość powtórzeń ...? 09.02.08, 22:53
          hmmm. cale zycie? No to troche trudno jest zbudowac w ten sposob miesnie. Bedac tak sobie na minusie kalorycznym tracisz i tluszcz i miesnie, bo organizm zywi sie miesniami chetniej niz tluszczem. Modelki maja miesnie w "zaniku".
          Chcesz zbudowac sobie miesnie to musisz byc na plusie kalorycznym, diecie z 2g bialka na kg ciala itd...
          I cwiczyc... cwiczyc normalnie, a nie zasuszac duzymi ilosciami powtorzen.
          Zalezy co kto lubi ;-), ale nie da sie miec wszystkiego
          tu masz keira Knightley i jej miesnie brzucha
          www.fit.pl/ploteczkifit/nie_jestem_anorektyczka,90,21,21,2280,3104,0,0,0.html
          a tu masz jedna z polskich fitnessek i jej miesnie brzucha, zejdz nizej nick Inka
          www.sfd.pl/Mi%C4%99%C5%9Bnie_Brzucha%2DBITWA%21%21%21-t144373-s2.html
          • sandy100 Re: ilość powtórzeń ...? 01.03.08, 12:03
            Jak nie jestem na minusie to tyję :-( Takie życie.

Keira Knightley mi się ogólnie nie podoba :-)

Ale ta fitneska całkiem ładny ma brzuszek.
            • niewygodny Re: ilość powtórzeń ...? 01.03.08, 12:28
              sandy100 napisała:

> Jak nie jestem na minusie to tyję :-( Takie życie.

:)) No jasne, że jak nie jesteś na minusie to tyjesz :)
              Kwestia tylko czego Ci przybywa - jak będziesz na plusie i
              pocwiczysz trochę bardziej siłowo niż aereobowo to złapiesz troszkę
              więcej mięsni niż tłuszczu. Potem mozesz znów przejść do minusa
              i ćwiczen siłowych + aero to pozbędziesz się więcej tłuszczu niz
              mięśni które się uwidocznią :)

• falafala Re: ilość powtórzeń ...? 01.03.08, 12:51
                by schudnac potrzebny jest minus :-), ale mozna go tworzyc na rozne sposoby,
                najlepiej poprzez zwiekszenie ruchu, dalszym jest obciecie kalorii. Ale minus
                oznacza -200kcal w stosunku do podstawowego zapotrzebowania wyliczonego z
                uwzglednieniem ruchu. Odchudzanie to proces obserwowania reakcji organizmu,
                chudnecia i zastojow, ktore trzeba korygowac zmianami w cwiczeniach, diecie,
                pobudzaniem metabolizmu, a nie proste obciecie kalorii na poziom glodowy ;-).
                Chudnac wolno chudniesz trwale.
                • sandy100 Re: ilość powtórzeń ...? 01.03.08, 14:40
                  No tak...
                  tylko, że ja nie muszę chudnąć :-)
                  A jeść za dużo boję się, bo wiem czym to się kończy: spodniami o rozmiar większymi. I ćwiczę też cały czas :-)

Co do tej ilośći powtórzeń: słyszałam, że duża ilość może spowodować wydęcie brzucha. To prawda?
                  • falafala Re: ilość powtórzeń ...? 01.03.08, 15:09
                    he he wszytsko zalezy od punktu widzenia, co to jest duzo? ;-). piszesz, ze
                    jestes na minusie, ja nie wiem jak wygladasz, jak jesz wiec nawetnie wiem o czym
                    rozmawiamy :-). musialabys byc chora by bedac na zerowym bilansie kalorycznym
                    tyc. pamietaj do kazdego rodzaju cwiczen organizm sie przyzwyczaja, wiec co
                    8-10tyg powinno sie zmieniac cwiczenia by znow go zaskoczyc.
                    Nie martw sie cwiczac miesnie brzucha nie wywali ci go. wybierz sobie jakis
                    program i cwicz, jak cwiczysz jeszcze na silowni nie ma sensu cwiczyc dodatkowo
                    brzucha wiecej niz 3 razy w tygodniu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka