meg_s 11.07.10, 07:38 czy ma ktoś jakieś stare zdjęcia z Żernik ? poratujcie Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
meg_s Re: Żerniki 11.07.10, 07:48 to ja widocznie spałam jak byłam na tej stronie, bo zauważyłam tylko współczesne dożynki :D Odpowiedz Link
meg_s Re: Żerniki 11.07.10, 07:50 a Nepomuk to jest z Żernicy a nie Żernik ;)- chyba że z uwagi na podobieństwo nazwy mieli takie same :D www.malanowicz.eu/mm/pasje/silesiana/nepomuki/Zernica.htm Odpowiedz Link
szwager_z_laband ps 11.07.10, 07:48 mozno to ci sie pszido: Kole Glywic znondziecie niyjedyn stow i niyjedno rzeczka. Kedys downo miyszkali we nich utopce. Jedna ouma ze kole Zernik padaua ize widziaua, jak jeszcze boua mauo dziouszka, jednego Utopca i miou on zielone s’lypia i zielone zymby, blank staro pomarszczono gymba, na gowie miou czerwono kapa. Ta ouma padaua ize poznac idzie takego utopca tysz po tym ize ze lewego rynkowa durch mu kapie woda. Taki utopiec ale poradzi sie przemiyniac, niykere widzieli go juz jak wyglondou choby normalny bajtel. We Zernikach je jedyn stow kole kerego downiyj bajtle zawsze pas’li kozy i krowy. Bajtle jak to bajtle, sam pas’li krowy, sam ale niy na krowy obacht dowali ino paczeli gupiec’ i lotac za balom, abo co inkszego wynokwiac’. Roz jak tak mieli szpas kole tego stowa to prziszou ku nim jedyn synek co go zodyn niyznou i zaczon ze nimi wynokwiac’, a ze bou lepszy miglanc tak tysz oni go zaro do ferajny przjynli i zodnego niy szterowauo ize go niy znajom. We tyn dziyn bouo pieronym gorko, i tyn synek padou ize fajnie by bouo se we wodzie trocha potonkac’. Bajtle ze Zernik ale padali ize niy mogom, bo im fatry niy kozali, i ze dyc’ woda we tym stowie je fest guymboko. Tyn synek na to syjmnou galoty a koszula i skoczou rajn do wody i zaczon puywac i skokac, i tysz stanou coby tym bajtlom pokozac ize tam wcale niyma guymboko, ino coby wlyz’li i sie niy boli, bo tam je tela wody ize ani niy poczebujom umiec’ puywac’. No tosz jak to te bajtle uwidzieli to tysz sie zaro zaczli seblykac’ coby powskokiwac’ do wody . Bez cufal ale szua we tym czasie jedna ouma kole nich i uwidziaua tego synka we stowie i poznaua ize to je utopiec, i zaro padaua to tym bajtlom, kere prawie juz seblyczone chcieli skokac’ rajn do wody. Padaua im tysz co utopce robiom jak keregos’ im sie udorajn do wody wciongnonc’. Woda w tym stowie boua naprowdy pieronym guymboko i tyn Utopiec jak merknou ize go poznali to ino zabulgotauo i schowou sie tyn pieron guymboko aze przi samym piosku., a bajtle gibko sie oblykli i polecieli do dom, ale zodyn sie niy prziznou mamie ize bou niy usuchliwy i chciou wlys’ rajn do wody chociosz im fatry niy kozali. Dopiyro jak kupa lot minouo i te bajtle byli juz sroge i same juz mieli bajtli, to dopiero we tyn czas sie prziznali co to im sie przitrefiouo. Odpowiedz Link
meg_s Re: ps 11.07.10, 07:51 no pewnie że się przyda, bo oprócz pocztówki na już, potem będę robiła reportaż na stronę, to wszystkie wiadomości i ciekawostki się nadadzą Odpowiedz Link
meg_s Re: ps 11.07.10, 07:53 wszystko się przyda :) jakoś bez sensu się miotałam wczoraj po Żernikach - bo nie trafiłam na tę szkołe :( Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: ps 11.07.10, 08:26 "A to tlumaczenie tekstu wyjetego przez Szwagra z ksiazki "Gleiwitz - ein heimatliches Geschichtenbuch" (Autor Rudolf Schlegel) W wiejskich okregach Gornego Slaska az do ostatniej wojny zachowala sie tradycja Wielkanocnych procesji na koniach. Tak bylo w Ostropie, Gliwicach-Wojtowej Wsi, Piotrowicach Wielkich, Bienkowcach k. Raciborza jak i w okolicy Glubczyc. Prastary zwyczaj procesji konnych mial dwojakie cele: z jednej strony sprawdzenie stanu zasiewow, z drugiej uproszenie blogoslawienstwa i wzrostu upraw na polach. W Piotrowicach Wielkich chlopi na koniach zbierali sie w wielkanocny poniedzialek przed poludniem kolo kosciola i jechali z krzyzem i sztandarami w kierunku kosciola sw. Krzyza w Kietrzu, gdzie odmawiano rozaniec. Potem objezdzano teren gminy, a potem, gdy konie byly juz rozsiodlano, w kosciele odprawiano nabozenstwo. W Bienkowicach chlopi objezdzali pola w wielkanocny poniedzialek po poludniu. Przy kapliczkach i polnych krzyzach robili przerwy a na koniec urzadzali wyscigi konne. Radosc budzil fakt, ze ten piekny stary obyczaj objezdzania pol konno zachowal sie zachowal sie w poblizu okregu przemyslowego w Wojtowej Wsi iOstropie kolo Gliwic. Na przyklad w roku 1906 w czasie konnego objazdu terenu wiosek spotkali sie chlopi Wojtowej Wsi (wtedy jeszcze nie nalezala ona do Gliwic) i Zernicy przy zernickiej drodze na granicy obu miejscowosci, tam wymienili krzyze i blagali Boga blogoslawienstwo dla pol. Po czym krzyze zwrocono i wyruszono w droge powrotna. W pozniejszym okresie spotkania te ustaly. W Wojtowej Wsi organizowano jeszcze do lat trzydziestych procesje konne, ktorych przebieg byl nastepujacy: przed rozpoczeciem przejazdu modlono sie przy kaplicy, po czym chlopi objezdzali modlac sie i spiewajac teren wioski. Po powrocie do Wojtowej Wsi chlopi byli znowu przejmowani przez miejscowach duchownych. Odmawiano modlitwy o dobre plony i za zmarlych. Cala uroczystosc konczyla sie wtedy nabozenstwem w kosciele. Obyczaje te sa w kazdym razie prastare a pierwotnie celem objezdzania pol konno mialo byc poznanie przez osadnikow miejscowych gruntow. Przeganianie zimy i obchodzenie pol z procesja na Wielkanoc mialo miejsce rowniez w Zernikach. Warte wspomnienia jest tez, ze po zakonczeniu konnego przejazdu po polach odbywalo sie jezdzenie w kolko na koniu *, by uchronic pola przed niepogoda. Mlode dziewczeta przekazywaly tez jezdzcom na polu wience." ------------------------- Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: ps 11.07.10, 08:30 wapedia.mobi/pl/%C5%BBerniki_(dzielnica_Gliwic) Odpowiedz Link
meg_s Re: Żerniki 19.07.10, 13:00 ta strona ma jakiegoś felera, a w każdym razie to "wirtualne muzeum" - udaje mi się tam pobyć chwilę i zaraz potem regularnie wywala mi internet :( Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Żerniki 11.07.10, 08:47 www.allegro.pl/item1095446858_a0455_pozdrowienie_z_zernik_post_herrnkirch.html#gallery Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Żerniki 11.07.10, 08:56 na Nasza-Klasa idznp pod " Mieszkańcy dzielnicy -Żerniki Gliwice", tam je trocha starych fotek1 Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Żerniki 11.07.10, 09:11 www.montes.pl/montes/index.php?option=com_content&task=view&id=144&Itemid=201 Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Żerniki 11.07.10, 15:48 a jak minou dziyn, jak minou dziyn dzisiejszy? ... ;) Odpowiedz Link
meg_s Re: Żerniki 11.07.10, 16:45 bardzo pracowicie - a w takim upale to każda robota wymaga większego wysiłku ludzi jednak było mniej niż ostatnio, przestraszyli się temperatur (ale ci co byli, zjedli wszystko, nawet wodę z ogórków wypili:) wystawa się udała, wykład mniej, bo ja się strasznie tremuję - ale większość to już starzy znajomi, więc chyba wybaczyli :D www.gliwiczanie.pl/Inicjatywy/rajd_IV/etap_2.html najbardziej podoba mi się zdjęcie 4 ;) www.gliwiczanie.pl/Reportaz/dzielnice_Bojkow/Bojkow_1.htm jednak nie dam rady robić dwóch dzielnic na tydzień - coś trzeba jeść i rachunki płacić, a praca dla chleba leży odłogiem Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Żerniki 11.07.10, 17:01 ale zato mosz jedyn z najlepszach "fotoalbumow" z Szywaudu :) ps w Paradyzu bouech kedys - tam je ciekawe malowiduo ze tak powia "trojwymiarowe" - czego te nasze oupy niy wymyslyli ...! Odpowiedz Link
meg_s Re: Żerniki 11.07.10, 17:07 zgadza się :) (co to zdobycznych zdjęć) - z Brzezinki też :) Odpowiedz Link
szwager_z_laband ps 11.07.10, 17:10 co do jednego zdjyncia to mom ale jedne ale - to niyma typowe obleczynie - tego chopa we czornym hucie i czornym kabocie - do Szywaudu = tak samo couko okolica sie obylkaua, np Kamiyniec usw ... Odpowiedz Link
meg_s Re: ps 11.07.10, 17:14 ten "Bauer" ?? tu jest Brzezinka www.gliwiczanie.pl/Reportaz/dzielnice_Brzezinka/Brzezinka.htm a tu Stare Gliwice www.gliwiczanie.pl/Reportaz/dzielnice_Stare_Gliwice/Stare_Gliwice.htm Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: ps 11.07.10, 17:20 ta Brzezinka i Stare Glywice je tysz ciekawe do mie, bo mom i familia kero z tamtond pochodzi - no ja jedna staro oumiczka co miyszko we Berlinie i je ze Brzezinki, i sp mama od Szwagra, kero pochodzi ze staryj famili ze jeszcze starszych Starych Glywic:) Odpowiedz Link
meg_s Re: ps 11.07.10, 17:26 zastanawiające jest czemu w tych wszystkich gliwickich opracowaniach, dzielnice są tak po macoszemu potraktowane Schmidt wydał sporo w cyklu "Kościoły ziemi gliwickiej" i to właściwie wszystko, a przy całym szacunku do ogromu pracy i sympatii do pana JS, źle się z tych jego książek korzysta Odpowiedz Link
meg_s Re: ps 11.07.10, 17:27 to jak już tak na Was żeruję ;)...... następny tydzień to Wójtowa Wieś :D Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: ps 11.07.10, 17:30 to ino kamiynim ciepnoc odmyie:) jak moja ouma jeszcze miyszkaua kole "placu grunwaldzkego" to co rano gospodynie ze Wojtuli byli u niyj ze jajkami, jarzynami, mlykym, itd ... Odpowiedz Link
ballest Re: ps 11.07.10, 20:19 Fotka Nr.4 - ;) znom !!!!!!! a Paul Flascha, jest spowinowacony z naszom Familiom1 Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Żerniki 19.07.10, 13:17 Skarbnik Na kozdyj grubie bou skarbnik, tysz i na grubie „Gleiwitz-Öhringen“, chociosz ta wcale nyma tako staro. Ino tak to juz je ize niy kozdy grubiorz wierzy ize skarbnik na prowdy je i niykere som pos’miywne jak sie o nim godo. Te kere niy wierzom i som pos’miywne niych posuchajom co opowia. Na grubie Öhringen (Zerniki) robiou roz jedyn hajer, kery lubiou suchac’ jak rozprowiali inksze o skarbniku, i tak po prowdzie wierzou ize skarbnik tam na dole wachuje na grubiorzy i na odnich robota. Niykere kumple wys’miywali tego hajera skisz tego, a roz jak jechali szolom na szichta to tak sie z niego s’mioli ize couko szola aze sie kolybaua. Kej juz byli prawie na przodku, to naroz tyn grubiorz, ze kerego sie tak s’mioli te inksze, uwidziou konsek dali jakes’ s’wiatuo i te s’wiatuo tak choc’by migauo ku niymu. Najprzod sztopnou tyn hajer, ale zaroski poszou dali pora krokow, a te s’wiatuo ale wyglondauo tak choby szuo dalyj weg od niego, i tak pora razy aze sie blank straciouo. Niy poradziou tyn hajer pszis’ na to co by to miauo byc’, aze naroki jak rombuo i suychac’ bouo fest knala i krach, a kupa kurzu szua ze richtunku kaj on normalnie miou robic’. Tyn hajer gibko tam poleciou , i paczy a wszyskich kumpli przisuo ze kozdyj zajty. Poleciou jak szybko ino poradziou nazod po hilfa, tak ize wszyske byli uratowane. Tak to Skarbnik pokarou tych kere byli pos’miywne i niy wierzyli ize na korzdyj grubie idzie trefic’ na skarbnika Odpowiedz Link
meg_s Re: Żerniki 19.07.10, 13:31 szwager_z_laband napisał: > Na grubie Öhringen (Zerniki) ??? Oehringen to przecież Sośnica-Wschód ?? Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Żerniki 19.07.10, 13:41 jak idzie o Oehringen do Groeling, i Wojtowa Wies do Wielowsi to bydda to mylou chyba do konca zycia:)) tak samo Zernica z Zernikami, a niych to gyns kopnie! Odpowiedz Link
meg_s Re: Żerniki 19.07.10, 14:47 szwager_z_laband napisał: > tak samo Zernica z Zernikami, a niych to gyns kopnie! nie wiem czy nadal - ale kiedyś 58 jeździło na linii Żerniki-Żernica - to mi się parę razy przytrafiło pojechać w odwrotnym od zamierzonego kierunku :D Odpowiedz Link
dede99 Re: Żerniki 19.07.10, 21:26 meg_s napisała > nie wiem czy nadal - ale kiedyś 58 jeździło na linii Żerniki-Żernica - to mi si > ę > parę razy przytrafiło pojechać w odwrotnym od zamierzonego kierunku :D Meg,58 chyba nie bylo. 57 jezdzil Kleszczow-Helenka, 59 Zerniki-Zernica i 60tka Zerniki -Trynek, abo?? lg dede Odpowiedz Link
meg_s Re: Żerniki 19.07.10, 21:40 a Brynek to mi się nie myli z niczym - i tu odrobina autoreklamy ;) www.malanowicz.eu/mm/pasje/architektura/palace/Brynek/brynek.htm Odpowiedz Link