Dodaj do ulubionych

Dotacja na agroturystykę

16.06.10, 10:29
Kupuję dom na wsi, w Wielkopolsce. chce tam prowadzić agroturystę. nie jestem
rolnikiem. jaka jest szansa na skorzystanie z funduszy europejskich w tym
zakresie? mogę starać się na fundusz na otwarcie działalności gospodarczej? na
co wówczas mogę przeznaczyć fifnasowanie, na wykończenie pokojów, albo stajni
czy sal szkoleniowych dla przyszłych zielonych szkół?
Ile osób muszę zatrudniać wg projektu unijnego. i co jest kosztem
kwalifikowanym? remonty? proszę o pomoc.
Obserwuj wątek
    • wosto Re: Dotacja na agroturystykę 16.06.10, 23:18
      Instrukcja do wniosku 312 tworzenie i rozwój mikroprzedsiębiorstw PROW:
      Kosztami kwalifikowalnymi operacji mogą być koszty remontu połączonego z modernizacją, koszty przebudowy lub budowy obiektów budowlanych, gdy są niezbędne dla realizacji celów operacji
      (np. przebudowa budynku gospodarczego i wykonanie warsztatu, budowa budynków służących celom operacji, budowa ujęcia wody, drogi dojazdowe łącznie z odwodnieniem, elementów zagospodarowania
      terenu na potrzeby prowadzenia działalności planowanej w ramach operacji, ogrodzenia itp.). Wyjątek stanowią koszty budowy budynków mieszkalnych, które nie podlegają wsparciu w ramach PROW. Kosztem kwalifikowalnym w budynku mieszkalnym może być jego nadbudowa, przebudowa lub remont połączony z modernizacją, jeżeli operacje będą realizowane w związku z podjęciem lub rozwijaniem działalności gospodarczej, zgodnej z wykazem działalności wspieranych. Zakres rzeczowy inwestycji musi być
      uzasadniony ekonomicznie, a zatem musi przyczyniać się do generowania przychodów.
      Twój projekt więc wydaje się spełniać powyższe kryteria.
      aby dostać dotację musisz stworzyć min 1 miejsce pracy np. rejestrując swoją działalność gospodarczą.
      wyjasninia i przykłady kosztów kwalfikowanych znajdziesz w cytowanej wyżej instrukcji i rozporządzeniu min rol dotycącym działania.
      Co do szans nie wypowiadam się, pewnie są duże, natomiast masz mało czasu żeby "wypełnić kupon na wygraną" bo nabór wniosków rozpoczyna się 28 06 a kończy bodajże 9 lipca. Informacje na stronie www.arimr.pl
      Tam tez znajdziesz info o wielkości puli przeznaczoenj na konkurs w Twoim województwie i o liczbie wniosków składanych w poprzednich naborach.
      pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka