Dodaj do ulubionych

STEP a kręgosłup

IP: 217.153.119.* 07.11.03, 11:47
Może jakiś ekspert mi powie czy ćwiczenia na STEPie obciążają kręgosłup? Mam
z tym problem a zapisałam się na takie zajęcia no i czuję jakby mój kręgosłup
był bardziej "zmęczony"... Czy to może mi szkodzić?
Obserwuj wątek
    • jogger Re: STEP a kręgosłup 08.11.03, 21:57
      Prawdopodobnie za głęboko schodzisz w dół. Przenosząc ciężar ciała z nogi na
      nogę kręgosłup pracuje na boki, i jeśli masz lekką skoliozę, może się to
      pogarszać. Spróbuj ćwiczyć z mniejszym obciążeniem (jeśli jest regulowane),
      robić szybsze i płytsze kroki.
      • Gość: chatty Re: STEP a kręgosłup IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.03, 15:02
        Kregosłup twój nie był przyzwyczajony do intensywniejszego ruchu.dopiero
        próbujesz chodzić na zajęcia ze stepem.przeczekaj to , ćwicząc dalej ,a napewno
        po dłuższym czasie ćwiczeń wzmocnisz mięśnie brzucha, pleców, co zaowocuje
        brakiem problemów z kręgosłupem.tylko na efekty musisz czekać. bo to nie jest
        tak, że się zerwiesz przez 4 miesiące na fitnees bo jest fajnie i myślisz że
        już jesteś zdrowa. fitness musi być sposobem na życie.
      • Gość: Agnes Re: STEP a kręgosłup IP: *.local.bluecity.pl / 217.11.136.* 14.11.03, 09:13
        Czy to znaczy, że jeżeli ja mam skoliozę to nie mogę chodzić na aerobik???
        Właśnie zaczęłam uczęszczać na aerobik i sprawia mi to wielką przyjemność i nie
        chciałabym z tego rezygnować.Ale nie chcę,żeby mi to zaszkodziło.A mam na
        zajęcia właśnie dużo stepu.
        • jogger Re: STEP a kręgosłup 15.11.03, 10:37
          Przy skrzywieniach kręgosłupa aerobik, szczególnie z podskokami i stepem, jest
          niewskazany, gdyż powodując kompresję kręgów może pogorszyć sytuację. Tak że
          raczej pływanie, a jeśli aerobik, to nie step, tylko zwykły, wersja low-impact
          (bez podskoków). Jeśli chcesz wyjść ze skoliozy, polecam terapię Yumeiho:
          www.yumeiho.pl/
          Jest tam i opis, i lista terapeutów.
      • Gość: Agnes Re: pytanie o rozciąganie IP: *.local.bluecity.pl / 217.11.136.* 14.11.03, 13:03
        I mam jeszcze jedno pytanie do joggera.Czy możesz podać mi linki gdzie znajdę
        ćwiczenia rozciągające głównie mieśnie nóg bo ćwiczenia na moim aerobiku są
        bardzo intensywne ale pani w ogóle nie robi ćwiczeń rozciągających na koniec.A
        chyba powinno się bardzo dobrze rozciągnąć mieśnie na koniec ćwiczeń prawda?
        • jogger Re: pytanie o rozciąganie 15.11.03, 10:32
          Rozdział o rozciąganiu w atlasie ćwiczeń:
          www.kulturystyka.pl/atlas/
          • Gość: Agnes Re: pytanie o rozciąganie IP: *.local.bluecity.pl / 217.11.136.* 17.11.03, 10:57
            Dziękuję bardzo za wszystkie odpowiedzi i informacje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka